2019 – Niks is onmogelijk!

De Zwarte Cross 2019 was indrukwekkend, aangrijpend, inspirerend, ontroerend, overweldigend en liefdevol. We hebben tranen gelachen én gehuild. Het was een editie om nooit te vergeten. Het spektakel begon eigenlijk al in oktober toen we, na een chaotisch verlopen voorverkoop, de Zwarte Cross opnieuw op voorhand helemaal uitverkochten.

 

Op donderdag openden we het bal met een bijzondere show: het Open Achterhoeks Kampioenschap Darts. Raymond ‘Barnie’ van Barneveld en Michael ‘Mighty Mike’ van Gerwen streden, in een decor van drag queens, rondvliegende motoren en al dan niet met een motorhelm op hun schedel, om de eindzege. Uiteindelijk ging Van Gerwen er met de cup vandoor. De Megatent bulderde! Wát een aftrap.

De Feestfabriek BV, de organisatie van de Zwarte Cross, lanceerde in 2019 de campagne ‘Alles Komt Goed, de logische voetafdruk van de Feestfabriek’. De hele wereld moet duurzamer met dit planeetje omgaan, dus wij ook. Met de ‘Live Eed voor de Planeet’ bezwoer een bomvolle Megatent bij de start van het festival op donderdag en ten overstaan van Tante Rikie hun rommel in de prullenbak te gooien. Echt klasse! We gingen afval scheiden op de Zwarte Cross. We tapten en schonken alle drankjes in dezelfde logoloze bekers zodat ze in aanmerking kwamen voor recycling: onze bekers worden vanaf 2019 omgesmolten tot onder andere nieuwe bekers. En de kartonnen wegwerpdraagtray werd vervangen voor de herbruikbare Grolschdraagtray.

Op vrijdag werd de Zwarte Cross opgeschrikt door het overlijden van een bezoeker op onze camping. In overleg met de familie, vrienden en andere nabestaanden is bij deze tragische gebeurtenis stilgestaan door middel van een rouwronde over de crossbaan en een moment van stilte in de Megatent.

Niks is onmogelijk! zo luidde onze slogan. We lieten ons er door inspireren en openden Miva Las Vegas, een hotel voor (per dag) 20 mindervaliden die ondanks de beperkingen van hun handicap van de Zwarte Cross genoten. Een paarhonderd meter verderop leverde Filip Podmol een dubbele backflip af; die was nog nooit eerder vertoond op de Zwarte Cross. Zijn collega Gilles Dejong nam in totaal negen keer een bezoeker voorop zijn motor voor een duo-backflip. Even een nieuw onderbroekje aan en weer door! Onder de naam Le Clique Claque opende de Zwarte Cross, onder aanvoering van sterrenchef Rik Jansma, een heuse sterrensnackmuur: dineren met een Michelinster op festivaltempo. Via een online enquête dwongen we een reünie van de beste reggaeband van Nederland af: Beef kwam nog één keer samen om te vieren dat de Reggaeweide tien jaar bestond. In de Megatent op zondagochtend bundelden het Jazz Orchestra of the Concertgebouw onder leiding van Dennis Mackrel hun krachten met het Zo! Gospelchoir, topzangeres Berget Lewis, Hammondorgelvirtuoos Sven Figee en voorganger en rapper Typhoon, terwijl de crossmotoren over hun hoofden vlogen. Samen met Grolsch kondigden we vol trots en met een grote glimlach een nieuw podium aan: De Schaterbar! Dit podium vond z’n plek waar voorheen De Baterbar zat en gaf comedy een vaste plek op he festival. Het Rijksmuseum bouwde een tentoonstellingsruimte en een atelier, compleet met workshopdocenten en alle benodigdheden om te schilderen en te etsen. Massaal stelden we onze creativiteit gruwelijk op de proef. Na een dag lang schilderen en etsen bereikten de mooiste werken de muren van de aanpalende expositieruimte. ’s Avonds genoten bezoekers van versgemaakte kunst aan de muur. Tante Rikie lanceerde haar eigen Tante Rikie ActionfigureTM, die binnen no tempo uitverkocht raakten. Ze schaarde zich hiermee in een rijtje met de Groten der Aarde. Onder andere The Beatles, Kiss, Darth Vader en diverse superhelden gingen haar voor. De Tante Rikie ActionfigureTM was tijdens de Zwarte Cross 2019 verkrijgbaar en te winnen bij, uiteraard, de schiettent. De Universitent toverden we op vrijdag- en zaterdagavond om tot een bioscoop. De actiefilm Anna ging bij ons in première, met dank aan Pathé, Independent Films en Grolsch.

Op de crossbaan zagen we de Krangklasse en de Mivaklasse voor het eerst. Voor de motorsportfan was het bonus, met maar liefst zes finales: Jaskonis won in Lichtenvoorde de Dutch Masters of Motocross competitie in de MX1, in de MX2 won Henry Jacobi, de 125cc titel was voor Kay de Wolf, Cas Valk won in de 85CC en het ONK Zijspan werd gewonnen door het koppel Hermans en Musset. Mike van Grisven won het ONK Quads.

Op zondag ontstond er op social media commotie vanwege een foto van een bord en een zeil op ons festivalterrein. In de loop van de dag besloten wij om zowel het bord als het zeil te verwijderen. Alle personen die contact met ons zochten zijn door ons uitgenodigd om na afloop van het festival hierover met ons in gesprek te gaan. En zo sloten we de veelbewogen Zwarte Cross 2019 af, met maar liefst 220.000 geweldige bezoekers die een bult schik beleefden aan al het vertier dan vanaf de welgeteld 33 podia en 41 festivallocaties op ze werd afgevuurd. Op naar 2020!