Blog: Casper de Gier

Naam: Casper de Gier
Sport: Skeeleren en schaatsen
Geboortedatum: 17-01-1996
Afkomstig uit: Laag Keppel
Behaalde doelen: Zesvoudig Nederlands kampioen Skeeler Jeugd, Nederlands kampioen senioren en bronzen medaille Europees Kampioenschap

Twitter  |  Facebook  |  Instagram

Casper blogt al vanaf augustus 2017 voor onze Talententuin. Dit is zijn tweede blogpagina.
>> Lees hier eerdere blogs van Casper

22-11-’19: De stijgende lijn te pakken

Na een wat ongelukkige start van het marathonseizoen, waarin de potentie wél zichtbaar was maar de resultaten uitbleven, zit de stijgende lijn er nu in! De keiharde en strijdlustige ‘thuiswedstrijd’ in Deventer (zie voorgaande blog!) was hierin de ommekeer. Tijdens de vierde cupwedstrijd in Heerenveen sprintte ik achter de kopgroep van zes  – waarin overigens twee ploegmakkers vertegenwoordigd waren wat resulteerde in de eerste podiumplek voor de ploeg (!) – naar een derde plek in de pelotonssprint. Dit was goed voor een negende plek in de overall-uitslag. Voor mij een eerste top-10 notering in de topdivisie. Check de samenvatting van deze vierde cupwedstrijd hier:

Afgelopen weekend draaide de vijfde cupwedstrijd in Haarlem uit op een massasprint. Voor mij een eerste massasprint in het topdivisiepeloton en de eerste finale die ik samen met de ploeg heb kunnen rijden. Net als onze ploeg vormden alle anderen ploegen treintjes die tegen elkaar opboksten richting de finale. Met nog twee ronden te gaan ging de gaskraan vol open en wist ik mij naar een vijfde plek te manoeuvreren in het sprintgeweld. We blijven kritisch, er zit meer in, maar voor nu iets waar we als ploeg en waar ook ik zelf zeker mee verder kan! Check de samenvatting van de vijfde cupwedstrijd hier:

Nu de eerste vijf cupwedstrijden zijn verreden staat voor heel marathonschaatsend Nederland de eerste échte hoofdprijs van het seizoen voor de deur: De Trachitol Trophy. Vorig jaar won ik zowel het sprint- als het eindklassement tijdens mijn laatste jaar in de beloftencategorie.

  • Donderdag starten we om 20u00 in Enschede voor 80 ronden.
  • Vrijdag starten we om 20u00 in Utrecht voor 100 ronden.
  • Zaterdag starten we om 20u30 in Hoorn voor 125 ronden.
  • Zondag starten we om 16u15 in Groningen voor 150 ronden.

De wedstrijden zijn donderdag tot en met zaterdag live te volgen via de livestream die te vinden is op https://www.schaatsen.nl/marathon/. Zondag zal de finalewedstrijd over 150 ronden (60km!) live uitgezonden worden op NPO 1 / NOS!

We gaan d’r weer vol gas tegenaan om de stijgende lijn voort te zetten!

07-11-’19: Teleurstelling: de motivator in vermomming!

Na de traditionele seizoensopener in Amsterdam heb ik inmiddels mijn eerste drie topdivisiewedstrijden gereden in de marathoncup. De eerste cupwedstrijd verliep – zoals jullie in mijn vorige blog hebben kunnen lezen – niet geheel naar wens. Ik gokte te veel op een aantal grote namen die samen met mij de slag hadden gemist, met als gevolg dat we na wat ‘gejojo’ werden gedubbeld door de eerste groep en uit koers werden gehaald. Geen finale voor mij. De tweede koers verliep wél naar wens, tot ik met 20 ronden te gaan plotsklaps op het ijs lag en na snel opkrabbelen nèt niet meer bij de staart van het richting-de-massasprint-afstevenende peloton kon aansluiten. De redactie van Schaatsen.nl interviewde mij direct na de wedstrijd, waarin meer dan alleen de teleurstelling omtrent de gemiste finale ter sprake kwam. Lees het interview hier.

Na het missen van de finale in Amsterdam wederom een gemiste kans in Den Haag. Want om een goede uitslag te rijden, moet je logischerwijs eerst de finale halen. Drie maal is scheepsrecht, zoals men dan zegt. De derde en meest recente marathoncup – afgelopen zaterdag –  vond plaats op mijn vroegere ‘thuisbaan’ in Deventer: IJsbaan De Scheg. Een wedstrijd die zich voor mij en mijn ploeg ontwikkelde in een bijzonder kansrijke situatie, maar waar ik nadien een nacht heel slecht van heb geslapen…

Waar eerdere kopgroepen zeer kansrijk leken en een fikse voorsprong hadden opgebouwd – en ik onderdeel was van een aantal van deze kopgroepen – maar alsnog werden ingerekend door het peloton, leek de wedstrijd zich in eenzelfde sleur te wringen als voorgaande week in Den Haag. Met nog één derde koers te gaan, leken de meesten al wat minder aanvalslustig om krachten te sparen voor een potentiële massasprint. TOTDAT… Crispijn Ariëns (Okay Fashion & Jeans) en Mats Stolstenborg (Bouw & Techniek) met nog exact 40 ronden te gaan gas gaven en ik mee kon springen.

Ondanks dat de twee andere grote ploegen (A-ware en AB Vakwerk) de slag hadden gemist, kregen we al snel 100 meter voorsprong op het peloton. Mede door een voor mij (iets te) actieve beginfase in de wedstrijd, was er bij mij slechts sprake van aanklampen en overleven in het wiel van de twee tempoharde vluchtmakkers. En nu komt het: In het marathonschaatsen mag je actief deelnemen aan de wedstrijd totdat je door het peloton (lees: de grootste groep) bent gedubbeld. Zowel het team van Crispijn, als het team van Mats en tot slot mijn ploegmaten van team BouwSelect lieten zich één voor één afzakken vanuit het peloton om gang te maken in de kopgroep. Het werd een soort ploegenachtervolging van de drie teams in de kopgroep, tegenover de twee grote teams die de slag hadden gemist in het peloton. Gevolg: een prachtige maar keiharde koers. Na twintig verschroeiend snelle ronden in de kopgroep werd de versnelling van een teammaat van Crispijn Ariëns – in de persoon van de Nieuw-Zeelandse wereldkampioen skeeleren Peter Michael – mij te veel en moest ik lossen bij Crispijn en Mats…


Het moment waarop het elastiek brak…
*Foto: Erik Homan Fotografie

Bovenstaand hét moment waar ik bij het schrijven van deze blog wederom enorm van kan balen en een nacht slecht van heb geslapen. Maar achteraf gezien kan ik mijzelf niet veel verwijten en zat er op dat moment simpelweg niet meer in. De tank was leeg. De benen vol met zuur. Ik was volledig naar de gallemiezen. Het balen maakt gaandeweg deze week langzaam plaats voor motivatie en vertrouwen. Want terugkijkend op de wedstrijd blijft er één gedachte hangen. Een moment als deze is een enorme motivator om dag in, dag uit te blijven trainen om de motor zodanig te vergroten dat ik het de twee klasbakken die mij vergezelden in de ontsnapping ooit een keer verdomd lastig ga maken. Op naar meer en op naar beter!

Een korte samenvatting van de wedstrijd is te zien in onderstaande video:

Om de gehele wedstrijd terug te kijken – mét commentaar van de Vordense schaatslegende (en fan) Arjan Mombarg – ga je naar www.schaatsen.nl/marathon en scroll je naar onderen tot je de tussentitel ‘TERUGKIJKEN: KPN MARATHON CUP 3’ bereikt. De eerstvolgende video onder deze tussentitel is de volledige live-uitzending van afgelopen zaterdagavond. Let op! Deze volledige live-uitzending is tot en met vrijdagavond te bekijken, zaterdag wordt de pagina weer volledig ingericht voor de vierde cupwedstrijd en zal de vorige cupwedstrijd niet meer terug te zien zijn! Om direct door te gaan naar de topdivisiekoers van de heren sleep je de balk onder de video door naar 1:17:00!

Drie maal was voor mij en het team helaas géén scheepsrecht. Zaterdag staat de vierde cupwedstrijd op de planning en doen we het bloedsnelle ijs van Thialf aan. De Heerenveense baan waar ik doordeweeks mijn schaatskilometers maak. Wil je de wedstrijd live volgen? Check dan wederom www.schaatsen.nl/marathon voor de livestream en tune in om 20u30 voor de topdivisiekoers van de heren! D’ran!