Historie

Een evenement dat alle ingrediënten voor een mooi feest in zich draagt: muziek, sport, spektakel, emotie, stunts, theater, camping, dorst, vuurwerk en met name humor. Het inmiddels 4 dagen durende Zwarte Cross Festival is als de wereld door een roze bril: een kermis zoals God het bedoeld heeft.. De Zwarte Cross geniet tegenwoordig landelijke bekendheid en steeds meer mensen zijn liefhebber van het festival. De laatste editie in 2015 trok 197.450 betalende bezoekers. Maar hoe is dit alles eigenlijk ontstaan?

Spektakel door de jaren heen

Voordat we je langs elke editie voeren kun je hier alvast in the mood komen met de Zwarte Cross stunts door de jaren heen.

Snel naar

In den beginne...

De Zwarte Cross is in 1997 voor de gein ontstaan als een crosswedstrijd waar iedereen aan mee mocht doen. Brommers, motoren, crossers, wegmotoren, fietsen, noem maar op! Gezellig crossen in de wei en daarna een afterparty in de feesttent. Om deel te nemen hoefde je geen dure crossmotor te hebben, het ging gewoon om het meedoen. Na het crossen werd er muziek gemaakt in de feesttent, bier gedronken en feest gevierd. Entree en deelname was gratis. De dag werd georganiseerd door de Achterhoekse rockformatie Jovink & the Voederbietels.
 » terug naar boven

Waar komt de naam Zwarte Cross vandaan?

De Zwarte Cross is een oud fenomeen van zo’n halve eeuw geleden. Op verschillende plaatsen in Nederland, vooral in Gelderland, Brabant en Overijssel, ontstonden crosswedstrijden die niet door de bond werden georganiseerd, maar ‘wilde’ of ‘zwarte’ crossen. In elk dorp ging het anders; soms legden bijvoorbeeld alle deelnemers een gulden in en was de pot voor de winnaar. Er waren meestal geen reglementen en er deden zowel motoren als brommers en zelfs fietsen aan mee. Meestal waren de zwarte / wilde crossen geen lang leven beschoren, maar de sfeer was goed en deelnemers en bezoekers koesteren er jaren later nog goede herinneringen aan.
 » terug naar boven

De eerste Zwarte Cross, Hummelo 1997

De Jovinks sloegen de handen ineen en er werd een crossbaantje gemaakt op een stuk weiland van Teunis en Ans in het Achterhoekse Hummelo. We spreken dan over oktober 1997 in het Hummelse Broek. Ondanks dat de hele opzet gewoon voor de gein was, hadden de jongens (in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt) gewoon een vergunning aangevraagd. Eigenlijk bestond de enige noemenswaardige reclame uit het doorfluisteren van: "Hee, pssst! Niet verder vertellen, binnenkort is er weer een Zwarte Cross!" Ruim 150 deelnemers en een kleine 1.000 man publiek kwamen erop af. De dag werd geprezen om de geweldige sfeer en de entourage. Stoere heldenmoed van jonge en ook oudere deelnemers met de daarbij behorende zwaar overdreven verhalen waren niet van de lucht. De afterparty in het feesttentje waar de Jovinks na de cross nog een optreden gaven was er eentje die de geschiedenis in zou gaan als een avond waar je trots op kon zijn als je erbij geweest was.
 » terug naar boven

Veldhoek 1998

Het bezoekersaantal werd in het tweede Zwarte Crossjaar overtroffen: ruim 350 deelnemers en meer dan 4.000 man publiek. De tweede Zwarte Cross werd verreden op een speciaal aangelegde baan in de Veldhoek. Enthousiaste reacties werden opgetekend uit monde van het publiek. Springbulten zo hoog als kerktorens met ludieke namen als "Venusheuvel" en "Cape Carnaval" tel daar nog bij op een magnifieke crashtavette, leuke bands, dreunend vuurwerk, supergeestig verklede rijders, topcrossers en stuntelaars op crossmotoren, een damesklasse, brommers en wegracers en de Zwarte Cross was compleet. Veel meer mensen pasten eigenlijk niet op het terrein, dus het eerste jaar na de verhuizing was de locatie meteen al weer te klein. Het was duidelijk dat de Zwarte Cross naar meer smaakte en dat er naar samenwerking met een ervaren crossclub gezocht moest worden, want er waren in de Veldhoek zo veel gewonden gevallen dat alle deelnemers die de finish wisten te halen ook meteen een podiumplaats hadden, de rest lag allemaal in het ziekenhuis… Dat moest dus anders!
 » terug naar boven

Halle 1999

De Zwarte Cross verhuisde naar Halle. Vanaf 1999 organiseren Jovink & the Voederbietels de Zwarte Cross samen met de Halse auto- en motorclub HALMAC. Hierdoor kwam de Zwarte Cross terecht op een officiële crossbaan: het Grand Prix circuit de K(n)appenbulten. Ook zochten de Jovinks contact met de bond, de KNMV. Hier gaven de Achterhoekse muzikanten hun ambities voor dit evenement te kennen. Zij wilden namelijk dat de Zwarte Cross op termijn het grootste motorcrossevenement van Nederland zou worden. Dit wilden de Jovinks bereiken door naast mooie wedstrijden een meerdaags muziekfestival, stunts, een camping en faciliteiten voor kinderen aan te bieden. Meteen datzelfde jaar nog werd de Zwarte Cross al het grootste motorcrossevenement van Nederland. Een voordeel van samenwerking met de officiële instanties was dat het aantal gewonden op de Zwarte Cross terugliep naar nul (en dat inmiddels al jaren lang!), maar wat betreft de deelnemers werd het elk jaar gekker. Inmiddels werd het verplicht gesteld voor alle deelnemers om zich te verkleden. De verzinsels en uitvindingen voor zowel de machines als de kleding bij de deelnemers zelf neerleggen bleek een goede zet. Steeds meer deelnemers toonden weergaloze creativiteit!
 » terug naar boven

Brommerkiekbal

In het derde jaar (1999) werd de zaterdagavond toegevoegd aan het programma: het 'Brommerkiekbal'. Een soort Achterhoekse kermis in een feesttent met gezellige muziek waarbij de Jovinks zelf bij wijze van verrassing een half uurtje onaangekondigd kwamen spelen. Onder het motto "Eigen negers eerst" waren de Jovinks geschminkt als pikzwarte vrolijke bosjesmannen. Meer dan 3.500 man waren er op de vroege zaterdagavond getuige van dat motorcrosser Gert Jan Boekhorst met een enorme schans over de feesttent sprong. De verhuizing naar Halle was een goede zet. De uitbreiding van één naar twee dagen was ook succesvol. De eerste stap naar een meerdaags evenement was gezet…
 » terug naar boven

2000: Zwarte Crossweekend, een festival voor jong en oud!

Vanaf 2000 werd er steeds meer serieuze aandacht geschonken aan de programmering van bands. Dit is niet vreemd, want de organisatoren zijn zelf grote muziekliefhebbers. Daarnaast geloofden zij stellig in de combinatie van serieuze motorsport en veel ludieke 'ouwehoer-entertainment' op en langs de baan aangevuld met een gevarieerd en laagdrempelig muziekfestival. En dan niet op één podium in de feesttent, maar op meerdere podia verdeeld overal over het festivalterrein, zodat de gasten lekker rond kunnen lopen en van alles wat kunnen meepikken. De motorcrossliefhebbers konden gratis een kijkje nemen bij bands waar ze anders niet snel een kaartje voor hadden gekocht en zich aangenaam laten verrassen! Anderzijds konden muziekliefhebbers zich gratis vergapen aan het fenomeen Zwarte Cross; spectaculaire en humoristische stunts en zelfs serieuze motorcross. Langs de baan genoten de bezoekers van de humoristische speakers: Gijs Jolink, aangevuld met de andere Jovink-bandleden. Naast alle gewone stervelingen verschenen ook enkele B.N.-ers en meerdere (nationale- en wereld-)kampioenen aan de start. In de brommerklasse deed er bijvoorbeeld een paard (met een kerel op de rug) en een koe (met een dame op haar rug) mee. 9 juli 2000 was een gezellige dag met zelfs meer dan 15.000 bezoekers alleen al op de zondag, ondanks het slechte weer en de modder als gevolg van de regen.
 » terug naar boven

Grootste motorcrossevenement van West-Europa 2001 - 2003

In 2001 werd de Zwarte Cross officieel omgedoopt tot ‘Zwarte Cross Weekend’; de vrijdagavond werd aan het programma toegevoegd en de bezoekers die meerdere dagen kwamen werden in de gelegenheid gesteld om te kamperen op de Zwarte Cross camping. Het zogeheten 'Startschotgala' op vrijdag en de camping waren meteen het eerste jaar een succes. Meer dan 2000 campinggasten (de passepartouthouders) zorgden ervoor dat de sfeer het hele weekend een vakantiegevoel opriep.
De Zwarte Cross van 2001 kenmerkte zich door een goede sfeer, een goede organisatie en veel bezoekers. Meer dan 30.000 bezoekers waren getuige van het grootste festival van Oost Nederland en van de grootste motorcross van West Europa! Zo waren in de eerste vier jaar elk jaar de bezoekersaantallen verdubbeld. Het stuntarsenaal was uitgebreid tot 7 verschillende stuntmannen, een tank deed mee op de baan, motorsprongen over een kooi met wilde, hongerige tijgers, de baan onder een tent door en zelfs een sprong met auto + caravan over een feesttent. Daarnaast ontwikkelde Jovink & the Voederbietels zelf een motorlooping. De looping was wereldwijd een primeur. Volgens de Jovinks moest het mogelijk zijn met een motor door een looping te rijden. Het eerste jaar vielen alle piloten uit de looping, het tweede jaar lukte het wel. De beelden van de looping werden in 72 landen over de wereld uitgezonden.
In 2001 telde het festival vier podia verdeeld over het terrein waarop meer dan 25 acts uit binnen- en buitenland speelden. Nieuw waren een festivalmarkt en een kermis. Op de camping was dit jaar voor het eerst het zogeheten Zwarte Crosscafé ingericht. Een gezellige feesttent met allerlei bandjes en DJ's. Dit was de eerste stap naar een breed programma met meerdere podia alleen op de camping. Ook de cross ging zich steeds meer onderscheiden van een gewone motorcross met bijzondere klassen als Gayklasse, Terroristenklasse, Bekende Nederlanderklasse en een Specialklasse met zeer bijzondere voertuigen zoals boten, zijspannen, grasmaaiers, ijscokarren en ruimtevoertuigen. Op het circuit lag een heel groot waterbed waar de deelnemers overheen reden en als klap op de vuurpijl werd de 9 meter lange Jovink limousine uit een 50 meter hoge kraan losgelaten. De vrije val van het voertuig eindigde op een gigantische wipwap die een lading voetballen het publiek in katapulteerde. In 2002 groeide het aantal bezoekers naar 35.000 en in 2003 wisten 43.000 mensen de weg naar Halle te vinden.
Het programma groeide elk jaar spectaculair en elk jaar kwam er één of meerdere podia bij. Er werden voor het eerst tribunes langs de baan gebouwd, zodat niemand de spectaculaire verrichtingen op de baan hoefde te missen. 2001, 2002 en 2003 werden ook gekenmerkt door prachtig weer.
 » terug naar boven

2004 voor het eerst uitverkocht!

In 2004 werd dat aantal nog eens maximaal overtroffen; in totaal kwamen er meer dan 55.000 bezoekers op het Zwarte Cross Festival af en dat waren er nog veel meer geweest als het terrein op zondag al niet voor de middag volledig uitverkocht was. In speciaal ingelaste journaals werd opgeroepen niet meer naar de Achterhoek te komen. Duizenden bezoekers konden onverrichter zake weer huiswaarts. Maar liefst acht televisieteams uit binnen- en buitenland verdrongen elkaar bijkans om de beste beelden te schieten. Het festival werd in 2004 uitgebreid met theater, internationale rockbands en een Freestyle festival met miraculeuze stunts. Ook heeft de Zwarte Cross dit jaar de landelijke evenementenprijs voor beste regio-evenement van Nederland in de wacht gesleept vanwege de combinatie van een zeer professionele organisatie en een klantgerichte benadering met een programma dat de bezoekers enorm aanspreekt. 2004 kenmerkte zich door slecht weer, met name zaterdag viel er zo veel regen dat het terrein in een modderpoel veranderde. Met man en macht moest het terrein en de baan dusdanig geprepareerd worden dat het terrein open kon en de wedstrijden doorgang konden vinden. Het hield de bezoekers niet thuis; er kwamen zelfs 7.000 bezoekers meer dan het jaar ervoor. Een nieuw record.
 » terug naar boven

2005 Zwarte Cross wordt festival

Steeds meer mensen krijgen in de gaten dat de Zwarte Cross meer is dan cross. De Jovinks besloten de naam te wijzigen in ‘Zwarte Cross Festival’. In 2005 passeerden 62.000 bezoekers de poorten van het Zwarte Cross Festival. Voor het eerst besloot de organisatie tot een voorverkoop van de dagkaarten voor de zondag. De voorverkoop was een groot succes: alle dagkaarten voor de zondag waren vooraf uitverkocht. Alle campingkaarten en de inschrijving voor deelname aan de races waren zelfs al binnen een dag uitverkocht. Ondanks de hoge bezoekersaantallen weet het festival toch nog steeds de branie-achtige en gemoedelijke typisch Achterhoekse sfeer van het begin te behouden. Kleine tentjes, cafeetjes en terrasjes, hier en daar een bandje, straattheater tussen het publiek en een zigeunerin die je gratis de toekomst voorspelt. Slechts een handvol agenten waren op het terrein aanwezig op 62.000 bezoekers en die gingen op een gegeven moment maar naar de wedstrijden kijken, want ze hadden helemaal geen klap te doen. 2005 is de laatste keer in Halle, het werd steeds duidelijker dat het terrein in Halle de groei van de Zwarte Cross niet aankon.
 » terug naar boven

2006 Verhuizing naar Lichtenvoorde

Het Zwarte Cross Festival verhuisde naar Lichtenvoorde. De reden van de verhuizing was de ruimte. Het terrein in Halle werd te klein door de enorme toeloop met alle gevolgen van dien, zoals files. De keuze viel op de Schans in Lichtenvoorde, een terrein van meer dan 100 hectare, gelegen in de bossen tussen Lichtenvoorde, Vragender en Lievelde vlak aan de Twenteroute in de gemeente Oost Gelre. Hier lagen mogelijkheden, want het terrein in Halle was nog geen 40 hectare. De keuze voor de verhuizing naar Lichtenvoorde bleek een juiste te zijn. Meteen het eerste jaar kwamen ruim 78.000 bezoekers kwamen op het festival af: een nieuw record. En zowel de dagkaarten voor de zondag, als de campingkaarten en startbewijzen waren al lang voor het festival volledig uitverkocht. In 2006 werden er partnerschappen aangegaan met radio 3FM en de energydrink Go Fast. Dankzij deze partnerschappen stond de Zwarte Cross van 2006 steeds meer in de belangstelling van de landelijke media. 3FM besloot om 6 uur lang live uit te gaan zenden vanaf het festivalterrein en Go Fast kwam met wellicht één van de meest huiveringwekkende stunts ooit gedaan op het Zwarte Cross Festival. Een stuntman werd met een gigantische katapult 180 meter hoog de lucht ingeschoten. Een unieke maatwerk stunt. De publiciteit voor, tijdens en na het festival bleek ongekend groot te zijn. De media is echter een stuk enthousiaster over deze editie dan de organisatie zelf. De organisatie is blij met de verhuizing en de mogelijkheden die dit terrein biedt, maar had veel verbeterpunten. De sfeer, de bands, het theater, de stunts en de Loco Loco Stuntarena (nieuw, evenals de Fijnproeverstent met progressieve muziek) waren goed, maar de baan moet beter, de aankleding van het terrein moet beter, de bewegwijzering en de informatieverstrekking moeten beter en er moet beter naar de loopafstanden en de bottlenecks gekeken worden. Wat wel positief was, was dat er wederom geen ernstige calamiteiten hebben voorgedaan; geen gewonden, geen vechtpartijen, geen brand, geen gevaarlijke crashes op de baan; niets van dit alles. En dat typeert de Achterhoekse gezelligheid bij de Zwarte Cross; iedereen heeft goeie zin en niemand komt er om rotzooi te schoppen. Het weer was wederom extreem in 2006. Er was enorme droogte voorafgaand aan de Zwarte Cross, waardoor het festivalterrein wel een woestijn leek. Op zaterdag viel de regen met bakken uit de lucht waardoor zaterdagavond en zondag veel modder ontstond. Hoewel veel bezoekers moesten wennen aan het nieuwe en stuk grotere terrein, had de Zwarte Cross in Lichtenvoorde veel meer mogelijkheden. Hier kon de organisatie, inmiddels een heuse evenementen BV, genaamd ‘Feestfabriek, Alles Komt Goed’ pas echt uitpakken. Het Festivalterrein (zeg maar alles wat niet crossbaan, camping en parkeren) is in Lichtenvoorde wel 10 keer zo groot te maken als in Halle. Nu kon het echt gaan beginnen!
 » terug naar boven

2007 Slecht weer, maar wel succes.

Het tweede jaar in Lichtenvoorde werd weer een grote stap vooruit gemaakt. Op last van de gemeente moest het gehele festivalterrein opnieuw ingedeeld worden en zo geschiedde. Daarnaast werd de baan helemaal aangepast. Ook de taluds rondom de baan werden opnieuw aangelegd, zodat het publiek beter zicht krijgt en de gehele ‘binnenbak’ (het crossbaan gedeelte dat niet in het bos ligt) een arena-achtige look krijgt. De Loco Loco Stuntarena werd verhuisd en aangepast en de bottlenecks voor het publiek eruit gehaald, zodat de doorstroming beter werd en de loopafstanden korter. Het festivalterrein werd helemaal opnieuw ingedeeld en aangekleed. Ook kwamen er weer twee podia bij. Een ervan was het hoofdpodium en dit podium kreeg de allure dat bij een internationaal festival hoort. Hier konden 30.000 man staan en dat was meer dan drie keer zo veel als bij het grootste podium tot dan toe, het Megapodium. Het aantal bands groeide voor het eerst boven de honderd en de namen werden ook steeds groter; Status Quo, Ilse de Lange, Within Temptation, Krezip, Di-rect, Normaal. Ook veel onbekende bands uit Engeland, Amerika, Scandinavië, Duitsland en Oost Europa krijgen de kans om voor een groot publiek hun kunsten te vertonen. Ook nieuw zijn de kinderweide ‘het Blagenparadijs’ en de Theaterweide met twee aparte theaterpodia. Voor het eerst werd er ook een internationale vuurwerkshow aan het programma toegevoegd. Als één van de meest spraakmakende stunts vloog een man met een straalmotor op zijn rug over het publiek heen. Op de baan waren Diepvriesklasse, Wegraceklasse en Parijs Dakar klasse nieuw. De veranderingen pakten goed uit en de bezoekers waren onder de indruk van het gebodene. De editie 2007 werd echter gekenmerkt door vreselijk slecht weer; regen, regen en nog eens regen. Leveranciers die al 30 jaar meedraaien hadden bij geen enkel evenement zoveel regen zien vallen. Alles stond al blank tijdens de opbouw en op vrijdag en zaterdag bleef het bijna onafgebroken doorregenen. Hierdoor veranderde het terrein in een vreselijke modderpoel, ondanks alle maatregelen, van drainage tot houtsnippers. Er werd getwijfeld of de Zwarte Cross en andere totaal verregende openlucht evenementen wel door konden gaan. De organisatie werd op de proef gesteld, maar twijfelde niet. Er moest weer een tandje bij geschakeld worden en de Zwarte Cross ging gewoon door. Er kwamen zelfs meer dan 15.000 bezoekers meer dan het jaar ervoor naar de 11e editie van het Zwarte Cross Festival; 93.000 bezoekers, een nieuw record. En wederom geen enkele noemenswaardige calamiteit. Ondanks het slechte weer en dat mensen op veel plekken tot de enkels door de modder moesten, was het druk en had iedereen toch goeie zin. Volgens sommige bezoekers was dit juist door het slechte weer de mooiste editie van allemaal. De organisatie had alleen nog jaren later last van de beelden van 2007 van uitgelaten bezoekers die van top tot teen onder de modder zaten. SBS6 werd de eerste landelijke televisiezender als mediapartner en zond dagelijks een Zwarte Crossjournaal uit vanaf de Schans in Lichtenvoorde. Het werd hét kijkcijferkanon van de zomer van 2007. En in 2007 kreeg de Zwarte Cross na 11 jaar voor het eerst het logo dat we nu nog kennen; de geel/paars/magenta cirkel met het gezicht van festivaldirectrice Tante Rikie erin.
 » terug naar boven

2008 Meer dan 100.000 bezoekers!

Tijdens de 12e editie in 2008 werd het bezoekersrecord van 2007 opnieuw verbroken en passeerde het bezoekersaantal voor het eerst de magische grens van 100.000. Het weer was (in tegenstelling tot voorspellingen voor zwaar weer op zaterdag) alle drie dagen prachtig en de diversiteit van de bezoekers was dit jaar groter dan ooit. Mede dankzij de komst van de nieuwe en succesvolle Metalweide, die meteen het eerste jaar een schot in de roos was. Metalheads bleken prima te matchen met de andere bezoekers en voelden zich meteen thuis. Het programma en de aankleding van de Metalweide was ook meteen goed. De vrijdag was in 2008 voor alle bezoekers gratis! Een ludieke actie om allochtonen op vertoon van een buitenlands paspoort gratis entree te geven schoot antidiscriminatie verenigingen en autochtonen die zich ahtergesteld voelden in het verkeerde keelgat. Er werd gedreigd met rechtszaken. Hiertoe besloot de organisatie het goede voorbeeld te geven en iedereen voor nop binnen te laten. Inderdaad, was heel Nederland maar zo gezellig! Het wereldrecord voor hoogste bungeejump ter wereld werd op de Zwarte Cross gezet op 600 meter! Op de baan waren nieuw: de powersteps, de gazonmaaierklasse en een heuse openingsceremonie. Daarnaast telde het Zwarte Cross Festival deze editie meer dan 15 podia met meer dan 100 bands, meer dan 100 theaterartiesten, meer dan 100 stuntmannen en meer dan 100.000 lachende gezichten! De Zwarte Cross begint een breed 3-daags festival te worden dat landelijk echt mee begint te tellen.
 » terug naar boven

2009 Een sprong met een motor van 70 meter hoog!

In 2009 had de Zwarte Cross weer een unieke stunt die de gemoederen flink bezig hield. Ging er echt een idioot met een motor de hoogste sprong ooit ter wereld maken? Het record stond op 33 meter en op de Zwarte Cross zou gepoogd worden meer dan het dubbele te halen. Hiertoe werd een toren van 70 meter op het festivalterrein gebouwd. Dit was zoveel werk dat weken van tevoren al werd begonnen en er langzaam aan een gigantisch bouwwerk opdoemde. Kritische kenners gaven aan dat deze sprong onmogelijk zou zijn. Maar het tegendeel was waar. Er werd gesprongen en hoe! De Vlaamse stuntman Johan Vervoort gaf een flinke dot gas en deed iets dat volstrekt nieuw was in zowel de motorsport als in de stuntwereld; hij trok op de motor in de lucht op het allerlaatste moment een parachute open. De motor viel aan duizend stukken op de grond en Johan landde levend en wel, veilig op de grond. Wat een spektakel in de nieuwe Stuntarena! De Stuntarena was de nieuwe weide dit jaar en werd meteen op de kaart gezet, ondanks de afgelastingen van veel stunts vanwege het slechte weer op vrijdag en zaterdag. Nieuw was ook het concept in de Stuntarena. Allerlei stunts, extreme sports en bizarre humor, zoals het wegschieten van brandende synthesizers, Achterhoekse presentatoren, vuurwerk en muziek werden allemaal gecombineerd. De crossmotoren, fietsen, freerunners, skateboarders, minibikes, trailmotoren en inline skaters maken gebruik van elkaar ramps en volgen elkaar in een duizelingwekkend tempo op. De stuntarena is een soort Zwarte Cross an sich. In 2009 komen er op de Zwarte Cross maar liefst 4 nieuwe podia bij en de Fijnproeversweide (progressieve muziek) is ook nieuw. Het muziekprogramma wordt steeds internationaler met artiesten als Gabriëlla Cilmi uit Australië en Mothers Finest, Dan Baird (hier zijn de Jovinks zelf fan van) uit Amerika en metalband Opeth uit Zweden. Op de baan waren nieuwe klassen te bewonderen, zoals combineklasse en Ben Hur klasse met zelfgemaakt strijdwagens. De camping heeft dit jaar voor het eerst een eigen festivalterrein, het Walhalla. Het is niet meteen een succes, maar de organisatie besluit er toch mee door te gaan. Ook nieuw is een hotel met een lobby, fitnesscentrum, jacuzzi en sauna: ZC Hotel Zeezicht. Daarnaast zijn er al 20 podia en het aantal theaterartiesten stijgt naar 300 (een verdrievoudiging) en ook dit jaar weer geen calamiteiten. 132.000 bezoekers, een nieuw record, lieten ook in 2009 weer zien hoe er feestgevierd kan worden zonder problemen. In 2009 verwelkomt de Zwarte Cross de VPRO (vervanger van SBS), muziekblad Aardschok (metalweide), muziekblad Oor (Fijnproeversweide) en cultuursite 8weekly (theaterweide) als nieuwe mediapartners. Het Zwarte Cross-lied 2009 ‘Sommigen valt steeds in herhaling as ze wat gedronken hebt’ maken de Jovinks samen met muzikanten uit Mongolië. De band komt naar Nederland voor een gezamenlijk optreden op het Hoofdpodium. De muzikanten in traditionele Mongoolse kleding keken hun ogen uit toen 30.000 man hun nummer meezong. In 2009 ging de Zwarte Cross voor het eerst Lowlands voorbij als het evenement waar het meeste bier van Nederland getapt wordt. De nummer 1 positie gaf Tante Rikie nooit meer af. Evenals in 2008 werd de Zwarte Cross in 2009 uitgeroepen tot populairste festival van Nederland. Daarnaast werd de Zwarte Cross uitgeroepen tot het “Beste popfestival van Nederland” tijdens het Gala van de Popmuziek dat door Muziek Centrum Nederland (MCN) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) werd georganiseerd in Amsterdam.
 » terug naar boven

2010 Rampenjaar

2010 gaat de boeken in als een jaar van tegenslagen. Tijdens de voorbereidingen woedde er een orkaan over het festivalterrein en op de ochtend van zaterdag 18 juli overleed een 44-jarige medewerker van kermisattractie de BodyShake. Een triest hoofdstuk in de geschiedenis van de Zwarte Cross.
Op de maandag voor de Zwarte Cross krijgt de Achterhoek te maken met een windhoos die precies over het festivalterrein in Lichtenvoorde heentrekt. Zelfs stenen gebouwen, de kerktoren van Vragender en hoogspanningsmasten waaien om en er valt een enorme hoeveelheid neerslag. Het terrein is bijna klaar en er wordt de laatste hand aan de opbouw gelegd als de storm zich meldt. De tenten zijn bestand tegen windkracht 12, dus de verbazing en angst waren groot toen de ongeveer 230 man tellende opbouwploeg alle tenten door de lucht zag vliegen. De ravage was ongelofelijk. Er vielen gelukkig slechts vier lichtgewonden, maar de schrik zat er goed in! Daarnaast moest de ravage nog opgeruimd worden en alles volledig opnieuw opgebouwd worden in drie dagen. Een schier onmogelijke opgave. Maar al snel besloot de Feestfabriek Alles Komt Goed BV dat de Zwarte Cross hoe dan ook door moest gaan. Mede door de ongelofelijke inzet van het productieteam (niks krig ons d’r onder!) werd op Achterhoekse wijze in de handen gespuwd; d’r an! Er kwamen hartverwarmende aanbiedingen uit de hele Achterhoek van vrienden, buren, verenigingen en bedrijven die allemaal hun hulp aanboden. Mede dankzij deze hulp werd de stad die Zwarte Cross heet weer helemaal opgebouwd, inclusief de podia, de tenten, de restaurants, de badhuizen, de kapsalons, de massagesalon, de campingwinkel, etc. Op woensdag kwam er nog een tweede storm overheen, weer met veel regen, maar hiervan bleef de schade gelukkig beperkt tot enkele omgewaaide tenten en omgewaaide bouwhekken. In 2010 was helaas ook het eerste en tot nu enige sterfgeval te betreuren. Een medewerker van een kermisattractie kreeg een tragisch bedrijfsongeval en overleed aan de verwondingen. Veel slecht nieuws en tegenslag voor de Zwarte Cross in 2010, geen leuk jaar. Maar er waren ook positieve dingen bij het eerste lustrum van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Het programma-aanbod en de aankleding van het terrein waren enorm toegenomen. Het aantal theaterartiesten verdriedubbelde opnieuw en groeide naar meer dan 300 per dag en er kwam steeds meer maatwerk, dus Zwarte Cross huurt artiesten in voor zelfverzonnen ideeën. Hierin is de Zwarte Cross een van de weinigen. Nieuw was ook de reggae-weide met een toffe aankleding en een vooruitstrevend en goed muziekprogramma. Op het strand werd lekker gedanst en gechild. De reaggae-weide was meteen een schot in de roos. In 2010 krijgt de Zwarte Cross voor het eerst een landelijke krant als mediapartner; het gratis dagblad Spits, één van de grootste kranten van Nederland. Met de VPRO (TV), 3on stage (Nederland3 en internet), 3FM (radio) en de Spits is weer een ambitie van de Zwarte Cross verwezenlijkt. Het Belgische Motorgazet wordt de eerste buitenlandse mediapartner en vriend van de Zwarte Cross. Energiedrank Monster neemt het hoofdsponsorschap van Go Fast over. Kosten nog moeite worden gespaard om de beste stuntmannen ter wereld naar de Monster stuntarena te halen. Wereldkampioen FMX Remy Bizouard (Fr.) en zijn companen van de Masters Of Dirt tillen het niveau van de stuntarena naar de wereldtop. Daarnaast heeft Nederland de primeur van een backflip met minibikes, een quad en een sneeuwscooter. Het publiek op de tribunes van de Monster Stuntarena gaat helemaal uit z’n dak. In 2010 ging de camping voor het eerst op donderdag al open en meer dan de helft van de campingbezoekers maakten met graagte gebruik van de mogelijkheid om een dag eerder te komen. De discotent ‘dansen bij Nijman Jansen’ beleeft haar succesvolle primeur en ook nieuw is de mogelijkheid dat de bezoekers zelf van een enorme schans af mogen glijden en landen op een enorm opblaasbaar kussen: ‘Do your own Stunt’ Nieuw op de baan zijn de Calimeroklasse (jongens en meisjes van 4 tot 8 jaar oud) en de religieklasse. Zwarte Cross was in 2010 het eerste evenement van Nederland waar de BOB gratis (non alcoholisch) kon drinken. Op zondag was vroeg in de middag de Zwarte Cross al volledig uitverkocht en werd via de media en tekstborden op de snelweg voor Arnhem al opgeroepen niet meer naar Lichtenvoorde te gaan. Het bezoekersaantal in 2010 was 148.000, een nieuw record.
 » terug naar boven

2011 Het jubileumjaar!

Op 15, 16 en 17 juli 2011 wordt het 15 jarig bestaan van de Zwarte Cross gevierd. Festivaldirectrice Tante Rikie krijgt hiervoor een prachtige nieuwe jurk. Nu moet het wel een mooie Zwarte Cross worden! De Zwarte Cross begon eind 2009 al met het nieuws van het nieuwe kabinet dat de BTW per 1 januari van 6 naar 19% gaat stijgen. De Zwarte Cross besloot meteen om in 2009 vast te beginnen met de voorverkoop van 2010 voor het lage BTW tarief. Na de Zwarte Cross volgden velen andere evenementen en festivals dit idee. In de v.v.k. kost een campingkaart € 85,- , een 3 dagenkaart € 40,- en een dagkaart slechts € 20,- inclusief BTW en reserveringskosten en hiermee blijft de Zwarte Cross een van de goedkoopste evenementen van Nederland.
Het weekend werd wederom gekenmerkt door slecht weer in de opbouw en op donderdag en zaterdag en slechte landelijke voorspellingen voor het weekend in de media. Vrijdag, zaterdagmiddag en zondag was het echter prachtig weer. Ondanks regen, kou en wind donderdag kwamen bijna alle campingbezoekers donderdag reeds naar het Festivalterrein. Door de grote opkomst werd de officiële opening verplaatst van het R&R-circus naar de Megatent. Vrijdag is dit jaar voor het eerst een volledige festivaldag met acts als the Black Crowes (eindelijk!), Blondie, Helloween en Tokio Ska Paradise Orchestra. Het Festivalterrein is voor het eerst ’s middags geopend en dat is meteen een succes. Op vrijdag passeren meer dan drie keer zoveel dagbezoekers de poorten dan vorig jaar. Het aantal podia groeit naar 23 en de Reggaeweide – en Theaterweide zijn wegens succes gegroeid. Nieuw is ook het ‘Kampvuur Laait’ waarbij een geselecteerde groep prijswinnaars optredens van Tim Knol, Miss Montreal en André Manuel privé optredens op de crossbaan kunnen bijwonen. Dit was geweldig mooi. Op de crossbaan werden weer 2 nieuwe themaklassen verzonnen: de Romaklasse met zelfrijdende caravans en Pipowagens en de Hijspanklasse met rijdende kookpotten in een zijspan; mooi! Ook nieuw was de deelname van Amerikaans Supercrosskampioen Josh Hansen. Hansen vindt de Zwarte Cross formule, nog niet bekend in de V.S., geweldig en laat zich onderdompelen in een weekend feest, muziek en motorcross, maar wist de befaamde gouden helm niet te veroveren; die was voor de 24 jarige held William Saris. De enige rijder die de gouden helm drie keer wist te pakken; Mr. Zwarte Cross!
Alle records worden weer verbroken, op donderdag omdat het sinds 1954 in Nederland niet meer zo lang op een dag geregend heeft en qua bezoekersaantal zijn er met 152.500 bezoekers weer meer dan ooit. Wat opvalt is dat de bezoekers zich steeds beter spreiden, zowel op het terrein als per dag. Bijna alle dagen is het even druk, terwijl vroeger bijna alle bezoekers op zondag kwamen. Op geen enkele dag is de Zwarte Cross dit jaar uitverkocht, maar in totaal waren er wel meer bezoekers door de stijging op donderdag, vrijdag en zaterdag. Hierdoor lijkt het nergens (te) druk en is het overal gezellig! De camping is, zoals elk jaar, wel uitverkocht, ondanks de groei van 15.000 naar 17.500 campingplaatsen. Opnieuw dit jaar weer geen enkele noemenswaardige calamiteiten en een topsfeer. Bijzonder was het verrassingsoptreden van Junky XL in de Fijnproeversweide en de media-aandacht voor het vermeende pensioen van Tante Rikie. Tante Rikie besloot dat ondanks de roofbouw op haar lichaam (‘na 4 dagen in de draagstoel ben ik kapot!’) toch festivaldirectrice blijft tot haar dood of misschien zelfs, in navolging van de president van Noord Korea, zelfs tot na haar dood.  » terug naar boven

2012 Een eigen land in de Achterhoekse zon!

Het zat er natuurlijk een keer aan te komen, maar in 2012 was het dan eindelijk zover. Geestelijk en militair leider Tante Rikie stichtte haar eigen land: ‘Uitopia’. Deze vrijstaat (ook wel bekend als de Zwarte Cross) kende in 2012 maar liefst 156.218 inwoners. Weer een record! Rikie mocht ook de miljoenste bezoeker verwelkomen: Mandy Zwart uit het Noord-Hollandse Santpoort ontving in de stralende zon een ‘ZC for Life’-kaart, goed voor een leven lang gratis toegang! De Belg William van den Putte en de Let Martins Aleksandrovics waren de absolute helden deze editie. Zij sprongen met hun motoren op 25 meter hoogte over het hoofdpodium tijdens de internationale topact Kaiser Chiefs voor een veld van 40.000 uitzinnige Zwarte Crossers. In combinatie met de metershoge vlammen was dit toch wel een ultiem Zwarte Cross moment waarin alles samen kwam: rock & roll, spektakel, motoren en feest! De sprong werd gesponsord door het nieuwe officiële Zwarte Cross drankje Nozem. De Zwarte Cross is hiermee het eerste festival met een eigen drank en aan de Nozemslogan ‘Zonder smering loopt alles naar de tering!’ werd massaal gehoor gegeven. Op de crossbaan reed een internationaal deelnemersveld plankgas de plaggen uit de Schans. De Superklasse werd gewonnen door Erik Eggens en supertalent Bas Vaessen won de 85cc klasse. In 2012 werden veel nieuwe onderdelen toegevoegd aan het toch al omvangrijke programma. Het grote feest bij het surprise optreden van Junkie XL in 2011 had als direct resultaat een nieuwe festivalweide in 2012: ’De Dansvloer’. Een dansende menigte, Don Diablo, Nobody Beats The Drum en vele anderen zorgden ervoor dat dance en Zwarte Cross een gouden combi bleek. Ook nieuw in 2012: blues- en rootsweide ‘The Bayou’ met een veranda als podium, de 'Universitent' met gastcollege’s van bekende professoren op het programma en het sterrenrestaurant ‘Le Carburateur’ waarin patron cuisinier Rik Jansma overheerlijke streekgerechten serveerde in een restaurant met uitzicht op het hoofdpodium. De Zwarte Cross 2012 gaat de geschiedenis in als de op één na mooiste van de geschiedenis. De mooiste wordt in 2013 verwacht... » terug naar boven

2013 Love, peace & harmony!

De Zwarte Crosser, de laatste echte hippie. Een goedgemutste levensgenieter, lief voor den medemensch, die plankgas wil rocken! Dit is eigenlijk al vanaf de eerste editie het geval, dus daarom was 2013 een ode aan alle afgelopen en komende jaren Zwarte Cross: Love, peace & Harmony! Alle campinggasten kregen bij binnenkomst een roze bril en de eerste 1.000 meiden een bloemenkrans en deze werden gedurende de vier Zwarte Cross dagen door velen met trots gedragen: klasse! In het kader van deze vrijheid, blijheid en liefde liepen 450 naakte mensen een high speed protestmars op vrijdag: The Naked Run for Freedom. Katia, lid van de protestgroep Pussy Riot, loste via een straalverbinding het startschot. De actie was een welgemeende ‘fuck you’ naar de toenemende repressie van de Russische regering richting homo’s, journalisten, advocaten, minderheden en andere bevolkingsgroepen. En wat een succes was het! De sfeer op en rond de protestmars op de crossbaan was euforisch en positief en we haalden er zelfs het Russische journaal mee! Tante Rikie toonde zich solidair met de actie en sloot haar tijdperk als alleenheerser af en kloonde zichzelf. Ze liet zich zij aan zij met haar mini-me vereren, festivaldirectrice als duo-functie: wie had dat ooit gedacht? Nieuw in 2013: een compleet andere indeling van het terrein, luxe kampeerhotel Grasnapolsky, de nieuwe festivalweide ‘The Meltdown’ een verlaten kerncentrale waar swingende rock&rollers en metalheads kwamen knappen, wellnesscentre ‘De Oase’ op de camping en de Nozemoil explosie op het festivalterrein: het 2-takt terras, de Nôzemdome op de crossbaan, de Nozem Monsterbike, de Ja-knikker voor de Nozembar en natuurlijk de Nozemoil hoofdstunt; een backflip met een auto! De absolute hoofdact van de Zwarte Cross 2013 was de Rainbowband. Op zondag stonden zij voor tienduizenden crossers te knappen: een explosie van goeie zin! Andere bands die optraden: The Opposites, Bloodhound Gang, Kate Nash, Don Diablo (alleen voor campinggasten!), Golden Earring, Sabaton, Shantel en vele anderen. In alle opzichten was 2013 de climax van 17 jaar Zwarte Cross: veel zon en temperaturen tussen de 22 en 28 graden, weer een bezoekersrecord (162.795) en de alderjekes relaxte en feestelijke hippiesfeer! Op naar 2014 knasterd, complete verlichting is nabij!   

2014 Alles kump goed! 

‘Ik bun kats bi!’ dat waren de legendarische woorden waarmee Tante Rikie alweer uit een kast kwam, deze maal uit de nieuwe gaybar ‘De Kast’ op de Zwarte Cross. Wat een openminded editie was dit zeg! Op de crossbaan wapperde de regenboogvlag fier tijdens de Roze Cross. Urwin uit Zaandam deed in de Nozemdome de mededeling: ‘Pap, ik ben homo’. Zijn vader antwoordde zoals een echte knasterd van de wereld ‘Mooi, dan laat maar ’s wat zien jongen!’ Iedereen bekeek elkaar in Nichtenvoorde door een roze bril: love is all, give peace a chance = alles kump goed! Jackson Strong verlegde de fysieke en mentale grenzen van de mens door gewoon effe een wereldrecord te vestigen: een gestoorde lange afstandsbackflip! Het aantal handtekeningen voor Amnesty bepaalde de lengte van de sprong! Jackson droeg het wereldrecord dan ook op aan de Saudische blogger/denker Raif Badawi. Raif is veroordeeld tot een lange gevangenisstraf, 1.000 stokslagen en een geldboete, alleen maar voor het verkondigen van zijn mening. De andere hoofdstunt was ongetwijfeld Tante Rikie die voor het eerst achter de draaitafels van de Dansvloer plaatsnam. DJ Roofbouw (Rikie) draaide een eclectisch electrosetje en de pelgrims dansten dat het een lieve lust was. Rikie bouwde intussen rustig verder aan haar imperium: ze lanceerde een eigen vuurwerklijn (Rikie’s kruittuintje) en een kinderboek. Klaas Jan Huntelaar, Ronald Giphart, A.L. Snijders, Roos Rebergen, Bennie Jolink en andere eigenwieze köppe brouwden onmundig mooie verhalen en het boek verscheen in de Achterhoekse taal. Klasse! Op de crossbaan was Ceriel Kleinkromhof de absolute heerser. Hij won de Gouden Helm! De Zwarte Cross fanclub kreeg een eigen café op het festivalterrein, café Harder!, waarin bands een exclusieve set speelden voor de echte VIP’s. Echter bleek het enthousiasme zo groot dat deze nieuwe hotspot werd overspoeld met liefhebbers, dus gooiden we de deuren maar snel voor iedereen open. Voor grafherrie kon men naar de nieuwe Baterbar en de campinggasten hingen voor het eerst aan de toog van de vier eigen buurtcafés. Club Boogaloo (ook nieuw!) was het nieuwe huis van soulglijers (Alain Clark) , afrobeat (Koffie) en tranceblues (My Baby). We versterkten onze organisatie met olympisch kampioen Mark Tuitert en hij maakte zijn debuut als manusje van alles: rugwasser van Rikie, woordvoerder, theaterartiest en Normaal-gitarist. Tuitert reikte en passant ook nog even de miljoenste Nozem uit aan een uitzinnige nathals. Een greep uit de openminded kunstenaars die dit jaar in Nichtenvoorde neerstreken: The Opposites, Jett Rebel, Crystal Fighters, Maxim Hartman, T. Raumschmiere, Graveyard, Pierre Wind, Typhoon, Seasick Steve, Red Fang, Andy Frasco, Mighty Fools, Rapha Pico & The Rootsrockers, Armand, Douwe Bob, La Pegatina, Presidents of the USA, Lady Aïda, Amsterdam Klezmer Band en dominee Gremdaat die de oecumenische kerkdienst verzorgde. In totaal waren er 185.000 bezoekers, waarvan enkele vrouwelijke pelgrims die tevergeefs zochten naar het aangekondigde gigolobordeel.

2015 Hey ho, let's go!

De jaarlijkse exodus richting het beloofde weiland inspireerde Tante Rikie tot het credo ‘Hey ho, let’s go!’ Het thema is een ode aan alle Zwarte Crossers, topsporters en artiesten die als moderne pelgrims jaarlijks buurt komen maken in Lichtenvoorde. In 2015 kwamen er uit alle uithoeken van de kosmos maar liefst 197.500 zielen! Helemaal aan het begin van de ‘Exodus’-campagne trapte Tante Rikie tegen vele zere beentjes door een naamsverandering aan te kondigen: de Getinte Cross. Zo, iedereen was goed wakker! Vervolgens werd de oorlog verklaard aan de bank. Het symbool van apathie en alles wat meeps is. ‘Kom van die bank af lampens’, schreeuwde Rikie met haar ijzingwekkende falset. In samenwerking met Amnesty International startten we vervolgens een anti-bank actie en dit resulteerde in de Demonstratieklasse op de crossbaan. Dat de bank een taai fenomeen is bleek tijdens de opening van de Zwarte Cross op donderdag. Duizenden Zwarte Crossers keken toe hoe een gigantische bank naar de eeuwige nöhlvelden zou worden gefikt, maar branden ‘ho maar’! Gelukkig namen de deelnemers aan de Demonstratieklasse de volgende dag gruwelijk revanche. Ze kwamen uit voor hun mening en bleven niet bankhangen, maar bestoven de crossbaan! Fanclubmagazine ‘Harder!’ werd in 2015 voor het eerst landelijk uitgegeven. De dikke glossy van 100 pagina’s vloog als een vale gier de boekhandel uit. Met eenzelfde vaart zwierde turner Yuri van Gelder in 2015 in de Loco Arena en tussen het crossgeweld aan de ringen. The Lord of the Rings was en passant ook nog effe getuige van de winst van de uit Estland afkomstige Tanel Leok in de Superklasse. Er was in 2015 voor het eerst een ‘women only’ crossklasse, de Stilettorace. Een daverend succes dat vervolg zal krijgen! De andere nieuwe klassen waren de Buddyseat en de Crashtafette. Een nieuwe klasse waarin niet alleen motorisch geweld, maar ook het uithoudingsvermogen, dorst, muzikaal talent en creativiteit van de deelnemers op de proef werd gesteld. Rikie’s landje werd dit jaar uitgebreid met een heuse woestijn en ook het vierde element werd toegevoegd: water. In de Oase konden pelgrims aan een meertje op krachten komen en teugen aan een waterpijp. Het was letterlijk een oase van rust tussen al het geweld op de crossbaan en in de festivalweides. Voor het eerst een plek op de Zwarte Cross waar het gas niet vol open gaat, apart! Ook apart: Exoticana. Een woeste zandbak met artiesten uit alle uithoeken van de wereld die weinig op hebben met de westerse poptraditie. Polyritmische afrobeats, Zuid-Amerikaanse klanken en andere swingende kroam die Tante Rikie opduikelde tijdens één van haar vele wereldreizen. Op zaterdag blies er even een onmundige hoosbui over het terrein. We moesten de buitenprogrammering tijdelijk stil leggen en veel bezoekers vonden beschutting in de tenten waar het feest onverminderd door ging. ’s Avonds gooiden we de festivalpoorten opnieuw open, deze maal gratis! Vele duizenden pelgrims maakten gebruik van deze ruimhartige geste van Tante Rikie. De campinggasten wiens tentjes waren weggewaaid konden terecht in ons noodhotel De Berige Knastafari. Dit luxeverblijf werd binnen een paar uur opgebouwd en bij het krieken van de dag was er zelfs livemuziek, helaas werd dit verzorgd door Otto Orgel. De technische dienst werkte van zaterdag op zondag overuren om het terrein weer spic en span te krijgen. Wonderwel was er zondag niets meer te zien van de ravage die door de wind werd aangericht en ging het feest gewoon snoeihard door! Klasse, dat is de Zwarte Cross spirit! Festivalbezoekers wiens portemonnee was weggewaaid tijdens de storm konden gelijk terecht bij het nieuwe Zoepsidie loket. Honderden Zwarte Crossers dienden drie dagen lang bij de ‘Zoepsidie’ ambtenaren verzoeken in voor microkrediet. Dagelijks verblijdden de ambtenaren tientallen armlastige festivalbezoekers met Zwarte Cross munten. Artiesten waarop je in 2015 gedanst, gehuild en om gelachen kunt hebben: Katzenjammer, Flogging Molly, The One Love Machine Band (een band van robots), The Urban Voodoo Machine, John Coffey, Anouk, Blues Pills, Ten Tem Pies, Paul Haenen, Kenny B., Rival Sons, Sid Bowfin, Jack Broadbent, Jack Parow, 2 Brothers on the 4th floor, Kadavar, Ziggy Recado, Raketkanon, Skip&Die, The Kooks en Bert Wagendorp. Exodus volbracht!

2016 Say yes to apartigheid!

Deze Zwarte Cross was in vele opzichten een editie waarin alles op magische wijze tezamen kwam. Een viering van 20 jaar apartigheid. De dames van Pussy Riot bezochten ons in vrijheid. Artiesten en topsporters uit alle zes continenten (fuck, alleen Antarctica niet!) waren vertegenwoordigd. De bezoeker kreeg nog meer invloed door middel van het Open Podium. Gerda Havertong leidde de oecumenische kerkdienst en het was voor het eerst compleet uitverkocht (220.000 bezoekers)! Wat wil je nog meer? Nou, een hoofdstunt zou wel fijn zijn! Potdomme, de Amerikaanse stuntman Chuck Borden zou zijn één na grootste stunt tot op heden op de Zwarte Cross uitvoeren (de grootste stunt is zijn verhuizing van Hollywood naar Raalte). Wegens een mechanisch en softwarematig probleempje konden we hem helaas niet over de Megatent heen katapulteren richting een stapel oude verhuisdozen. De enige twee mensen ter wereld die blij waren dat deze stunt niet doorging: de moeder en de vrouw van Chuck Borden. In 2017 gaat deze klimaat neutrale en volstrekt nutteloze stunt in de herkansing! Gelukkig kwam er het nodige bovenmenselijke spektakel van de Lords of Lightning: twee gasten in een morphsuit en spelend met bliksemschichten. Op zaterdag stond Tante Rikie met bevende open armen klaar voor haar helden: de meiden van Pussy Riot. Ten tijde van de Naked Run for Freedom (Zwarte Cross 2012, voor meer vrijheid in Rusland) zaten ze nog in een Russische cel, maar nu waren ze gewoon bij ons in Lichtenvoorde! Zwarte Crossers konden de meiden vragen stellen, Rikie poseerde met ze inclusief zelfgeknipte bivakmuts (waardoor ze onbedoeld sprekend op een KKK beul leek) en ze gingen in een door Zwarte Crossers gebouwde roze tank de crossbaan over. We waren blij, de cirkel is rond! Waar we ook blij van werden is het nieuwe microkredietproject ‘Pak An!’ van de Zwarte Cross en Grolsch. Een professionele voortzetting van het Zoepsidie loket uit 2015. Iedereen kan bij stichting Pak An een plan indienen met een idee dat goed is voor de Achterhoek. De slogan ‘mien kassa is ow kassa!’ werd op de Zwarte Cross persdag al realiteit toen drie grote denkers met een zak geld naar huis gingen. De Oase verhuisde dit jaar op verzoek van de blauwalg goden van het water naar het bos. Hier was het goed chillen! Absolute voltreffers waren de twee nieuwe podia: de Gospelchurch en het Open Podium. Alleen maar creatieve hoogmissen in deze nieuwe kerk (die wel vol zit!). Diverse mensen werden er verlost van angsten en zonden en het swingde als een spreekwoordelijke motherfucker. Op het Open Podium zagen vele bezoekers hun kans schoon om de vele mensen langs de baan in vervoering te brengen. Odes, improvisaties, hits, alles kwam voorbij. Er gaan zelfs geruchten dat deze plek zelfs enkele nieuwe bands heeft opgeleverd. De scheidslijn tussen artiest en publiek was nog nooit zo dun. Eric Leijtens won trouwens dit jaar op glorieuze wijze effen de Superklasse en ging met de Gouden helm naar huis. Dan we’j dat ok weer! Andere knasterds die net als Eric kwamen knappen waren onder andere Airbourne, The Wombats, The Sheepdogs, Fifty Foot Combo, Peter Pan Speedrock (voor het laatst!), Project Rakija, Arjan Erkel, KT Tunstall, Fresku, Delikt, Uncle Acid & the Deadbeats, Black Sun Empire, Herman Brusselmans, Kensington, ZZZ, Dr. Lektroluv, Douwe Bob, Typhoon, The Darkness en John Coffey. Wederom was de Zwarte Cross het meest verrassende en gezellige buurtfeestje van de kosmos! Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen!

Toekomst voorspellen?

En wat de toekomst verder te bieden heeft? Daar houden de rockers zich niet zo mee bezig. ‘Een mooi feest organiseren, lekker muziek maken en lekker crossen, dat vinden we mooi. A-j moar schik hebt!’ De toekomst voorspellen kan zelfs Tante Rikie niet, dus we zullen het wel zien...
 » terug naar boven

Tante Rikie gaat hard dankzij

  • Nozem Oil
  • Grolsch
  • KNMV
  • 3FM Serious Request
  • Amnesty International