Blog: Ibrahim en Farhaan

Naam: Ibrahim en Farhaan Abdi Ali (broers)
Sport: Atletiek
Geboortedatum: 01-01-2001 en 04-04-2004
Afkomstig uit: Groenlo

Ibrahim: Facebook  |  Instagram
Farhaan: Instagram

13-09-’18: Farhaan – Wedstrijdvoorbereidingen

Afgelopen zaterdag heb ik 5 km gelopen tijdens de KrampRun in Varsseveld. Een wedstrijd waar de nationale top jaarlijks aan de start staat. Ik beschrijf graag hoe ik me voorbereid op wedstrijden.

De avond voor deze wedstrijd had ik veel moeite om in slaap te komen door de zenuwen, of noem het wedstrijdspanning. Uiteindelijk ben ik rond 21.00 uur in slaap gevallen en werd ik wakker om 7.00 uur. Opnieuw was daar de wedstrijdspanning. Op een wedstrijddag eet ik een extra gezond ontbijt met havermout, honing en een kopje thee. Rond 13.00 uur ben ik weer even mijn bed in gegaan om een uurtje extra te rusten. Op een wedstrijddag pak ik altijd extra vroeg mijn sporttas in. Mijn schoenen waarmee ik de warming-up doe zet ik klaar, mijn extra lichte Nike-wedstrijdschoenen doe ik in de tas, kleding om in te lopen en mijn Top Team Hanzesport wedstrijdkleding pak ik in en – erg belangrijk – een bidon zet ik klaar.

De KrampRun wordt in de avond in het centrum van Varsseveld gelopen en dat betekent dat ik extra vroeg moet eten. Om 16.00 uur heb ik een groot bord pasta met veel groente gegeten. Daarna rond 17.00 uur de trein naar Ruurlo gepakt en vanaf daar met mijn trainer Herman IJzerman mee gereden naar Varsseveld. Elke wedstrijd lopen we met een nieuw uniek startnummer, die je vaak een uur van tevoren afhaalt bij de organisatie. Het startnummer is voor de jury van de wedstrijd belangrijk voor als er overtredingen van het wedstrijdreglement zijn. Denk bijvoorbeeld aan het afsnijden van het parcours of bij een valse start. Bij lange loopnummers (meer dan 400 meter) op de atletiekbaan en wedstrijden op de weg bevestig je je startnummer op je borst. Dat doe ik altijd met speldjes.

Na het inlopen als warming-up heb ik de wedstrijdtactiek met mijn trainer besproken en het wedstrijdtenue en de wedstrijdschoenen aangedaan in de kleedkamer. Ik kwam naar buiten en zag dat er heel veel mensen bij de start stonden, dit ben ik helemaal niet gewend. De wedstrijdspanning was ineens terug! Bij de start stonden allemaal bekenden, mijn familie, mentor, vrienden en de mensen van Top Team Hanzesport. Ontzettend leuk natuurlijk!

Na de start was de spanning direct weg en kon ik goed mijn eigen tempo zoeken. In overleg met mijn trainer moest het vandaag lukken om onder de 16 minuten te lopen. Met dat doel voor ogen wist ik dat ik elke kilometer rond de 3 minuten en 10 seconden moest doorkomen. De eerste km liep ik dus te langzaam in 3.21, de tweede km liep ik 3.05, de derde km liep ik 3.10, de vierde km verliep ook in 3.10 en de vijfde km liep ik met een mooie eindsprint onder de 3 minuten in 2.56! De eerste drie km liep ik ontspannen en bij de vierde km kon ik niet, ik was helemaal kapot omdat zo hard ging. De laatste kilometer ging ik sprinten tot bij de finish! Erg gaaf om tijdens deze superleuke wedstrijd op een snel parcours mijn doel te behalen en zelfs beter dan dat, ik liep 15.42 minuten. Zonder mijn trainer Herman was dit nooit gelukt, dankjewel trainer!

13-09-’18: Ibrahim – Tess en ik

In Somalië was ik bang voor honden en rende ik snel voor ze weg. Honden zijn daar wild en gevaarlijk. Je begrijpt dat ik daarom erg moest wennen bij mijn gastgezin, omdat zij een hond, Tess, in huis hebben. Ik durfde haar in het begin niet te aaien. Als ze blafte schrok ik me een hoedje. Toen mijn gastgezin een keer weg was moest ik Tess uitlaten. Ik vond dat best wel spannend, maar het ging goed! Tess volgde mij de hele dag in huis. Eigenlijk is het best gezellig een hond in huis, want Tess is altijd vrolijk. Nu vind ik het leuk om met haar te rennen.

Afgelopen zaterdag heb ik in het centrum van Varsseveld een 5 km wedstrijd gelopen tijdens de KrampRun. Na een zomer vol met wedstrijden op de atletiekbaan is een wedstrijd op de weg altijd een mooie afwisseling. Het parcours in Varsseveld bestaat uit 5 rondes van 1 kilometer dwars door het centrum van Varsseveld. Honderden mensen stonden langs het parcours, dat zie je niet bij wedstrijden op de atletiekbaan.

Er deden veel Nederlandse toplopers mee. Ik wilde graag rond de 15 minuten lopen bij deze wedstrijd. Dat betekent 3 minuten per kilometer en dus een snelheid van 20 km per uur, een flink fietstempo! Helaas is die tijd mij niet gelukt. Ik heb wel een persoonlijk record gelopen van 15 minuten en 36 seconden. In deze sterk bezette wedstrijd werd ik 29e in totaal, 22e Nederlander en 4e in het Achterhoeks Kampioenschap. Ik ben daar totaal niet blij mee. Boos en verdrietig ben ik weer naar huis gegaan.

Gelukkig was Tess daar. Hoe ik me ook voel, zij is altijd hetzelfde: vrolijk kwispelend met haar staart, moest ik toch weer lachen. Bij de volgende wedstrijd op 21 september wil ik graag dat ze aan de finish staat. Dan ren ik naar een blije Tess!

30-08-’18: Ibrahim – vakantiewerk bij de zorgboerderij

In deze vakantie heb ik naast extra trainen ook vakantiewerk gedaan bij de Vijfsprong. Het grappige is dat ik daar sinds ik in Vorden woon regelmatig heb getraind, zonder dat ik wist wat voor bedrijf dit is. De Vijfsprong is een zorgboerderij en heeft ook een winkel. Als vakantiewerk heb ik tomaten geplukt, geholpen in de kaasmakerij en pompoenen geoogst. Tijdens de lunch hebben we heerlijk gesmuld van eigen gemaakte pompoenensoep. De vakantiebaan is nu gestopt, maar gelukkig mag ik daar in het nieuwe schooljaar stage lopen. Volgende week ga ik voor het eerst naar het Praktijkonderwijs in Zutphen. Gelukkig was er tussen het trainen en vakantiewerk door ook nog tijd voor een uitje naar het Openluchtmuseum in Arnhem. Door de canon van Nederland heb ik veel geleerd over de geschiedenis van mijn nieuwe land. De tentoonstelling over Nederlandse emigranten naar Canada vond ik super interessant. Ook zij zijn het avontuur aangegaan om te verhuizen naar een nieuw land. Ik vond het leuk om meer te leren over Canada omdat Lobke, mijn gastzus, daar een half jaar heeft gewoond.

Het wordt tijd om te gaan stoppen met deze blog, omdat ik moet rusten. Ik wil afsluiten met nog een kleine terugblik op de 800 meter die ik op 24 augustus heb gelopen op een loopgala in Hilversum. Nationale en internationale atleten deden eraan mee. Ik heb daar mijn persoonlijk record met een paar tienden verbeterd (naar 1.58.51) en werd tweede bij de Junioren B!

 

30-08-’18: Farhaan – School en trainen combineren

Het is moeilijk om elke dag te trainen en ook daarnaast naar school gaan. Ik woon in Groenlo, ga naar school in Lichtenvoorde en train in Zutphen. Het kost veel energie om de hele tijd heen en weer te reizen. Hoe doe ik dat allemaal?

Mijn trainer en ik hebben met mijn school overlegd of het te combineren valt met mijn sport, dat vergt namelijk erg veel tijd en energie. Gelukkig wilden ze daaraan meewerken! Ik ga daarom nu iets minder naar school, ik slaap bijvoorbeeld het eerste uur uit en als ik erg lange dagen heb dan mag ik de laatste twee uurtjes overslaan. Zo kan ik voldoende trainen en rusten, zodat ik klaar ben voor mijn wedstrijden. Als ik belangrijke wedstrijden heb, dan hoef ik zelfs een paar dagen niet naar school te komen. Ik mis daardoor veel lessen, maar gelukkig helpt mijn mentor me daarbij. Ze ondersteunt me bij het (op tijd) maken van mijn huiswerk en houdt me scherp.

16-08-’18: Farhaan – Hoeveel slaapt een topsporter?

Rust is nodig, want met al die trainingen vermoei je het lichaam. Er wordt topsporters aangeraden om wat meer te slapen dan gemiddeld. Dat lukt

niet iedereen, maar ik mik op 10 uur per nacht om ervoor te zorgen dat het lichaam goed herstelt.
Ook op je rustdag moet je daar rekening mee houden. Natuurlijk kan je niet 24 uur per dag op bed gaan liggen, maar het is niet zo handig om met vrienden naar een festival te gaan en de hele dag je benen te belasten. En ook een lekker een biertje gaan drinken is niet zo’n goed idee. Schrale troost: met familie of vrienden een kopje koffie drinken op een terras, of een serie kijken op de bank kan prima.

16-08-’18: Ibrahim – wat heb ik nodig voor een wedstrijd

Voor een wedstrijd moet ik veel rusten en ook goed op mijn voeding letten. Soms voelde ik wat spanning op de avond voor de wedstrijd en kon ik niet goed slapen en ook niet zo goed eten. Zelfs op de dag van wedstrijd kon ik soms niet goed eten en moest ik soms ook nog overgeven. Nu weet ik dat het heel belangrijk is om heel goed te letten op het starttijdstip van de wedstrijd. Als de wedstrijd ’s ochtends om 10:00 uur is, dan moet ik om 7:00 uur opstaan en meteen twee witte boterhammen met boter en honing eten en daar drink ik thee met honing bij. Ik bereid me voor door alle hardloopspullen en douchespullen in te pakken. Een uur voor de wedstrijd neem ik nog een banaan. Dit doe ik ook als ik in de middag een wedstrijd heb of pas laat op de avond. Ook dan eet ik drie uur voordat de wedstrijd begint een goede maaltijd. De voorbereidingen voor de wedstrijden gaan wel steeds makkelijker. Ik heb minder last van spanning bij wegwedstrijden dan bij baanwedstrijden. Op de baan merk ik dat ik het lastig vind om al heel snel in de wedstrijd te komen. Bij een wegwedstrijd, die vaak langer duurt, kom ik makkelijker in het ritme. Na de voorbereidingen op de wedstrijd, begin ik drie kwartier voor de wedstrijd met twintig minuten warmlopen. Na het warmlopen ga ik ook rekken en daarbij doe ik ook loopschool oefeningen. Tien minuten voor de wedstrijd trek ik mijn wedstrijdschoenen aan, waarop ik een paar keer de steigerung doe. Dan pas ben ik helemaal klaar voor de wedstrijd!

 

 

02-08-’18: Ibrahim – Terugkijken op het seizoen

Mijn hardloopseizoen begon vermoeiend. Op 10 mei en 19 mei liep ik mijn eerste twee wedstrijden, waarna ik dus merkte dat ik erg moe was. Daarom heb ik na deze wedstrijden rustig getraind. Dit resulteerde in een goede wedstrijd op 7 juni, wat mij veel moed gaf voor het NK! Dat was namelijk al lange tijd het plan: het NK lopen. Het was dus een enorme domper dat ik niet mee kon doen, omdat ik me helaas te laat heb ingeschreven.

Dat gaf me echter wel ruimte om te focussen op een nieuw doel: de 10 km. Ik liep mijn eerste wedstrijd op deze afstand, maar ging helaas te snel van start waardoor mijn resultaten tegenvielen. Drie weken later mocht ik de 3 km lopen, wat juist wel heel goed ging. Ik liep 10 seconden sneller dan de wedstrijd op 10 mei, waarmee ik een nieuw persoonlijk record heb neergezet. De week daarna liep ik de 1500 meter in Utrecht. Daar werd ik bij de start ingesloten door een groepje lopers, waardoor ik een langzame serie en slechte start had.

Onlangs ben ik verhuisd naar Vorden. Dat is voor mij heel gunstig, omdat ik vanuit daar sneller in Zutphen ben om te trainen en ik niet zo veel meer hoef te reizen. Ik heb er net een weekje rust op zitten, op advies van mijn trainer Herman, die vond dat ik het hard nodig had. Zeker nu vanwege de hitte. Deze week heb ik benut door mee te gaan op vakantie met de familie van mijn trainingsmaatjes Guus Beking en Linda Ooms. Wij hebben een heerlijke week gehad op de camping Sint Maartenzee, te Callantsoog. Het was ook heel bijzonder dat ik voor het eerst in mijn leven de zee van dichtbij zag en er ook in heb gezwommen.

02-08-’18: Farhaan – Hoeveel uren besteed ik aan atletiek?

In de vakantie ben ik 24/7 bezig met sport en train ik acht keer in de week. Echter gaat het niet alleen maar om het trainen, het is net zo belangrijk dat je goed slaapt en goed eet. Op tijd naar bed gaan, op tijd opstaan, goed ontbijten: het hele ritme staat voor mij op papier. Mijn schema voor de dag-indeling tijdens de vakantie ziet er zo uit:

DAG ZÓNDER BAANTRAINING
8.00 uur opstaan, ontbijten
10.00-11.00 looptraining
12.00-12.30 lunch
13.00-14.30 rusten (op bed)
16.00- 16.45 circuittraining
18.00 diner
21.30 lichte voeding
22.00 bedtijd

DAG MÉT BAANTRAINING
8.00 opstaan, ontbijten
12.00-12.30 lunch
13.00-14.30 rusten (op bed)
16.30 lichte maaltijd
18.30-20.00 baantraining
21.30 diner
22.00 bedtijd

Eigenlijk heb ik geen vakantie, ik train namelijk voor de nationale C-spelen in Amsterdam. Dat is op 25 en 26 augustus. Op de 25e loop ik de 1500 meter en op de 26e loop ik de 800 meter. Natuurlijk hoop ik dat ik op beide afstanden kampioen word!

19-07-’18: Farhaan – Trainen op en rondom de Lochemse Berg

We trainen elke zaterdagochtend op en rondom de Lochemse Berg. Ik zet mijn wekker op 7.30 uur om op tijd te eten. Om 8.50 uur fiets ik naar de Lidl in Groenlo, waar meerdere hardlopers samenkomen om naar Lochem te rijden. Ik kan altijd wel met iemand meerijden.

Om ongeveer 09:30u komen we bij de berg aan. Daar zie ik  mijn teammaten en trainer Herman. Eerst lopen we 20 tot 30 minuten om warm te worden, de warming-up. Daarna gaan we rekken en strekken en dan begint de echt training. Het is echt zwaar om in de heuvels te trainen: omhoog, naar beneden, mul zand en natuurlijk allerlei vormen van tempoversnellingen. Heuveltraining is ontzettend goed, want je wordt er heel sterk van. Als ik rondom de Lochemse Berg train, krijg ik nog wel eens last van mijn ademhaling en pijn op de borst. Dit komt door de intensiviteit.

Het gebied is ideaal om te trainen, het is erg afwisselend en je kunt spelen met de natuur!

19-07-’18: Ibrahim – Dik persoonlijk record op de 3.000 meter!

Zaterdag 7 juli heb ik een mooie wedstrijd gelopen in Hilversum. Ik deed mee met de 3.000m en dat ging goed. Ik heb mijn persoonlijk record met 10 seconden verbeterd naar 8 min. 44 sec. en 64 honderdste.

De wedstrijd bestond uit een groep van 17 atleten en ik was de jongste. Er waren twee series en de eerste serie was met een haas, een persoon die voorop loopt om het tempo te bepalen, die 69 sec. per ronde moest lopen. Altijd gaan wij heel hard van start, maar deze keer ben ik rustig van start gegaan en heb ik de race rustig opgebouwd. De haas moest 69 sec. per ronde lopen maar hij rende veel sneller. Ik zelf liep al 69 sec. per ronde en zat toch helemaal als laatste in de groep. Na de 1e ronde ben ik langzaam andere lopers in gaan halen. In de laatste kilometer liep ik al op de 4e plaats. De laatste 800 was ik al tweede en zat er nog een grote afstand tussen mij en nummer 1: Bram Rouwen. Ik heb in de laatste 500 meter geprobeerd om Bram in te halen, maar dat lukte helaas net niet. Hij was maar 1 sec. sneller dan ik. Ik wil dit jaar nog heel graag één keer de 3.000m lopen om het iets snellere clubrecord van 8.44.17, op naam van Maarten van den Heuvel, te verbeteren. Met deze tijd sta ik nu 6e op de Nederlandse ranglijst van 2018.

05-07-’18: Waarom atletiek? Farhaan legt ’t uit!

Aanvankelijk leek hardlopen me geen leuke sport. Ik pestte daarom ook mijn broer Ibrahim een beetje met zijn keuze voor hardlopen en ik wou zelf echt niet hardlopend in de straten worden gezien. Maar Ibrahim opende mijn ogen. Hij zei: “Kom eens een keer mee om een lange duurloop te doen!”. Dat heb ik maar eens gedaan. Ibrahim deed een duurloop van 90 minuten. Tijdens de loop had ik overal pijn, het was serieus zwaar! Toen ik gedoucht had, dacht ik: dit is toch best leuk om te doen… Ik begon zelf te trainen en kreeg er steeds meer lol in. Mijn eerste wedstrijd liep ik in Groenlo (kanonsloop, 5km). Ik eindigde als 2e, achter Ibrahim. Zijn trainer, Herman, benaderde me daarna meteen met de vraag of ik ook bij hen in Zutphen wilde trainen. Een maand later heb ik daar een proeftraining gedaan en nu is het zover: ik vind hardlopen echt die mooiste sport die er is. Hardlopen is mijn hobby geworden, of beter gezegd nog: mijn verslaving. Een rustdag voelt voor mij als een dag niet geleefd.

Tot nu toe zijn de resultaten goed. Ik sta op nummer één op de nationale ranglijst voor zowel de 800m als de 1.500m.

 

05-07-’18: Wat is Mila atletiek? – Ibrahim

Deze keer wil ik jullie iets vertellen over mijn sport: atletiek. Atletiek is eigenlijk een verzamelnaam van allemaal verschillende sporten, denk aan verspringen, hordelopen, estafette, hoogspringen, kogelstoten en nog veel meer disciplines. Er zijn 24 Olympische atletiekonderdelen.

Bij het Top Team Hanzesport trainen we voor de Mila-onderdelen. Dat een verzamelnaam van looponderdelen in de atletiek. Het is een afkorting en staat voor MiddelLange afstand. Op de Mila-afstanden wordt, anders dan bij de sprint, staand gestart en mogen de lopers vanaf een aangegeven punt invoegen in de binnenste baan. De discipline omvat 800 meter, 1500 meter en 3000 meter.

  • De 800m is de kortste middellange afstand in de atletiek. Op deze afstand zijn tegelijk een goede basissnelheid en een goed uithoudingsvermogen vereist.
  • De 1500 meter, ook wel metrische mijl genaamd, is een middellange afstand bij atletiek. Het onderdeel wordt zowel fysiek als mentaal als zeer zwaar beschouwd.
  • De 3000 meter is een meer incourant onderdeel binnen de atletiek en hoort samen met de 800 meter en de 1500 meter tot de courante middellange afstanden. Ik ga zaterdag een 3000 meter wedstrijd in Hilversum lopen.

Ik heb gekozen voor de Mila-afstanden omdat deze onderdelen een goede basis zijn voor de lange afstanden die ik later wil lopen. Zoals bijvoorbeeld een 10 kilometer en uiteindelijk de marathon.

De trainingen voor de Mila zijn ontzettend leuk omdat je veel verschillende soorten trainingen doet. Sprintjes voor snelheid, maar ook lange duurlopen en veel looptechniek. Daarnaast loop je natuurlijk in een atletiekstadion helemaal rond over de baan en word je door iedereen in het stadion aangemoedigd.

21-06-’18: Waarom ibrahim begonnen is met hardlopen in Nederland

Eerst ga ik me voorstellen want vorige keer heb ik dat niet gedaan. Ik ben Ibrahim Abdi Ali en ik kom uit Somalië. Vanaf 2013 woon ik in Nederland. Eerste hebben we in Dronten gewoond en vanaf januari 2014 woon ik in Groenlo. Dit jaar heb ik de Nederlandse nationaliteit gekregen.

Je kunt zeggen dat dromen mijn hobby is. Ik ben iemand die altijd een droom heeft, niet alleen droom ik van sportieve successen maar ook om een zakenman te worden. Zo heb ik, toen ik 10 jaar oud was, met mijn gespaarde zakgeld van € 30,- een eigen bedrijfje opgezet in Somalië. De eerste dag verdiende ik € 40,-. Ondernemersbloed zit dus zeker in mij. Ik hoop later te kunnen handelen in goederen, eerst in Somalië en later in buurlanden die geen zeehavens hebben. Uiteindelijk wil ik Minister van Financiën worden in Somalië en uitzoeken waarom dat land zo arm is.

Toen ik naar Nederland kwam in 2013, zijn mijn broers gaan allemaal voetballen. Toen besefte ik dat sport leuk is. Ik voetbalde met mijn broers, maar het bleek niks voor mij. Na school deed ik niks, terwijl mijn broers allemaal gingen voetballen. Ik vroeg mezelf af: “Welke sport is wel iets voor mij en waarvoor heb ik talent?” Ik vind het leuker om alleen te werken en ik hoorde dat veel mensen uit Oost-Afrika goed kunnen hardlopen. Aangezien ik dezelfde lichaamsbouw heb, heb ik gekozen voor hardlopen. Ooit hoop ik een Olympische medaille naar Groenlo te halen, het zou mooi zijn als me dat lukt!

Mijn eerste 10km tijdens de Wiezoloop in Wierden
Afgelopen weekend heb ik mijn eerste 10 kilometer gelopen in Wierden. Wat een prachtige sfeer met heel veel publiek. Met mijn trainer Herman had ik besloten om rustig te starten in een groepje maar dat lukte niet helemaal. Tijdens het inlopen en de warming-up heb ik gezocht naar atleten die ook rustig aan wilden starten. Na de start kwam ik in een groepje terecht met atleten waarvan ik dacht ze een goed tempo liepen. Na 5 kilometer zag ik op mijn stopwatch dat we op 15.29 min doorkwamen. Dat is 20 seconde sneller dan mijn snelste tijd op de 5 km! Toen heb ik besloten het groepje te laten lopen en een tempo rustiger aan te houden. De kracht was uit mijn lichaam, in de laatste kilometer kon ik het tempo weer versnellen en de laatste 400 meter had ik nog een eindsprint in mijn benen. Met een overall 12e plaats en 3e plaats onder de Nederlanders ben ik gefinisht in een tijd van 33.49 min.

 

21-06-’18: Farhaan loopt de 1.500 meter en staat 1e op de nationale ranglijst

In het weekend van 8 t/m 11 juni heb ik twee hele mooie wedstrijden gelopen, namelijk de 1.500 meter en de 5 kilometer. Vrijdag 8 juni was het tijd voor de 1.500 meter in Nijmegen. Ik was erg zenuwachtig voor deze wedstrijd, omdat ik deze afstand nog nooit gelopen heb. Gelukkig had ik na de warming-up de zenuwen aardig onder controle.

De eerste ronde begon ik rustig en dat hield ik de tweede ronde vol. In de derde ronde voerde ik de snelheid op. Uiteindelijk heb ik op die manier mijn doel behaald en heb ik onder de 4.08 minuten gelopen! Na de wedstrijd voelde ik me goed en had ik nog niet eens het gevoel dat ik echt alles gegeven had. Met mijn onervarenheid op de 1.500 meter sta ik nu nummer 1 op de nationale ranglijst en daar ben ik supertrots op.

Op 11 juni liep ik de 5 kilometer in Zutphen. Ik had last van spierpijn en deed het daarom wat rustig aan. Tot de laatste kilometer zat ik achter de kopgroep en ging ik in hun tempo mee. Tijdens de laatste kilometer versnelde ik en werd ik 1e met een tijd van 17.10. Het was fijn om eindelijk de eerste kleine wedstrijden te kunnen lopen!

07-06-’18: ibrahim mist het Nk

Hi, ik ben Ibrahim, 17 jaar en nieuw in de Talententuin! Helaas moet ik deze blog starten met slecht nieuws, namelijk het feit dat ik dit jaar geen NK kan lopen. Iets waar ik lang naar uitgekeken heb…

Mijn trainer, Herman, belde me op en vroeg me of ik mij heb ingeschreven. Ik moest “nee” antwoorden. Daarna vertelde hij dat de inschrijving de avond ervoor was gesloten. Ik was ontzettend geschrokken! Vooral omdat dit drie jaar geleden mijn trainingsmaatje Andu ook is overkomen. Hij was, net zoals ik nu, te laat met inschrijven. Herman wilde de organisatie nog een mail sturen, om te vragen of ik misschien toch nog kan deelnemen. Maar ik herinnerde me dat er voor Andu ook een mail naar de organisatie gestuurd was, en zij vervolgens antwoordden dat ze er niets aan konden doen. Dat bleef de hele nacht in mijn hoofd spoken: dat kan bij mij ook gebeuren!

Inderdaad reageerde de organisatie de volgende dag op de e-mail van mijn trainer. Ik mag niet deelnemen aan het NK. Dat vind ik heel erg jammer, want ik hoopte het hele jaar al op een podiumplek. Die droom komt dus niet uit. Maar ondertussen heb ik een ander plan bedacht… Ik ga een testloop van 10km doen voor het einde van het jaar in Wierden. Dat wordt direct mijn eerste 10km! Uiteraard laat ik jullie weten hoe die testloop gaat.

07-06-’18: farhaan heeft een druk hardloop-weekend

Laat ik me eerst eens voorstellen. Ik ben Farhaan, 14 jaar oud, en ik doe nu twee jaar aan hardlopen. Mijn doelen voor 2018 zijn de 800m onder de twee minuten lopen, de 1.500m onder de 4.04 minuten en de 5 kilometer onder de 16 minuten.

Na drie weken goed getraind te hebben, mag ik eindelijk wedstrijden lopen. Komend weekend heb ik twee wedstrijden, namelijk de 1.500 meter in Nijmegen en de 5km op de weg in Zutphen. Ik heb nog nooit een 1.500 meter gelopen, dus dat wordt mijn eerste keer! Ik weet niet wat ik moet verwachten, maar ben wel overtuigd dat ik het snel kan. Ik wil proberen onder de 4.08 minuten te lopen, zodat ik binnen kan komen op nummer op de nationale ranglijst 1.500 meter. Voor deze wedstrijd heb ik de Olympic moves af moeten zeggen, aangezien dit op dezelfde dag plaatsvindt als de 1.500 meter in Nijmegen.

Zondag wil ik in Zutphen, op de 5km op de weg, ook een snelle tijd neerzetten. De laatste keer dat ik 5km liep, was lang geleden. Toch hoop ik een nieuw persoonlijk record te gaan lopen!