Blog: Ibrahim en Farhaan

Naam: Ibrahim en Farhaan Abdi Ali (broers)
Sport: Atletiek
Geboortedatum: 01-01-2001 en 04-04-2004
Afkomstig uit: Groenlo

Ibrahim: Facebook  |  Instagram
Farhaan: Instagram

08-11-’18: Ibrahim – Trainingswedstrijden

In het begin van de herfstvakantie ben ik helaas ziek geworden. Ik had opeens pijn en moest veel hoesten. Daarom heb ik met mijn trainer Herman besloten om niet te trainen. Gelukkig bleek het niet lang te duren voordat ik me weer beter voelde. Dat was twee jaar geleden wel anders. Toen was ik twee weken ziek, maar begon het met verkoudheid waarna ik had besloten door te trainen. Dat is waarschijnlijk de reden geweest dat mijn herstel zo lang duurde. Dit keer wilden we dat dus voorkomen.

Doordat ik niet heb getraind, ben ik waarschijnlijk weer snel fit geworden. Afgelopen week heb ik een goede trainingsperiode gemaakt en een trainingswedstrijd gelopen: de Diepe Hel Holterbergloop. Dat is een grote wedstrijd met meer dan 4.000 deelnemers op de 10 kilometer en de halve marathon. Na een zware trainingsweek ben ik deze wedstrijd tweede geworden. Het parcours ligt op en rondom de Holterberg met veel heuvels. We startten in Holten en de finish lag in Nijverdal. Langs het parcours stonden heel veel mensen en dat maakt het voor mij een mooie wedstrijd.

Volgende week loop ik opnieuw een trainingswedstrijd van 15km in mijn eigen dorp. Met mijn leeftijd, 17 jaar, is het prima om niet meer dan 15km te lopen. Halve marathons en de marathon komen wel als ik de 25 jaar gepasseerd ben!

08-11-’18: Farhaan – Mijn ultieme playlist

Ik luister veel muziek, eigenlijk te veel. Welke muziek ik luister is afhankelijk van waar ik ben. Ik luister bijna alleen naar R&B / hiphop. Het maakt niet uit of het uit Amerika, Frankrijk of Nederland komt. Tijdens trainingen luister ik geen muziek, anders hoor ik Herman niet.

Ik kan me een leven zonder muziek niet voorstellen. Ik word blij van muziek, wil dan dansen. Als ik in de bus zit, zing ik gewoon mee. Vaak zie ik mensen kijken, maar dat maakt me niks uit. Ik heb dan plezier en geniet ervan. Ik kan niet luisteren zonder te bewegen, mensen zullen denken dat ik niet wijs ben. Maakt me niks uit. Heel soms luister ik ook tijdens de les op school. Dan is er een nieuw album uit, die ik per se wil luisteren en dan wil ik niet wachten tot na schooltijd. Deze week heb ik vooral veel geluisterd naar Jonna Fraser. Dit is een Nederlandse rapper. Zijn muziek is wat rustiger, soms heb ik dat nodig. Ik luister ook naar Amerikaanse rap, dat is een snellere flow met een goede beat. Tenminste, dat vind ik. Ze motiveren mij door de teksten, die vaak gaan over wat ze meegemaakt hebben. En over het doel wat ze hadden in hun leven en dat ze dat nu bereikt hebben door hun muziek en carrière. In de Franse rap is meer afro-rap. Dit is vooral muziek wat me erg blij maakt en waar ik op wil bewegen. MHD is onder andere een Franse rapper waar ik naar luister, hij treedt over de hele wereld op.

En dan komen we bij Ronnie Flex. Hij is mijn muzikale held. Iedere dag luister ik naar hem. Mijn favoriete album van hem heet Rémi. In veel van de teksten herken ik mezelf. Het voelt alsof het over mij gaat. Ik word er blij van, maar ook soms verdrietig. Vaak zingt hij over meisjes. Soms zing ik ook zijn liedjes. Vooral als ik uit ben met vrienden en dan een leuk meisje tegen kom. Zelfs op snapchat laat ik mijn zangtalent horen. Maar ik ben blij dat mijn hardlopen beter gaat.

Afgelopen juli had ik het geluk dat ik kennis kon maken met Ronnie Flex op de Zwarte Cross. Dankzij Carmen mocht ik backstage. Een grote droom werd werkelijkheid. Ik heb mooie video’s kunnen maken en gave foto’s. Ik hoop dat hij snel een nieuw album uitbrengt.

25-10-’18: Farhaan – Wat leer ik van Ibrahim?

Een grote broer kan natuurlijk een voorbeeld voor je zijn. Het is dan ook niet gek dat ik veel leer van Ibrahim. Het eerste wat in me opkomt is dat hij helemaal gaat voor het hardlopen. Hij is erg goed in zich houden aan de schema`s en de voeding. Zijn leven is hardlopen. Hij ligt altijd op tijd in bed en is er vroeg uit. Soms vind ik het wel eens moeilijk om mij aan het trainingsschema te houden, dan heb ik veel huiswerk of wil ik gewoon even chillen met vrienden of mijn andere broer. Dan zie ik Ibrahim zich weer klaar maken om te trainen en dan denk ik: ja dat moet ik ook doen. Dat leer ik zeker van hem, net als het focussen op wedstrijden. Hij is een echte doorzetter. Hij traint altijd, daarom ben ik er ook altijd. Ook al voel ik me ziek, dan nog gaan we trainen. Wanneer we samen trainen, dan wil ik van hem winnen. Op kortere afstanden lukt me dat wel, maar op de langere afstanden wint hij. Ik wil zeker een keer van hem winnen, daarom maken we elkaar beter. Ik wil van hem leren hoe ik nog meer kan doorzetten. Hij gaat maar door en door tijdens de trainingen, terwijl ik soms echt pijn heb en dan stop. Mentaal kan ik ook veel leren van hem, zoals het omgaan met het verliezen van een wedstrijd. Geduld is een schone zaak zeggen ze, ik heb dat niet, maar Ibrahim wel. Hij heeft tijdens een blessure eind 2016, bijna heel 2017, niet goed kunnen trainen en niet veel goede wedstrijden kunnen lopen. Ik zou willen dat ik zijn geduld had, vaak wil ik sneller en zie ik het als een afgang als ik niet win of niet kan. Ik hoop dat hij mij nog veel kan leren. Alles op zijn tijd.

Voor mij is het samen optrekken in trainingen nu wat lastiger omdat Ibrahim in een gastgezin woont en we elkaar veel minder zien. Voor iedereen is het fijn om steun te hebben van een broer die dezelfde sport doet.

25-10-’18: Ibrahim – Cross-seizoen

De blaadjes vallen van de bomen, het wordt ’s avonds vroeger donker en de temperatuur daalt. Dat betekent dat het tijd is voor de crosstrainingen in aanloop naar het cross-seizoen. Volgende maand staan de eerste wedstrijden op het programma. Vanaf half oktober trainen we elk zaterdag op de Lochemse Berg. Zaterdag 13 oktober 2018 had ik mijn eerste heuveltraining. Die week heb ik gelogeerd bij de dochter van mijn trainer; Froukje en haar vriend Sebastiaan. Froukje heeft mij heel luxe de eerste keer weggebracht naar de Lochemse Berg.

Vanaf nu moet ik op de fiets vanuit mijn pleeggezin in Vorden naar de Lochemse berg fietsen. Een afstand van ongeveer 12km. De crosstraining duurt ongeveer 90 minuten. Eerst lopen we 20 minuten warm, de warming-up. Daarna gaan we rekken en strekken en begint de echt training. Het is echt zwaar om in de heuvels te trainen: omhoog, naar beneden, mul zand, modder en natuurlijk allerlei vormen van tempoversnellingen. Als we klaar zijn met de kerntraining gaan we 5 minuten uitlopen. Daarna is de training klaar en fiets ik terug naar Vorden. Al met al een heerlijke trainingsochtend!

11-10-’18: Farhaan – Wat eet ik voor de wedstrijd?

Voor een wedstrijd moet ik veel meer eten dan normaal. Ik gebruik altijd een voedingsschema aangepast aan mijn trainingen. Maar bij een wedstrijd is het anders. Ik moet rustig blijven en focussen. Ook mijn etenspatroon is dan anders. Ik moet meer koolhydraten eten. Koolhydraten zitten in groente, pasta, vis en vlees.

Ook op school helpen ze mij met mijn voedingspatroon. Omdat ik meer eet, krijg ik ook meer tijd om te eten en soms maken ze ook eten warm voor mij. Een dag voor de wedstrijd eet ik, als ik wakker word, havermout, banaan en honing. Rond 10 uur eet ik een krentenbol met kaas en om 12 uur eet ik bruine broodjes met kipfilet en kaas. Daarna rust ik even en als ik wakker word eet ik meestal fruit, zoals een appel, kiwi of mandarijn. Soms maak ik smoothies, bestaande uit melk met banaan en avocado. Als avondeten eet ik dan groente, macaroni  met vlees of vis. Vooral makreel, dit vind ik niet het lekkerste, maar het is wel het gezondste met veel vitaminen. En als laatste eet ik, voor ik ga slapen, kwark met noten en honing. Op de dag van de wedstrijd is het verschillend wat ik eet. Dat ligt aan de tijd van de wedstrijd. Als de wedstrijd `s morgens is dan eet ik een wit broodje met honing en een kop thee. Een half uur voor de wedstrijd nuttig ik nog even een banaan. Wanneer de wedstrijd na 15 uur is of ‘s avonds, dan eet ik 3 uur voor de wedstrijd een maaltijd met groente, vlees of vis.

Afgelopen weekend, 7 oktober, heb ik meegedaan aan de Kanonsloop in Groenlo. Dit was een thuiswedstrijd voor mij. Toen ik op het terrein kwam werd ik wel wat zenuwachtig. Er waren veel vrienden en mensen die ik ken. Iedereen verwachte dat ik wel even ging winnen, dus dat is moeilijk. Gelukkig ging het heel goed en werd ik 1e bij de 5 km mannen. Ook heb ik het parcoursrecord verbroken. Ik ben dus nu de snelste ooit op de 5 kilometer tijdens de Kanonsloop. Het is een moeilijk parcours met veel bochten rond de grachten in Groenlo. Het is best leuk om ook een keer in mijn eigen stad te lopen. Bijna altijd loop ik ergens ver weg. Nu waren er veel mensen die mij kennen. Dat ik voor eigen publiek gewonnen heb, is natuurlijk super!

11-10-’18: Ibrahim – Mijn trainers

Voordat ik bij mijn huidige trainer Herman IJzerman van Top Team Hanzesport kwam trainen, heb ik in Groenlo getraind bij Lopers Vereniging Groenlo (LVG). Trainer Done Nienhuis (zie de foto) heeft mij daar training gegeven. De eerste training van Done Nienhuis was een 3 kilometer testloop. Toen we aan het inlopen waren, heeft hij mij aangesproken. Ik was toen nog maar een paar maanden in Nederland. In die periode sprak en verstond ik nog geen Nederlands en zodoende konden we elkaar niet begrijpen. Gelukkig was er ook een landgenoot in de groep, Liban Abdi Jama. Hij kon prima vertalen wat Done over de training aan het uitleggen was. Via Liban hoorde ik dat Done vond dat ik erg goed kon lopen en hij zei dat ik op zoek moest gaan naar een goede coach. Op dat moment moest ik daarom lachen. Done heeft echter in die periode gezocht naar een goede trainer voor mij. Hij heeft contact gelegd met Herman IJzerman, mijn huidige trainer, en ons aan elkaar verbonden.

Op 5 oktober 2014, precies 4 jaar geleden, liep ik de Kanonsloop in Groenlo. Daar sprak ik voor het eerst trainer Herman IJzerman. Toen Herman aan mij vroeg of ik bij hem wilde trainen in Zutphen zei ik direct ja! Het was voor mij een droom om op een echte atletiekbaan te trainen, deze ligt in Zutphen. Vanaf oktober 2014 train ik bij het Top Team Hanzesport in Zutphen onder leiding van trainer Herman IJzerman.

Wat Herman voor mij doet…
Hij maakt elk week een persoonlijk schema en is minimaal drie keer in de week bij een training aanwezig om training te geven of te coachen bij wedstrijden. Herman leest elke week mijn trainingslogboek en stuurt het schema bij als hij leest of hoort dat er wat is. Ook maakt hij wedstrijdplanningen en is hij chauffeur naar wedstrijden door heel Nederland. Bij wedstrijden coacht hij mij. We bespreken vooraf de tactiek en achteraf evalueren we samen.

Herman is vanaf oktober 2014 elke dag betrokken geweest bij mijn sportcarrière, ik ben enorm dankbaar voor zijn inzet!

28-09-’18: Ibrahim – mo farah is mijn atletiekheld

In dit blog wil ik jullie graag voorstellen aan Mo Farah, mijn atletiekheld en een van de grootste atleten aller tijden. Om te vertellen waarom juist hij mijn held is neem ik je mee naar mijn jeugdjaren in Afrika. In 2012 woonde ik nog in Somalië. Ik was op weg naar school toen een vriend van mij naar deze foto van Mo Farah op een groot reclamebord wees en mij vertelde dat dit de snelste hardloper van de wereld is. Ik zei “oké” en wandelde rustig langs dat bord verder naar school.

Toen ik veel later van Ethiopië naar Nederland verhuisde en zelf begon met hardlopen wilde ik meer en meer weten van Mo. Ik kwam erachter dat Farah werd geboren in de hoofdstad van mijn geboorteland Somalië (Mogadishu), maar opgroeide in Djibouti. Vanwege de allesverwoestende burgeroorlog die zijn land teisterde, werd hij toen hij acht jaar oud was door zijn vader meegenomen naar Engeland, waar deze een verblijfsvergunning had. Mohammed sprak toen echter nauwelijks Engels. Toen ik net in Nederland was en begon met hardlopen, heb ik via YouTube veel vlogs van Mo bekeken en beluisterd in mijn eigen moedertaal. Ook is er zelfs een liedje voor hem gemaakt in Somalië. Ik herkende heel veel van Mo zijn jeugd in mijn leven.

Op school werd Mo zijn hardlooptalent ontdekt door zijn gymleraar die hem naar de plaatselijke veldloopkampioenschappen bracht. Ondanks dat Mo graag een beroemde voetballer bij Arsenal wilde worden heeft hij de liefde voor atletiek in zijn jeugd door zijn gymleraar ontdekt. Na een aantal jaren goed trainen werd Mo Farah Europees Jeugd Kampioen op 5000 meter. Hij bleef mooie progressie boeken en won tijdens de Olympische Spelen van 2012 en 2016 viermaal goud op 2 afstanden (5000 en 10.000 meter). De races zijn de moeite waard om eens terug te kijken.

Ooit wil ik een keertje met hem trainen in het Mudane Team. Daar trainen Mo Farah, Bashir Abdi, Abdi Hassan en nog meer Somalische toppers. De atleten lopen tegenwoordig allemaal voor andere landen zoals Amerika, België, Engeland en Djibouti.

Vrijdag 21 september heb ik mijn laatste baanwedstrijd in Wageningen op 5000m gelopen. Ik liep een dik persoonlijk record in slecht weer. Mijn Zwarte Cross Talententeam coach Gijs heeft mij deze laatste wedstrijd begeleid. Naast dat ik kon meerijden naar Wageningen heeft hij mij prima begeleid tijdens de wedstrijd zoals een atletiekcoach dat ook zou doen! Gijs, dit persoonlijk record heb ik ook zeker aan jou te danken!

28-09-’18: Farhaan – terugblik baanseizoen 2018

Eind september is de periode dat je terugkijkt op het atletiek baanseizoen. De laatste wedstrijden worden gelopen in slechter weer maar ook in mindere wedstrijdvorm. Een periode waarin je terugblikt op je zomerseizoen. Ik neem jullie graag nog een keer mee door mijn baanseizoen 2018: Mijn baanseizoen begon in Heerde waar ik 1000 meter liep in een dik persoonlijk record. Ik liep een tijd van 2 minuten en 38 seconden waar ik nog steeds de nationale ranglijst voor C junioren mee aanvoer.

Op de 800 meter was het mijn doel om onder de 2 minuten te lopen, een belangrijke tijdsgrens voor alle midden-lange afstand atleten. Helaas heb ik dat doel niet gehaald. Ik ben wel het hele seizoen dichtbij geweest. In Vught liep ik een mooi persoonlijk record en pakte de overwinning in mijn serie. Een tijdsverbetering van 2.06 minuten naar 2.01 minuten. De overige 800 meters dit jaar liep ik allemaal net boven de 2 minuten.

De 1500 meter was dit jaar een nieuwe afstand voor me dit jaar. In Nijmegen liep ik mijn eerste 1500 meter wedstrijd. Mijn doelstelling was om onder de 4 minuten en 8 seconden te lopen en met een tijd van 4.07 minuten had ik tijdens mijn eerste wedstrijd direct dat doel bereikt. Mijn tweede 1500m, en ook mijn laatste baanwedstrijd, liep ik afgelopen week in Wageningen. Ik wilde mijn persoonlijk record aanvallen. Helaas is dit door slecht weer (storm en regen) en een verkeerde serie niet gelukt, ik liep 4.22 minuten.

Het was een erg leerzaam seizoen met veel goede wedstrijden en mooie persoonlijke records.

13-09-’18: Farhaan – Wedstrijdvoorbereidingen

Afgelopen zaterdag heb ik 5 km gelopen tijdens de KrampRun in Varsseveld. Een wedstrijd waar de nationale top jaarlijks aan de start staat. Ik beschrijf graag hoe ik me voorbereid op wedstrijden.

De avond voor deze wedstrijd had ik veel moeite om in slaap te komen door de zenuwen, of noem het wedstrijdspanning. Uiteindelijk ben ik rond 21.00 uur in slaap gevallen en werd ik wakker om 7.00 uur. Opnieuw was daar de wedstrijdspanning. Op een wedstrijddag eet ik een extra gezond ontbijt met havermout, honing en een kopje thee. Rond 13.00 uur ben ik weer even mijn bed in gegaan om een uurtje extra te rusten. Op een wedstrijddag pak ik altijd extra vroeg mijn sporttas in. Mijn schoenen waarmee ik de warming-up doe zet ik klaar, mijn extra lichte Nike-wedstrijdschoenen doe ik in de tas, kleding om in te lopen en mijn Top Team Hanzesport wedstrijdkleding pak ik in en – erg belangrijk – een bidon zet ik klaar.

De KrampRun wordt in de avond in het centrum van Varsseveld gelopen en dat betekent dat ik extra vroeg moet eten. Om 16.00 uur heb ik een groot bord pasta met veel groente gegeten. Daarna rond 17.00 uur de trein naar Ruurlo gepakt en vanaf daar met mijn trainer Herman IJzerman mee gereden naar Varsseveld. Elke wedstrijd lopen we met een nieuw uniek startnummer, die je vaak een uur van tevoren afhaalt bij de organisatie. Het startnummer is voor de jury van de wedstrijd belangrijk voor als er overtredingen van het wedstrijdreglement zijn. Denk bijvoorbeeld aan het afsnijden van het parcours of bij een valse start. Bij lange loopnummers (meer dan 400 meter) op de atletiekbaan en wedstrijden op de weg bevestig je je startnummer op je borst. Dat doe ik altijd met speldjes.

Na het inlopen als warming-up heb ik de wedstrijdtactiek met mijn trainer besproken en het wedstrijdtenue en de wedstrijdschoenen aangedaan in de kleedkamer. Ik kwam naar buiten en zag dat er heel veel mensen bij de start stonden, dit ben ik helemaal niet gewend. De wedstrijdspanning was ineens terug! Bij de start stonden allemaal bekenden, mijn familie, mentor, vrienden en de mensen van Top Team Hanzesport. Ontzettend leuk natuurlijk!

Na de start was de spanning direct weg en kon ik goed mijn eigen tempo zoeken. In overleg met mijn trainer moest het vandaag lukken om onder de 16 minuten te lopen. Met dat doel voor ogen wist ik dat ik elke kilometer rond de 3 minuten en 10 seconden moest doorkomen. De eerste km liep ik dus te langzaam in 3.21, de tweede km liep ik 3.05, de derde km liep ik 3.10, de vierde km verliep ook in 3.10 en de vijfde km liep ik met een mooie eindsprint onder de 3 minuten in 2.56! De eerste drie km liep ik ontspannen en bij de vierde km kon ik niet, ik was helemaal kapot omdat zo hard ging. De laatste kilometer ging ik sprinten tot bij de finish! Erg gaaf om tijdens deze superleuke wedstrijd op een snel parcours mijn doel te behalen en zelfs beter dan dat, ik liep 15.42 minuten. Zonder mijn trainer Herman was dit nooit gelukt, dankjewel trainer!

13-09-’18: Ibrahim – Tess en ik

In Somalië was ik bang voor honden en rende ik snel voor ze weg. Honden zijn daar wild en gevaarlijk. Je begrijpt dat ik daarom erg moest wennen bij mijn gastgezin, omdat zij een hond, Tess, in huis hebben. Ik durfde haar in het begin niet te aaien. Als ze blafte schrok ik me een hoedje. Toen mijn gastgezin een keer weg was moest ik Tess uitlaten. Ik vond dat best wel spannend, maar het ging goed! Tess volgde mij de hele dag in huis. Eigenlijk is het best gezellig een hond in huis, want Tess is altijd vrolijk. Nu vind ik het leuk om met haar te rennen.

Afgelopen zaterdag heb ik in het centrum van Varsseveld een 5 km wedstrijd gelopen tijdens de KrampRun. Na een zomer vol met wedstrijden op de atletiekbaan is een wedstrijd op de weg altijd een mooie afwisseling. Het parcours in Varsseveld bestaat uit 5 rondes van 1 kilometer dwars door het centrum van Varsseveld. Honderden mensen stonden langs het parcours, dat zie je niet bij wedstrijden op de atletiekbaan.

Er deden veel Nederlandse toplopers mee. Ik wilde graag rond de 15 minuten lopen bij deze wedstrijd. Dat betekent 3 minuten per kilometer en dus een snelheid van 20 km per uur, een flink fietstempo! Helaas is die tijd mij niet gelukt. Ik heb wel een persoonlijk record gelopen van 15 minuten en 36 seconden. In deze sterk bezette wedstrijd werd ik 29e in totaal, 22e Nederlander en 4e in het Achterhoeks Kampioenschap. Ik ben daar totaal niet blij mee. Boos en verdrietig ben ik weer naar huis gegaan.

Gelukkig was Tess daar. Hoe ik me ook voel, zij is altijd hetzelfde: vrolijk kwispelend met haar staart, moest ik toch weer lachen. Bij de volgende wedstrijd op 21 september wil ik graag dat ze aan de finish staat. Dan ren ik naar een blije Tess!

30-08-’18: Ibrahim – vakantiewerk bij de zorgboerderij

In deze vakantie heb ik naast extra trainen ook vakantiewerk gedaan bij de Vijfsprong. Het grappige is dat ik daar sinds ik in Vorden woon regelmatig heb getraind, zonder dat ik wist wat voor bedrijf dit is. De Vijfsprong is een zorgboerderij en heeft ook een winkel. Als vakantiewerk heb ik tomaten geplukt, geholpen in de kaasmakerij en pompoenen geoogst. Tijdens de lunch hebben we heerlijk gesmuld van eigen gemaakte pompoenensoep. De vakantiebaan is nu gestopt, maar gelukkig mag ik daar in het nieuwe schooljaar stage lopen. Volgende week ga ik voor het eerst naar het Praktijkonderwijs in Zutphen. Gelukkig was er tussen het trainen en vakantiewerk door ook nog tijd voor een uitje naar het Openluchtmuseum in Arnhem. Door de canon van Nederland heb ik veel geleerd over de geschiedenis van mijn nieuwe land. De tentoonstelling over Nederlandse emigranten naar Canada vond ik super interessant. Ook zij zijn het avontuur aangegaan om te verhuizen naar een nieuw land. Ik vond het leuk om meer te leren over Canada omdat Lobke, mijn gastzus, daar een half jaar heeft gewoond.

Het wordt tijd om te gaan stoppen met deze blog, omdat ik moet rusten. Ik wil afsluiten met nog een kleine terugblik op de 800 meter die ik op 24 augustus heb gelopen op een loopgala in Hilversum. Nationale en internationale atleten deden eraan mee. Ik heb daar mijn persoonlijk record met een paar tienden verbeterd (naar 1.58.51) en werd tweede bij de Junioren B!

 

30-08-’18: Farhaan – School en trainen combineren

Het is moeilijk om elke dag te trainen en ook daarnaast naar school gaan. Ik woon in Groenlo, ga naar school in Lichtenvoorde en train in Zutphen. Het kost veel energie om de hele tijd heen en weer te reizen. Hoe doe ik dat allemaal?

Mijn trainer en ik hebben met mijn school overlegd of het te combineren valt met mijn sport, dat vergt namelijk erg veel tijd en energie. Gelukkig wilden ze daaraan meewerken! Ik ga daarom nu iets minder naar school, ik slaap bijvoorbeeld het eerste uur uit en als ik erg lange dagen heb dan mag ik de laatste twee uurtjes overslaan. Zo kan ik voldoende trainen en rusten, zodat ik klaar ben voor mijn wedstrijden. Als ik belangrijke wedstrijden heb, dan hoef ik zelfs een paar dagen niet naar school te komen. Ik mis daardoor veel lessen, maar gelukkig helpt mijn mentor me daarbij. Ze ondersteunt me bij het (op tijd) maken van mijn huiswerk en houdt me scherp.

16-08-’18: Farhaan – Hoeveel slaapt een topsporter?

Rust is nodig, want met al die trainingen vermoei je het lichaam. Er wordt topsporters aangeraden om wat meer te slapen dan gemiddeld. Dat lukt

niet iedereen, maar ik mik op 10 uur per nacht om ervoor te zorgen dat het lichaam goed herstelt.
Ook op je rustdag moet je daar rekening mee houden. Natuurlijk kan je niet 24 uur per dag op bed gaan liggen, maar het is niet zo handig om met vrienden naar een festival te gaan en de hele dag je benen te belasten. En ook een lekker een biertje gaan drinken is niet zo’n goed idee. Schrale troost: met familie of vrienden een kopje koffie drinken op een terras, of een serie kijken op de bank kan prima.

16-08-’18: Ibrahim – wat heb ik nodig voor een wedstrijd

Voor een wedstrijd moet ik veel rusten en ook goed op mijn voeding letten. Soms voelde ik wat spanning op de avond voor de wedstrijd en kon ik niet goed slapen en ook niet zo goed eten. Zelfs op de dag van wedstrijd kon ik soms niet goed eten en moest ik soms ook nog overgeven. Nu weet ik dat het heel belangrijk is om heel goed te letten op het starttijdstip van de wedstrijd. Als de wedstrijd ’s ochtends om 10:00 uur is, dan moet ik om 7:00 uur opstaan en meteen twee witte boterhammen met boter en honing eten en daar drink ik thee met honing bij. Ik bereid me voor door alle hardloopspullen en douchespullen in te pakken. Een uur voor de wedstrijd neem ik nog een banaan. Dit doe ik ook als ik in de middag een wedstrijd heb of pas laat op de avond. Ook dan eet ik drie uur voordat de wedstrijd begint een goede maaltijd. De voorbereidingen voor de wedstrijden gaan wel steeds makkelijker. Ik heb minder last van spanning bij wegwedstrijden dan bij baanwedstrijden. Op de baan merk ik dat ik het lastig vind om al heel snel in de wedstrijd te komen. Bij een wegwedstrijd, die vaak langer duurt, kom ik makkelijker in het ritme. Na de voorbereidingen op de wedstrijd, begin ik drie kwartier voor de wedstrijd met twintig minuten warmlopen. Na het warmlopen ga ik ook rekken en daarbij doe ik ook loopschool oefeningen. Tien minuten voor de wedstrijd trek ik mijn wedstrijdschoenen aan, waarop ik een paar keer de steigerung doe. Dan pas ben ik helemaal klaar voor de wedstrijd!

 

 

02-08-’18: Ibrahim – Terugkijken op het seizoen

Mijn hardloopseizoen begon vermoeiend. Op 10 mei en 19 mei liep ik mijn eerste twee wedstrijden, waarna ik dus merkte dat ik erg moe was. Daarom heb ik na deze wedstrijden rustig getraind. Dit resulteerde in een goede wedstrijd op 7 juni, wat mij veel moed gaf voor het NK! Dat was namelijk al lange tijd het plan: het NK lopen. Het was dus een enorme domper dat ik niet mee kon doen, omdat ik me helaas te laat heb ingeschreven.

Dat gaf me echter wel ruimte om te focussen op een nieuw doel: de 10 km. Ik liep mijn eerste wedstrijd op deze afstand, maar ging helaas te snel van start waardoor mijn resultaten tegenvielen. Drie weken later mocht ik de 3 km lopen, wat juist wel heel goed ging. Ik liep 10 seconden sneller dan de wedstrijd op 10 mei, waarmee ik een nieuw persoonlijk record heb neergezet. De week daarna liep ik de 1500 meter in Utrecht. Daar werd ik bij de start ingesloten door een groepje lopers, waardoor ik een langzame serie en slechte start had.

Onlangs ben ik verhuisd naar Vorden. Dat is voor mij heel gunstig, omdat ik vanuit daar sneller in Zutphen ben om te trainen en ik niet zo veel meer hoef te reizen. Ik heb er net een weekje rust op zitten, op advies van mijn trainer Herman, die vond dat ik het hard nodig had. Zeker nu vanwege de hitte. Deze week heb ik benut door mee te gaan op vakantie met de familie van mijn trainingsmaatjes Guus Beking en Linda Ooms. Wij hebben een heerlijke week gehad op de camping Sint Maartenzee, te Callantsoog. Het was ook heel bijzonder dat ik voor het eerst in mijn leven de zee van dichtbij zag en er ook in heb gezwommen.

02-08-’18: Farhaan – Hoeveel uren besteed ik aan atletiek?

In de vakantie ben ik 24/7 bezig met sport en train ik acht keer in de week. Echter gaat het niet alleen maar om het trainen, het is net zo belangrijk dat je goed slaapt en goed eet. Op tijd naar bed gaan, op tijd opstaan, goed ontbijten: het hele ritme staat voor mij op papier. Mijn schema voor de dag-indeling tijdens de vakantie ziet er zo uit:

DAG ZÓNDER BAANTRAINING
8.00 uur opstaan, ontbijten
10.00-11.00 looptraining
12.00-12.30 lunch
13.00-14.30 rusten (op bed)
16.00- 16.45 circuittraining
18.00 diner
21.30 lichte voeding
22.00 bedtijd

DAG MÉT BAANTRAINING
8.00 opstaan, ontbijten
12.00-12.30 lunch
13.00-14.30 rusten (op bed)
16.30 lichte maaltijd
18.30-20.00 baantraining
21.30 diner
22.00 bedtijd

Eigenlijk heb ik geen vakantie, ik train namelijk voor de nationale C-spelen in Amsterdam. Dat is op 25 en 26 augustus. Op de 25e loop ik de 1500 meter en op de 26e loop ik de 800 meter. Natuurlijk hoop ik dat ik op beide afstanden kampioen word!

19-07-’18: Farhaan – Trainen op en rondom de Lochemse Berg

We trainen elke zaterdagochtend op en rondom de Lochemse Berg. Ik zet mijn wekker op 7.30 uur om op tijd te eten. Om 8.50 uur fiets ik naar de Lidl in Groenlo, waar meerdere hardlopers samenkomen om naar Lochem te rijden. Ik kan altijd wel met iemand meerijden.

Om ongeveer 09:30u komen we bij de berg aan. Daar zie ik  mijn teammaten en trainer Herman. Eerst lopen we 20 tot 30 minuten om warm te worden, de warming-up. Daarna gaan we rekken en strekken en dan begint de echt training. Het is echt zwaar om in de heuvels te trainen: omhoog, naar beneden, mul zand en natuurlijk allerlei vormen van tempoversnellingen. Heuveltraining is ontzettend goed, want je wordt er heel sterk van. Als ik rondom de Lochemse Berg train, krijg ik nog wel eens last van mijn ademhaling en pijn op de borst. Dit komt door de intensiviteit.

Het gebied is ideaal om te trainen, het is erg afwisselend en je kunt spelen met de natuur!

19-07-’18: Ibrahim – Dik persoonlijk record op de 3.000 meter!

Zaterdag 7 juli heb ik een mooie wedstrijd gelopen in Hilversum. Ik deed mee met de 3.000m en dat ging goed. Ik heb mijn persoonlijk record met 10 seconden verbeterd naar 8 min. 44 sec. en 64 honderdste.

De wedstrijd bestond uit een groep van 17 atleten en ik was de jongste. Er waren twee series en de eerste serie was met een haas, een persoon die voorop loopt om het tempo te bepalen, die 69 sec. per ronde moest lopen. Altijd gaan wij heel hard van start, maar deze keer ben ik rustig van start gegaan en heb ik de race rustig opgebouwd. De haas moest 69 sec. per ronde lopen maar hij rende veel sneller. Ik zelf liep al 69 sec. per ronde en zat toch helemaal als laatste in de groep. Na de 1e ronde ben ik langzaam andere lopers in gaan halen. In de laatste kilometer liep ik al op de 4e plaats. De laatste 800 was ik al tweede en zat er nog een grote afstand tussen mij en nummer 1: Bram Rouwen. Ik heb in de laatste 500 meter geprobeerd om Bram in te halen, maar dat lukte helaas net niet. Hij was maar 1 sec. sneller dan ik. Ik wil dit jaar nog heel graag één keer de 3.000m lopen om het iets snellere clubrecord van 8.44.17, op naam van Maarten van den Heuvel, te verbeteren. Met deze tijd sta ik nu 6e op de Nederlandse ranglijst van 2018.

05-07-’18: Waarom atletiek? Farhaan legt ’t uit!

Aanvankelijk leek hardlopen me geen leuke sport. Ik pestte daarom ook mijn broer Ibrahim een beetje met zijn keuze voor hardlopen en ik wou zelf echt niet hardlopend in de straten worden gezien. Maar Ibrahim opende mijn ogen. Hij zei: “Kom eens een keer mee om een lange duurloop te doen!”. Dat heb ik maar eens gedaan. Ibrahim deed een duurloop van 90 minuten. Tijdens de loop had ik overal pijn, het was serieus zwaar! Toen ik gedoucht had, dacht ik: dit is toch best leuk om te doen… Ik begon zelf te trainen en kreeg er steeds meer lol in. Mijn eerste wedstrijd liep ik in Groenlo (kanonsloop, 5km). Ik eindigde als 2e, achter Ibrahim. Zijn trainer, Herman, benaderde me daarna meteen met de vraag of ik ook bij hen in Zutphen wilde trainen. Een maand later heb ik daar een proeftraining gedaan en nu is het zover: ik vind hardlopen echt die mooiste sport die er is. Hardlopen is mijn hobby geworden, of beter gezegd nog: mijn verslaving. Een rustdag voelt voor mij als een dag niet geleefd.

Tot nu toe zijn de resultaten goed. Ik sta op nummer één op de nationale ranglijst voor zowel de 800m als de 1.500m.

 

05-07-’18: Wat is Mila atletiek? – Ibrahim

Deze keer wil ik jullie iets vertellen over mijn sport: atletiek. Atletiek is eigenlijk een verzamelnaam van allemaal verschillende sporten, denk aan verspringen, hordelopen, estafette, hoogspringen, kogelstoten en nog veel meer disciplines. Er zijn 24 Olympische atletiekonderdelen.

Bij het Top Team Hanzesport trainen we voor de Mila-onderdelen. Dat een verzamelnaam van looponderdelen in de atletiek. Het is een afkorting en staat voor MiddelLange afstand. Op de Mila-afstanden wordt, anders dan bij de sprint, staand gestart en mogen de lopers vanaf een aangegeven punt invoegen in de binnenste baan. De discipline omvat 800 meter, 1500 meter en 3000 meter.

  • De 800m is de kortste middellange afstand in de atletiek. Op deze afstand zijn tegelijk een goede basissnelheid en een goed uithoudingsvermogen vereist.
  • De 1500 meter, ook wel metrische mijl genaamd, is een middellange afstand bij atletiek. Het onderdeel wordt zowel fysiek als mentaal als zeer zwaar beschouwd.
  • De 3000 meter is een meer incourant onderdeel binnen de atletiek en hoort samen met de 800 meter en de 1500 meter tot de courante middellange afstanden. Ik ga zaterdag een 3000 meter wedstrijd in Hilversum lopen.

Ik heb gekozen voor de Mila-afstanden omdat deze onderdelen een goede basis zijn voor de lange afstanden die ik later wil lopen. Zoals bijvoorbeeld een 10 kilometer en uiteindelijk de marathon.

De trainingen voor de Mila zijn ontzettend leuk omdat je veel verschillende soorten trainingen doet. Sprintjes voor snelheid, maar ook lange duurlopen en veel looptechniek. Daarnaast loop je natuurlijk in een atletiekstadion helemaal rond over de baan en word je door iedereen in het stadion aangemoedigd.

21-06-’18: Waarom ibrahim begonnen is met hardlopen in Nederland

Eerst ga ik me voorstellen want vorige keer heb ik dat niet gedaan. Ik ben Ibrahim Abdi Ali en ik kom uit Somalië. Vanaf 2013 woon ik in Nederland. Eerste hebben we in Dronten gewoond en vanaf januari 2014 woon ik in Groenlo. Dit jaar heb ik de Nederlandse nationaliteit gekregen.

Je kunt zeggen dat dromen mijn hobby is. Ik ben iemand die altijd een droom heeft, niet alleen droom ik van sportieve successen maar ook om een zakenman te worden. Zo heb ik, toen ik 10 jaar oud was, met mijn gespaarde zakgeld van € 30,- een eigen bedrijfje opgezet in Somalië. De eerste dag verdiende ik € 40,-. Ondernemersbloed zit dus zeker in mij. Ik hoop later te kunnen handelen in goederen, eerst in Somalië en later in buurlanden die geen zeehavens hebben. Uiteindelijk wil ik Minister van Financiën worden in Somalië en uitzoeken waarom dat land zo arm is.

Toen ik naar Nederland kwam in 2013, zijn mijn broers gaan allemaal voetballen. Toen besefte ik dat sport leuk is. Ik voetbalde met mijn broers, maar het bleek niks voor mij. Na school deed ik niks, terwijl mijn broers allemaal gingen voetballen. Ik vroeg mezelf af: “Welke sport is wel iets voor mij en waarvoor heb ik talent?” Ik vind het leuker om alleen te werken en ik hoorde dat veel mensen uit Oost-Afrika goed kunnen hardlopen. Aangezien ik dezelfde lichaamsbouw heb, heb ik gekozen voor hardlopen. Ooit hoop ik een Olympische medaille naar Groenlo te halen, het zou mooi zijn als me dat lukt!

Mijn eerste 10km tijdens de Wiezoloop in Wierden
Afgelopen weekend heb ik mijn eerste 10 kilometer gelopen in Wierden. Wat een prachtige sfeer met heel veel publiek. Met mijn trainer Herman had ik besloten om rustig te starten in een groepje maar dat lukte niet helemaal. Tijdens het inlopen en de warming-up heb ik gezocht naar atleten die ook rustig aan wilden starten. Na de start kwam ik in een groepje terecht met atleten waarvan ik dacht ze een goed tempo liepen. Na 5 kilometer zag ik op mijn stopwatch dat we op 15.29 min doorkwamen. Dat is 20 seconde sneller dan mijn snelste tijd op de 5 km! Toen heb ik besloten het groepje te laten lopen en een tempo rustiger aan te houden. De kracht was uit mijn lichaam, in de laatste kilometer kon ik het tempo weer versnellen en de laatste 400 meter had ik nog een eindsprint in mijn benen. Met een overall 12e plaats en 3e plaats onder de Nederlanders ben ik gefinisht in een tijd van 33.49 min.

 

21-06-’18: Farhaan loopt de 1.500 meter en staat 1e op de nationale ranglijst

In het weekend van 8 t/m 11 juni heb ik twee hele mooie wedstrijden gelopen, namelijk de 1.500 meter en de 5 kilometer. Vrijdag 8 juni was het tijd voor de 1.500 meter in Nijmegen. Ik was erg zenuwachtig voor deze wedstrijd, omdat ik deze afstand nog nooit gelopen heb. Gelukkig had ik na de warming-up de zenuwen aardig onder controle.

De eerste ronde begon ik rustig en dat hield ik de tweede ronde vol. In de derde ronde voerde ik de snelheid op. Uiteindelijk heb ik op die manier mijn doel behaald en heb ik onder de 4.08 minuten gelopen! Na de wedstrijd voelde ik me goed en had ik nog niet eens het gevoel dat ik echt alles gegeven had. Met mijn onervarenheid op de 1.500 meter sta ik nu nummer 1 op de nationale ranglijst en daar ben ik supertrots op.

Op 11 juni liep ik de 5 kilometer in Zutphen. Ik had last van spierpijn en deed het daarom wat rustig aan. Tot de laatste kilometer zat ik achter de kopgroep en ging ik in hun tempo mee. Tijdens de laatste kilometer versnelde ik en werd ik 1e met een tijd van 17.10. Het was fijn om eindelijk de eerste kleine wedstrijden te kunnen lopen!

07-06-’18: ibrahim mist het Nk

Hi, ik ben Ibrahim, 17 jaar en nieuw in de Talententuin! Helaas moet ik deze blog starten met slecht nieuws, namelijk het feit dat ik dit jaar geen NK kan lopen. Iets waar ik lang naar uitgekeken heb…

Mijn trainer, Herman, belde me op en vroeg me of ik mij heb ingeschreven. Ik moest “nee” antwoorden. Daarna vertelde hij dat de inschrijving de avond ervoor was gesloten. Ik was ontzettend geschrokken! Vooral omdat dit drie jaar geleden mijn trainingsmaatje Andu ook is overkomen. Hij was, net zoals ik nu, te laat met inschrijven. Herman wilde de organisatie nog een mail sturen, om te vragen of ik misschien toch nog kan deelnemen. Maar ik herinnerde me dat er voor Andu ook een mail naar de organisatie gestuurd was, en zij vervolgens antwoordden dat ze er niets aan konden doen. Dat bleef de hele nacht in mijn hoofd spoken: dat kan bij mij ook gebeuren!

Inderdaad reageerde de organisatie de volgende dag op de e-mail van mijn trainer. Ik mag niet deelnemen aan het NK. Dat vind ik heel erg jammer, want ik hoopte het hele jaar al op een podiumplek. Die droom komt dus niet uit. Maar ondertussen heb ik een ander plan bedacht… Ik ga een testloop van 10km doen voor het einde van het jaar in Wierden. Dat wordt direct mijn eerste 10km! Uiteraard laat ik jullie weten hoe die testloop gaat.

07-06-’18: farhaan heeft een druk hardloop-weekend

Laat ik me eerst eens voorstellen. Ik ben Farhaan, 14 jaar oud, en ik doe nu twee jaar aan hardlopen. Mijn doelen voor 2018 zijn de 800m onder de twee minuten lopen, de 1.500m onder de 4.04 minuten en de 5 kilometer onder de 16 minuten.

Na drie weken goed getraind te hebben, mag ik eindelijk wedstrijden lopen. Komend weekend heb ik twee wedstrijden, namelijk de 1.500 meter in Nijmegen en de 5km op de weg in Zutphen. Ik heb nog nooit een 1.500 meter gelopen, dus dat wordt mijn eerste keer! Ik weet niet wat ik moet verwachten, maar ben wel overtuigd dat ik het snel kan. Ik wil proberen onder de 4.08 minuten te lopen, zodat ik binnen kan komen op nummer op de nationale ranglijst 1.500 meter. Voor deze wedstrijd heb ik de Olympic moves af moeten zeggen, aangezien dit op dezelfde dag plaatsvindt als de 1.500 meter in Nijmegen.

Zondag wil ik in Zutphen, op de 5km op de weg, ook een snelle tijd neerzetten. De laatste keer dat ik 5km liep, was lang geleden. Toch hoop ik een nieuw persoonlijk record te gaan lopen!