Rikiepedia

Zwarte Cross 2019: ‘Niks is onmogelijk’

Op de Zwarte Cross zullen in 2019 wederom duizenden zich onbevreesd in het feestgedruis storten. De Zwarte Cross is de plek waar ‘s wereld beste bands de naden uit het feesttentdoek rocken, waar motorcrossfans zich vergapen aan theater & cabaret en waar stuntmannen hun eigen records verpulveren. De slogan van de 23e editie van de Zwarte Cross luidt: Niks is onmogelijk!

Wie organiseert er in he-mels-naam een festival met ogenschijnlijk onverenigbare programmaonderdelen in een krimpregio van Nederland en benoemt bovendien een voormalig interieurverzorgster op leeftijd tot festivaldirectrice? Nou?! Juist ja. Niks is onmogelijk!

Niks is onmogelijk! Het verhaal van Tante Rikie…
“Een groot deel van mijn jonge leven ben ik de underdog geweest. Eigenlijk werd ik als nog minder dan dat beschouwd. Ik was de underbitch onder de zwerfhonden. Ik kon niet bijster goed leren, groeide op in een armoedig arbeidersgezin en ik had van jongs af aan mijn figuur niet mee. Toch heb ik nooit getwijfeld aan wat ik kon bereiken. Ik hoefde maar een kleurpotlood te pakken en al tekenend maakte ik de mooiste sprookjeslandschappen met mijzelf in de hoofdrol. Of ik schreef tot diep in de nacht in mijn dagboek. Ik liet mijn geest op volle toeren werken en zonder na te denken vloog mijn kinderhandje over het papier. De meest waanzinnige ideeën schreef ik op en zo besefte ik op jonge leeftijd al dat met een gezonde dosis verbeeldingskracht alles mogelijk is. Tijdens deze middernachtelijke sessies werd in mijn schedel het zaadje gepland wat later zou uitgroeien tot de Zwarte Cross. Inmiddels ben ik in de heerlijke zwoele nazomer van mijn leven gekomen en kijk ik vooruit door terug te kijken. De nieuwe generatie Zwarte Crossers wil ik inspireren en motiveren. Zonder dromen, fantasie en creativiteit was de Zwarte Cross immers nooit geworden wat het is nu is en daarom is het motto van de Zwarte Cross 2019: ‘Niks is onmogelijk!’.”

Also sprach Tante Rikie, festivaldirectie van de Zwarte Cross. Lees hier meer over deze strijdkreet!

Een totaal van 41 podia en weides

Ons nieuwste podium is Comedycafé ‘De Schaterbar’. Samen met Grolsch hebben we plek in de Kroegenstraat gecreëerd waar de grappen je om de oren zullen vliegen. Vorig jaar maakte The Noaberhood zijn debuut op ons festival. In deze hiphopweide voor Noabers With Attitude verschijnen grotere namen afgewisseld met jong talent uit de Benelux, streetart en lijpe skateshows in een halfpipe. The Noaberhood is de plek waar je je waant op een buurtfeest in Brooklyn. Zwemmen op de Zwarte Cross kan dit jaar weer op festivalstrand Playa Gasolina; lekker plonzen of zonnen met een cocktail in je hand tegen een decor van verweerde verkleedhuisjes en zongebruinde badmeesters. Er is een Blagenparadijs, waar echte rocksterren speciale kindvriendelijke optredens verzorgen, kids op een superstoere grotemensencrossmotor kunnen zitten en over hun eigen crossbaan kunnen racen. In Gaycafé de Kast kunnen de bezoekers zichzelf lekker laten gaan op foute discobeats en een dansje wagen met onze extravagante dragqueens op het podium. De Gospel Church is er voor zowel gelovigen als atheïsten. Zang, dans, scherpe columns, rare fratsen, de zin van het leven; het is allemaal te vinden op de Theaterweide. Kennis maken met de power van een motorfiets kan bij de motoropstap voor volwassenen. Op deze website vind je een overzicht van alle locaties, dat zijn er 41 in totaal. 33 van deze locaties zijn podia.

1. Hoofdpodium 2. Megatent 3. Loco Arena 4. Roadhouse 5. The Bayou 6. Nozem Dôme 7. Arc de Triomphe 8. Theatertent 9. Theatro Obscura 10. Buitenpodium 11. Andere Apartigheid 12. Universitent 13. Dansvloer 14. Blagenparadijs 15. Café ‘Harder!’ 16. Gaycafé ‘De Kast’ 17. Comedycafé ‘De Schaterbar’ 18. Discotent 19. Exoticana 20. Reggaeweide 21. Rijksmuseum Paviljoen 22. Undercovertent 23. De Dampkring 24. Tweetakt-terras 25. Kampvuurpodium 26. Rijdend Podium 27. Rock ’n Roll Circus 28. Spiel mir einer Tirolertent 29. Le Garage 30. Gospel Church 31. Open Podium 32. Stamcafé de Schans 33. The Noaberhood

Naast deze podia zijn er nog diverse locaties toegankelijk voor de (camping)bezoekers: buurtkroegen op de camping, luxe-kampeerhotel Grasnapolsky, stuntarea Ground Hero en relaxweide De Oase. MIVA Las Vegas is ons nieuwe hotel op de camping waar Hospitality Units staan voor onze mindervalide medemens.

Spiksplinternieuw:

Er is natuurlijk nog veel meer, maar dat zie je op het terrein wel 😉

Wist je dat…

 • 2019 een nieuwe strijdkreet heeft: Niks is onmogelijk!
 • Tante Rikie op de nieuwe festivalposter staat met 6 vingers? Of 12.
 • De Zwarte Cross voor de tweede keer in historie op voorhand is uitverkocht en de kaarten de laatste keer binnen een uur weg waren?
 • Er een campingkrant is genaamd ‘Harder!’? Samen met Achterhoek Nieuws maken we drie edities en daarin lezen de campinggasten het laatste nieuws over het programma, interviews met crossers, artiesten en bezoekers en een heleboel fake news (lees: vrolijk geouwehoer).
 • We dit jaar een spiksplinternieuw Comedycafé hebben: De Schaterbar
 • De Reggaeweide in 2019 10 jaar bestaat en dat we dat vieren met onder andere met de legendarische band van Bob Marley: The Wailers uit Jamaica en een eenmalige reünie van Beef.
 • De quad masters dit jaar nieuw zijn op de crossbaan? Op 20 juli is de finale van het Open Nederlands Kampioenschap Sidecar en Quad Masters.
 • Er twee gloednieuwe crossklassen zijn? De vervangers van de Race del Rio en Nek-aan-Nek-race zijn: de Krang-klasse en de Mindervaliden-klasse!
 • De inschrijvingen van de crossklassen, die niet op uitnodiging zijn, binnen 1 minuut en 27 seconden vol zaten?
 • Het Rijksmuseum er dit jaar weer bij is, met een pop-up paviljoen.
 • We onder het mom van niks is onmogelijk 9x een tandembackflip aan bezoekers weggeven?
 • Twee legendarische darters in de megatent tegenover elkaar staan?
 • We op donderdag een Live Eed voor de planeet houden met al onze bezoekers?
 • Onze duwcrew niet meer weg te denken is van het terrein? Deze bikkels, afkomstig uit enkele rugby-teams, duwen alle rock ’n rolstoelers door onze heilige weilanden. Zo kan papa, mama, vriend of vriendin ook een relaxt dagje festival beleven. De crew is ondertussen zelfs uitgerust met vijf superblitse rolstoeltaxi’s.
 • We dit jaar zelfs een mindervalidenhotel met hospitality units op de cross krijgen: MIVA LAS VEGAS!
 • De Fire Tornado van audiovisueel kunstenaar Ivo Schoofs naar de Zwarte Cross komt?
 • Zwarte Cross met 33 verschillende podia en volle programmering ook wel gezien kan worden als 33 festivals in één festival? En er daarnaast ook nog een aantal weides zijn, zoals de Oase en Dampkring, waardoor er in feite 41 festivals in één festival zitten?
 • We “in de categorie ‘knappen’, afgelopen december nieuw Zwarte Cross-vuurwerk hebben geïntroduceerd? Een mooie spiksplinternieuwe toevoeging voor de kleine kruitmengers, namelijk de Snoeppot! Categorie 1 vuurwerk, dus niet alleen blaag-vriendelijk, maar je mag het ook nog eens het hele jaar door afsteken.
 • De Levendenherdenking van 2018 onze geschiedenisboeken ingaat als één van de meest succesvolle hoofdstunts aller tijden?
 • Grolsch en de Zwarte Cross microkredieten verstrekken om de leefbaarheid en toekomst van de Achterhoek positief te ondersteunen? Hier is Stichting Pak An voor in het leven geroepen. Meer informatie hierover in het programmaboekje en op anpakken.nl.
 • De Achterhoekse vlag, gemaakt door Paul Heutinck in een ontwerpwedstrijd en verkozen door het volk en een jury, ondertussen fier wappert in de regio? Deze is vorig jaar onthuld op de persdag van de Zwarte Cross.
 • Er ieder jaar een oecumenische kerkdienst op de zondagochtend in de Megatent wordt gehouden? Vorig jaar werd de dienst geleid door Maxim Hartman. Zijn voorgangers waren onder andere Frank Lammers, Gerda Havertong, Michiel Romeyn, Dominee Gremdaat en Frank Los. En dit jaar hebben we niet het minste comité bij elkaar!
 • De eerste FMX-frontflip in de geschiedenis van de Zwarte Cross een feit is, aangezien er vorig jaar één held tussen de rijder-lineup zat die deze bizarre en levensgevaarlijke stunt kon uitvoeren in het stuntvak Ground Hero.
 • Vorig jaar ook een groep ouderen (de bewoners van zorgorganisatie Careaz) mee heeft gecrosst in een speciaal voor hen gebouwde boot, de ‘T. Rikie’?
 • Op de camping, afgelopen jaar, voor het eerst naar traditioneel Achterhoeks gebruik op de vogel is geschoten?
 • Rockband Jovink & The Voederbietels (gastheren en oprichters van de Zwarte Cross) dit jaar voor de tweede keer niet zullen optreden tijdens de Zwarte Cross?
 • Iedere Zwarte Cross gepaard gaat met een motto en een bijpassend strijdlied? Vorig jaar is het geschreven door niemand minder dan Hans Keuper, zanger/accordeonist van de legendarische dialectband Boh Foi Toch. Het lied is opgenomen en ingespeeld samen met Vedran Mircetic (De Staat) en The Hilltop Howlers.
 • Eten op een festival ook van bijzonder hoge kwaliteit kan zijn? Chef-kok Rik Jansma van ‘De Basiliek’ uit Harderwijk bewijst dit met dit jaar snackmuur ‘Le Clique Claque’, waar sterrensnacks uit de muur worden getrokken.
 • Het Zwarte Cross Vakantie-doeboek is verschenen om van je vakantie een succes te maken!? Er staat nog veel meer geweldigs in, zoals kleurplaten, puzzels en doolhoven. Leuk voor iedereen in de leeftijdscategorie 4 tot 104.
 • De Zwarte Cross regelmatig met dergelijke verrassende producten op de markt komt? Bijvoorbeeld een citrus chili drankje Nozem Oil, een damestassenlijn van gerecyclede festivalzeilen, ‘Tante Rikie’s Onmundig Mooie Verhalenboek’, een eigen vuurwerklijn en een landelijk Zwarte Cross magazine.
 • Zwarte Cross, met 220.000 betalende bezoekers, het grootste sportevenement van Nederland is? De vaste Zwarte Cross-crossklassen werden namelijk sinds 2017 aangevuld met de Dutch Masters of Motocross-competitieklassen 85cc, 125cc, 250cc en 500cc.
 • De Gouden Helm de afgelopen edities o.a. gewonnen werd door: Eric Leijtens (2016), Tanel Leok (EST – 2015), Ceriel Kleinkromhof (2014), Mike Kras (2013), Erik Eggens (2012), William ‘Mr. Zwarte Cross’ Saris, wereldkampioenen Ben Townley (NZ), Joël Smets (B), Sven Breugelmans (B) en Jeffrey Herlings (NL).
 • de Zwarte Cross Talententuin jonge atleten uit Oosten des lands op promotioneel gebied helpt, om hen een steuntje in de richting te geven naar de wereldtop?
 • de Zwarte Cross het enige festival is met een eigen fanclub? Deze telt inmiddels 15.000 leden en zij ontvangen drie keer per jaar het Zwarte Cross magazine ‘Harder!’. Zij ontmoeten elkaar in het exclusieve fanclubledencafé ‘Café Harder!’ op het festivalterrein.
 • de Zwarte Cross een magisch broertje heeft? Dit vierdaagse festival bij Kasteel Vorden op het prachtige landschap van Geldersch Landschap en Kasteelen en heet Mañana Mañana. Dit festival zal in 2019 plaatsvinden op 13-14-15-16 juni. Meer info: mananamanana.eu.
 • De Zwarte Cross een aantal trouwe mediapartners heeft? In 2019 zijn dit Festileaks, motorsport.com, Noisey (VICE), Achterhoek Nieuws, REGIO8, Omroep Gelderland & Pinguin Radio.
 • We een kleine bijdrage (proberen te) leveren aan het mooier/leuker maken van de wereld, door de stappen die we nemen op het gebied van onze logische voetafdruk. Lees het hier!

Digitaal buurt maken met de Zwarte Cross en Tante Rikie!

Blijft op de hoogte van het laatste Zwarte Cross-nieuws, eventuele programmawijzingen en andere zin en onzin via de gratis Zwarte Cross App, onze website, de nieuwsbrief (inschrijven kan via de website) en de social media:

Zwarte Cross: Facebook / Twitter / Instagram / YouTube
Tante Rikie: Facebook / Twitter / Instagram
Nozem Oil: Facebook / Twitter / Instagram

De Zwarte Cross in cijfers

 • De eerste editie vond plaats in Hummelo, 1997. De Zwarte Cross viert dit jaar haar 23-jarig bestaan.
 • Tijdens die eerste editie kwamen een paar honderd bezoekers naar Hummelo. Inmiddels zijn dit er 220.000.
 • Er is één festivaldirectrice, Tante Rikie. Tijdens een groots belegde persconferentie is een film over het leven van Tante Rikie in première gegaan.
 • Er zijn 1290 unieke mogelijkheden om u te ontlasten en meer dan 400km papier om ’t weer af te nemen.
 • Voor het hoofdpodium is plaats voor 40.000 mensen. Ons meest intieme podium is Theatro Obscura. Hier is plek is voor 70 personen.
 • Er komen elk jaar zo’n 1000 theaterartiesten en meer dan 300 bands uit binnen- en buitenland.
 • Het gehele Zwarte Cross terrein is ruim 160 hectare groot, waarvan de camping 40 hectare beslaat, het publieksgebied en backstage 43,5 hectare, parkeren 60,5 hectare, fietsenstalling 3,5 hectare en de crossbaan 12,5 hectare.
 • Door deze afmeting bevindt de Zwarte Cross zich in drie dorpen namelijk: Lichtenvoorde, Lievelde en Vragender.
 • 2471 zeilen worden er geplaatst. Daarnaast hangen er 600 ludieke borden (‘Volg je hart, dat klopt tenminste!’, ‘Hand in hand, Karbonade’, ‘Gay doen is belangrijker dan winnen’) en 476 serieuze borden.
 • Al het staal van de podia en torens op het terrein bij elkaar weegt zo’n 625.000 kg.
 • In totaal zijn er ruim 40.000 (!) arbeidsplaatsen rondom de Zwarte Cross.
 • Hiervan worden 3000 plekken ingevuld door 140 verenigingen. Hiervan zijn 115 verenigingen afkomstig uit de regio.
 • In totaal zijn er 9496 werkplekken welke ingevuld worden vanuit de Feestfabriek (inclusief op- en en afbouw).
 • Er zijn 35 medewerkers die ‘vast’ werken bij de Feestfabriek.
 • Er wordt 10,2 km aan glasvezel gelegd en we hebben 229 access points, 65 switches en 27 straalverbindingen. Per jaar wordt er 1,2 km netwerkkabel gebruikt voor het netwerk.
 • Er wordt 19,8 kilometer aan rijplaten ingezet en 36,2 kilometer aan hekken geplaatst (bouwhekken, dranghekken en dergelijke).
 • Vorig jaar was er een Levendenherdenking. Na 50 seconden stilte ging er 650 kilo confetti de lucht in.
 • Ons wagenpark bestaat uit 341 vervoersmiddelen; 104 gators, 6 quads, 30 golfkarren, 34 heftrucks, 15 hoogwerkers, 3 verreikers, 1 kraan, 3 shovels, 37 scooters, 11 tractoren, 19 aanhangers en 78 fietsen.
 • In totaal gebruiken we, over het hele terrein om alles vast te zetten, 135.000 tie-wraps en 36.000 schroeven.
 • Tijdens de opbouw gebruiken we 125 km afzetlint en om de hekken goed vast te maken wordt 150 kilo ijzerdraad gebruikt.
 • Voor nóg meer sfeer hangt er 3 kilometer aan priklicht.
 • Er worden 105 aggregaten geplaatst om iedereen van stroom te voorzien.
 • Op een showdag worden 270 stewards (sfeerbeheer) en 350 beveiligers ingezet.
 • Onze leverancier Interstage verwerkt 576.846 kilo staal in onder andere alle podia (en ongeveer hetzelfde aantal kilo’s aan contra gewicht).
 • De campingkrant ‘Harder!’ wordt vrijdag, zaterdag en zondag gedrukt in een oplage van 15.000 stuks.

Veel plezier op de Zwarte Cross 2019! Maak er een onmundig mooi weekend van!