Automatic Sam

Automatic Sam is een Nederlandse gitaarband. De bandnaam vindt haar oorsprong in ‘Tarotplane’ van Captain Beefheart & his Magic Band. In dit bijna 20 minuten durende ‘freeform’ epos neemt het personage ‘Automatic Sam’ een meisje mee op een reis in zijn vliegtuig. Wat volgt is een fantasierijke trip langs allerlei werelden waarvan niemand het bestaan nog wist.

Deze avontuurlijke benadering gecombineerd met de verknipte bluesy begeleiding vormt sinds de oprichting in 2009 het uitgangspunt van het geluid van de band Automatic Sam. Op de EP ‘Hot Foot Oil’ (2009) liet de band zich inspireren door desertrock uit de VS, op het full-length debuut ‘Texino’ (2011) verkende Automatic Sam aan de hand van personages uit de film ‘Who Is Bozo Texino?’ op geheel eigen wijze de vooroorlogse deltablues en met opvolger ‘Sonic Whip’ (2013) liet het kwartet een agressiever geluid horen waarin de punkrock wortels van de bandleden naar voren kwamen. Alle drie albums werden zowel in binnen- als buitenland lovend ontvangen en brachten Automatic Sam naar zo’n beetje ieder Nederlands poppodium, rockhol of festival en op tournee door België, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Italië.

Het nieuwe album ‘ARCS’ is net uit! Automatic Sam’s voorliefde voor krautrock en Amerikaanse punkrockbands uit de jaren tachtig zijn op ‘ARCS’ duidelijker te horen dan ooit te voren. De combinatie van uptempo ritmes, tape echo’s en geïmproviseerde passages laten de invloed van bands en artiesten als The Wipers, Daniel Lanois, Mission of Burma en Can horen. Het resultaat is een mengsel van bondige en melodieuze popliedjes en muziek die leunt op experiment, sfeer en hallucinerende herhaling. ‘ARCS’ wordt door sommige popjournalisten nu al uitgeroepen tot de beste Nederlandse plaat van het jaar. Dat belooft wat voor de Zwarte Cross!

Tante Rikie gaat hard dankzij

  • Nozem Oil
  • Grolsch
  • KNMV
  • 3FM Serious Request
  • Amnesty International