Rijksmuseum en Zwarte Cross gaan samenwerken

Rijksmuseum en Zwarte Cross gaan samenwerken

In het Rijksmuseum genieten bezoekers van de weergaloze schilderkunst van de Dutch Masters. Op de crossbaan van de 21Zwarte Cross rijden de Dutch Masters – de Dutch Masters of Motocross welteverstaan.

Kopstart onder de Nachtwacht

Rembrandt van Rijn viert zijn 411e verjaardag op de Zwarte Cross. De verjaardag van deze Dutch Master, geboren op 15 juli 1606 te Leiden, wordt op de Zwarte Cross opgeluisterd met teken- en schildercursussen. Deze zullen plaatsvinden in de Theaterweide op de Zwarte Cross. Deelname is vrij voor alle bezoekers. In plaats van reclame van smeerolie- en motormerksponsoren zullen schilderijen worden afgebeeld op de doeken langs de crossbaan. Zo strijdt de (inter)nationale top van de motocrosswereld tegen een decor van Hollandse schilderkunst om de eerste plaats in de finale van de Dutch Masters of Motocross competitie.

Rijksmuseum en Zwarte Cross: bucketlistmateriaal

Het Rijksmuseum en de Zwarte Cross hebben behalve de titel ‘Dutch Masters’ nog een ding gemeen: beide staan op menig bucketlist. Een bezoek aan de Zwarte Cross en het Rijksmuseum moet je een keer in je leven gedaan hebben. Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: “Tussen het geronk en geraas van gitaren en motoren kunnen festivalbezoekers genieten van de verstilde schoonheid van de kunst van het Rijksmuseum. Deze samenwerking is een prachtige manier om nog meer mensen enthousiast te maken voor kunst.” Tante Rikie, festivaldirectrice van de Zwarte Cross: “Ik ben supertrots op deze samenwerking. Motocross en schilderkunst vormen een geweldige combinatie!”

Maak kennis met de Dutch Masters

Jaarlijks trekt het Rijksmuseum in Amsterdam miljoenen bezoekers. De Zwarte Cross was met 220.000 bezoekers in 2016 helemaal uitverkocht. Op dit moment zijn er voor het festival in Lichtenvoorde enkel nog dagkaarten voor vrijdag beschikbaar. In de Dutch Masters of Motocross rijden de beste crossers uit het Open Nederlands Kampioenschap motocross tegen (inter)nationale wereldtoppers. De competitie, uitgeschreven door de KNMV, telt vier wedstrijden waarbij de laatste finalewedstrijd op de Zwarte Cross wordt verreden. Rijders komen uit in de klassen: MX1, MX2, 125cc en 85cc.

Terug naar overzicht