Veelgestelde vragen

Voor al je vragen omtrent toegang, voedsel, kolven en ZC-kaarten, kijk even in dit lijstje met antwoorden op veelgestelde vragen!

Ben je campinggast? Kijk dan even bij deze veelgestelde campingvragen!

Iet wiet tickets kwiet! Het festival komt eraan en ik kan ze niet vinden. WAT NU!?!?!?
Adem een paar keer in en uit (en blijf dit ook regelmatig dagelijks doen), ga naar deze ticketskwijt-link en vul het e-mailadres (waarop je besteld hebt) en je bestelcode in. Die code vind je op je bankafschrift. Je krijgt ze vanzelf weer in je mail. Check ook je spam.

Huilen. Ik heb geen tickets, maar wil wel een feestje vieren met Rikie. Kunnen jullie nog iets voor me regelen?
Nee, het is écht uitverkocht. Er zijn dus ook geen kaarten aan de dagkassa meer verkrijgbaar. Houd Ticketswap in de gaten om te kijken of de kaart die jij wilt bemachtigen, daarop komt te staan. Ticketswap is de enige veilige manier om aan kaarten voor de Zwarte Cross te komen. Alleen Grasnapolsky- en camper/caravan-kaarten kunnen hierop niet geswapt worden, omdat deze kaarten een borg hebben die teruggestort wordt op de rekening van de koper. Het verkopen en kopen van deze kaartsoorten zal dus op eigen risico en goed vertrouwen moeten verlopen.

Ik was veel te laat met het bestellen van mijn kaarten en heb nu een kaartje gekocht bij een externe verkoper. Kunnen jullie mijn kaart checken zodat ik garantie heb dat ik binnenkom?
We checken kaarten niet, omdat dit geen enkele garantie biedt dat je binnenkomt. Zo’n kaart kan namelijk wel 20x verkocht kan zijn. In dat geval komt de eerste persoon binnen en hebben de andere 19 dikke pech. Kijk dus uit voor oplichting schatjes! De enige veilige manier is écht Ticketswap.

Hoe kom ik op de Zwarte Cross? 
Met het OV, waarvan je met 20% korting gebruik kunt maken, met je fiets of met je auto. Of boek je ticket voor de touringcars van Arriva en de Zwarte Cross. Ga je met de auto? Volg dan de borden. Parkeren is gratis op onze parkeerplaatsen. Parkeer je dus ergens waar je geld moet dokken? Dan is ’t géén Zwarte Cross-parkeerplaats. Basta.

Via welke entree moet ik naar binnen?
Kijk even goed op je ticket, daarop staat het precies omschreven!

Kan ik een boete krijgen als ik een segretje opsteek?
In afgesloten ruimtes en in tenten mag NIET gerookt worden. Ook e-smoken wordt daar niet geaccepteerd. Als organisatie worden wij hierop gecontroleerd en (flink) beboet, dus is het logisch dat wij daar zelf op het festivalterrein ook op gaan controleren. Rook je in een tent of afgesloten ruimte, dan riskeer je een boete van € 70,-.

Zijn er kluisjes?
Ja, die kun je online alvast huren. Klik hier! De kluisjes vind je na binnenkomst bij de hoofdingang. Vlak voor de Zwarte Cross zal deze online shop niet meer beschikbaar zijn. Wil je dan toch nog een kluisje? Check het dan gewoon even bij de balie! Er zijn uiteraard ook kluisjes beschikbaar voor mensen die niet gereserveerd hebben. Op=op dus kom op tijd indien je een kluisje wilt!

Mag ik mijn koelkast en voorraadkast plunderen en lekker gaan picknicken op de Zwarte Cross?
Picknicken mag, maar dan wel met eten / drinken dat bij onze geweldige barretjes en eettentjes is gekocht. Het is niet toegestaan om drinken, eten, barbecues en dergelijke mee naar binnen te nemen.

Ik heb een gluten-, lactose-, melk-, pinda-, notenallergie (of andere varianten). Bij welke cateraar kan ik terecht of kan ik mijn eigen eten meenemen?
Wij hebben een groot aantal cateraars op de ZC. Wij kunnen niet garanderen dat bij een bepaalde stand alles glutenvrij tot op het gaatje is, maar er zijn er meerdere. Je mag eigen etenswaren meenemen mits deze ten behoeve zijn van je allergie. Verder moet je in het bezit zijn van een doktersverklaring om problemen bij de poort te voorkomen.

Zijn er gratis watertappunten?
Jawel! Het water uit de kranen bij de toiletten is drinkbaar.

Mag ik zonnebrand meenemen?
Natuurlijk, we willen niet dat je wegfikt op het terrein. Goed insmeren! Dus neem zonnebrand mee.

Is er alcoholvrij bier?
Bij alle barren is alcoholvrij bier verkrijgbaar.

Hoe zit het met die verrekte processierups?
Uiteraard is deze bestreden op ons terrein. Alle harige boomplakkers die we nog tegenkomen in de opbouw van ons festival, worden ook bestreden. Het blijft echter een groot bebost festivalterrein, dus we kunnen niet garanderen dat tijdens de Zwarte Cross alles 100% rupsvrij is. We doen ons best!

Wat kost dat nou allemaal, op de Zwarte Cross?
Servicekosten: 0 euro. Parkeren: 0 euro. Spoeltoiletten: 0 euro. Muziek: 0 euro. Theater: 0 euro. Workshops: 0 euro. Cross (professioneel en ludiek): 0 euro. Stunts en vuurwerk: 0 euro. Blagenparadijs voor de kids: 0 euro. Een munt: € 2,50.

Tot hoe laat kan ik mijn ticket nog laten scannen en het terrein op komen?
Op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond moet je vóór middernacht aankomen om je ticket te kunnen laten scannen. Dat geldt voor de campingentree, het Rennerskwartier en de hoofdentree. Vanaf 00:00u gaan de poorten dicht en kunnen er geen tickets meer gescand worden of polsbandjes uitgegeven worden. Op zondag geldt dat om 20:00u alle poorten dichtgaan.
Op vrijdag-, zaterdag- en zondagochtend om 08:00u gaan de camping- en Rennerskwartierpoorten weer open voor nieuwe bezoekers, vanaf 10:00u gaan de hoofdentree-poorten open. Als je je campingpolsbandje al hebt, dan kun je wel op ieder moment (dus ook ’s nachts) de poorten in en uit lopen.

Stel ik ga knoepershard moshen en mijn shirt gaat kapot. Kan ik bij jullie een nieuwe halen? 
Op zo’n commercieel festival moet je natuurlijk ook veel commerciële merch kunnen kopen. Wij zijn de beroerdste niet. Voor je nieuwe garderobe kun je terecht op diverse locaties op de camping en het festivalterrein. Gewoon ff die kaart erbij pakken.

Kan ik op jullie festival ook veilig feesten?
Alles over het gezond omgaan met seks, drugs en alcohol, kom je te weten bij de drie Veilig Feesten-locaties op ons festival. Verwacht geen christelijke educatie en gewijs met het vingertje, maar een normaal gesprek met toffe gasten die wel weten waar ze ’t over hebben. Er zijn twee locaties op het festivalterrein en er is er één op de camping. Check de kaart! Ook AAP (“Achterhoekse Alcohol Peers”) is hier aanwezig en zij zijn de goeroes der alcohol-feiten, dus brand los!
Dit is een initiatief van:

Kunnen jullie mijn trommelvliezen tegen uitsterven beschermen?
Oorkappen voor de kleintjes of oordoppen voor jezelf: je haalt ze bij Pluggerz. Je vindt ze bij de hoofdentree, naast de Megatent.

Stel ik bloed uit een vinger. Kan ik dan ergens terecht?
Ja, de EHBO is er voor al uw klein en groot zeer. Alleen voor kolven, medicijnen gekoeld opslaan en blaren prikken moet je bij de post bij de hoofdingang zijn, naast de Veilig Feesten-locatie en tegenover Pluggerz. Verblijf je op de camping? Dan kun je je medicijnen ook gekoeld opslaan bij het Gemeentehuis op de camping.

Kolven. Kan dat?
Jawel! Zoek het EHBO-punt op naast de Veilig Feesten-locatie bij de Hoofdingang. Daar kun je het tevens gekoeld opslaan.

Ik wil graag naar de Tirolertent, het Rock ’n Roll Circus of het Kampvuur. Mag dat met mijn dagkaart?
Helaas, het Walhalla (waar deze podia te vinden zijn) is het festivalterrein speciaal voor de groep diehard campinggasten. Je hebt dus een campingkaart nodig om daar naartoe te kunnen.

Kan ik tijdens het festival het terrein af?
Uiteraard! Campingknasterds hebben een bandje waarmee ze altijd mogen komen en gaan, dagbezoekers kunnen bij de uitgang een stempel krijgen als ze die dag weer terug willen komen.

Wat moet ik doen als ik mijn caviatrimset, OV-kaart of tapdansschoenen ben verloren op de Zwarte Cross?
Dat prachtvolk op de Zwarte Cross is natuurlijk goudeerlijk. Alles wat niet van hen is, brengen ze netjes naar de organisatie. Waar kun je dan je zoekgeraakte telefoon, tepelpiercing, dildo, flippo’s, onesie of medicijnen ophalen?

  • Festivalterrein: Infostand
  • Camping: Gemeentehuis

Wil je weten of je voorwerp al gevonden is? Check dan deze pagina. Via iLost worden alle gevonden voorwerpen online geregistreerd met foto én de locatie waar je ‘m kunt ophalen.

Besef je pas na de Zwarte Cross dat je iets kwijt bent, of is het niet gevonden tijdens het weekend? In de afbouw vinden we ook nog van alles. Vanaf donderdag 25 juli kun je terecht bij de Gemeente Oost Gelre om te checken of je voorwerp terecht is.

Kun je ook pinnen?
Ja. Er kan zowel op het festivalterrein als op het campingterrein worden gepind.

Mijn hond Wodan is een beetje ziek. Mag ik deze ook meenemen?
Beterschap met Wodan. Dieren meenemen naar het evenement is niet toegestaan, tenzij het hier gaat om een hulp- of blindengeleidehond!

Mag ik ook wiet meenemen!? En pillen en heroïne?
Op de Zwarte Cross gelden dezelfde wetten als in heel Nederland. Dat houdt dus in dat soft- en harddrugs verboden zijn. Je kunt daarop bij binnenkomst van camping- en festivalterrein gefouilleerd worden en als we iets aantreffen wat niet door de beugel kan, zullen we je overdragen aan de plaatselijke politie.

Zijn er speciale voorzieningen voor mindervaliden?
Jazeker. We hebben o.a. speciale miva-toiletten en -douches en de rolstoeltaxi is er ook dit jaar weer! Check hier alle info over toegankelijkheid.

Samen met Grolsch hebben jullie dit jaar draagtrays van gerecycled plastic. Maar ik heb mijn eigen inventieve oplossing. Mag ik die meenemen?
Zolang het een beschaafde oplossing is, en geen frisbee van 2x2m of een enorme houten unit, dan mag dat zeker. Neem je wel een lompe oplossing mee, dan kan het zijn dat die wegens veiligheidsredenen niet het terrein op komt.

Is er een app met jullie laatste nieuws, het blokkenschema en de plattegrond?
Jazeker! Kek dingetje hoor. Al het laatste nieuws, actuele programma-wijzigingen, meldingen voordat je favoriete artiesten beginnen, een blokkenschema waarin jij kunt aangeven op welke volgorde de 33 podia moeten komen te staan en je kunt je persoonlijke blokkenschema samenstellen. Check deze pagina voor de linkjes naar de stores of zoek gewoon op ‘Zwarte Cross’. Zet je locatievoorziening aan om niks te missen (ook niet die actie voor kaarten voor #ZC20 op het festivalterrein…).

Kan ik mijn telefoon opladen?
Wat is je festival nou zonder Tinder, Happn, MSN en snake? We hebben een oplaadpunt op het camping- en het festivalterrein. Check de kaart, jo!

Doen jullie nog iets op het gebied van duurzaamheid?
Jazeker, van alles. Alleen wij noemen het liever onze ‘logische voetafdruk’. Het zou namelijk niet eerlijk zijn om te pretenderen dat wij door onze verschillende milieumaatregelen festivals organiseren die milieuvriendelijk zijn. Wij zijn ons echter wel bewust van onze “footprint” en proberen hierin realistische (dus logische) keuzes te maken, ook op maatschappelijk vlak. Daar lees je hier alles over.

Is er Wifi?
Blaas die databundel er nou niet zomaar doorheen. We hebben gratis wifi op ons festivalterrein en er loopt een team van Extreme Networks rond om je met al je wifi-problemen en -vragen te helpen.

Kom ik na een dagje kogelhard feesten bij de fietsenstalling: band lek. EN NU DAN?
BALEN! Maar Hofstede to the rescue. Hofstede Tweewielers helpt je bij de fietsenstalling direct van je panne af.

Stel ik ben kats vergeten mijn fiets weer mee naar huis te nemen na de Zwarte Cross. Wat gebeurt er dan mee?

  • Tot maandag 22 juli 12:00u heb je de gelegenheid om je fiets op te halen bij de fietsenstalling bij de hoofdentree.
  • Maandagmiddag 22 juli na 12:00u zijn ze foetsie: dan worden ze opgehaald door Hacron (en daar gestald).
  • Staat je fiets bij Hacron, dan kun je ‘m ophalen op vrijdagmiddag 26 juli tussen 13.00 – 17.00 uur bij Hacron op de fietskijkmiddag (Papenweg 3, Lievelde). LET OP: er is daar dus geen vrije inloop. Ophalen kan alleen op die vrijdag.

Ik zat bij een vriend achterop de fiets en we vielen. We belandden bovenop elkaar. Ben ik nu zwanger?
Dit kunnen we helaas niet garanderen. Als het om een potje nudistenfietsen ging, verhoogt dat de kans wel.