0
Zoeken Winkelmand 0

Jelle Brandt Corstius over Oekraïne en Rusland

Een reis naar het front.

In de zomer van 2023 werd Jelle Brandt Corstius gebeld door schrijver Jaap Scholten: hij had zeven auto’s gekocht voor het Oekraïense leger. Hij zocht nog wat chauffeurs om ze naar Kyiv te rijden, gevuld met helmen, tourniquets en kogelvrije vesten.

Jelle twijfelde geen moment. Jarenlang was hij correspondent in Rusland voor Trouw, en hij maakte meerdere televisieseries over het land. In zijn podcast ‘Voordat de bom valt’ behandelde hij de oorlog in Oekraïne, op veilige afstand. Maar je kunt niet alleen maar blijven praten, op een gegeven moment moet je ook wat doen. ‘Spullen brengen’ dus – en dat werd precies de titel voor het boek dat hij hierover schreef.

Op de Zwarte Cross doet Jelle verslag van deze reis die leidt langs melancholische Oostblokaristocraten, keurig onderhouden nazigraven en een lekkende vulslang. En hij vertelt hoe hij zich tijdens deze reis probeerde te verhouden tot zijn oude liefde – het land dat hem zoveel gegeven heeft, maar waar hij nu moeilijk nog van kan houden: Rusland.

andere acts
andere acts
andere acts
andere acts
andere acts
andere acts
andere acts
andere acts
andere acts
andere acts
andere acts
Naar Programma Naar Blokkenschema