Stuntprogramma

De Zwarte Cross kent een rijke historie als het gaat om bizarre en indrukwekkende stunts. Wat dacht je van een sprong met een motor over het twintig meter hoge hoofdpodium tijdens Kaiser Chiefs of van een beugelfles van meer dan 70 meter hoog, 450 naakte mensen over de crossbaan met 'The Naked Run For Freedom', de hoogste bungeejump ooit (600 meter vanuit een vliegtuig!), een sprong met de Jovink limousine over de Megatent, een backflip met een auto, een superjump over hongerige tijgers en zo kunnen we nog wel even doorgaan! Dit soort heftige stunts naast een uitgebreid programma met de beste binnen- en buitenlandse FMX teams, extremesporters en andere waaghalzen maken de Zwarte Cross tot een van de grootste en spectaculairste stuntfestivals van de Achterhoek en misschien zelfs wel van de wereld... Knappen met die zooi!!!

De stuntcommissie heeft elk jaar meer moeite om zichzelf te overtreffen. Voor de editie van 2015 wordt wederom een blik helden opengetrokken die je het angstzweet al in de oksels doet klotsen, alleen al bij de gedachte aan wat ze gaan laten zien.

FMX

Freestyle motorcross, ook wel FMX genoemd is een combinatie van motorcross, atletiek en heeeeeeel veel lef!
Al vanaf de eerste edities van de Zwarte Cross een vast onderdeel in het stuntprogramma. Voor de leken onder ons een kleine uitleg. Men neme een springschans, een landingsschans en daar tussen een ruimte van een meter of 20. De atleten nemen een korte aanloop, knappen vervolgens met hun gemodificeerde crossmotoren tegen de springschans op, en in de tijd die ze in de lucht verblijven (het gapende gat tussen spring- en landingsschans) voeren ze de meest bizarre acrobatische trucs uit. Denk hierbij aan een achterwaartse salto, de vliegende motor volledig loslaten, of een handstand op de hoog boven de grond vliegende motor. Iets wat je meegemaakt moet hebben.

Nick Franklin

De in Nieuw-Zeeland geboren boerenzoon Nick Franklin was het werken op het bedrijf van zijn ouders meer dan zat en verkoos de crossmotor boven het telen van kiwi’s en het scheren van Koala’s. En niet zonder succes!
Met zijn eerst behaalde zeges in 2002 is hij al bijna een veteraan in FMX-land te noemen. Zijn talenten bleven niet onopgemerkt door de grote jongens, en zodoende was hij te zien in alle grote shows op onze aardkloot. Crusty Demons, de Red Bull X-Fighters en Nitro Circus zijn slechts enkele van de shows geweest waarvan Nick deel uitmaakte. Om even te onderstrepen dat ie geen watje is, hij heeft de backflip (achterwaartse salto) onder de knie gekregen door het maar meteen op een landing van zand uit te voeren. Gangbaarder is om hiervoor een veiligheidskussen te gebruiken, mocht de landing niet meteen geheel lukken. Een keiharde held dus!!

William van den Putte
Wie hem nog niet kent, is de afgelopen paar jaar zijn of haar stinkende slaapzak nog niet uit geweest tijdens de Zwarte Cross. Onze Vlaamse huisvriend was degene die in 2012 samen met zijn kameraad Martins Aleksandrovics huizenhoog over het hoofdpodium vloog!
Na door een ongelukkige val ruim een maand in coma te hebben gelegen trapte William de motor al weer aan nog voordat de laatste infuusnaalden uit zijn arm waren gehaald. Geen meepse pieperd mocht je dat gevoel hebben. Sinds de sprongen over het hoofdpodium is “Willis” elk jaar nog onderdeel van het stuntprogramma geweest en ondertussen één van de publiekslievelingen.
Hij heeft ons met de hand op het grote hart beloofd om er weer een gigantisch spektakel van te maken!

Steve Sommerfeld

In 2014 voor het eerst acte de presence gegeven in de Brokkenmakers Area. Deze goedlachse Aussie heeft in de afgelopen 10 jaar ongeveer mee gedaan in elke FMX competitie die Down Under werd georganiseerd.
Omdat hij uitgekeken raakte op de brandende steppes in Australië, verruilde hij zijn geboortegrond voor het idyllische Duitsland om zo aan meer FMX-evenementen deel te kunnen nemen. Gepassioneerd mannetje of niet???!!

Emma Mc Ferran, Girl Powerrrr!!!!!

Tante Rikie, onze bezielende leidster heeft de stuntcommissie op pad gestuurd met de opdracht om eens wat meer girl power toe te voegen aan het stuntprogramma. “Het zijn altijd alleen maar kerels die met de eer gaan strijken als het op stunts aankomt. Dat moet g$#@@@%^## nog an toe maar eens een keer anders”, aldus een van blinde woede bijna emotionele Rikie. De stuntcommissie vertrok met de staart tussen de benen en kwam terug met Emma Mc Ferran.
Deze Australische superchick is één van de weinige vrouwen in de wereld die Freestyle Motorcross als beroep heeft gekozen. Emma valt juist op, doordat zij geen probleem heeft om de grote jongens bij te houden!! Daarnaast is ze de eerste Australische vrouw die een backflip op een motor succesvol heeft uitgevoerd, rijder geweest bij de wereldberoemde Crusty Demons toer, Nitro Circus en Night of the Jumps. Zegt dit je allemaal niets, slinger dan die ouwe laptop van je maar eens aan en zoek ‘die ding’ op internet!
Al met al dus een dame om rekening mee te houden, en als eerste vrouwelijke FMX-atleet uniek voor de Zwarte Cross.

Stunten op grote hoogte!

Beroepspiloot Frank van Houten heeft al vanaf zijn jeugd dezelfde voorliefde voor snelheid en stunts als de stuntcommissie! En gelukkig maar, want deze hobby heeft Frank er toe gedreven als zijn zuurverdiende centjes te investeren in een Sukhoi 26 MX. In goed Achterhoeks: een pijlsnel stuntvliegtuug! Met dit bijzondere vliegtuig (volgens eigen zeggen de Ducati onder de sportvliegtuigen) is Frank in staat om de meest adembenemende stunts en zogenaamde aerobatics uit te voeren. Tijdens elke festivaldag zal er op eenzame hoogte een stuntshow worden uitgevoerd waar elke Zwarte Cross bezoeker nog lang over zal napraten.

Vuurwerk

De Zwarte Cross en vuurwerk, Bonnie en Clyde, Clark Kent en Loïs Lane, Geert Wilders en gezeik, Tante Rikie en zilveruitjes. Zomaar een paar voorbeelden van zaken die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Afgelopen najaar werd Tante Rikie’s Kruittuintje gelanceerd, een eigen vuurwerkpakket dat oudjaarsavond menig huisdier, schoonmoeder of verzorg-alpaca op de Paaz-afdeling terecht heeft doen komen. Het mag duidelijk zijn, we zijn liefhebbers……
Dit komt nog meer tot uiting in de vuurwerkshows die dagelijks worden afgestoken. Door een pracht van een samenwerking met Zena Vuurwerk en opper-beroeps-vuurwerkaansteker Harrie Boem ( ja, dat is echt zijn achternaam… ) hebben we de lijnen met China zo kort weten te krijgen dat zelfs de directieleden van de vuurwerkfabrieken in het verre oosten moeilijker aan goed vuurwerk kunnen komen dan de Zwarte Cross.
En dat merk je! Zowel tijdens de opening van de camping, het optreden van Jovink op donderdag in de megatent en elke reguliere festival-avond wordt er een vuurwerk ontstoken waar ze in Leeuwarden nog wakker van liggen en waar menig bommenmaker van Al Qaida nog bang van zou worden!

Hou je programmaboekje, de site of de app in de gaten om niets van al dit geweld te hoeven missen.

Programma

 

Tante Rikie gaat hard dankzij

  • Nozem Oil
  • Grolsch
  • Jagermeister
  • 3FM Serious Request
  • Metro
  • Amnesty International