Stuntprogramma

De Zwarte Cross kent een rijke historie als het gaat om bizarre en indrukwekkende stunts. Wat dacht je van een sprong met een motor over het twintig meter hoge hoofdpodium tijdens Kaiser Chiefs of van een beugelfles van meer dan 70 meter hoog, 450 naakte mensen over de crossbaan met 'The Naked Run For Freedom', de hoogste bungeejump ooit (600 meter vanuit een vliegtuig!), een sprong met de Jovink limousine over de Megatent, een backflip met een auto, een superjump over hongerige tijgers en zo kunnen we nog wel even doorgaan! Dit soort heftige stunts naast een uitgebreid programma met de beste binnen- en buitenlandse FMX teams, extremesporters en andere waaghalzen maken de Zwarte Cross tot een van de grootste en spectaculairste stuntfestivals van de Achterhoek en misschien zelfs wel van de wereld... Knappen met die zooi!!!

De stuntcommissie heeft elk jaar meer moeite om zichzelf te overtreffen. Voor de editie van 2015 wordt wederom een blik helden opengetrokken die je het angstzweet al in de oksels doet klotsen, alleen al bij de gedachte aan wat ze gaan laten zien.

FMX

Waaghals, troubadour, Facebookzanger en inmiddels vriend van de Zwarte Cross familie William van den Putte uit het Vlaamse Olen kwam in 2014 weer naar Lichtenvoorde om als één van vier atleten zijn kunsten te laten zien in de inmiddels legendarische Brokkenmakersarea.

Dit aparte gebied op het terrein staat bol van de acrobatische kunsten uitgevoerd op crossmotoren. Deze discipline, FMX (freestyle motorcross) is sinds jaren een vast onderdeel op de Zwarte Cross. Bijgestaan door zijn teammaat Martins Aleksandrovics (Letland), die in 2012 samen met van den Putte eeuwige roem vergaarde door over het hoofdpodium te springen, Steve Sommerfeld (AUS) en Jackson Strong (AUS) verzorgde hij in 2014 drie keer per dag een freestyle show waar de vonken van af sprongen.

Vuurwerk

Als sinds de eerste Zwarte Cross heeft de organisatie een vurige passie voor vuurwerk! En die passie lijkt alles behalve af te nemen. Op het kantoor van de Feestfabriek is sinds oktober 2010 al geen cappucino meer te verkrijgen voor medewerkers om zo geld uit te sparen en dit ten gunste te laten komen van het vuurwerkbudget. Maar dit jaar gaan we nog een stap verder, telefoons van de zaak zijn ingenomen, declaraties worden lachend in de versnipperaar gegooid en de salarissen zijn voor de komende drie jaar bevroren. En dat allemaal om onze kruitmenger Harrie “Boem” Mellendijk eens fatsoenlijk tekeer te laten gaan. Al sinds januari varen afgeladen containerschepen dagelijks heen en weer tussen China en Lichtenvoorde om de enorme hoeveelheden kruit op tijd op het terrein te krijgen. Dagelijks achter het hoofpodium een gigantische vuurwerkshow!

A giant backflip for mankind (hoofdstunt)

In samenwerking met Amnesty International heeft de Zwarte Cross in 2014 een interactieve hoofdstunt bedacht. Een poging om het wereldrecord backflip over lange afstand aan flarden te spingen! Een backflip, een achterwaartse salto op een crossmotor (!!) wordt in een “normale” opstelling gesprongen over een afstand van zo’n 20 meter. Op zich al super bijzonder, maar de pas 22-jarige Jackson Strong (AUS) gaat tijdens de Zwarte Cross de uitdaging aan om deze afstand stapsgewijs te vergroten tot bijna 50 (!) meter!!!

Gedurende de festivaldagen kunnen bezoekers zich laten fotograferen door medewerkers van Amnesty International als handtekening tegen de wereldwijde schending van mensenrechten. Deze foto’s worden vervolgens aan een waslijn gehangen tussen het vertrekpunt van Jackson, en de enorme landingsschans die zal verschijnen op het festivalterrein. Hoe meer mensen zich laten fotograferen, hoe groter de afstand tussen de beide schansen wordt……

Twee keer per dag werd deze opzienbarende stunt uitgevoerd!

Trial

Naast al het high-speed en vuurwerkgeweld zal er ook een totaal andere discipline van motorsport te zien zijn. Wereldtopper Fred Crosset (BEL) zal op zijn trialmotor de meest onvoorstelbare trucs laten zien. Niet volgens een programma of schema, maar gewoon lekker oldschool, op diverse plekken op het terrein waar het hem goed lijkt.

Programma

 

 

Tante Rikie gaat hard dankzij

  • Nozem Oil
  • Grolsch
  • Jagermeister
  • 3FM Serious Request
  • Metro
  • Amnesty International
  • Kawasaki