Blog: Ibrahim en Farhaan

Naam: Ibrahim en Farhaan Abdi Ali (broers)
Sport: Atletiek
Geboortedatum: 01-01-2001 en 04-04-2004
Afkomstig uit: Groenlo

Ibrahim: Facebook  |  Instagram
Farhaan: Instagram

10-01-2020: Farhaan – Een teleurstellende Sylvestercross in Soest

Allereerst voor iedereen een gelukkig en gezond 2020! Het jaar 2019 is voorbij gevlogen, met hoogte- en dieptepunten voor mij. Er zijn veel mensen die mij steunen, maar ik wil speciaal mijn trainer Herman en teamgenoten van Top Team Hanzesport bedanken. Zij maken het mogelijk dat ik kan doen wat ik het liefste doe, en dat is hardlopen. Ik ben blij en dankbaar met Herman en de manier waarop hij mij coacht in goede en mindere tijden.

En dan de laatste 6 weken van 2019. Zij stonden voornamelijk in het teken van pijn in mijn been, vooral tijdens de crosswedstrijden kreeg ik er last van. De sportarts kwam erachter dat mijn heupen niet gelijk stonden en heeft mij hiervoor behandeld. Dit heeft zeker geholpen.

Na de pijn tijdens de crosswedstrijden in Vorden en Tilburg, begon ik op oudejaarsdag goed voorbereid aan de start van de Sylvestercross in Soest. Ik had er echt zin in. Ik was nog geen kilometer op weg en toen werd ik van achteren geduwd. Hierdoor verloor ik mijn balans en ging door mijn enkel. Ik kon niet meer verder en ben uit de wedstrijd gestapt. Wat baalde ik. Hierdoor kan ik geen kans meer maken op een goede notering bij het nationaal crosscircuit. Op de terugweg in de auto nog even gebaald, maar samen met Herman besproken hoe we nu verder gaan. De laatste wedstrijd voor het nationaal crosscircuit is tevens direct het Nederlands Kampioenschap Cross. Na het herstellen van mijn enkel, ga ik me daarop richten. Die wedstrijd is begin maart. Ik hoop dat ik de blessures in 2019 heb gelaten en 2020 goed kan starten!

10-01-2020: Ibrahim – Trainingsstage in Ethiopië

Zaterdag 21 december heb ik aan de Kerstloop in Brummen meegedaan. Mijn trainingsmaatjes Guus en Linda hebben deze wedstrijd georganiseerd. De wedstrijd bestond uit vijf ronden, in totaal 4,7 km. Mijn tijd was 14:34. Ik had niet veel tegenstand tijdens de wedstrijd, behalve de fietser! En dus ik heb ik er zelf van start tot de finish maar een mooie wedstrijd van gemaakt. Het lopen van dit soort kleinere wedstrijden geeft me vertrouwen.

Op dinsdag 24 december ben ik op trainingsstage naar Ethiopië gegaan. Tijdens de zomervakantie reisde ik met mijn vader, dit keer was ik alleen. Het werd een lange vlucht met een overstap in Paris en Nairobi. Ik kon niet slapen tijdens de vlucht en was bij aankomst heel erg vermoeid. Eenmaal aangekomen in Nairobi werd ik opgehaald door mijn vrienden. Ik train tot 6 februari op hoogte in Afrika en loop vervolgens het Nederlands Kampioenschap 10 km in Schoorl. In het volgende blog laat ik je weten hoe de trainingsstage is geweest.

6-12-2019: Farhaan – Warandeloop Tilburg

Na mijn vorige wedstrijd, die met veel pijn eindigde, kon ik gelukkig snel terecht bij de sportarts in Eibergen. Hij heeft allerlei testen en onderzoeken gedaan, waarna hij tot de conclusie kwam dat mijn bekken scheef stond. Hiervoor heeft hij me behandeld en die dag moest ik rustig aan doen. De volgende dag ging de training goed en ik voelde me ook goed.

Samen met trainer Herman besloten dat ik toch mee ging doen in Tilburg. Ik was wel wat meer gespannen van te voren. Ik hoopte dat ik geen pijn zou krijgen en gewoon weer goed zou kunnen lopen tot de finish. Op zondag vroeg in de auto en rond 11.00 uur moest ik lopen. Daar vielen de zenuwen wat van van me af en kon goed inlopen. De wedstrijd ging van start en ik zat er goed in, kon meelopen op kop. Ik zat goed in de wedstrijd. En toch op het laatste stuk begon de pijn weer de kop op te steken. Ik kon niet meer, Heb wel de wedstrijd uitgelopen en ben uiteindelijk 14e geworden. Erg balen, maar kijk ook weer vooruit naar de tweede wedstrijd in het Nationaal Cross Circuit op Oudejaarsdag in Soest. In de tussentijd heeft de sportarts mijn bekken behandelen en gaat het steeds beter. Positief blijven en vooruitkijken, dat doe ik.

6-12-2019: Ibrahim – Nieuwe school, andere lestijden

Sinds september zit ik niet meer school in Zutphen maar in Apeldoorn. Dat betekent meer reizen voor school. Daarbij zijn de dagen ook langer op mijn nieuwe school. Maandag, dinsdag en donderdag begin ik om 8:30 uur en ben om 16:30 uur klaar. Dat betekent dat ik de trainingen op dinsdag en donderdag niet meer kan halen op Papendal. Met hulp van mijn Loopland Gelderland-trainer Honoré Hoedt heb ik gevraagd of ik beide dagen om 14.00 uur weg mag van school voor de trainingen en aankomende trainingsstages. De aanvraag bij school is goedgekeurd en ik mag nu eerder weg voor de trainingen op dinsdag en donderdag. Voor de trainingsstages gaat mijn mentor een verlof aanvragen, het is nog even afwachten of ik ook recht heb op deze trainingsstage-dagen.

Verder ben ik goed aan het herstellen van mijn voetklachten en heb ik de trainingen weer goed opgepakt.

21-11-2019: Farhaan – Blessure?

Na de veldloop in Vorden kreeg ik last van pijn in mijn been. Dit ging van pijn onder de voet, naar de kuit. Na een paar keer trainen leek het allemaal voorbij te zijn. Dus vol goede moed naar de Dinkelloop in Losser.

Deze wedstrijd was voor mij een training. Het was mooi parcours met veel zand, bochten en heuveltjes. De wedstrijd bestond uit 5 km, 2 ronden op dit parcours. We ging van start in een kopgroep van 3 personen, hiervan ging er snel iemand vandoor. Mijn plan was om de eerste ronde rustig aan te doen en te versnellen in de 2e ronde. Daarom liet ik hem gaan. Ik ging op kop lopen, maar na een kilometer of 3 kreeg ik veel last van mijn rechterbeen. Het was een apart gevoel en had geen idee waar het vandaar kwam. Ik voelde zowel pijn in mijn hamstring, mijn kuit als mijn voet. Ik heb nog een tijd geprobeerd om het tempo vol te houden, maar de laatste kilometer lukte dit niet meer. Ik ben tussendoor gestopt en heb mijn schoenen uitgedaan, in de hoop dat het beter kilometer. Jammer genoeg hielp dit niet, en eindigde ik als 14e.

In de week daaropvolgend heb ik wel getraind daar waar ik kon. Jammer genoeg begon ik toch weer pijn te krijgen in mijn hamstring. De masseur heeft het geprobeerd weg te masseren. Het is nu wel iets minder, maar niet weg.

Komende week ga ik naar een sportarts om er na te laten kijken. Ik hoop dat het mee valt en ik me kan richten op de Warandeloop in Tilburg volgend weekend. Dit is de eerste internationale belangrijke cross in Nederland en belangrijk voor klassement.

21-11-2019: Ibrahim – Voetblessure

Zoals ik heb beschreven in mijn vorige blog kamp ik met pijn in mijn scheenbenen. De komende tijd moet ik rustig aan doen tot de pijn weg is. Voor de pijn aan mijn scheenbenen ben ik naar de fysiotherapeut geweest. Daar bleek, zoals eerder ook al was geconstateerd, dat de pijn waarschijnlijk ontstaat door het dragen van schoenen die niet geschikt zijn voor mij. Om nogmaals te onderzoeken of mijn huidige schoenen niet goed voor mij zijn ben ik naar een voetspecialiste geweest in Arnhem. Bij de voetspecialiste is opnieuw onderzoek gedaan naar de vorm van mijn voeten en de afwikkeling tijdens het lopen. En hier komt ook een zelfde analyse uit, ik moet op andere schoenen gaan trainen.

De schoenen die ik nu draag lopen lekker. De voetspecialiste gaat overleggen met de sportarts of er speciale zooltjes gemaakt kunnen worden. Ik hoop dat ik met de nieuwe schoenen en zooltjes weer snel pijnvrij kan trainen.

07-11-2019: Farhaan – Trainingen, hoe gaat het nu?

Vanaf mijn rustperiode zijn mijn trainingen langer geworden, zowel op de baan als bij de duurloop. Dit heeft ermee te maken dat, door mijn leeftijd, de crosslopen bijna allemaal 4 à 5 kilometer langer zijn geworden. Hierdoor moet ik natuurlijk ook anders gaan trainen. Mijn duurlopen duren nu 50-60 of 70 minuten. Op de baan zijn de trainingen ook veranderd, alles op langere afstand. Nu komt het vaker voor dat ik 20 keer 200 meter moet lopen, of 2000 meter aaneengesloten. Vorige winterperiode was het korter, 1000 meter of 10 keer 200 meter. Het is de bedoeling dat mijn longinhoud vergroot wordt, zodat ik een beter uithoudingsvermogen krijg op langere afstanden. Dit betekent ook dat ik mijn voeding aan moet passen. Ik verbrand meer, dus meer eten. In het begin kreeg ik zelfs honger tijdens de training, dat is nu niet meer zo.

Afgelopen weekend was mijn eerst crossloop, de grote veldloop in Vorden. Dit is een trainingswedstrijd voor mij. De dag ervoor heb ik nog nog zwaar getraind op de Lochemse berg. De wedstrijd ging redelijk goed. Vanaf de 3e kilometer verzuurde mijn rechterbeen wat, maar ik kon er doorheen lopen. Daarna gaf mijn trainer aan dat ik kon gaan versnellen. Ik maakte mij los van de kopgroep en kon dit volhouden. Na 7,7 kilometer kwam ik als eerste over de finish na 26.48 minuten. Mijn loopmaatje, Conner Kluivers, werd 2e na 11 seconden. Hij was gevallen tijdens de loop, maar zich heeft goed hersteld.

07-11-2019: Ibrahim – Stamppot en nieuwe schoenen

Na een hele toffe tijd in Afrika ben ik weer gewend geraakt aan het Nederlandse ritme. Vroeg opstaan, naar school, broodje met hagelslag, op tijd komen, trainen, zwartepieten-discussie en stamppot eten. Met name veel stamppot eten, want dat is mijn favoriete Nederlandse maaltijd. Van de zwartepieten-discussie snap ik helemaal niets van. Waar maken die Nederlanders zich druk om?

De laatste maanden heb ik weer pijntjes. Dit was voor mij een reden om een uitgebreide hardloopanalyse uit te laten voeren bij Running Center Zutphen. Uit deze analyse kwamen een aantal verbeterpunten waar ik de komende maanden flink mee aan de slag moet. Uit de analyse kwam ook dat mijn blessures waarschijnlijk voortkomen uit het dragen van schoenen die niet geschikt voor mij zijn. Naar aanleiding hiervan ben ik naar PK-Running geweest voor het laten aanmeten van nieuwe schoenen. PK-Running werkt samen met mijn team, Loopland Gelderland. De komende tijd kan ik weer flink doortrainen op mijn nieuwe schoenen!

24-10-2019: farhaan – Topsportstatus: belofte

Sport en school gaan soms moeilijk samen omdat ik álles goed wil doen. Als ik bezig ben met sport, vergeet ik school. Dat betekende dat ik tijdens de kennismaking met de mentor van leerjaar 3 en 4 te laat kwam. Geen goed begin dus. Ik had tussendoor getraind en wilde na de vakantie een nieuwe start maken. Dat viel dus erg tegen. Ik kwam erachter dat ik het verkeerde profiel gekozen had. Na vijf weken ben ik overgestapt naar het profiel Zorg en Welzijn, omdat ik hierna iets met sport wil doen. Jammer genoeg wist mijn huidige mentor niet dat ik zoveel aan sport deed en dat dit erg belangrijk voor me is. Wederom een stroef begin, waardoor we elkaar niet begrepen. Maar hieruit kwam een goed gesprek met mijn mentor, de ondersteuners vanuit school, mijn trainer en mijn moeder. In dit gesprek werd veel duidelijk voor ons allemaal. Ook ik moet me natuurlijk houden aan de leerplicht en school ziet hier op toe. Iedereen snapt dat dit niet altijd even makkelijk is. Een leerplichtambtenaar heeft op school gevraagd of ik een topsportstatus had, dit maakt een aantal zaken namelijk een stuk makkelijker voor school en mij. Mijn rooster kan dan beter aangepast worden op mijn sport en de afwezigheid die dat soms net zich mee brengt. Mijn trainer, Herman, heeft bij de atletiekunie gevraagd of ik in aanmerking kon komen voor een topsportstatus. Via NOC/NSF is de topsportstatus ‘Belofte’ aan mij toegekend. Ik ben hier heel erg blij mee. Natuurlijk bedank ik mijn school, het Marianum te Lichtenvoorde, voor hun medewerking en de atletiekunie voor het toekennen van de Belofte-status.

24-10-2019: Ibrahim – Trainingsweekend in schoorl

Afgelopen weekend ben ik naar een trainingsweekend geweest in Schoorl, met mijn team Loopland Gelderland. Ik ging vanuit Zutphen naar Arnhem met de trein. Hier pikte mijn trainer mij en mijn trainingsmaatje Geart Jorritsma op en reden we door naar Schoorl. Gelukkig hebben we zonder file onze bestemming bereikt. Na twee uurtjes rusten op de bank, gingen we de eerste duurloop van 45 minuten doen in de prachtige duinen van Schoorl. Na het avondeten hebben we leuke spelletjes gedaan en daarna gingen we op tijd naar bed omdat we de ochtend erna vroeg op moesten staan voor de heuveltraining. Na het ontbijt gingen we voor de training naar de vaste plek van de TDR, oftewel: Team Distance Runners. Dat is een team waar onze vriend Bob Winter ook bij getraind heeft. ’s Middags gingen we naar het strand van Bergen aan Zee, waar we ook nog een korte duurloop hebben gedaan. De volgende dag hebben afsluitend nog een duurloop gedaan in de prachtige natuur bij Schoorl.

27-09-2019: farhaan – afsluiting baanseizoen

Vrijdag 20 september was de laatste wedstrijd van het baanseizoen in Wageningen. Dit was de laatste kans om mijn persoonlijk record op de 1.500 meter te verbeteren. Mijn plan was om de magische barrière van 4 minuten te doorbreken op de 1.500 meter. Tot 20 september was dat nog niet gelukt.

Deze wedstrijd is anders dan andere wedstrijden, want het is een avondwedstrijd. Ook staan er junioren B aan de start, een leeftijdscategorie hoger dan mij. Gelukkig heb ik op vrijdag een korte lesdag, dus kon me goed voorbereiden met rusten en voeding. Ik ben met de trein naar Zutphen gereden want daar werd ik opgepikt door Bob. Coach Herman kon er niet bij zijn. Bob heeft zelf op nationaal niveau aan middenlange afstand gedaan en weet hoe te coachen. Met gezonde spanning reden we naar Wageningen. Ik voelde me goed en ontspannen na de warming up. Ik had één doel voor ogen en dat was het verbreken van mijn eigen persoonlijk record. Die was alweer van een jaar geleden ongeveer.

Eindelijk was het zover, de wedstrijd. We gingen allemaal snel van start. De uiteindelijke nummer 1 nam snel de leiding en een voorsprong. Ik probeerde zoveel ik kon gebruik te maken van de snelheid van de andere jongens. En ik moet zeggen dat gelukt is. Ik werd vijfde, maar voor mij is belangrijker dat ik mijn persoonlijk record verbeterd heb met bijna 2 seconden naar 4.05.87 op de 1.500 meter. Ik heb mijn doel niet gehaald, maar ben wel tevreden met deze afsluiting van het baanseizoen. Vanaf nu weer richten op de crossloop ter voorbereiding op seizoen 2020.

27-09-2019: Ibrahim – niet gewonnen en toch gewonnen

Na mijn trainingsstage in Afrika heb ik voor het eerste weer een wedstrijd gelopen. Afgelopen vrijdag heb ik meegedaan aan de eerste Brummense Dijkloop. Deze loop werd mede georganiseerd door mijn loopmaat Guus.

Het was superlekker weer en de start- en finishlocatie was erg mooi. Ik heb meegedaan aan de 5 km. Het was een leuk parcours bestaande uit vier ronden. Met een tijd van 16 minuten en 17 seconden werd ik tiende. Normaal gesproken win ik 9 van de 10 keer bij kleine regionale hardloopwedstrijden, maar bij deze wedstrijd wint niet automatisch de snelste loper. De loper die het dichtstbij zijn vooraf opgegeven tijd loopt wint. Tijdens de wedstrijd mag je daarom ook niet met een horloge lopen.

Ik was van plan om een er een trainingswedstrijd van te maken. Vooraf heb ik een tijd opgegeven van 17 minuten en 30 seconden.

Net na de start ging één hardloper met mij mee. Ik kende hem niet, maar later hoorde ik dat hij Erik Sanders heet. Erik heeft in het verleden echt supergoed gelopen. Hij wist het me nog knap lastig te maken, maar op een gegeven moment kon ik toch een gaatje slaan. Ik kwam dus als snelste loper als eerste binnen maar ben op basis van de inschatting van mijn eindtijd als tiende geëindigd.

Leuk om eens te winnen maar toch ook weer niet (-:

13-09-2019: farhaan – mijn eerste wedstrijd voor oranje

Op 31 augustus was er een interland tussen Nederland en Duitsland. Op uitnodiging deed ik mee met de Nederlandse ploeg. Naast de 1.500 meter waren er ook de andere atletiekonderdelen, zoals hoog- en verspringen 100 meter. Dit jaar was het in Enschede, mooi dichtbij voor mij. Bij aankomst moest ik me melden en het oranje hemd ophalen. Daarna was de officiële opening, de volksliederen van beide landen werden gespeeld en we werden toegesproken. Halverwege de middag was mijn wedstrijd. Met de coach hadden we een plan afgesproken. Mijn ploeggenoot ging hard en snel van start. Ik begon rustig, zodat ik in de tweede en derde ronde kon versnellen. Dit ging goed volgens plan. Mijn ploeggenoot ging te snel en hij kon dit niet volhouden. In de laatste ronde haalde ik hem ook in. Hij liep vanaf het begin bijna 90 meter voor. Ik was er dus op gefocust naar hem toe te lopen. Ik was blij dat het zo goed ging. We liepen op eerste en tweede plek toen we de laatste bocht uitkwamen. De loper die lang achter mij liep, kwam opzetten. De laatste 25 meter liep hij op de tweede plek. Op het moment dat ik dacht dat ik gefinisht was en juichte, kwam hij toch eerder over de finish. Dit bleek uit de foto die gemaakt is op de lijn. Jammer, maar helaas. Balen… Maar ondanks dat, was het een mooie dag.

De zaterdag erna stond voor mij de Kramp Run in Varsseveld op het programma. Ik deed mee aan de 5 km, de laatste wedstrijd van die dag. Ingelopen met een trainingsmaat. Ik voelde me goed, maar net voor de start kreeg ik last van mijn buik. In de laatste ronde ging het mis. Ik kreeg braakneigingen en toen kwam het eten eruit. Ik kon en mocht niet verder lopen. Helaas kon ik niet finishen, terwijl ik goed in de wedstrijd zat tot dat moment in de laatste kilometer. Ik vind het jammer dat ik mijn doel niet heb kunnen behalen. Nu ga ik me concentreren op de 1.500 meter en hoop mijn persoonlijk record te verbreken op 20 september.

13-09-2019: Ibrahim – terug in Nederland

Twee maanden hoogtetraining in Ethiopië zit erop! Afgelopen maandag, 9 september, ben ik terug gekomen in Nederland. Ik heb Nederland erg gemist maar ben ook terug gekomen met een enorme mooie ervaring in Ethiopië. Tijdens de trainingen op hoogte heb ik veel geleerd en nieuwe vrienden uit verschillende landen gemaakt. Mijn nieuwe vrienden uit Bahrein hebben me direct uitgenodigd om daar samen te trainen. Dus ik heb alweer plannen in mijn hoofd gemaakt om opnieuw richting Afrika te gaan. Het trainen op hoogte in Kenia wil ik nog een keer meemaken.

Terug in Nederland ben ik benieuwd wat voor effect de trainingsweken hebben. Dit weekend loop ik een testwedstrijd om dat te ervaren.

30-08-2019: Farhaan – Nederlands kampioen 2019

Afgelopen weekend, 24 en 25 augustus, was het zover. De dag waar ik deze hele zomer voor getraind heb. In Amsterdam was de NK atletiek voor C-junioren. Ik liep mee op de afstanden 1500m en 800m. Zaterdag was mijn favoriete middenlange afstand, de 1500m. Ik was erg zenuwachtig, maar wel goed gefocust. Ik begon achterin, na de eerste ronde moest ik versnellen. Ik liep naar voren, want Herman gaf aan dat het te langzaam ging. De laatste 100 meter kon ik de sprint inzetten en… ik werd 1e! Ik ben nu Nederlands kampioen en ben er trots op. Na de terugreis even nagenieten en weer op tijd naar bed. Zondag was namelijk, midden op de middag in de zon, de 800 meter waar ik aan meedeed. Vanaf het begin liep ik op kop met twee anderen. De winnaar liep uit. Ik kon het niet redden om hem in te halen, en ik werd verrast door de nummer 2. Ik ben echter ook tevreden met deze 3e plek. Ik heb een persoonlijk record gelopen, daar ben ik blij mee. Vooral na de wedstrijd van de dag ervoor.

Een gevolg hiervan is dat ik nu uitgenodigd ben om mee te doen met een interland tegen Duitsland, met de Nederlandse ploeg. Het is bij Action48. Dit is komende zaterdag, 31 augustus in Enschede, vanaf 11.00uur. Iedereen mag komen om mij te steunen!

22-08-2019: Farhaan – Training en vakantie

Deze zomervakantie begon met een feestje, eigenlijk een groot feest: de Zwarte Cross! Ik had hier lang naar uitgekeken. De dagen vlogen voorbij. Het was er warm, druk, gaaf en vol muziek. Ik heb vooral genoten bij de Noaberhood met mijn vrienden. Voordat ik ernaar toeging, heb ik eerst wat looptrainingen gedaan. Daarna rusten om wel fit te blijven.

De maandag na het bijkomen ging mijn focus weer volop op mijn trainingen. Ik train nu keihard voor de C-Spelen. Dit is het Nederland Kampioenschap voor C-junioren in Amsterdam. Dit is eind augustus. Ik loop dan twee afstanden, de 800 en de 1500 meter.

Ik train dagelijks en de vrijdag is mijn rustdag. Op sommige dagen train ik twee keer, waaronder ook krachttraining. Zelfstandig train ik duurlopen van kort tot lang, dat varieert van 30 tot 70 minuten. Andere dagen train ik samen met mijn trainer Herman IJzerman op de Lochemse berg of op de baan in Zutphen. Deze vakantie richt ik mij qua training en voeding op het NK, omdat ik deze vorig jaar gemist heb. Daar baalde ik erg van. Bij het volgende blog kan ik meer vertellen over deze wedstrijden!

22-08-2019: Ibrahim – Samen trainen met wereldtoppers

Na mijn blog van enkele weken geleden vind ik het leuk om nog een keer te schrijven over mijn periode in Afrika. Ik verblijf nu in Sululta, een klein dorpje ten noorden van hoofdstad Addis Abeba in Ethiopië. Deze regio is bekend bij veel atleten vanwege de unieke ligging en hoogte voor een trainingsstage. Je ziet hier dan ook veel atleten uit verschillende landen.

Ik verblijf de komende periode in het huis van topatleet Ayanleh Souleiman. Ayanleh is een Djiboutiaanse midden/langeafstandloper die gespecialiseerd is in de 1500 meter. Hij is de Djiboutiaanse recordhouder voor de afstand, met een persoonlijk record van 3.29,58 minuten. Ik vind het erg bijzonder om in het huis te verblijven van een atleet die onder de 3.30 minuten heeft gelopen op de 1500 meter.

Eigenlijk was ik helemaal niet van plan om bij een atleet te verblijven, in Nederland had ik het plan gemaakt om in een hotel te overnachten. Eenmaal aangekomen in Ethiopië werd ik opgehaald door atletiekvrienden die me vertelden dat ik beter kon overnachten bij een atleet in huis vanwege de vele trainingen. Athletes make friends all over the world en zodoende heb ik nu de beschikking over een gratis kamer van een mooi huis!

Door de locatie van het huis en het mooie trainingsgebied kan ik veel samen trainen met wereldtoppers. Zo train ik nu met de topatleten van trainer Jama Karacin, zoals Ayanleh Souleiman en Genzebe Dibaba. Ik vind het natuurlijk supergaaf dat ik kan meetrainen met dit team.

Ik train ’s morgens en ’s middags op het trainingsschema van mijn trainer Honore Hoed. Duurloopjes doe ik samen met zo’n 50 à 60 atleten, veel leuker dan alleen trainen!

02-08-2019: Hoogtestage in ethiopië

Ibrahim
Vorige week is mijn hoogtestage vakantie begonnen in Ethiopië. Met mijn vader heb ik een lange vlucht gehad naar Addis Abeba, met een overstap in Frankfurt. Na een lang rij voor de visumaanvraag, werden we opgehaald door een vriend van mijn vader. Daarna zijn we naar een hotel gereden waar we tijdelijk verbleven.

Daar werd ik opgehaald door coach Farhaan, die mij heel erg heeft geholpen. Farhaan is coach van het Nationale atletiekteam van Somalië en Bahrein. Deze trainingsstage wilde ik samen met twee atletiekvrienden van mij gaan trainen. Mijn vrienden gingen een dag eerder naar Ethiopië, maar vanwege een andere vlucht werd ons telefonisch contact beëindigd. In Ethiopië werkt het iets anders met mobiel bellen als in Nederland. Wanneer je het land binnenkomt moet je eerst naar een kantoor om een simkaart aan te vragen, dan pas kun je heel moeilijk saldo opwaarderen en moet je ook nog eens een goede plek zoeken waar je bereik hebt om te bellen. Gelukkig heb ik een goede plek gevonden en hebben we elkaar kunnen  bereiken. Nu trainen we samen. Ik train hier samen met atleten uit Somalië, een aantal atleten uit Oeganda, een aantal uit Ethiopië, een Zweedse atleet en een echte Achterhoeker (dat ben ik dus, haha)! We zijn in totaal met meer dan zestig atleten. Het leven zonder internet is best even wennen, maar gaat me goed af. Ik mijn volgende blog beschrijf ik hoe mijn dag eruit ziet en waar ik precies verblijf!

Bek’iribu inigenany! (“Tot ziens!” in het Amhaars)

04-07-2019: Farhaan mocht proeven aan het nk voor b-junioren

Farhaan
Afgelopen weekend heb ik meegedaan met de Nederlandse Kampioenschappen voor B-Junioren in Alphen aan den Rijn. Ik deed mee aan de 1500 meter. Op zaterdag de series en op zondag de finale, als ik me daarvoor zou kwalificeren. Dit NK was voor de B-Junioren, een leeftijdscategorie hoger, maar ik mocht hier toch aan mee doen. De jongens zijn allemaal één á twee jaar ouder. Afgelopen week heb ik hard getraind voor dit weekend. Zowel de trainingen in Zutphen als in Groenlo waren in tropische temperaturen. Zo ook de zaterdag, lekker warm in Alphen. Als het iets minder warm was, dan was het was sneller gegaan. Op zaterdag kreeg ik een opdracht van mijn trainer, Herman: zorg dat je je plaatst voor de finale op zondag. De taak die hij me gegeven had, heb ik opgevolgd en ben derde geworden in de serie. De wedstrijd moest rustig verlopen, om energie over te houden voor de zondag, En om ervoor te zorgen dat ik geen spierpijn zou hebben de volgende dag. De wedstrijd goed. Ik liep rustig achteraan en kon steeds meer versnellen totdat ik bij de eerste vier kon aansluiten. De eerste vier waren geplaatst voor de finale. Dus door naar de zondag!

Zondagochtend was ik wat gespannen, dit wordt mijn eerst NK Atletiek. In Groenlo vertrokken in de warmte, maar in Alphen aan de Rijn was het koud te noemen in vergelijking met de Achterhoek. Midden op de middag begon mijn finale. Ik stond in baan 11, bijna aan de buitenkant. Ik bleef de eerste twee ronden achterin, zodat ik in de laatste ronde naar voren kon gaan. We liepen allemaal in een groep. Toen er een versnelling kwam, ongeveer 300 meter voor de finish, kon ik mij niet losmaken. Ik zat midden in een groep. Dat was wel jammer. Hierdoor werd ik zesde, maar ik ben tevreden. Er zat misschien wel meer in, maar ik ben C-Junior en dit was mijn eerste NK in die categorie. Mijn eigen NK, dat voor C-Junioren, komt nog in augustus, dus dit was voor mij een mooie kans om ervaring op te doen.

21-06-2019: ibrahim beleeft zijn Eerste festival ooit en farhaan staat in de finale van Olympic moves

Ibrahim
Nadat ik zes weken lang een blessure heb gehad, is deze dan nu eindelijk over. Vanaf deze week ben ik begonnen met het opbouwen en dat ging goed. Ik ga rustig twee à drie weken de tijd nemen om de trainingen op te bouwen. Daarna volle bak doortrainen om aan de top te komen. Ik heb veel geleerd van mijn blessure! Bijvoorbeeld door goed te herstellen en op tijd te stoppen met trainen als je pijn voelt.

In de beginweek van mijn blessure was het behoorlijk wennen, ik vond het vooral lastig om mijn energie kwijt te raken. Mijn lichaam is gewend om veel te trainen. Toen ik geblesseerd raakte, mocht ik in een keer geen meter meer hardlopen en dat was erg moeilijk voor mij.

Om toch mijn conditie op peil te houden, heb ik van mijn trainer Honore Hoedt een fietsschema gekregen. Wel een beetje lastig uit te voeren als je geen fiets hebt… En wat doe je dan? Dan bel je je Zwarte Cross Talententuin-coach Gijs. Hij stelde zijn mountainbike ter beschikking en op die manier heb ik mijn fietsschema toch kunnen uitvoeren. Thnx coach!

Afgelopen weekend ben ik op mijn eerste festival ooit geweest: Mañana Mañana in Vorden. Wat een feest was dat! Ik vond het een superleuk festival en heb heerlijk gezellig gerelaxt! Ik ben samen met een vriend en met mijn oude gastgezin Doetse en Jacqueline geweest. Ons plan was dat we van 19.00 tot 22.00 uur zouden gaan. Uiteindelijk zijn we tot het einde gebleven, het was zo gezellig! Midden in de nacht zijn we naar Zutphen teruggefietst met volle maan! Dat was een mooie herinnering aan vroeger, toen ik in Somalië woonde. Daar liepen we ’s nachts van dorp naar dorp om bruiloften te vieren. Het was een supermooi weekend dat ik nooit zal vergeten!

Farhaan
8 juni was het zover, de finale van Olympic Moves op Papendal. ’s morgens vertrok de bus vanuit Marianum met de sporters die zich gekwalificeerd hadden voor de finales. Van mijn school waren er drie groepen voor de veldloop, handballers, volleyballers en dansers. De opening was om 11.30 uur. Dit was mooi en groot, met veel scholieren uit heel Nederland. Na de opening ben ik meteen naar het parcours gegaan, daar wandelen, rondkijken en voorbereiden. Om 14.45 uur startte mijn wedstrijd. Na 500 meter pakte ik de kop en kon ik versnellen. De wedstrijd was 3,7 km. Ik bleef op kop tot de finish, na ongeveer 40 seconden kwam de nummer twee. Iedereen was blij dat ik gewonnen had. Ik was tevreden over mijn gelopen wedstrijd. Vanaf dat moment ben ik direct aan het trainen gegaan voor de Nijmegen Global Next Generation meeting. Een belangrijke wedstrijd waar veel bekende atleten komen die limieten willen lopen voor EK en WK.

Mijn wedstrijd werd ingedeeld in de tweede serie bij de jongens B. Ik had me ingeschreven als B junior op de 1500 meter. Voor mij, als C junior, was er geen wedstrijd voor 1500m, alleen de 800 meter. Deze keer meer uitdaging , de eerste 1500 m van dit seizoen. Deze wedstrijd ging niet zoals ik had gehoopt. Tijdens het inlopen liep ik samen met andere jongens, wel gezellig, maar dit is niet goed voor mij. Ik moet individueel inlopen en me focussen op mezelf en mijn eigen wedstrijd. Ik heb te kort ingelopen, waardoor mijn lichaam niet goed wakker was. Tijdens de wedstrijd kon ik meteen voelen dat mijn benen nog niet goed warm waren. Ik kon mijn concurrenten wel bijhouden, maar doordat ik me niet kon focussen, ontstond er een verschil. De laatste 300 meter kon ik versnellen, waardoor ik er wel weer dichterbij kwam, maar de finish kwam te snel. Ik heb op dat moment ongeveer twee a drie seconden ingelopen, maar dat was niet genoeg. Mijn persoonlijk record heb ik niet verbroken en daar baal ik van. Maar ook bij deze wedstrijd heb ik weer geleerd, focus je op je wedstrijd en niet teveel op andere. De komende twee weken ga ik keihard trainen voor Nederlandse Kampioenschappen junioren, wederom met de oudere B junioren.

07-06-2019: Ibrahim en Farhaan blikken terug op een jaar vol veranderingen

Ibrahim
In de afgelopen 12 maanden is er in mijn leven heel wat gebeurd. Ik verhuisde van Groenlo naar Vorden, waar ik tijdelijk bij Doetse en Jacqueline woonde, die mij in een hectische periode liefdevol en belangeloos opvingen. Daarna verhuisde ik van Vorden naar Zutphen, waar ik op kamers woon.

Daarnaast heb ik afscheid genomen van mijn trainer Herman IJzerman. Bij AV Hanzesport miste ik atleten die sneller en beter lopen dan ik. Dat heb ik nodig om me te verbeteren, dus maakte ik met mijn in mijn hart de beslissing over te stappen naar Honoré Hoedt. Daar ben ik goed opgevangen. Ik voel me welkom en er trainen ontzettend goede atleten.

Ik woon nu ruim 5 jaar in Nederland en inmiddels ben ik zelf ook trotse Nederlander geworden. Kaas, drop en pindakaas vind ik heerlijk om te eten, ik kom op tijd op mijn afspraken en ik houd me (meestal) aan alle regels die de overheid heeft verzonnen. Ik vind het nog wel steeds erg maf dat de Nederlandse bevolking met mooi weer massaal naar het strand toe gaat om in de zon te gaan liggen. Wij Afrikanen zoeken juist dan de verkoeling op! En als je een stuk grond hebt, dan moet je de gemeente vragen of je daarop mag bouwen. Waarom? Het is toch jouw grond!

In Nederland zijn de mogelijkheden om te trainen fantastisch. Mede daardoor heb ik in februari 2019 een mooi PR gelopen op de 10 km. Voor mij is dit tot nu toe een hoogtepunt geweest. De komende maanden ga ik hard trainen en ervoor zorgen dat ik mijn concurrenten ga verslaan op het NK. Volgens richt ik mij op kwalificatie voor het WK 10.000 meter voor atleten onder de 20 jaar.

Ondanks dat ik sinds vorig jaar een Zwarte Cross Talententuiner ben, kan ik helaas dit jaar niet naar de Zwarte Cross. Vorig jaar was ik bij de persdag, wat heel gaaf was, dus het lijkt me mooi om het festival mee te maken. Echter heb ik een vakantie geboekt naar Ethiopië met mijn vader rond die tijd.

Farhaan
Je hebt al kunnen lezen dat mijn broer, Ibrahim, verhuisd is. Dat betekende voor mij dat ik voortaan alleen mijn trainingen moest doen in en rondom Groenlo en ook alle treinreizen naar Zutphen alleen moest uitzitten. Dat vond ik lastig, veel alleen doen. Hij gaf me altijd tips en we maakten elkaar beter.

Nu heb ik mijn draai er wel in gevonden. We gaan ieder ons eigen pad, op weg naar beter. Ik heb mijn gestelde doelen gehaald: 5km onder de 16 minuten en 1500 meter onder de 4.08 minuten lopen. Tijdens de Kramprun in Varsseveld liep ik 5km in 15.42 minuten, waar ik dolblij mee was! In Nijmegen liep ik mijn eerste 1500m in 4.04 minuten. De 800 meter onder de 2 minuten lopen, blijft nog een doel. Ik wil in 2019 mijn persoonlijke records verbeteren en Nederlands kampioen worden. Vorig jaar heb ik het NK gemist, doordat ik me te laat had inschrijven. Dit gebeurt me nooit meer.

Na het baanseizoen, kwam het crossseizoen. Dit zijn veel wedstrijden die gelopen worden in het bos en door de modder. Spieren worden er sterker van en op die manier blijf je trainen. Ik heb belangrijke wedstrijden in Tilburg en Soest gewonnen, dus het was een goed seizoen. Met de 3e plek op het NK Cross was ik niet helemaal tevreden.

Ondertussen heb ik geleerd dat ik me aan mijn eigen plan moet houden tijdens wedstrijden. Niet meegaan met anderen, want dat leidt me af verslechtert het resultaat. Komend seizoen ga ik keihard trainen en mijn best doen om mijn doelen te halen, met hier en daar wat afleiding… Zoals de Zwarte Cross!

Vorig jaar was ik voor het eerst op de Zwarte Cross, wat mogelijk was doordat ik Talententuiner werd, en ik wist niet wat ik zag! Zoveel mensen, muziek, zand en zon. Hier heb ik mijn favoriete zanger/rapper ontmoet: Ronnie Flex. Dit jaar verheug ik me op optredens van Jonna Fraser, Bizzy en Sevn Alias. Ik zit nu een jaar bij de Talententuin en ben de mensen die me helpen erg dankbaar voor alle aandacht en hulp die ik van hen krijg!

09-05-2019: Farhaan – uitslag verkiezing Sporttalent 2018

Voorgaande jaren bleef ik meestal thuis op Koningsdag. We vierden het niet. Behalve op de lagere school, daar ken ik Koningsdag van. Dit jaar was het anders, want ik was genomineerd als Sporttalent 2018 van de gemeente Oost Gelre. Samen met nog drie andere jongens. Er kon via e-mail op ons gestemd worden. Op Koningsdag werd de uitslag bekend gemaakt op de markt in Lichtenvoorde.

Ik had een uitnodiging ontvangen, waarin stond dat ik om 11.45 uur op het gemeentehuis verwacht werd. Daar aangekomen waren bijna alle genomineerde sporters aanwezig. Hier kwamen er toch wel wat zenuwen bij mij. Ik was al heel erg trots dat ik genomineerd werd door de sportverkiezingsraad. Op het gemeentehuis deden de burgemeester en de voorzitter van de verkiezingsraad een welkomstwoord.

Gezamenlijk met de genomineerde sporters liepen we naar de markt, waar op een groot podium de uitslag bekend werd gemaakt. Het ging erg snel. Nadat we op het podium werden geroepen als sporttalenten kwam de uitslag. Jammer genoeg werd ik het niet, BMX-talent Noud Garstenveld uit Lichtenvoorde won dit jaar.

Via deze manier wil ik iedereen bedanken die op mij heeft gestemd. Het was een leuke ervaring. En een keer iets anders dan een hardloopwedstrijd. En zoals altijd heb ik voor en na deze verkiezing trainingen gedraaid. Deze weken zowel in Ruurlo, Zutphen, Lochem als in Eibergen. Doordat ik geen school had, is mijn hoofd leeg en kan ik me goed focussen op de trainingen. Ik ben klaar om dit seizoen mijn persoonlijke records te verbreken. Mijn eerste belangrijke wedstrijd is in Lisse. Hoe ik die heb gelopen kunnen jullie in mijn volgende blog lezen!

09-05-2019: Ibrahim – Roermond Cityrun

Op zaterdag 27 april ben ik met de trein naar het zuiden gereisd voor de Roermond Cityrun. Ik verbleef daar in een hotel. Ik was voor de wedstrijd uitgenodigd en mocht een dag eerder al komen. Dit geeft rust in voorbereiding op de wedstrijd.

Aangekomen in het hotel in Roermond was er niemand bij de receptie. Na bijna een uur te hebben gewacht kwam er eindelijk iemand van het hotel die mij kon helpen. Wat bleek, ik had een paar dagen eerder een sleutelcode ontvangen van het hotel waarmee ik de deur kon openen!

Zondag stond de 5 km Talentenrun van de Cityrun Roermond op het programma. Tijdens de 5 km ben ik wat te traag gestart. Na 3 km ben ik gaan versnellen om het gat naar de koploper dicht te lopen. Ik kwam snel dichterbij, maar de finishstreep kwam iets te vroeg waardoor ik de koploper net niet meer kon inhalen. Mijn eindtijd was 15 min. 34 sec., dit was goed voor een tweede plaats. Ik ben tevreden met de tijd en resultaat, omdat ik in de week van de wedstrijd veel trainingskilometers heb gemaakt.

Deze week is de Ramadan begonnen. Dit is voor mij een speciale periode. Ik blijf lekker doortrainen!

24-04-2019: Farhaan – Een drukke tijd

De afgelopen twee weken zijn druk geweest voor me. Ik heb drie wedstrijden gelopen. De eerste was de regiofinale van Olympic Moves in Nijmegen. Ik ging s ’morgens al vroeg de bus in met andere finalisten van het Marianum. Bij aankomst hebben we naar elkaar gekeken. Ik liep mee met de 3e jaars. Vanaf de start liep ik voorop. Als je vooraan loopt fietst er iemand van de organisatie bij je en hij geeft de route aan. Aan het eind van de wedstijd ging de voorfietser rechtdoor, dus ik volgde hem. Tot mijn schrik moest ik rechtsaf naar de finish. Dus heb ik uiteindelijk een extra rondje gelopen. Vanwege mijn grote voorsprong ben ik wel als eerste geëindigd. Hiermee heb ik me geplaatst voor de finale in juni.
Vervolgens liep ik een trainingswedstrijd in Heerde. Het was een kleine wedstrijd. Ik liep 1000 meter. Vanaf het begin liep ik op kop, daardoor moest ik alles alleen doen. Als er snellere lopers zijn dan kun je samen strijden voor een snellere tijd. Nu ging dat niet. Maar toch ben ik tevreden omdat dit de eerste baanwedstrijd was en het vooral om de tijd ging.
Zaterdag 20 april was er een wedstrijd bij de Voshaar in Eibergen. Hier deden ongeveer 40 mensen aan mee waaronder trainingsmaatjes van mij. Eindelijk was daar de zon en werd het nog behoorlijk warm. De start was midden op de middag. De eerste 2 kilometer liep ik samen met mijn trainingsmaatje. Daarna kwamen we los van elkaar. Het was een mooie route op de weg en een stuk verhard door het bos. Door de warmte kreeg ik last van mijn voeten, maar ik ben wel door gegaan. Heb wel wat tijd laten liggen door de pijntjes. Uiteindelijk kwam ik wel als eerste over streep in een tijd van 17.03 minuten. Het was een leuke dag, dichtbij huis met veel mensen die voor mij kwamen kijken.

24-04-2019: ibrahim – Geen deventer maar enschede

Het afgelopen weekend heb ik een mooie wedstrijd van 10 km in Enschede gelopen tijdens de Enschede Marathon. Ik werd eerste in een tijd van 32.46 minuten. Mijn plan was eigenlijk om te starten bij de IJsselloop in Deventer. Helaas bleek de inschrijving al gesloten en kon ik niet meer meedoen. Dus ben ik in Enschede gestart.

De 10 kilometer wedstrijd verliep in het begin te langzaam waardoor ik geen snelle tijd heb kunnen neerzetten. De laatste drie kilometer heb ik flink doorgelopen en de overwinning gepakt. Het parcours verliep dwars door het centrum van Enschede. Het stond vol met publiek en ben er dan ook erg trots op dat ik deze wedstrijd won. Nu heb ik twee weken vakantie en loop geen wedstrijden. Het zomerseizoen staat voor de deur en ik heb mijn voorbereiding afgestemd op het lopen van een goede 1500m, 3000m en 5000m.
In mijn volgende blog lezen jullie hoe de eerste baanwedstrijden zijn verlopen.

12-04-2019: Farhaan – Sportverkiezing 2018

30 maart heb ik een loopclinic gehad van Dennis Licht op Papendal. Zoals altijd ging ik ernaar toe samen met mijn trainer Herman. Toen we aan kwamen rijden met de auto, zag ik bij aankomst op Papendal het bord met de aftelling naar de Olympische Spelen in Tokyo. Hier kreeg ik kippenvel van. Ooit deelnemen aan de Olympische Spelen, dat is mijn droom. Ik keek mijn ogen uit op Papendal, daar liep het selectieteam met onder andere Churandy Martina. Het was een dag met goede tips en ik heb ook op techniek getraind. Daarna kregen we een lunch aangeboden in het sportrestaurant van Papendal. Daar kan je goed zien wat gezonde voeding is, het is goedkoper dan de ongezonde voeding. De dag werd afgesloten met een korte rondleiding en kregen we de trainingshal te zien van de atleten. Mooie dag !

Sportverkiezing Oost Gelre: stem op mij!
Afgelopen week kreeg ik een uitnodiging van de sportverkiezingen van Oost Gelre. Ik ben genomineerd als sporttalent van Oost Gelre. Iemand heeft mij hiervoor opgegeven. Op Koningsdag wordt bekend wie er sportman, sportvrouw, sportploeg en sporttalent wordt van 2018. Iedereen kan stemmen via de mail. Ik wil natuurlijk heel graag winnen en het sporttalent van Oost Gelre worden. Stem dus op mij via www.sportverkiezingoostgelre.nl, ik waardeer het enorm!

Ik hoop dat jullie allemaal op mij stemmen en ook jullie vrienden en bekenden dat laten doen. Stemmen kan tot 24 april.

12-04-2019: Ibrahim – Nieuwe trainer

Het is zover, na bijna vier maanden zonder trainer heb ik een nieuwe trainer en trainingsgroep gevonden. Afgelopen week ben ik gestart bij Loopland Gelderland onder leiding van trainer Honere Hoedt. Loopland Gelderland is een Regionaal Trainings Centrum (RTC) met internationale coaching en ambitie: van Gelderland naar de absolute internationale top.

Mijn nieuwe trainingsschema ziet er zo uit:

  • 2 x per week trainen op Papendal
  • 1 x per week trainen in de sportschool in Arnhem
  • 2 x per week trainen in Warnsborn (crosstraining)

Vanuit Zutphen reis ik nu meerdere keren in de week naar Arnhem om te trainen. Goed te doen met trein en de bus. Voor de bostrainingen in Warnsborn kan ik vanaf Velp meerijden met mijn nieuwe trainingsmaatje Jasmijn Lau.

Afgelopen weekend heb ik een trainingswedstrijd over 5 kilometer gelopen in Nunspeet. Mijn doel was rustig starten en de wedstrijd ontspannen lopen. Na zo’n 2 kilometer werd ik ingehaald. Ik finishte als 2e en baalde daar achteraf toch een beetje van.

Al met al was het een mooie training voor mijn 10 kilometer-wedstrijd op 14 april in Deventer. Leuk als je me komt aanmoedigen als je in de buurt bent!

28-03-‘19: Ibrahim – vertrouwen

De afgelopen maanden heb ik lekker getraind. Dit moet tot snelle tijden leiden de komende maanden. Afgelopen week heb ik ook hard getraind, wat erg makkelijk ging. Dat geeft me veel vertrouwen! Zaterdag loop ik een 5km in Nunspeet. Dit is voor mij een trainingswedstrijd, maar ik ga wel voor een tijd laag in de 15 minuten.

Gisteren wilde ik voor de tweede keer bij mijn nieuwe trainer Honoré Hoedt trainen. Helaas liet ik tijdens de overstap mijn tas met hardloopschoenen in de bus staan, waardoor ik niet kon trainen. Erg stom van mij natuurlijk, leermomentje!

28-03-‘19: Farhaan – wat staat mij te wachten de komende tijd?

Na de winterperiode, met veel training gericht op langere afstanden voor de crossloop, ben ik nu weer baantrainingen aan het doen voor de 800, 1000 en 1500m. Dat betekent trainingen op snelheid. Ik heb er zin in, fijne harde trainingen in de zon!

Afgelopen weekend waren de clubkampioenschappen van AV Hanzesport. Veel jeugdleden deden mee aan veel verschillende disciplines. Van hardlopen tot verspringen en van kogelstoten tot speerwerpen. Ik vond het mooi om te zien. Zelf deed ik mee aan de 1000m. Het is vooral om te zien welke tijd ik liep. Ik was niet helemaal fit, maar liep toch 2.42 m. Ik heb nog weinig getraind op snelheid en ben dan ook wel tevreden. Ik leer er altijd weer van. Het is belangrijk dat ik mij aan mijn plan houd, dat spreek ik door met mijn trainer.

Begin april doe ik, namens Marianum, mee aan de regiofinale veldloop van Olympic Moves in Nijmegen. Ik loop nu mee met derdejaars. Vorig jaar heb ik deze wedstrijd gewonnen. Uiteindelijk kon ik niet meedoen aan de finale. Die viel namelijk samen met een andere belangrijke wedstrijd op die dag. Samen met mijn trainer hebben we toen gekozen voor de andere wedstrijd. Hopelijk is dat dit jaar niet zo.

Komend weekend ga ik trainen op Papendal. Ik krijg een loopclinic van de bekende middenlangeafstand-atleet Dennis Licht uit Apeldoorn. Hij is een voormalige Nederlands topatleet, onder andere bij veldloop. Ik heb deze clinic te danken aan mijn 2e plek bij het Nationaal Crosscircuit. Op die dag traint de selectie van Nederland samen met talenten. Ik ga er zeker wat van leren, daar ga ik vanuit.

14-03-‘19: Ibrahim – Als toeschouwer naar het NK Cross

De afgelopen weken heb ik rust gepakt om te herstellen van mijn NK 10 kilometer in Schoorl. Daardoor kon ik als toeschouwer naar het NK Cross om te kijken. In eerste instantie had ik daar niet veel zin in. Als atleet wil je altijd aan de start verschijnen in je beste vorm. Toch ben ik gegaan, want het gebeurt niet vaak dat ik kan kijken naar een wedstrijd. Mijn broertje en beste maatjes liepen mee. Ik kon met Guus en Linda meerijden naar het NK Cross, zie de foto.

Daar aangekomen werd ik jaloers dat ik zelf niet kon meedoen. Tijdens de dag veranderde dat gevoel en heb ik genoten van de de race van Farhaan en mijn clubgenoten Sarah Peerik, Bram Rouwen en Conner Kluivers. Ik ben supertrots op hun prestaties! Na de week herstel na Schoorl heb ik een week vakantie gepakt. Dit om weer helemaal fris te gaan trainen voor het volgende doel. Zoals het er nu naar uitziet ga ik een 10km wedstrijd lopen in april. Daarna beginnen de voorbereidingen op het zomerseizoen.

14-03-‘19: Farhaan – Ontspanning in de vakantie

Na veel weken van voorbereiding is er dan eindelijk tijd voor gezelligheid en ontspanning naast trainen. Tijdens mijn eerste volle vrije weekend was het carnaval in Groenlo. Heel Groenlo staat in teken van drie dagen feest. Vrijdagavond was er een avond voor jongeren tot 17 jaar. Hier ben ik voor de eerste keer heen geweest. Dat was de eerste keer stappen (als ik de Zwarte Cross niet mee tel 😉 ).

Ik heb vooral gekeken naar veel verklede en feestende mensen. Dit was niet echt mijn muziek, daarom vond ik het niet zo leuk. Maar ik heb me wel vermaakt met vrienden. De volgende dag heb ik een bostraining gedaan op de Lochemse Berg, niet ’s morgensvroeg maar in de middag. Ik kon een keer uitslapen, omdat het de avond ervoor wat later was geworden.
Zondagmiddag waren er duizenden mensen in Groenlo om naar de optocht te kijken. Dit was de 2e keer dat ik het zag sinds ik in Groenlo woon. Het was mooi, groot en gaaf om te zien. Er was zelfs een groep die kleding gemaakt had van de Achterhoekse vlag. Daarna was de carnaval voor mij voorbij.

De dagen erna heb ik rustig aan gedaan, wel mijn training gedaan natuurlijk. Ook een dagje winkelen hoort daarbij. Samen met twee vriendinnen naar Den Haag. Wat een grote stad in vergelijking met Groenlo. We hebben leuke kleding gekocht, maar wat ik eigenlijk zocht hadden ze ook daar niet. Gelukkig kun je overal eten en dat heb ik dan ook veel gedaan.
Afgelopen vrijdag werd ik gehuldigd bij Hanzesport in Zutphen. Iedereen die een medaille had gewonnen op een NK werd in het zonnetje gezet. Ik vond het leuk dat ze dat deden. Ik moest op tijd naar huis, want zaterdag stond er een wedstrijd op het programma. Ik deed mee aan de crossloop in Markelo, een soort thuiswedstrijd. Het waaide en het regende. Mijn wedstrijd was 5,6 km lang. Ik werd 2e en heb er een tevreden gevoel over. Het ging goed. Nu is de vakantie voorbij en ga ik me weer focussen op de grote baanwedstrijden komend half jaar. Ik ga mijn telefoon weer minder gebruiken en meer rust nemen.

01-03-‘19: Ibrahim – NK 10 km

Vrijdag 1 februari vond de eerste Zutphense Sportverkiezing plaatst. Om maatschappelijk een steentje bij te dragen heb ik tijdens het evenement als vrijwilliger gewerkt. Het was erg leuk en supertof dat mijn clubgenoot Sarah sportvrouw van Zutphen is geworden. Mattis, tevens clubgenoot, werd verkozen als sporter met een beperking. Ik vind het gaaf om te zien hoe blij Mattis is met een beker en hoeveel plezier hij beleeft tijdens het sporten. Ik heb met de trainer van Mattis afgesproken dat ik hem zo nu en dan ga ondersteunen bij het geven van trainingen. Stefan Groothuis was ook aanwezig als jurylid. Uiteraard heb ik hem aan het jasje getrokken voor het maken van een foto.

Zondag 10 februari was het zover. Op die dag maakte ik mijn opwachting op het Nederlands Kampioenschap op de 10 km voor jongens onder de 20 jaar. Het evenement vond plaats in Schoorl. In de ochtend voelde ik me sterk, maar uiteraard voelde ik wel de spanning. Om 14.35 uur was de start. De eerste 8 km gingen echt super. De laatste 2 km moest ik mijn tempo laten zakken, maar uiteindelijk werd ik 5e in een tijd van 31 min en 52 sec. Dit is een verbetering van mijn persoonlijk record met ruim 1 minuut. Deze tijd geeft mij de motivatie en de bevestiging dat ik het kan!

01-03-‘19: Farhaan – 3e op het NK CROSS

Na een maand keihard trainen, was het zover. Ik heb mij de afgelopen vijf weken bijna compleet afgesloten van sociale media, op tijd naar bed, goed eten en trainen. Ik heb iedere nacht 10 uur geslapen, en ben zeker ook bewust met voeding bezig geweest. Daarnaast natuurlijk serieus getraind, zoals het hoort. Eigenlijk voel ik me supergoed en rustig. Beter voorbereiden op een wedstrijd zoals deze kan bijna niet.

De afgelopen week had ik wel steeds meer zenuwen. Dit ben ik niet gewend. Ik weet dat gezonde spanning erbij hoort. Maar nu had ik er zo veel last van dat ik wakker werd en dacht aan het NK. Ik weet wel dat dit lastig is, en ik er wat aan moet doen. Maar goed, zaterdagmiddag nog even een korte duurloop gedaan en in de avond om 19.30u naar bed. Zondagochtend vroeg wakker en om half 9 vertrokken naar Ruurlo, waar Herman mij oppikte bij het station. Bij aankomst in Emmeloord heb ik eerst gekeken naar de andere sporters van Hanzesport, daarna ben ik me in gaan lopen en heb de rek-strek-oefeningen gedaan.

Om 12u begon de wedstrijd. Ik stond vooraan en ik had een goede start. Het parcours bestond uit twee rondes van 1500 meter. Er was van alles wat, zand, modder en bos. Gelukkig ook een fijne hardloop-temperatuur. Alles bij elkaar was het zeker genieten. De eerste ronde zat ik er goed in, ik was gefocust. Later liepen we met zijn drieën voorop. Ik had wel het goede gevoel, wilde proberen weg te gaan bij ze, maar bleef toch bij ze lopen. Op het einde maakte ik een inschattingsfout. Ik dacht dat het parcours langer was, hierdoor eindigde ik tijdens deze wedstrijd als 3e. Ik was erg teleurgesteld, maar ik heb toch een tevreden gevoel over de wedstrijd. Ik heb gedaan wat ik kon. Ik ben trots op mijn manier van voorbereiden en ben wel 3e geworden op het NK! Er was ook nog een prijsuitreiking voor jongens junioren C van het seizoen 2018/2019. Hier ben ik 2e geworden. Het doel wat ik mezelf gesteld had heb ik niet bereikt, maar ik ben niet ontevreden over deze dag en de andere wedstrijden. Nu ga ik me weer voorbereiden op de baan- en de weg-wedstrijden. Maar allereerst nagenieten van de wedstrijd en Herman: bedankt voor alle mooie trainingen en het coachen tijdens de wedstrijden!

01-02-‘19: Farhaan – Mastboscross Breda

In mijn vorige blog heb ik al geschreven over deze belangrijke wedstrijd voor mij. Ik had zin in deze wedstrijd. Maar na de wedstrijd in Winterswijk kreeg ik de griep. Een hele week lang heb ik niet kunnen trainen en goed kunnen eten. Wel veel geslapen. Vanaf maandag de 21e kon ik me pas gaan voorbereiden op de cross in Breda. Mijn trainer, Herman, had een werkschema doorgestuurd. Hierin stonden mijn dagelijkse trainingen en oefeningen. Dus ik kon goed aan de slag ondanks de sneeuw. Door het slechte weer heb ik wat meer oefeningen gedaan voor de romp en benen. Al met al heb ik wel zeker mijn best ervoor gedaan om goed aan de start te beginnen.

De wedstrijd begon goed. Ik heb gedaan wat Herman mij gezegd had. Tijdens de wedstrijd regende en waaide het. De laatste ronde kreeg ik het steeds kouder en voelde de kou tot in mijn bovenlichaam. We liepen bijna de hele wedstrijd met z’n tweeën op kop. Het laatste stuk kon hij van me weg lopen. Mijn lichaam kon hem niet meer volgen, mijn benen wilden niet meer door de kou. Ik werd 2e. Ik ben er niet tevreden over, baal van de kou. Nu ga ik me snel richten op eind februari, het Nederlands Kampioenschap Cross!

01-02-‘19: Ibrahim: Rondje Oeken

Zondag 27 januari heb ik een trainingswedstrijd gelopen om de hoek in Oeken. De start en finish was bij de Restaurant De Vroolijke Frans. Het doel was om 10km een lekker tempo te lopen. Onder zware omstandigheden liep ik een tijd van in de 34 minuten. Voor een trainingswedstrijd prima. Deze tijd was goed voor de eerste plaats. Als 1e prijs kreeg ik een bon van de Vroolijke Frans. Van deze bon heb ik een hamburger gezond gehaald en dat smaakte erg goed. De patatjes die ik erbij heb gekregen, heb ik aan de veelvraten Guus Beking en Tonnie Stouten gegeven.

Het was ook leuk om oud toploper Bob Winter en zijn dochter Isa weer te zien. Isa liep voor het eerst een 5 km en dat deed ze erg goed. Als ze het talent heeft van haar vader, dan komt het wel goed. Het is fijn om het sporten te combineren met een gezellig uitje.

Nog één week hard trainen en dan een weekje in alle rust voorbereiden op het NK 10 km.

17-01-‘19: Ibrahim – Waarom loop ik niet veel wedstrijden?

De laatste maanden heb ik weinig wedstrijden gelopen. Ik heb met name geïnvesteerd in mijn trainingen. In februari doe ik mee aan het Nederlands kampioenschap 10 km op de weg in Schoorl. Dit is voor mij een wedstrijd waar ik goed wil presteren. Mijn hoofddoel voor dit jaar is het Nederlands kampioenschap 10.000 meter op de baan dat in juni plaatsvindt. Ik ga alles geven de komende maanden om dan een 10 km onder de 31 minuten te lopen.

Na vijf weken lekker veel kilometers maken in de trainingen heb ik zaterdag 5 januari meegedaan aan de 5 km tijdens het loopevenement Midwinterloop Vaassen. Mijn plan was om gewoon lekker te lopen zonder druk. Er waren geen lopers van mijn niveau, dus ik moest de wedstrijd zelf hard maken.

Ik heb lekker hard gelopen door de wind en ik finishte met een tijd van 15.47 min zonder verzuurde benen. Mijn laatste kilometer liep ik in 2 min en 56 sec. Dat terwijl ik ook nog moest stoppen omdat het parcours richting de finish nog gesloten was. De manier waarop ik de wedstrijd heb gelopen geeft veel vertrouwen.

17-01-‘19: Farhaan – Doelen van 2019

Ik heb heel veel doelen gesteld voor mezelf in 2019. Het eerste doel is dat ik Nederlands Kampioen Cross wil worden. Tijdens de wedstrijden om het Nederlands kampioenschap wordt ook de winnaar van het nationaal crosscircuit gehuldigd. Ik sta er goed voor in het klassement. Eind deze maand heb ik een wedstrijd in Breda, die is belangrijk voor mijn klassement.

Sinds de wedstrijd in Soest op 31 december train ik hard voor deze wedstrijd. Afgelopen weekend heb ik een cross gelopen in Winterswijk, hier was ik de jongste van deelnemersveld, 5 km. De weersomstandigheden waren zwaar: koud, regenachtig en een zwaar parcours met veel modder. Ik ging goed van start en kwam goed mee. In het bos zaten veel scherpe bochten, dat maakte het een lastig parcours voor mij. Op dit technische stuk van het parcours liep de nummer 1 van mij weg. Op de laatste kilometers stond een harde wind tegen. Ik merkte dat ik kracht tekort kwam. Uiteindelijk werd ik 3e tijdens deze wedstrijd. Ik ben tevreden met de plek en leer van iedere cross.

Na het crossseizoen beginnen de baanwedstrijden weer. Ik wil dan het Nederlands record verbreken op de 1500m bij de C-junioren, en dus recordhouder worden aller tijden. Ik wil dit Nederlands record ook bij de 1000m halen. Dan heb ik nog een doel voor de 800m, ik wil deze afstand onder de 2 minuten gaan lopen dit jaar.

Daarnaast staan er twee Nederlands kampioenschappen op het programma. Met mijn leeftijdsgenoten doe ik mee aan de C-Spelen, het Nederlands kampioenschap voor C-Junioren. Het andere NK is bij oudere jongens, de B-junioren. Hier is ervaring en het behalen van de finale mijn doel.

03-01-‘19: Farhaan – Terugblik 2018

Dit jaar was voor mij een goed jaar. Alle topwedstrijden die ik gelopen heb zijn goed gegaan. Ik heb een aantal persoonlijk records gelopen. Het record waar ik het meest trots op ben is in Varsseveld geweest. Dat was 5 km in 15.42 minuten. Ik heb dit jaar veel bereikt, wat ik niet verwacht had.

Een grote verrassing was de toevoeging als atleet aan de Talententuin van de Zwarte Cross. Wat een feest die Zwarte Cross! Dit jaar waren er ook minder leuke dingen, zoals de verhuizing van Ibrahim naar Vorden en het niet meer samen trainen bij Hanzesport. Desondanks heb ik geprobeerd er het beste er van te maken en dat lukt redelijk goed.

En dan is het 31 december, de laatste dag van 2018. De Sylvestercross in Soest. ‘s Ochtends om 7.15u in de auto op weg, beetje gespannen. Bij aankomst het startnummer opgehaald en warmlopen op advies van Herman. Om 10.15u begon de, voor mij belangrijke, wedstrijd. Ik startte goed en liep met de kopgroep mee. Een stuk voor de finish werd het nog spannend, grote groep op kop en weinig ruimte. Dit betekent dat er geduwd wordt. Maar gelukkig kon ik los van de groep komen op ongeveer 20 meter voor de finish. Ik liep door tot de finishlijn en won daarmee de wedstrijd. 1e op 31-12-2018. Beter had ik dit jaar niet kunnen afsluiten.

Bij de afsluiting hoort natuurlijk ook een dankwoord voor de mensen die er voor mij zijn om te kunnen hardlopen en mij altijd steunen.

Herman IJzerman: bedankt voor alles wat je voor me doet, de trainingen en bij het aanwezig zijn bij wedstrijden. Natuurlijk ook voor alle steun en juiste woorden die je mij geeft als ik het nodig heb. Je bent een vaderfiguur voor mij.

Gijs Jolink: bedankt voor je steun, sponsering en toevoeging aan de Talentuin. En bedankt voor het meerijden naar wedstrijden in je gave auto.

Guus Hiddink: bedankt voor de gezellige dag bij Nike in Hilversum en de mogelijkheid om goede kleding en schoenen te sponsoren. Het was leuk om u daar te ontmoeten.

Bob Winter: bedankt met het helpen en het nakijken van de blog. Het advies dat je geeft voor social media. Ook fijn dat je me tips geeft als atleet. Ik leer er veel van.

Astrid Westers: bedankt dat je zoveel voor me regelt als mentor op school. Je houdt me scherp en bij de les. Fijn dat je mij in de gaten houdt en ik in je lokaal mag zitten tijdens de pauze, vooral wanneer ik het nodig heb.

Wanda Massop: bedankt voor alles. Teveel om op te noemen. Je helpt met huiswerk, scherp houden voor wedstrijden. Fijn dat we kunnen praten over veel dingen, het houdt me rustig. Ik kan dan gefocust blijven op het hardlopen.

En natuurlijk ook mijn familie en vrienden. Ze zijn er altijd om mij te steunen en te helpen. Met mijn vrienden kan ik niet altijd de leuke dingen doen, maar gelukkig blijven we er voor elkaar.

Tenslotte wens ik iedereen een succesvol, sportief en gezond 2019

03-01-‘19: Ibrahim – Een nieuwe start in 2019

De afgelopen weken zijn voor mij hectisch verlopen. Inmiddels heb ik een kamer in Zutphen gevonden waar ik vanaf 7 januari in kan. Dit betekent dat ik mijn gastgezin ga verlaten. Het gastgezin heeft voor mij in de afgelopen zes maanden heel veel gedaan. Zij hebben echt een plekje in mijn hart veroverd.

Op 10 februari loop ik in Schoorl de Nederlandse Kampioenschappen 10 km. Dit is mijn tweede deelname aan een Nederlands kampioenschap. De afgelopen weken heb ik goed getraind. Ik merk dat ik langzamerhand sterker word. Ik ga echt alles geven om een medaille mee terug naar Zutphen te nemen!

2018 is eigenlijk qua sportprestaties een slecht jaar geweest, maar het is wel een jaar geweest waarin ik veel heb geleerd en ik het plezier en vertrouwen in het hardlopen teruggevonden heb.

2019 wordt mijn jaar, een top jaar! Ik wens mijn lezers ook een geweldig 2019 toe!

20-12-’18: Ibrahim – Na 4 jaar ga ik mijn trainer Herman IJzerman verlaten

Vanaf oktober 2014 trainde ik bij Top Team Hanzesport onder leiding van Herman IJzerman. Sinds die tijd was hij veel meer dan een trainer voor mij, hij voelde als mijn tweede vader.

Met Herman praatte ik heel veel over hardlopen, veel meer dan met mijn ouders. Herman heeft mij naar honderden wedstrijden door heel Nederland gereden en gecoacht. Een van mijn mooiste momenten waren de twee wedstrijden in één weekend in Amsterdam. Herman coachte mij en bracht mij twee maal heen en terug naar de Achterhoek. Het weekend na Amsterdam was ik in Duitsland bij een interlandwedstrijd met het Nederlands team. Ik was apetrots dat Herman daar ook weer bij was, terwijl andere atleten geen coach mee hadden. En dat vond ik supergaaf.

Als je een sportcarrière begint heb je veel vertrouwen van mensen om je heen nodig. Herman heeft mij altijd vertrouwen gegeven vanaf de eerste dag tot nu. En daar ben ik erg dankbaar voor. Je kunt zeggen dat Herman mijn ogen open heeft gemaakt voor de atletiekwereld. Bedankt Herman!

20-12-’18: Farhaan – Sylvestercross in Soest

Op 31 december heb ik de allerlaatste wedstrijd in 2018. Dit is één van de vijf grote wedstrijden waar ik punten kan halen voor de nationale cross competitie. De cross competitie begint end november en loopt door tot ongeveer half maart. Naast individuele klassementen, wordt er over de 5 grootste crosswedstrijden ook een klassement bijgehouden.
Vorig jaar mocht ik niet meedoen en heb ik gekeken naar Ibrahim. In die periode had ik soms wat last van mijn hart tijdens inspanningen. Na een grondig onderzoek heb ik gelukkig de uitslag gekregen dat het niets was. Ik mocht daarom weer gaan hardlopen.
Deze wedstrijd is vooral leuk omdat het op de laatste dag van het het jaar is. Iedereen is ontspannen en viert de laatste dag van het jaar. Ik vind het altijd een spannende dag door het vuurwerk wat er onverwachts gegooid wordt. Daarom begin ik nu alvast met hard trainen voor die wedstrijd, zodat ik die dagen ervoor me kan ontspannen.

Vanaf 25 november kwam ik wat in een dip te zitten. Ik had geen zin meer om te trainen, kon me er niet toe zetten. Ik kreeg pijntjes in mijn lies. Op school ging het minder en dat gaf ook stress. De combinatie school en sport is soms heel moeilijk voor mij. Ik wil allebei goed doen en dan opeens lukt het niet meer en ben ik snel afgeleid. Sinds een week of twee voel ik mij weer veel beter. Mijn zorgen zijn bijna weg en ik kan me focussen op trainingen. Zowel in Zutphen als thuis. Ik heb echt zin om de wedstrijd te lopen op 31 december. En zoals altijd ga ik voor de winst… en deze keer tot de finishlijn!

06-12-’18: Farhaan – Mijn trainingsmaten

Ik train 2 à 3 keer per week in Zutphen bij Hanzesport. Daar zijn veel verschillende atleten waar ik mee train. Met wie ik train, verschilt per trainingsdag en zelfs wekelijks, doordat zij het moeten combineren met hun werk. Doordat mijn rooster op school aangepast is, heb ik twee vaste trainingsdagen en in de vakanties soms drie dagen. Nu, in het crossloop-seizoen, train ik extra op de Lochemse berg. Herman, mijn trainer, heeft de trainingen altijd voorbereid en weet hoe de training verloopt. Ik ben blij met mijn trainingsmaten, zoals Ibrahim, Sander, Sarah, Amin, Ronald, Suus, Teun, Linda, en Guus. Dankzij hen kan ik steeds harder en wil ik winnen. Zij dagen mij iedere week uit om steeds beter te worden.

Zoals ik in mijn vorige blog aan jullie heb laten weten, ben ik hard aan het trainen voor de Warandeloop in Tilburg. Ondertussen is deze achter de rug. De hele week was ik zenuwachtig voor de loop. Dit was ook wel gezonde spanning, want ik bleef wel gefocust en liet me niet afleiden. Op de dag van de loop om 10u met de trein naar Ruurlo. Daar pikte Herman ons op. Bij aankomst in Tilburg meteen het startnummer ophalen en warmlopen voor de wedstrijd. Ik voelde mij supergoed en had er zin in. Tijdens de start werd mijn startnummer al bijna van mijn shirt getrokken. Er was veel geduw en getrek. Dus ik zorgde ervoor dat ik zo snel mogelijk weg was en bij de kopgroep bleef. Tijdens de 1e kilometer bleef ik bij hen lopen. Maar ik voelde me goed en wist dat ik sneller kon. Zo gezegd, zo gedaan. Ik ging erlangs en bleef tot de finishlijn bijna alleen. Ik dacht dat ik een meter of 30 doorliep op nummer 2. Ik had namelijk gekeken over mijn linkerschouder. Ik zag niks, dus ik ging iets langzamer lopen om mooi te finishen. Maar twee meter voor de finish zag ik een schaduw aan mijn linkerkant. Daar was nummer 2, op dat moment moest ik alles geven. We kwam in dezelfde tijd over de finish. Allebei 1 , dat kan niet. Na juryoverleg heeft de ander gewonnen, een Belgische jongen, en was ik nummer 2. Maar gelukkig wel de 1e Nederlander. Ik weet nu wel dat ik door moet lopen tot de finishlijn, en niet moet denken dat ik er ben voor de streep. Ondanks dat ben ik zeer tevreden over deze wedstrijd. Ik heb natuurlijk wel geleerd om op de lijn te finishen en zal dit zeker doen vanaf nu.

06-12-’18: Ibrahim – Eerste keer dat ik in mijn leven Sinterklaas ga vieren

Sinds 28 juni 2018 woon ik bij een gastgezin in Vorden. Dit om de afstand naar de trainingen in Zutphen te verkorten. Mijn gastgezin viert elk jaar Sinterklaas. Ontzettend leuk dat ik dit jaar mee heb gedaan in mijn gastgezin! We hebben het feest afgelopen weekend bij opa en oma in Borculo gevierd. Ik was erg benieuwd wat we precies gingen doen en hoe de viering eruit ging zien.

Eerst heb ik om 8 uur nog een duurloop, in rustig gelijkmatig tempo, van 90 minuten gedaan. Na de duurloop heb ik heel snel ontbeten en gedoucht. Daarna dus naar Borculo. Eerste hebben we de  verjaardag van opa gevierd en daarna Sinterklaas. De sint was erg goed op de hoogte van mijn atletiekleven. Ik heb namelijk hardschoenen en een hardloopmuts gekregen. Daar was ik heel blij mee. Maar het meest heb ik me verbaasd over het Sinterklaasgedicht. Het was best spannend om het gedicht voor iedereen voor te dragen. Ik moest heel hard lachen om de tekst! Sinterklaas is een heel erg gezellig feest!

22-11-’18: Farhaan – Sterker worden door heuveltraining

De heuveltrainingen zijn meestal erg zwaar. Ik train op de Lochemse berg op de zaterdagochtend. Dit is een extra training voor mij. Bij heuveltrainingen gebruik je andere spieren dan bij een training op de baan of weg. De spieren worden er sterker van. Dit komt vooral doordat de weg gelijk is en een heuvel natuurlijk niet. Je moet oppassen waar je je voeten neerzet. Je enkels corrigeren meer op een heuvelachtig parcours met losse ondergrond.

Tijdens een heuveltraining begin ik met warm lopen op een vlakke ondergrond, daarna rekoefeningen. Dan kan het zware werk beginnen. Heuvel op en weer af. Heuvel op betekent dat je korte pasjes moet maken met een goede ferme arm-inzet. Bij heuvel-aflopen maak je grote passen en zorg je ervoor dat je je lichaamszwaartepunt iets naar voren brengt, waardoor je als het ware bijna valt.

De heuveltrainingen zijn vooral in de herfst en winter. Ik train dan voor crosslopen door het hele land. Mijn eerste crossloop voor dit seizoen was in Rijssen. Mijn trainer Herman was er helaas niet bij vanwege ziekte. Ik heb gedaan wat hij me had gezegd van tevoren. Dat was meteen de koppositie pakken en hard doorgaan. Dat heb ik gedaan en het resultaat is dat ik de wedstrijd gewonnen heb! Aanstaand weekend is de Warandeloop in Tilburg. Dit is een internationale crosswedstrijd en daar komen erg veel goede lopers uit o.a. Nederland, België en Duitsland. Deze wedstrijd is dus erg belangrijk voor mij. Ook een belangrijk moment om te testen hoe ik uit de trainingsweken kom. Ik krijg er nu al wat zenuwen van, hopelijk gaat deze wedstrijd net zo goed als in Rijssen.

22-11-’18: IBRAHIM – Franse slag

Buiten mijn topsportleven droom ik vaak van andere dingen in het leven. Zo wil ik graag een nieuwe taal leren. Nu ga je wellicht denken “een nieuwe taal leren, waarom ga je niet eerst 100% correct Nederlands leren praten?” Goed punt, maar ik ga je uitleggen waarom ik graag Frans zou willen praten en begrijpen.

Toen ik jaren geleden in Ethiopië woonde, had ik een buurjongen uit Somalië die heel goed Frans kon praten. Dat komt doordat hij in Djibouti is geboren, een land waar 60% van de bevolking Somalisch is. Van hem heb ik in die tijd een paar woorden en zinnen geleerd. Mooie woorden maar natuurlijk ook een paar scheldwoorden 😉 Sinds kort luister ik veel mooie Franse rapmuziek en denk ik terug aan de tijd in Ethiopië. Daarom wil ik de Franse taal nu leren om te begrijpen waar de muziek over gaat.

08-11-’18: IBRAHIM – TRAININGSWEDSTRIJDEN

In het begin van de herfstvakantie ben ik helaas ziek geworden. Ik had opeens pijn en moest veel hoesten. Daarom heb ik met mijn trainer Herman besloten om niet te trainen. Gelukkig bleek het niet lang te duren voordat ik me weer beter voelde. Dat was twee jaar geleden wel anders. Toen was ik twee weken ziek, maar begon het met verkoudheid waarna ik had besloten door te trainen. Dat is waarschijnlijk de reden geweest dat mijn herstel zo lang duurde. Dit keer wilden we dat dus voorkomen.

Doordat ik niet heb getraind, ben ik waarschijnlijk weer snel fit geworden. Afgelopen week heb ik een goede trainingsperiode gemaakt en een trainingswedstrijd gelopen: de Diepe Hel Holterbergloop. Dat is een grote wedstrijd met meer dan 4.000 deelnemers op de 10 kilometer en de halve marathon. Na een zware trainingsweek ben ik deze wedstrijd tweede geworden. Het parcours ligt op en rondom de Holterberg met veel heuvels. We startten in Holten en de finish lag in Nijverdal. Langs het parcours stonden heel veel mensen en dat maakt het voor mij een mooie wedstrijd.

Volgende week loop ik opnieuw een trainingswedstrijd van 15km in mijn eigen dorp. Met mijn leeftijd, 17 jaar, is het prima om niet meer dan 15km te lopen. Halve marathons en de marathon komen wel als ik de 25 jaar gepasseerd ben!

08-11-’18: Farhaan – Mijn ultieme playlist

Ik luister veel muziek, eigenlijk te veel. Welke muziek ik luister is afhankelijk van waar ik ben. Ik luister bijna alleen naar R&B / hiphop. Het maakt niet uit of het uit Amerika, Frankrijk of Nederland komt. Tijdens trainingen luister ik geen muziek, anders hoor ik Herman niet.

Ik kan me een leven zonder muziek niet voorstellen. Ik word blij van muziek, wil dan dansen. Als ik in de bus zit, zing ik gewoon mee. Vaak zie ik mensen kijken, maar dat maakt me niks uit. Ik heb dan plezier en geniet ervan. Ik kan niet luisteren zonder te bewegen, mensen zullen denken dat ik niet wijs ben. Maakt me niks uit. Heel soms luister ik ook tijdens de les op school. Dan is er een nieuw album uit, die ik per se wil luisteren en dan wil ik niet wachten tot na schooltijd. Deze week heb ik vooral veel geluisterd naar Jonna Fraser. Dit is een Nederlandse rapper. Zijn muziek is wat rustiger, soms heb ik dat nodig. Ik luister ook naar Amerikaanse rap, dat is een snellere flow met een goede beat. Tenminste, dat vind ik. Ze motiveren mij door de teksten, die vaak gaan over wat ze meegemaakt hebben. En over het doel wat ze hadden in hun leven en dat ze dat nu bereikt hebben door hun muziek en carrière. In de Franse rap is meer afro-rap. Dit is vooral muziek wat me erg blij maakt en waar ik op wil bewegen. MHD is onder andere een Franse rapper waar ik naar luister, hij treedt over de hele wereld op.

En dan komen we bij Ronnie Flex. Hij is mijn muzikale held. Iedere dag luister ik naar hem. Mijn favoriete album van hem heet Rémi. In veel van de teksten herken ik mezelf. Het voelt alsof het over mij gaat. Ik word er blij van, maar ook soms verdrietig. Vaak zingt hij over meisjes. Soms zing ik ook zijn liedjes. Vooral als ik uit ben met vrienden en dan een leuk meisje tegen kom. Zelfs op snapchat laat ik mijn zangtalent horen. Maar ik ben blij dat mijn hardlopen beter gaat.

Afgelopen juli had ik het geluk dat ik kennis kon maken met Ronnie Flex op de Zwarte Cross. Dankzij Carmen mocht ik backstage. Een grote droom werd werkelijkheid. Ik heb mooie video’s kunnen maken en gave foto’s. Ik hoop dat hij snel een nieuw album uitbrengt.

25-10-’18: Farhaan – Wat leer ik van Ibrahim?

Een grote broer kan natuurlijk een voorbeeld voor je zijn. Het is dan ook niet gek dat ik veel leer van Ibrahim. Het eerste wat in me opkomt is dat hij helemaal gaat voor het hardlopen. Hij is erg goed in zich houden aan de schema`s en de voeding. Zijn leven is hardlopen. Hij ligt altijd op tijd in bed en is er vroeg uit. Soms vind ik het wel eens moeilijk om mij aan het trainingsschema te houden, dan heb ik veel huiswerk of wil ik gewoon even chillen met vrienden of mijn andere broer. Dan zie ik Ibrahim zich weer klaar maken om te trainen en dan denk ik: ja dat moet ik ook doen. Dat leer ik zeker van hem, net als het focussen op wedstrijden. Hij is een echte doorzetter. Hij traint altijd, daarom ben ik er ook altijd. Ook al voel ik me ziek, dan nog gaan we trainen. Wanneer we samen trainen, dan wil ik van hem winnen. Op kortere afstanden lukt me dat wel, maar op de langere afstanden wint hij. Ik wil zeker een keer van hem winnen, daarom maken we elkaar beter. Ik wil van hem leren hoe ik nog meer kan doorzetten. Hij gaat maar door en door tijdens de trainingen, terwijl ik soms echt pijn heb en dan stop. Mentaal kan ik ook veel leren van hem, zoals het omgaan met het verliezen van een wedstrijd. Geduld is een schone zaak zeggen ze, ik heb dat niet, maar Ibrahim wel. Hij heeft tijdens een blessure eind 2016, bijna heel 2017, niet goed kunnen trainen en niet veel goede wedstrijden kunnen lopen. Ik zou willen dat ik zijn geduld had, vaak wil ik sneller en zie ik het als een afgang als ik niet win of niet kan. Ik hoop dat hij mij nog veel kan leren. Alles op zijn tijd.

Voor mij is het samen optrekken in trainingen nu wat lastiger omdat Ibrahim in een gastgezin woont en we elkaar veel minder zien. Voor iedereen is het fijn om steun te hebben van een broer die dezelfde sport doet.

25-10-’18: Ibrahim – Cross-seizoen

De blaadjes vallen van de bomen, het wordt ’s avonds vroeger donker en de temperatuur daalt. Dat betekent dat het tijd is voor de crosstrainingen in aanloop naar het cross-seizoen. Volgende maand staan de eerste wedstrijden op het programma. Vanaf half oktober trainen we elk zaterdag op de Lochemse Berg. Zaterdag 13 oktober 2018 had ik mijn eerste heuveltraining. Die week heb ik gelogeerd bij de dochter van mijn trainer; Froukje en haar vriend Sebastiaan. Froukje heeft mij heel luxe de eerste keer weggebracht naar de Lochemse Berg.

Vanaf nu moet ik op de fiets vanuit mijn pleeggezin in Vorden naar de Lochemse berg fietsen. Een afstand van ongeveer 12km. De crosstraining duurt ongeveer 90 minuten. Eerst lopen we 20 minuten warm, de warming-up. Daarna gaan we rekken en strekken en begint de echt training. Het is echt zwaar om in de heuvels te trainen: omhoog, naar beneden, mul zand, modder en natuurlijk allerlei vormen van tempoversnellingen. Als we klaar zijn met de kerntraining gaan we 5 minuten uitlopen. Daarna is de training klaar en fiets ik terug naar Vorden. Al met al een heerlijke trainingsochtend!

11-10-’18: Farhaan – Wat eet ik voor de wedstrijd?

Voor een wedstrijd moet ik veel meer eten dan normaal. Ik gebruik altijd een voedingsschema aangepast aan mijn trainingen. Maar bij een wedstrijd is het anders. Ik moet rustig blijven en focussen. Ook mijn etenspatroon is dan anders. Ik moet meer koolhydraten eten. Koolhydraten zitten in groente, pasta, vis en vlees.

Ook op school helpen ze mij met mijn voedingspatroon. Omdat ik meer eet, krijg ik ook meer tijd om te eten en soms maken ze ook eten warm voor mij. Een dag voor de wedstrijd eet ik, als ik wakker word, havermout, banaan en honing. Rond 10 uur eet ik een krentenbol met kaas en om 12 uur eet ik bruine broodjes met kipfilet en kaas. Daarna rust ik even en als ik wakker word eet ik meestal fruit, zoals een appel, kiwi of mandarijn. Soms maak ik smoothies, bestaande uit melk met banaan en avocado. Als avondeten eet ik dan groente, macaroni  met vlees of vis. Vooral makreel, dit vind ik niet het lekkerste, maar het is wel het gezondste met veel vitaminen. En als laatste eet ik, voor ik ga slapen, kwark met noten en honing. Op de dag van de wedstrijd is het verschillend wat ik eet. Dat ligt aan de tijd van de wedstrijd. Als de wedstrijd `s morgens is dan eet ik een wit broodje met honing en een kop thee. Een half uur voor de wedstrijd nuttig ik nog even een banaan. Wanneer de wedstrijd na 15 uur is of ‘s avonds, dan eet ik 3 uur voor de wedstrijd een maaltijd met groente, vlees of vis.

Afgelopen weekend, 7 oktober, heb ik meegedaan aan de Kanonsloop in Groenlo. Dit was een thuiswedstrijd voor mij. Toen ik op het terrein kwam werd ik wel wat zenuwachtig. Er waren veel vrienden en mensen die ik ken. Iedereen verwachte dat ik wel even ging winnen, dus dat is moeilijk. Gelukkig ging het heel goed en werd ik 1e bij de 5 km mannen. Ook heb ik het parcoursrecord verbroken. Ik ben dus nu de snelste ooit op de 5 kilometer tijdens de Kanonsloop. Het is een moeilijk parcours met veel bochten rond de grachten in Groenlo. Het is best leuk om ook een keer in mijn eigen stad te lopen. Bijna altijd loop ik ergens ver weg. Nu waren er veel mensen die mij kennen. Dat ik voor eigen publiek gewonnen heb, is natuurlijk super!

11-10-’18: Ibrahim – Mijn trainers

Voordat ik bij mijn huidige trainer Herman IJzerman van Top Team Hanzesport kwam trainen, heb ik in Groenlo getraind bij Lopers Vereniging Groenlo (LVG). Trainer Done Nienhuis (zie de foto) heeft mij daar training gegeven. De eerste training van Done Nienhuis was een 3 kilometer testloop. Toen we aan het inlopen waren, heeft hij mij aangesproken. Ik was toen nog maar een paar maanden in Nederland. In die periode sprak en verstond ik nog geen Nederlands en zodoende konden we elkaar niet begrijpen. Gelukkig was er ook een landgenoot in de groep, Liban Abdi Jama. Hij kon prima vertalen wat Done over de training aan het uitleggen was. Via Liban hoorde ik dat Done vond dat ik erg goed kon lopen en hij zei dat ik op zoek moest gaan naar een goede coach. Op dat moment moest ik daarom lachen. Done heeft echter in die periode gezocht naar een goede trainer voor mij. Hij heeft contact gelegd met Herman IJzerman, mijn huidige trainer, en ons aan elkaar verbonden.

Op 5 oktober 2014, precies 4 jaar geleden, liep ik de Kanonsloop in Groenlo. Daar sprak ik voor het eerst trainer Herman IJzerman. Toen Herman aan mij vroeg of ik bij hem wilde trainen in Zutphen zei ik direct ja! Het was voor mij een droom om op een echte atletiekbaan te trainen, deze ligt in Zutphen. Vanaf oktober 2014 train ik bij het Top Team Hanzesport in Zutphen onder leiding van trainer Herman IJzerman.

Wat Herman voor mij doet…
Hij maakt elk week een persoonlijk schema en is minimaal drie keer in de week bij een training aanwezig om training te geven of te coachen bij wedstrijden. Herman leest elke week mijn trainingslogboek en stuurt het schema bij als hij leest of hoort dat er wat is. Ook maakt hij wedstrijdplanningen en is hij chauffeur naar wedstrijden door heel Nederland. Bij wedstrijden coacht hij mij. We bespreken vooraf de tactiek en achteraf evalueren we samen.

Herman is vanaf oktober 2014 elke dag betrokken geweest bij mijn sportcarrière, ik ben enorm dankbaar voor zijn inzet!

28-09-’18: Ibrahim – mo farah is mijn atletiekheld

In dit blog wil ik jullie graag voorstellen aan Mo Farah, mijn atletiekheld en een van de grootste atleten aller tijden. Om te vertellen waarom juist hij mijn held is neem ik je mee naar mijn jeugdjaren in Afrika. In 2012 woonde ik nog in Somalië. Ik was op weg naar school toen een vriend van mij naar deze foto van Mo Farah op een groot reclamebord wees en mij vertelde dat dit de snelste hardloper van de wereld is. Ik zei “oké” en wandelde rustig langs dat bord verder naar school.

Toen ik veel later van Ethiopië naar Nederland verhuisde en zelf begon met hardlopen wilde ik meer en meer weten van Mo. Ik kwam erachter dat Farah werd geboren in de hoofdstad van mijn geboorteland Somalië (Mogadishu), maar opgroeide in Djibouti. Vanwege de allesverwoestende burgeroorlog die zijn land teisterde, werd hij toen hij acht jaar oud was door zijn vader meegenomen naar Engeland, waar deze een verblijfsvergunning had. Mohammed sprak toen echter nauwelijks Engels. Toen ik net in Nederland was en begon met hardlopen, heb ik via YouTube veel vlogs van Mo bekeken en beluisterd in mijn eigen moedertaal. Ook is er zelfs een liedje voor hem gemaakt in Somalië. Ik herkende heel veel van Mo zijn jeugd in mijn leven.

Op school werd Mo zijn hardlooptalent ontdekt door zijn gymleraar die hem naar de plaatselijke veldloopkampioenschappen bracht. Ondanks dat Mo graag een beroemde voetballer bij Arsenal wilde worden heeft hij de liefde voor atletiek in zijn jeugd door zijn gymleraar ontdekt. Na een aantal jaren goed trainen werd Mo Farah Europees Jeugd Kampioen op 5000 meter. Hij bleef mooie progressie boeken en won tijdens de Olympische Spelen van 2012 en 2016 viermaal goud op 2 afstanden (5000 en 10.000 meter). De races zijn de moeite waard om eens terug te kijken.

Ooit wil ik een keertje met hem trainen in het Mudane Team. Daar trainen Mo Farah, Bashir Abdi, Abdi Hassan en nog meer Somalische toppers. De atleten lopen tegenwoordig allemaal voor andere landen zoals Amerika, België, Engeland en Djibouti.

Vrijdag 21 september heb ik mijn laatste baanwedstrijd in Wageningen op 5000m gelopen. Ik liep een dik persoonlijk record in slecht weer. Mijn Zwarte Cross Talententeam coach Gijs heeft mij deze laatste wedstrijd begeleid. Naast dat ik kon meerijden naar Wageningen heeft hij mij prima begeleid tijdens de wedstrijd zoals een atletiekcoach dat ook zou doen! Gijs, dit persoonlijk record heb ik ook zeker aan jou te danken!

28-09-’18: Farhaan – terugblik baanseizoen 2018

Eind september is de periode dat je terugkijkt op het atletiek baanseizoen. De laatste wedstrijden worden gelopen in slechter weer maar ook in mindere wedstrijdvorm. Een periode waarin je terugblikt op je zomerseizoen. Ik neem jullie graag nog een keer mee door mijn baanseizoen 2018: Mijn baanseizoen begon in Heerde waar ik 1000 meter liep in een dik persoonlijk record. Ik liep een tijd van 2 minuten en 38 seconden waar ik nog steeds de nationale ranglijst voor C junioren mee aanvoer.

Op de 800 meter was het mijn doel om onder de 2 minuten te lopen, een belangrijke tijdsgrens voor alle midden-lange afstand atleten. Helaas heb ik dat doel niet gehaald. Ik ben wel het hele seizoen dichtbij geweest. In Vught liep ik een mooi persoonlijk record en pakte de overwinning in mijn serie. Een tijdsverbetering van 2.06 minuten naar 2.01 minuten. De overige 800 meters dit jaar liep ik allemaal net boven de 2 minuten.

De 1500 meter was dit jaar een nieuwe afstand voor me dit jaar. In Nijmegen liep ik mijn eerste 1500 meter wedstrijd. Mijn doelstelling was om onder de 4 minuten en 8 seconden te lopen en met een tijd van 4.07 minuten had ik tijdens mijn eerste wedstrijd direct dat doel bereikt. Mijn tweede 1500m, en ook mijn laatste baanwedstrijd, liep ik afgelopen week in Wageningen. Ik wilde mijn persoonlijk record aanvallen. Helaas is dit door slecht weer (storm en regen) en een verkeerde serie niet gelukt, ik liep 4.22 minuten.

Het was een erg leerzaam seizoen met veel goede wedstrijden en mooie persoonlijke records.

13-09-’18: Farhaan – Wedstrijdvoorbereidingen

Afgelopen zaterdag heb ik 5 km gelopen tijdens de KrampRun in Varsseveld. Een wedstrijd waar de nationale top jaarlijks aan de start staat. Ik beschrijf graag hoe ik me voorbereid op wedstrijden.

De avond voor deze wedstrijd had ik veel moeite om in slaap te komen door de zenuwen, of noem het wedstrijdspanning. Uiteindelijk ben ik rond 21.00 uur in slaap gevallen en werd ik wakker om 7.00 uur. Opnieuw was daar de wedstrijdspanning. Op een wedstrijddag eet ik een extra gezond ontbijt met havermout, honing en een kopje thee. Rond 13.00 uur ben ik weer even mijn bed in gegaan om een uurtje extra te rusten. Op een wedstrijddag pak ik altijd extra vroeg mijn sporttas in. Mijn schoenen waarmee ik de warming-up doe zet ik klaar, mijn extra lichte Nike-wedstrijdschoenen doe ik in de tas, kleding om in te lopen en mijn Top Team Hanzesport wedstrijdkleding pak ik in en – erg belangrijk – een bidon zet ik klaar.

De KrampRun wordt in de avond in het centrum van Varsseveld gelopen en dat betekent dat ik extra vroeg moet eten. Om 16.00 uur heb ik een groot bord pasta met veel groente gegeten. Daarna rond 17.00 uur de trein naar Ruurlo gepakt en vanaf daar met mijn trainer Herman IJzerman mee gereden naar Varsseveld. Elke wedstrijd lopen we met een nieuw uniek startnummer, die je vaak een uur van tevoren afhaalt bij de organisatie. Het startnummer is voor de jury van de wedstrijd belangrijk voor als er overtredingen van het wedstrijdreglement zijn. Denk bijvoorbeeld aan het afsnijden van het parcours of bij een valse start. Bij lange loopnummers (meer dan 400 meter) op de atletiekbaan en wedstrijden op de weg bevestig je je startnummer op je borst. Dat doe ik altijd met speldjes.

Na het inlopen als warming-up heb ik de wedstrijdtactiek met mijn trainer besproken en het wedstrijdtenue en de wedstrijdschoenen aangedaan in de kleedkamer. Ik kwam naar buiten en zag dat er heel veel mensen bij de start stonden, dit ben ik helemaal niet gewend. De wedstrijdspanning was ineens terug! Bij de start stonden allemaal bekenden, mijn familie, mentor, vrienden en de mensen van Top Team Hanzesport. Ontzettend leuk natuurlijk!

Na de start was de spanning direct weg en kon ik goed mijn eigen tempo zoeken. In overleg met mijn trainer moest het vandaag lukken om onder de 16 minuten te lopen. Met dat doel voor ogen wist ik dat ik elke kilometer rond de 3 minuten en 10 seconden moest doorkomen. De eerste km liep ik dus te langzaam in 3.21, de tweede km liep ik 3.05, de derde km liep ik 3.10, de vierde km verliep ook in 3.10 en de vijfde km liep ik met een mooie eindsprint onder de 3 minuten in 2.56! De eerste drie km liep ik ontspannen en bij de vierde km kon ik niet, ik was helemaal kapot omdat zo hard ging. De laatste kilometer ging ik sprinten tot bij de finish! Erg gaaf om tijdens deze superleuke wedstrijd op een snel parcours mijn doel te behalen en zelfs beter dan dat, ik liep 15.42 minuten. Zonder mijn trainer Herman was dit nooit gelukt, dankjewel trainer!

13-09-’18: Ibrahim – Tess en ik

In Somalië was ik bang voor honden en rende ik snel voor ze weg. Honden zijn daar wild en gevaarlijk. Je begrijpt dat ik daarom erg moest wennen bij mijn gastgezin, omdat zij een hond, Tess, in huis hebben. Ik durfde haar in het begin niet te aaien. Als ze blafte schrok ik me een hoedje. Toen mijn gastgezin een keer weg was moest ik Tess uitlaten. Ik vond dat best wel spannend, maar het ging goed! Tess volgde mij de hele dag in huis. Eigenlijk is het best gezellig een hond in huis, want Tess is altijd vrolijk. Nu vind ik het leuk om met haar te rennen.

Afgelopen zaterdag heb ik in het centrum van Varsseveld een 5 km wedstrijd gelopen tijdens de KrampRun. Na een zomer vol met wedstrijden op de atletiekbaan is een wedstrijd op de weg altijd een mooie afwisseling. Het parcours in Varsseveld bestaat uit 5 rondes van 1 kilometer dwars door het centrum van Varsseveld. Honderden mensen stonden langs het parcours, dat zie je niet bij wedstrijden op de atletiekbaan.

Er deden veel Nederlandse toplopers mee. Ik wilde graag rond de 15 minuten lopen bij deze wedstrijd. Dat betekent 3 minuten per kilometer en dus een snelheid van 20 km per uur, een flink fietstempo! Helaas is die tijd mij niet gelukt. Ik heb wel een persoonlijk record gelopen van 15 minuten en 36 seconden. In deze sterk bezette wedstrijd werd ik 29e in totaal, 22e Nederlander en 4e in het Achterhoeks Kampioenschap. Ik ben daar totaal niet blij mee. Boos en verdrietig ben ik weer naar huis gegaan.

Gelukkig was Tess daar. Hoe ik me ook voel, zij is altijd hetzelfde: vrolijk kwispelend met haar staart, moest ik toch weer lachen. Bij de volgende wedstrijd op 21 september wil ik graag dat ze aan de finish staat. Dan ren ik naar een blije Tess!

30-08-’18: Ibrahim – vakantiewerk bij de zorgboerderij

In deze vakantie heb ik naast extra trainen ook vakantiewerk gedaan bij de Vijfsprong. Het grappige is dat ik daar sinds ik in Vorden woon regelmatig heb getraind, zonder dat ik wist wat voor bedrijf dit is. De Vijfsprong is een zorgboerderij en heeft ook een winkel. Als vakantiewerk heb ik tomaten geplukt, geholpen in de kaasmakerij en pompoenen geoogst. Tijdens de lunch hebben we heerlijk gesmuld van eigen gemaakte pompoenensoep. De vakantiebaan is nu gestopt, maar gelukkig mag ik daar in het nieuwe schooljaar stage lopen. Volgende week ga ik voor het eerst naar het Praktijkonderwijs in Zutphen. Gelukkig was er tussen het trainen en vakantiewerk door ook nog tijd voor een uitje naar het Openluchtmuseum in Arnhem. Door de canon van Nederland heb ik veel geleerd over de geschiedenis van mijn nieuwe land. De tentoonstelling over Nederlandse emigranten naar Canada vond ik super interessant. Ook zij zijn het avontuur aangegaan om te verhuizen naar een nieuw land. Ik vond het leuk om meer te leren over Canada omdat Lobke, mijn gastzus, daar een half jaar heeft gewoond.

Het wordt tijd om te gaan stoppen met deze blog, omdat ik moet rusten. Ik wil afsluiten met nog een kleine terugblik op de 800 meter die ik op 24 augustus heb gelopen op een loopgala in Hilversum. Nationale en internationale atleten deden eraan mee. Ik heb daar mijn persoonlijk record met een paar tienden verbeterd (naar 1.58.51) en werd tweede bij de Junioren B!

 

30-08-’18: Farhaan – School en trainen combineren

Het is moeilijk om elke dag te trainen en ook daarnaast naar school gaan. Ik woon in Groenlo, ga naar school in Lichtenvoorde en train in Zutphen. Het kost veel energie om de hele tijd heen en weer te reizen. Hoe doe ik dat allemaal?

Mijn trainer en ik hebben met mijn school overlegd of het te combineren valt met mijn sport, dat vergt namelijk erg veel tijd en energie. Gelukkig wilden ze daaraan meewerken! Ik ga daarom nu iets minder naar school, ik slaap bijvoorbeeld het eerste uur uit en als ik erg lange dagen heb dan mag ik de laatste twee uurtjes overslaan. Zo kan ik voldoende trainen en rusten, zodat ik klaar ben voor mijn wedstrijden. Als ik belangrijke wedstrijden heb, dan hoef ik zelfs een paar dagen niet naar school te komen. Ik mis daardoor veel lessen, maar gelukkig helpt mijn mentor me daarbij. Ze ondersteunt me bij het (op tijd) maken van mijn huiswerk en houdt me scherp.

16-08-’18: Farhaan – Hoeveel slaapt een topsporter?

Rust is nodig, want met al die trainingen vermoei je het lichaam. Er wordt topsporters aangeraden om wat meer te slapen dan gemiddeld. Dat lukt

niet iedereen, maar ik mik op 10 uur per nacht om ervoor te zorgen dat het lichaam goed herstelt.
Ook op je rustdag moet je daar rekening mee houden. Natuurlijk kan je niet 24 uur per dag op bed gaan liggen, maar het is niet zo handig om met vrienden naar een festival te gaan en de hele dag je benen te belasten. En ook een lekker een biertje gaan drinken is niet zo’n goed idee. Schrale troost: met familie of vrienden een kopje koffie drinken op een terras, of een serie kijken op de bank kan prima.

16-08-’18: Ibrahim – wat heb ik nodig voor een wedstrijd

Voor een wedstrijd moet ik veel rusten en ook goed op mijn voeding letten. Soms voelde ik wat spanning op de avond voor de wedstrijd en kon ik niet goed slapen en ook niet zo goed eten. Zelfs op de dag van wedstrijd kon ik soms niet goed eten en moest ik soms ook nog overgeven. Nu weet ik dat het heel belangrijk is om heel goed te letten op het starttijdstip van de wedstrijd. Als de wedstrijd ’s ochtends om 10:00 uur is, dan moet ik om 7:00 uur opstaan en meteen twee witte boterhammen met boter en honing eten en daar drink ik thee met honing bij. Ik bereid me voor door alle hardloopspullen en douchespullen in te pakken. Een uur voor de wedstrijd neem ik nog een banaan. Dit doe ik ook als ik in de middag een wedstrijd heb of pas laat op de avond. Ook dan eet ik drie uur voordat de wedstrijd begint een goede maaltijd. De voorbereidingen voor de wedstrijden gaan wel steeds makkelijker. Ik heb minder last van spanning bij wegwedstrijden dan bij baanwedstrijden. Op de baan merk ik dat ik het lastig vind om al heel snel in de wedstrijd te komen. Bij een wegwedstrijd, die vaak langer duurt, kom ik makkelijker in het ritme. Na de voorbereidingen op de wedstrijd, begin ik drie kwartier voor de wedstrijd met twintig minuten warmlopen. Na het warmlopen ga ik ook rekken en daarbij doe ik ook loopschool oefeningen. Tien minuten voor de wedstrijd trek ik mijn wedstrijdschoenen aan, waarop ik een paar keer de steigerung doe. Dan pas ben ik helemaal klaar voor de wedstrijd!

 

 

02-08-’18: Ibrahim – Terugkijken op het seizoen

Mijn hardloopseizoen begon vermoeiend. Op 10 mei en 19 mei liep ik mijn eerste twee wedstrijden, waarna ik dus merkte dat ik erg moe was. Daarom heb ik na deze wedstrijden rustig getraind. Dit resulteerde in een goede wedstrijd op 7 juni, wat mij veel moed gaf voor het NK! Dat was namelijk al lange tijd het plan: het NK lopen. Het was dus een enorme domper dat ik niet mee kon doen, omdat ik me helaas te laat heb ingeschreven.

Dat gaf me echter wel ruimte om te focussen op een nieuw doel: de 10 km. Ik liep mijn eerste wedstrijd op deze afstand, maar ging helaas te snel van start waardoor mijn resultaten tegenvielen. Drie weken later mocht ik de 3 km lopen, wat juist wel heel goed ging. Ik liep 10 seconden sneller dan de wedstrijd op 10 mei, waarmee ik een nieuw persoonlijk record heb neergezet. De week daarna liep ik de 1500 meter in Utrecht. Daar werd ik bij de start ingesloten door een groepje lopers, waardoor ik een langzame serie en slechte start had.

Onlangs ben ik verhuisd naar Vorden. Dat is voor mij heel gunstig, omdat ik vanuit daar sneller in Zutphen ben om te trainen en ik niet zo veel meer hoef te reizen. Ik heb er net een weekje rust op zitten, op advies van mijn trainer Herman, die vond dat ik het hard nodig had. Zeker nu vanwege de hitte. Deze week heb ik benut door mee te gaan op vakantie met de familie van mijn trainingsmaatjes Guus Beking en Linda Ooms. Wij hebben een heerlijke week gehad op de camping Sint Maartenzee, te Callantsoog. Het was ook heel bijzonder dat ik voor het eerst in mijn leven de zee van dichtbij zag en er ook in heb gezwommen.

02-08-’18: Farhaan – Hoeveel uren besteed ik aan atletiek?

In de vakantie ben ik 24/7 bezig met sport en train ik acht keer in de week. Echter gaat het niet alleen maar om het trainen, het is net zo belangrijk dat je goed slaapt en goed eet. Op tijd naar bed gaan, op tijd opstaan, goed ontbijten: het hele ritme staat voor mij op papier. Mijn schema voor de dag-indeling tijdens de vakantie ziet er zo uit:

DAG ZÓNDER BAANTRAINING
8.00 uur opstaan, ontbijten
10.00-11.00 looptraining
12.00-12.30 lunch
13.00-14.30 rusten (op bed)
16.00- 16.45 circuittraining
18.00 diner
21.30 lichte voeding
22.00 bedtijd

DAG MÉT BAANTRAINING
8.00 opstaan, ontbijten
12.00-12.30 lunch
13.00-14.30 rusten (op bed)
16.30 lichte maaltijd
18.30-20.00 baantraining
21.30 diner
22.00 bedtijd

Eigenlijk heb ik geen vakantie, ik train namelijk voor de nationale C-spelen in Amsterdam. Dat is op 25 en 26 augustus. Op de 25e loop ik de 1500 meter en op de 26e loop ik de 800 meter. Natuurlijk hoop ik dat ik op beide afstanden kampioen word!

19-07-’18: Farhaan – Trainen op en rondom de Lochemse Berg

We trainen elke zaterdagochtend op en rondom de Lochemse Berg. Ik zet mijn wekker op 7.30 uur om op tijd te eten. Om 8.50 uur fiets ik naar de Lidl in Groenlo, waar meerdere hardlopers samenkomen om naar Lochem te rijden. Ik kan altijd wel met iemand meerijden.

Om ongeveer 09:30u komen we bij de berg aan. Daar zie ik  mijn teammaten en trainer Herman. Eerst lopen we 20 tot 30 minuten om warm te worden, de warming-up. Daarna gaan we rekken en strekken en dan begint de echt training. Het is echt zwaar om in de heuvels te trainen: omhoog, naar beneden, mul zand en natuurlijk allerlei vormen van tempoversnellingen. Heuveltraining is ontzettend goed, want je wordt er heel sterk van. Als ik rondom de Lochemse Berg train, krijg ik nog wel eens last van mijn ademhaling en pijn op de borst. Dit komt door de intensiviteit.

Het gebied is ideaal om te trainen, het is erg afwisselend en je kunt spelen met de natuur!

19-07-’18: Ibrahim – Dik persoonlijk record op de 3.000 meter!

Zaterdag 7 juli heb ik een mooie wedstrijd gelopen in Hilversum. Ik deed mee met de 3.000m en dat ging goed. Ik heb mijn persoonlijk record met 10 seconden verbeterd naar 8 min. 44 sec. en 64 honderdste.

De wedstrijd bestond uit een groep van 17 atleten en ik was de jongste. Er waren twee series en de eerste serie was met een haas, een persoon die voorop loopt om het tempo te bepalen, die 69 sec. per ronde moest lopen. Altijd gaan wij heel hard van start, maar deze keer ben ik rustig van start gegaan en heb ik de race rustig opgebouwd. De haas moest 69 sec. per ronde lopen maar hij rende veel sneller. Ik zelf liep al 69 sec. per ronde en zat toch helemaal als laatste in de groep. Na de 1e ronde ben ik langzaam andere lopers in gaan halen. In de laatste kilometer liep ik al op de 4e plaats. De laatste 800 was ik al tweede en zat er nog een grote afstand tussen mij en nummer 1: Bram Rouwen. Ik heb in de laatste 500 meter geprobeerd om Bram in te halen, maar dat lukte helaas net niet. Hij was maar 1 sec. sneller dan ik. Ik wil dit jaar nog heel graag één keer de 3.000m lopen om het iets snellere clubrecord van 8.44.17, op naam van Maarten van den Heuvel, te verbeteren. Met deze tijd sta ik nu 6e op de Nederlandse ranglijst van 2018.

05-07-’18: Waarom atletiek? Farhaan legt ’t uit!

Aanvankelijk leek hardlopen me geen leuke sport. Ik pestte daarom ook mijn broer Ibrahim een beetje met zijn keuze voor hardlopen en ik wou zelf echt niet hardlopend in de straten worden gezien. Maar Ibrahim opende mijn ogen. Hij zei: “Kom eens een keer mee om een lange duurloop te doen!”. Dat heb ik maar eens gedaan. Ibrahim deed een duurloop van 90 minuten. Tijdens de loop had ik overal pijn, het was serieus zwaar! Toen ik gedoucht had, dacht ik: dit is toch best leuk om te doen… Ik begon zelf te trainen en kreeg er steeds meer lol in. Mijn eerste wedstrijd liep ik in Groenlo (kanonsloop, 5km). Ik eindigde als 2e, achter Ibrahim. Zijn trainer, Herman, benaderde me daarna meteen met de vraag of ik ook bij hen in Zutphen wilde trainen. Een maand later heb ik daar een proeftraining gedaan en nu is het zover: ik vind hardlopen echt die mooiste sport die er is. Hardlopen is mijn hobby geworden, of beter gezegd nog: mijn verslaving. Een rustdag voelt voor mij als een dag niet geleefd.

Tot nu toe zijn de resultaten goed. Ik sta op nummer één op de nationale ranglijst voor zowel de 800m als de 1.500m.

 

05-07-’18: Wat is Mila atletiek? – Ibrahim

Deze keer wil ik jullie iets vertellen over mijn sport: atletiek. Atletiek is eigenlijk een verzamelnaam van allemaal verschillende sporten, denk aan verspringen, hordelopen, estafette, hoogspringen, kogelstoten en nog veel meer disciplines. Er zijn 24 Olympische atletiekonderdelen.

Bij het Top Team Hanzesport trainen we voor de Mila-onderdelen. Dat een verzamelnaam van looponderdelen in de atletiek. Het is een afkorting en staat voor MiddelLange afstand. Op de Mila-afstanden wordt, anders dan bij de sprint, staand gestart en mogen de lopers vanaf een aangegeven punt invoegen in de binnenste baan. De discipline omvat 800 meter, 1500 meter en 3000 meter.

  • De 800m is de kortste middellange afstand in de atletiek. Op deze afstand zijn tegelijk een goede basissnelheid en een goed uithoudingsvermogen vereist.
  • De 1500 meter, ook wel metrische mijl genaamd, is een middellange afstand bij atletiek. Het onderdeel wordt zowel fysiek als mentaal als zeer zwaar beschouwd.
  • De 3000 meter is een meer incourant onderdeel binnen de atletiek en hoort samen met de 800 meter en de 1500 meter tot de courante middellange afstanden. Ik ga zaterdag een 3000 meter wedstrijd in Hilversum lopen.

Ik heb gekozen voor de Mila-afstanden omdat deze onderdelen een goede basis zijn voor de lange afstanden die ik later wil lopen. Zoals bijvoorbeeld een 10 kilometer en uiteindelijk de marathon.

De trainingen voor de Mila zijn ontzettend leuk omdat je veel verschillende soorten trainingen doet. Sprintjes voor snelheid, maar ook lange duurlopen en veel looptechniek. Daarnaast loop je natuurlijk in een atletiekstadion helemaal rond over de baan en word je door iedereen in het stadion aangemoedigd.

21-06-’18: Waarom ibrahim begonnen is met hardlopen in Nederland

Eerst ga ik me voorstellen want vorige keer heb ik dat niet gedaan. Ik ben Ibrahim Abdi Ali en ik kom uit Somalië. Vanaf 2013 woon ik in Nederland. Eerste hebben we in Dronten gewoond en vanaf januari 2014 woon ik in Groenlo. Dit jaar heb ik de Nederlandse nationaliteit gekregen.

Je kunt zeggen dat dromen mijn hobby is. Ik ben iemand die altijd een droom heeft, niet alleen droom ik van sportieve successen maar ook om een zakenman te worden. Zo heb ik, toen ik 10 jaar oud was, met mijn gespaarde zakgeld van € 30,- een eigen bedrijfje opgezet in Somalië. De eerste dag verdiende ik € 40,-. Ondernemersbloed zit dus zeker in mij. Ik hoop later te kunnen handelen in goederen, eerst in Somalië en later in buurlanden die geen zeehavens hebben. Uiteindelijk wil ik Minister van Financiën worden in Somalië en uitzoeken waarom dat land zo arm is.

Toen ik naar Nederland kwam in 2013, zijn mijn broers gaan allemaal voetballen. Toen besefte ik dat sport leuk is. Ik voetbalde met mijn broers, maar het bleek niks voor mij. Na school deed ik niks, terwijl mijn broers allemaal gingen voetballen. Ik vroeg mezelf af: “Welke sport is wel iets voor mij en waarvoor heb ik talent?” Ik vind het leuker om alleen te werken en ik hoorde dat veel mensen uit Oost-Afrika goed kunnen hardlopen. Aangezien ik dezelfde lichaamsbouw heb, heb ik gekozen voor hardlopen. Ooit hoop ik een Olympische medaille naar Groenlo te halen, het zou mooi zijn als me dat lukt!

Mijn eerste 10km tijdens de Wiezoloop in Wierden
Afgelopen weekend heb ik mijn eerste 10 kilometer gelopen in Wierden. Wat een prachtige sfeer met heel veel publiek. Met mijn trainer Herman had ik besloten om rustig te starten in een groepje maar dat lukte niet helemaal. Tijdens het inlopen en de warming-up heb ik gezocht naar atleten die ook rustig aan wilden starten. Na de start kwam ik in een groepje terecht met atleten waarvan ik dacht ze een goed tempo liepen. Na 5 kilometer zag ik op mijn stopwatch dat we op 15.29 min doorkwamen. Dat is 20 seconde sneller dan mijn snelste tijd op de 5 km! Toen heb ik besloten het groepje te laten lopen en een tempo rustiger aan te houden. De kracht was uit mijn lichaam, in de laatste kilometer kon ik het tempo weer versnellen en de laatste 400 meter had ik nog een eindsprint in mijn benen. Met een overall 12e plaats en 3e plaats onder de Nederlanders ben ik gefinisht in een tijd van 33.49 min.

 

21-06-’18: Farhaan loopt de 1.500 meter en staat 1e op de nationale ranglijst

In het weekend van 8 t/m 11 juni heb ik twee hele mooie wedstrijden gelopen, namelijk de 1.500 meter en de 5 kilometer. Vrijdag 8 juni was het tijd voor de 1.500 meter in Nijmegen. Ik was erg zenuwachtig voor deze wedstrijd, omdat ik deze afstand nog nooit gelopen heb. Gelukkig had ik na de warming-up de zenuwen aardig onder controle.

De eerste ronde begon ik rustig en dat hield ik de tweede ronde vol. In de derde ronde voerde ik de snelheid op. Uiteindelijk heb ik op die manier mijn doel behaald en heb ik onder de 4.08 minuten gelopen! Na de wedstrijd voelde ik me goed en had ik nog niet eens het gevoel dat ik echt alles gegeven had. Met mijn onervarenheid op de 1.500 meter sta ik nu nummer 1 op de nationale ranglijst en daar ben ik supertrots op.

Op 11 juni liep ik de 5 kilometer in Zutphen. Ik had last van spierpijn en deed het daarom wat rustig aan. Tot de laatste kilometer zat ik achter de kopgroep en ging ik in hun tempo mee. Tijdens de laatste kilometer versnelde ik en werd ik 1e met een tijd van 17.10. Het was fijn om eindelijk de eerste kleine wedstrijden te kunnen lopen!

07-06-’18: ibrahim mist het Nk

Hi, ik ben Ibrahim, 17 jaar en nieuw in de Talententuin! Helaas moet ik deze blog starten met slecht nieuws, namelijk het feit dat ik dit jaar geen NK kan lopen. Iets waar ik lang naar uitgekeken heb…

Mijn trainer, Herman, belde me op en vroeg me of ik mij heb ingeschreven. Ik moest “nee” antwoorden. Daarna vertelde hij dat de inschrijving de avond ervoor was gesloten. Ik was ontzettend geschrokken! Vooral omdat dit drie jaar geleden mijn trainingsmaatje Andu ook is overkomen. Hij was, net zoals ik nu, te laat met inschrijven. Herman wilde de organisatie nog een mail sturen, om te vragen of ik misschien toch nog kan deelnemen. Maar ik herinnerde me dat er voor Andu ook een mail naar de organisatie gestuurd was, en zij vervolgens antwoordden dat ze er niets aan konden doen. Dat bleef de hele nacht in mijn hoofd spoken: dat kan bij mij ook gebeuren!

Inderdaad reageerde de organisatie de volgende dag op de e-mail van mijn trainer. Ik mag niet deelnemen aan het NK. Dat vind ik heel erg jammer, want ik hoopte het hele jaar al op een podiumplek. Die droom komt dus niet uit. Maar ondertussen heb ik een ander plan bedacht… Ik ga een testloop van 10km doen voor het einde van het jaar in Wierden. Dat wordt direct mijn eerste 10km! Uiteraard laat ik jullie weten hoe die testloop gaat.

07-06-’18: farhaan heeft een druk hardloop-weekend

Laat ik me eerst eens voorstellen. Ik ben Farhaan, 14 jaar oud, en ik doe nu twee jaar aan hardlopen. Mijn doelen voor 2018 zijn de 800m onder de twee minuten lopen, de 1.500m onder de 4.04 minuten en de 5 kilometer onder de 16 minuten.

Na drie weken goed getraind te hebben, mag ik eindelijk wedstrijden lopen. Komend weekend heb ik twee wedstrijden, namelijk de 1.500 meter in Nijmegen en de 5km op de weg in Zutphen. Ik heb nog nooit een 1.500 meter gelopen, dus dat wordt mijn eerste keer! Ik weet niet wat ik moet verwachten, maar ben wel overtuigd dat ik het snel kan. Ik wil proberen onder de 4.08 minuten te lopen, zodat ik binnen kan komen op nummer op de nationale ranglijst 1.500 meter. Voor deze wedstrijd heb ik de Olympic moves af moeten zeggen, aangezien dit op dezelfde dag plaatsvindt als de 1.500 meter in Nijmegen.

Zondag wil ik in Zutphen, op de 5km op de weg, ook een snelle tijd neerzetten. De laatste keer dat ik 5km liep, was lang geleden. Toch hoop ik een nieuw persoonlijk record te gaan lopen!