2018 – Leven vóór de dood

In 2018 waren jullie allemaal één moment oorverdovend stil. op vrijdag om 20:00u precies gaven jullie met deze stilte een eerbetoon aan het leven, gevolgd door 10 seconden luid gejuich. Tante Rikie heeft het kippenvel nog in de bilnaad staan. Prachtig was het! De perfecte belichaming van de strijdkreet ‘Leven vóór de dood’.

De levendenherdenking gaat onze geschiedenisboeken in als één van de meest succesvolle hoofdstunts aller tijden. Maar de Zwarte Cross 2018 was meer dan dat! Het was de editie van de eerste keren. Het was de allereerste keer dat hiphop zijn eigen plek kreeg op ons festival, in The Noaberhood. Daar vlogen de platen van de loods tijdens de vette optredens, werd fanatiek gebasketbald en vlogen de stunthelden op skates en bmx-fietsen door de lucht. Ook was het de allereerste keer dat de nieuwe Dansvloer, ‘De Feestfabriek’, het licht zag. Dit immens grote podium, met daarvoor een enorme openluchtvlakte waarop het zweet van de heupjes getwerkt werd, zorgde ervoor dat dat kereltje daarboven niet anders kon dan ons prachtig weer geven. Dat mooie weer, tonnen confetti, massa’s CO2, superieure optredens en kilometers laserstralen maakten de Dansvloer een geniale ervaring. De warmte en droogte zorgden er tevens voor dat dit de meest stoffige editie van de Zwarte Cross was, wat resulteerde in een druk bezocht Playa Gasolina. Wat dit jaar ook een eerste keer was: Jovink trad niet op! Misschien heeft dat direct te maken met een andere ‘eerste keer’, namelijk dat de Zwarte Cross op voorhand al was uitverkocht en er dus geen kaarten aan de kassa meer te verkrijgen waren. Op de crossbaan was voor het eerst de professionele zijspanklasse te zien en crosshelden die deelnamen aan de Dutch Masters of Motocross, zoals opperheld Jeffrey Herlings en Amerikaanse supercrosser Malcolm ‘MX’ Stewart, deden voor het eerst op de Zwarte Cross een signeersessie, waarna fans op de meest bizarre en ondefinieerbare plekken krabbels hadden staan. Op de camping werd er voor het eerst, naar traditioneel Achterhoeks gebruik, op de vogel geschoten. Nee mevrouw Thieme, niet een echte, natuurlijk. Rikie kroonde Jordy Evers, die de houten vogel eraf schoot, op vrijdag tot allereerste schutterskoning van de Zwarte Cross. Op de crossbaan knapte de bejaardenboot, de ‘T. Rikie’, voor het eerst door het stof. Een bekende vriendenclub van de cross uit ’t Harde, genaamd ‘De Buizerds’, bouwde deze boot en bewoners van zorgcentrum Careaz (Lichtenvoorde) mochten de rit maken. Mevrouw Meekes, bewoonster van het zorgcentrum, was die dag jarig en genoot zo van het hele gebeuren, dat ze een brief stuurde met een mooi dankwoord. Deze fantastische, energieke dame haalde ook de aftermovie nog eens, die we op 25 juli lanceerden. Helaas kregen we het bericht dat mevrouw Meekes op die dag overleden is. Zo kwamen deze bizarre omstandigheden samen in de strijdkreet ‘Leven vóór de dood’.

Laten we verder niet vergeten dat de Achterhoek nu voor het eerst een vlag heeft om fier te laten wapperen! De Achterhoekse vlag, gemaakt door Paul Heutinck in een ontwerpwedstrijd en verkozen door het volk en een jury, werd gepresenteerd op de Zwarte Cross Persdag. En wie een plek van bezinning nodig heeft, om terug te denken aan die mooie momenten op de Zwarte Cross, kan nu het hele jaar door terecht bij de Tante Rikie Bedevaartsboom op het driedorpenpunt Lievelde – Vragender – Lichtenvoorde. Daar waar de Zwarte Cross jaarlijks georganiseerd wordt, kijkt Tante Rikie uit over de bomen en weides om te zien dat het goed is.