Blog: Ibrahim en Farhaan

Naam: Ibrahim en Farhaan Abdi Ali (broers)
Sport: Atletiek
Geboortedatum: 01-01-2001 en 04-04-2004
Afkomstig uit: Groenlo

Ibrahim: Facebook  |  Instagram
Farhaan: Instagram

05-07-’18: Waarom atletiek? Farhaan legt ’t uit!

Aanvankelijk leek hardlopen me geen leuke sport. Ik pestte daarom ook mijn broer Ibrahim een beetje met zijn keuze voor hardlopen en ik wou zelf echt niet hardlopend in de straten worden gezien. Maar Ibrahim opende mijn ogen. Hij zei: “Kom eens een keer mee om een lange duurloop te doen!”. Dat heb ik maar eens gedaan. Ibrahim deed een duurloop van 90 minuten. Tijdens de loop had ik overal pijn, het was serieus zwaar! Toen ik gedoucht had, dacht ik: dit is toch best leuk om te doen… Ik begon zelf te trainen en kreeg er steeds meer lol in. Mijn eerste wedstrijd liep ik in Groenlo (kanonsloop, 5km). Ik eindigde als 2e, achter Ibrahim. Zijn trainer, Herman, benaderde me daarna meteen met de vraag of ik ook bij hen in Zutphen wilde trainen. Een maand later heb ik daar een proeftraining gedaan en nu is het zover: ik vind hardlopen echt die mooiste sport die er is. Hardlopen is mijn hobby geworden, of beter gezegd nog: mijn verslaving. Een rustdag voelt voor mij als een dag niet geleefd.

Tot nu toe zijn de resultaten goed. Ik sta op nummer één op de nationale ranglijst voor zowel de 800m als de 1.500m.

 

05-07-’18: Wat is Mila atletiek? – Ibrahim

Deze keer wil ik jullie iets vertellen over mijn sport: atletiek. Atletiek is eigenlijk een verzamelnaam van allemaal verschillende sporten, denk aan verspringen, hordelopen, estafette, hoogspringen, kogelstoten en nog veel meer disciplines. Er zijn 24 Olympische atletiekonderdelen.

Bij het Top Team Hanzesport trainen we voor de Mila-onderdelen. Dat een verzamelnaam van looponderdelen in de atletiek. Het is een afkorting en staat voor MiddelLange afstand. Op de Mila-afstanden wordt, anders dan bij de sprint, staand gestart en mogen de lopers vanaf een aangegeven punt invoegen in de binnenste baan. De discipline omvat 800 meter, 1500 meter en 3000 meter.

  • De 800m is de kortste middellange afstand in de atletiek. Op deze afstand zijn tegelijk een goede basissnelheid en een goed uithoudingsvermogen vereist.
  • De 1500 meter, ook wel metrische mijl genaamd, is een middellange afstand bij atletiek. Het onderdeel wordt zowel fysiek als mentaal als zeer zwaar beschouwd.
  • De 3000 meter is een meer incourant onderdeel binnen de atletiek en hoort samen met de 800 meter en de 1500 meter tot de courante middellange afstanden. Ik ga zaterdag een 3000 meter wedstrijd in Hilversum lopen.

Ik heb gekozen voor de Mila-afstanden omdat deze onderdelen een goede basis zijn voor de lange afstanden die ik later wil lopen. Zoals bijvoorbeeld een 10 kilometer en uiteindelijk de marathon.

De trainingen voor de Mila zijn ontzettend leuk omdat je veel verschillende soorten trainingen doet. Sprintjes voor snelheid, maar ook lange duurlopen en veel looptechniek. Daarnaast loop je natuurlijk in een atletiekstadion helemaal rond over de baan en word je door iedereen in het stadion aangemoedigd.

21-06-’18: Waarom ibrahim begonnen is met hardlopen in Nederland

Eerst ga ik me voorstellen want vorige keer heb ik dat niet gedaan. Ik ben Ibrahim Abdi Ali en ik kom uit Somalië. Vanaf 2013 woon ik in Nederland. Eerste hebben we in Dronten gewoond en vanaf januari 2014 woon ik in Groenlo. Dit jaar heb ik de Nederlandse nationaliteit gekregen.

Je kunt zeggen dat dromen mijn hobby is. Ik ben iemand die altijd een droom heeft, niet alleen droom ik van sportieve successen maar ook om een zakenman te worden. Zo heb ik, toen ik 10 jaar oud was, met mijn gespaarde zakgeld van € 30,- een eigen bedrijfje opgezet in Somalië. De eerste dag verdiende ik € 40,-. Ondernemersbloed zit dus zeker in mij. Ik hoop later te kunnen handelen in goederen, eerst in Somalië en later in buurlanden die geen zeehavens hebben. Uiteindelijk wil ik Minister van Financiën worden in Somalië en uitzoeken waarom dat land zo arm is.

Toen ik naar Nederland kwam in 2013, zijn mijn broers gaan allemaal voetballen. Toen besefte ik dat sport leuk is. Ik voetbalde met mijn broers, maar het bleek niks voor mij. Na school deed ik niks, terwijl mijn broers allemaal gingen voetballen. Ik vroeg mezelf af: “Welke sport is wel iets voor mij en waarvoor heb ik talent?” Ik vind het leuker om alleen te werken en ik hoorde dat veel mensen uit Oost-Afrika goed kunnen hardlopen. Aangezien ik dezelfde lichaamsbouw heb, heb ik gekozen voor hardlopen. Ooit hoop ik een Olympische medaille naar Groenlo te halen, het zou mooi zijn als me dat lukt!

Mijn eerste 10km tijdens de Wiezoloop in Wierden
Afgelopen weekend heb ik mijn eerste 10 kilometer gelopen in Wierden. Wat een prachtige sfeer met heel veel publiek. Met mijn trainer Herman had ik besloten om rustig te starten in een groepje maar dat lukte niet helemaal. Tijdens het inlopen en de warming-up heb ik gezocht naar atleten die ook rustig aan wilden starten. Na de start kwam ik in een groepje terecht met atleten waarvan ik dacht ze een goed tempo liepen. Na 5 kilometer zag ik op mijn stopwatch dat we op 15.29 min doorkwamen. Dat is 20 seconde sneller dan mijn snelste tijd op de 5 km! Toen heb ik besloten het groepje te laten lopen en een tempo rustiger aan te houden. De kracht was uit mijn lichaam, in de laatste kilometer kon ik het tempo weer versnellen en de laatste 400 meter had ik nog een eindsprint in mijn benen. Met een overall 12e plaats en 3e plaats onder de Nederlanders ben ik gefinisht in een tijd van 33.49 min.

 

21-06-’18: Farhaan loopt de 1.500 meter en staat 1e op de nationale ranglijst

In het weekend van 8 t/m 11 juni heb ik twee hele mooie wedstrijden gelopen, namelijk de 1.500 meter en de 5 kilometer. Vrijdag 8 juni was het tijd voor de 1.500 meter in Nijmegen. Ik was erg zenuwachtig voor deze wedstrijd, omdat ik deze afstand nog nooit gelopen heb. Gelukkig had ik na de warming-up de zenuwen aardig onder controle.

De eerste ronde begon ik rustig en dat hield ik de tweede ronde vol. In de derde ronde voerde ik de snelheid op. Uiteindelijk heb ik op die manier mijn doel behaald en heb ik onder de 4.08 minuten gelopen! Na de wedstrijd voelde ik me goed en had ik nog niet eens het gevoel dat ik echt alles gegeven had. Met mijn onervarenheid op de 1.500 meter sta ik nu nummer 1 op de nationale ranglijst en daar ben ik supertrots op.

Op 11 juni liep ik de 5 kilometer in Zutphen. Ik had last van spierpijn en deed het daarom wat rustig aan. Tot de laatste kilometer zat ik achter de kopgroep en ging ik in hun tempo mee. Tijdens de laatste kilometer versnelde ik en werd ik 1e met een tijd van 17.10. Het was fijn om eindelijk de eerste kleine wedstrijden te kunnen lopen!

07-06-’18: ibrahim mist het Nk

Hi, ik ben Ibrahim, 17 jaar en nieuw in de Talententuin! Helaas moet ik deze blog starten met slecht nieuws, namelijk het feit dat ik dit jaar geen NK kan lopen. Iets waar ik lang naar uitgekeken heb…

Mijn trainer, Herman, belde me op en vroeg me of ik mij heb ingeschreven. Ik moest “nee” antwoorden. Daarna vertelde hij dat de inschrijving de avond ervoor was gesloten. Ik was ontzettend geschrokken! Vooral omdat dit drie jaar geleden mijn trainingsmaatje Andu ook is overkomen. Hij was, net zoals ik nu, te laat met inschrijven. Herman wilde de organisatie nog een mail sturen, om te vragen of ik misschien toch nog kan deelnemen. Maar ik herinnerde me dat er voor Andu ook een mail naar de organisatie gestuurd was, en zij vervolgens antwoordden dat ze er niets aan konden doen. Dat bleef de hele nacht in mijn hoofd spoken: dat kan bij mij ook gebeuren!

Inderdaad reageerde de organisatie de volgende dag op de e-mail van mijn trainer. Ik mag niet deelnemen aan het NK. Dat vind ik heel erg jammer, want ik hoopte het hele jaar al op een podiumplek. Die droom komt dus niet uit. Maar ondertussen heb ik een ander plan bedacht… Ik ga een testloop van 10km doen voor het einde van het jaar in Wierden. Dat wordt direct mijn eerste 10km! Uiteraard laat ik jullie weten hoe die testloop gaat.

07-06-’18: farhaan heeft een druk hardloop-weekend

Laat ik me eerst eens voorstellen. Ik ben Farhaan, 14 jaar oud, en ik doe nu twee jaar aan hardlopen. Mijn doelen voor 2018 zijn de 800m onder de twee minuten lopen, de 1.500m onder de 4.04 minuten en de 5 kilometer onder de 16 minuten.

Na drie weken goed getraind te hebben, mag ik eindelijk wedstrijden lopen. Komend weekend heb ik twee wedstrijden, namelijk de 1.500 meter in Nijmegen en de 5km op de weg in Zutphen. Ik heb nog nooit een 1.500 meter gelopen, dus dat wordt mijn eerste keer! Ik weet niet wat ik moet verwachten, maar ben wel overtuigd dat ik het snel kan. Ik wil proberen onder de 4.08 minuten te lopen, zodat ik binnen kan komen op nummer op de nationale ranglijst 1.500 meter. Voor deze wedstrijd heb ik de Olympic moves af moeten zeggen, aangezien dit op dezelfde dag plaatsvindt als de 1.500 meter in Nijmegen.

Zondag wil ik in Zutphen, op de 5km op de weg, ook een snelle tijd neerzetten. De laatste keer dat ik 5km liep, was lang geleden. Toch hoop ik een nieuw persoonlijk record te gaan lopen!