De 8 gouden Zwarte Cross Survival tips

De 8 gouden Zwarte Cross Survival tips

Ga je voor het eerst naar de Zwarte Cross? Of ben je een doorgezomerde ZC’er die al jarenlang in juli lekker staat te feesten op de Schans? Het maakt niet uit hoe vaak je al op de Zwarte Cross geweest bent, onderstaande Zwarte Cross Survival tips kunnen je klaarstomen voor een ultiem geslaagde Zwarte Cross 2017!

1. Zorg er allereerst voor dat je erbij bent

Het lijkt ons duidelijk dat het bij de ‘Zwarte Cross Survival’ van belang is dat je überhaupt het terrein op komt, toch?! Dat betekent dat je in onze ticketshop of bij TicketSwap helemaal veilig je kaartje hebt gekocht, deze kunt uitprinten en meenemen! Heb je nog geen kaartje? Doe dan de Zwarte Cross Vrijdag Survival, want vrijdagkaarten zijn bij ons nog gewoon beschikbaar! Heb je je kaarten gekocht via marktplaats, een doorverkoop-site, die gast die bij jou laatst de schutting heeft geplaatst of je gloeibougies-dealer? Dan wordt het voor jou helemaal een avontuur, maar niet zozeer in positieve zin. Op die kaarten kunnen we namelijk geen geldigheidsgarantie geven! En heb je wel officiële tickets gekocht, maar ben je ze kwijtgeraakt in je mail? Probeer dan deze ‘ticket kwijt’-link. Nog even ter verduidelijking: kinderen onder de 1.40m mogen gratis naar binnen. Kinderen boven de 1.40m en onder de 15 jaar, kunnen met een jeugdkaart naar binnen.

2. Tickets binnen, we gaan de reis plannen. Hoe kom je op de Kermis zoals God het bedoeld heeft?

Zoveel mensen, zoveel (maffe) manieren om richting het terrein te komen. Maar voor iedere manier hebben wij een advies! Of je nou een dagbezoeker of campingbezoeker bent, en of je nou gebracht wordt, zelf met de auto komt, een caravan meeneemt of de fiets pakt: jouw route staat er wel bij. Parkeren kost bij ons overigens he-le-maal niets. Echt niet. We vragen ook niet stiekem om een tientje als je de parkeerplaats verlaat. Gewoon he-le-maal niets. Kom je op een segway, houd dan de fietsroute aan. En kom je op een elektrisch aangedreven ligfiets, dan zoek je het maar even lekker uit waar je bij hoort. Het houdt een keer op hè!? Kom je met het OV, dan heb je het helemaal mooi voor elkaar. Arriva, NS en Tripticket hebben een mooie deal voor je gemaakt: met de Zwarte Cross Retour krijg je 20% korting op je hele reis, geldig voor alle Arriva- en NS-treinen en je pendelbusticket!

3. Wat MOET je absoluut in je rugzak/handtas/clutch hebben? En wat niet?

Dagbezoekers zijn snel klaar met inpakken, dus die kunnen het met een clutch wel af. Niet dat we een clutch aanraden, het gaat meer om de benodigde ruimte. Wij zouden de clutch namelijk meteen kwijtraken. To the point: neem je ticket, je pinpas (munten pinnen is erg handig), een legitimatiebewijs, oordopjes, misschien een poncho tegen de eventuele hemelse druppels en een warmere trui of jas voor de avond mee. Ben je campingbezoeker? Dan wordt het lijstje iets langer. Let even op: ticket, legitimatiebewijs, pinpas, tent (of caravan, als je een caravankaart hebt), luchtbed, slaapzak, schone onderbroeken (en andere schone zaken), tandpasta & tandenborstel, deo, zonnebrandcrème, zwemkleding, een handdoek, poncho, oordopjes, festivalhoedje, zonnebril, powerbank en zaklampje. Ingepakt? Goed zo, dan ben je er klaar voor. Pak vooral geen gasflesjes, eten en drinken in, want dat mag niet mee het festival- of campingterrein op!

4. Download onze app

Persoonlijke berichtjes ontvangen van onze eigen Tante Rikie om in de mood te komen? Je persoonlijke programma op een rijtje hebben? Een seintje krijgen voordat je favoriete artiest begint? Je auto, fiets of tent terugvinden met behulp van GPS? De plattegrond en het blokkenschema op je digitale schermpje hebben? Download dan even de app (Google Play Store of de App Store), die maakt het overleven van de Zwarte Cross zeker makkelijker!

5. Wie wat waar? Het blokkenschema!

Wat je natuurlijk ook even moet doen, is een blik werpen op het blokkenschema voordat je het festivalterrein betreedt. Figuurlijk dan, voordat je op het punt staat een blik knakworsten naar je beeldscherm te mieteren. Je wilt er namelijk niet pas op 18 juli achter komen dat je favoriete band Wolfmother op het hoofdpodium heeft gestaan, terwijl jij toen met een halflauw biertje in je vissersstoeltje voor je paarse tentje hing. Dus check even goed wat er allemaal te zien is aan muziek, theater, cross en stunts!

6. Voorkom een onwelkome en onvoorziene speurtocht: bekijk de plattegrond

De plattegrond voor de Zwarte Cross 2017 is al getekend. Prent hem in je hoofd, zodat je niet omgeroepen hoeft te worden en je vrienden je moeten ophalen bij het Blagenparadijs. Hierbij alvast wat tips over de veranderingen dit jaar:

 • De Dansvloer vind je in de gerenoveerde vestingslocatie de Engelse Schans;
 • Op de plek waar de Dansvloer stond, staat nu de Undercovertent;
 • Waar de Undercovertent stond, staan nu de Bayou en de Roadhouse (met terras);
 • Op de plek van de Bayou en de Roadhouse, vind je dit jaar de Kroegenstraat met een vierde, nieuwe, kroeg: Café de Beugel;
 • Playa Gasolina (lekker zwemmen) en de Fijnproeversweide (foodtruckfestival) zijn nieuw dit jaar!

7. Handige weetjes bij het betreden van Rikie’s heilige grond

Na het betreden van de heilige poorten, zul je een aantal handige voorzieningen tegenkomen. Zo is/zijn er:

 • Kluisjes bij de hoofdentree;
 • Oordopjes van Pluggerz, voor wie ze vergeten is of ze nog niet heeft (foei!);
 • Gratis spoeltoiletten;
 • Oplaadpunten voor je telefoon op zowel het camping- als festivalterrein;
 • Muntenkassa’s waar je cash én met je pinpas kunt betalen;
 • Wifi op het gehele festivalterrein;
 • EHBO-posten, waar menig vrouw tevens haar natuurlijke melk voor haar kroost kan aftappen;
 • Tuktuks die je van de camping naar het festivalterrein brengen en weer terug.

8. Zorg ervoor dat je mag blijven om alles mee te maken

Veel mag en veel kan. Tante Rikie is de moeilijkste niet. Maar ook op de Zwarte Cross gelden er regels, zodat iedereen het ook daadwerkelijk naar zijn zin kan hebben en het allemaal veilig blijft. De hoofdgedachte is: normaal doen. Dan zit het wel snor. Als Rikie of haar troepen je niet zien wildplassen, moddergooien of mensen zien lastigvallen, dan komt het allemaal wel goed. Wil je exact weten wat de reglementen zijn voor camping- en dagbezoekers, kijk dan even hier.

Terug naar overzicht