Blog: Monique van der Valk

Naam: Monique van der Valk
Sport: BMX
Geboortedatum: 22-02-2002
Afkomstig uit: Neede
Behaalde doelen: KNWU Nederlands Kampioenschap BMX, UEC BMX European Cup, 7e in de 2018 UCI BMX World Championships (Azerbeidzjan)

Website  |  Twitter  |  Facebook  |  Instagram

19-12-2019: Op rolletjes

Afgelopen periode heb ik gelukkig grote stappen in de juiste richting kunnen zetten. Ik heb heel erg veel zin in het nieuwe seizoen, hopelijk wordt het ook een vol seizoen. In maart is de eerste wedstrijd, nog zat werk te doen dus. Helaas gebeurt er nu niet veel spannends hier op Papendal, behalve hard trainen en ook nog eens school bijhouden. In mei doe ik, voor de twee helft van mijn havo-diploma, examen. Wiskunde, Engels en scheikunde heb ik al gehaald, nu alleen nog biologie, aardrijkskunde en Nederlands. Voorlopig loopt alles nog op rolletjes en moet ik nu denken aan een vervolgopleiding, want ik wil wel door blijven leren. Volgende week kan ik kerst lekker thuis vieren, ik hou wel van alle lichtjes 😉.

21-11-2019: Laatste wedstrijd voor de winterstop

Uiteindelijk heb ik nog een kleine wedstrijd kunnen fietsen, nadat ik de TopCompetitie ook al had meegedaan. Deze wedstrijd ging veel soepeler, ik merkte al weer verbeteringen in mijn schouder. Bij deze wedstrijd was de opkomst groter en het was leuk om weer met acht rijders op de baan te zijn. De wedstrijden zijn nu wel echt afgelopen. Nu hebben wij de winterstop en kan ik mij eindelijk goed voorbereiden op een nieuw seizoen. Ik hoop dat het aankomende seizoen goed gaat verlopen, maar bij BMX kun je niks voorspellen. Ik heb in ieder geval nog wel veel baantrainingen in te halen. Begin december gaan we weer naar Manchester, waar we binnen kunnen fietsen op een indoorbaan. Lekker ontsnappen aan het winterweer!

6-12-2019: indoortraining manchester

Heerlijk drie dagen indoor kunnen trainen in Manchester. Op de eerste dag had ik het mentaal een beetje zwaar, en op de laatste dag had ik het fysiek wel even moeilijk. Genoeg dingen om aan te werken, maar het ziet er al steeds beter uit. De 15e gaan we alweer richting Manchester, weer om drie dagen te trainen. 

10-10-2019: Een blessurevrije eerste wedstrijd!

Van het weekend heb ik voor het eerst in een lange tijd weer een wedstrijd meegedaan! Er waren niet veel deelnemers maar het doel was om de volle rondjes te kunnen rijden. En het ging echt super!! Ik had nergens last van tijdens het fietsen, ik moest alleen zorgen dat ik goed warm was voordat ik aan mijn rondje begon. Helaas zijn er geen wedstrijden meer voor mij dit jaar, dus ga ik nieuwe doelen stellen!

27-09-2019: Bijna de oude op de fiets!

Inmiddels ben ik weer volop aan het genieten van de bmx! Ik ben bijna weer de oude op de fiets, maar bij andere dingen merk ik nog wel beperkingen. Mijn kracht komt beetje bij beetje terug, waardoor de schouderkop ook beter in de kom zit. Zo heb ik steeds minder pijn en gaat het bewegen al stukken beter. Helaas is het seizoen al bijna ten einde, dus ik denk dat ik nog even geduld moet hebben voordat ik weer een wedstrijd mee mag doen! Maar een beetje geduld heb ik nog wel over, ik ben al lang blij dat ik weer kan doen wat ik het liefst doe🙂.

30-08-2019: Monique schreef deze blog voor alle edities van Achterhoek Nieuws…

Nogmaals een operatie aan de schouder
Na het toepassen van verschillende methodes en theorieën op mijn schouder, kreeg ik steeds niet het resultaat waar ik al een tijdje op hoopte. De pijnklachten bleven, ze werden zelfs steeds erger. Ik vond het nu dan toch echt tijd om het eens goed uit te laten zoeken. Ik kon in het ziekenhuis terecht voor een MRI-scan. Helaas vonden ze, na meerdere onderzoeken, een bacterie in mijn schouder. De bacterie had al schade aangericht, hij zat er misschien al in sinds mijn eerste operatie op 7 september 2018. In het gewricht zat kraakbeenschade, er zat een botanker los van de eerste operatie en er zat heel veel vocht. Op 18 juli mocht ik weer onder het mes. Gelukkig vond de chirurg dat de schade meeviel, vergeleken met wat er eerder te zien was op de MRI-scan. Na de operatie kreeg ik antibiotica. Eerst twee weken via het infuus, daarna nog drie maanden door op tabletten. Na een paar dagen merkte ik het verschil al. De pijn, die ik eerst elke dag voelde, was verdwenen. Dat was een hele opluchting, het zorgde voor nieuwe motivatie.

Ik kreeg weer kleine oefeningen van de fysiotherapeut. Ik moest helemaal opnieuw beginnen, want er zat geen beweging en geen kracht meer in. In de eerste weken had ik nog klachten bij de oefeningen, ook al waren ze heel simpel en niet zwaar. Na vijf weken kon ik mijn fiets weer afstoffen, want ik vond dat ik goed genoeg hersteld was om het te proberen. Beginnend met sprintjes, daarna op de pumptrack. Het was ontzettend zwaar, maar de pijn viel heel erg mee. Ik zit nu in de zesde week na de operatie en ik heb deze week voor het eerst weer op de echte baan mogen fietsen, maar ik ben er nog lang niet. Nu is het een kwestie van kracht opbouwen en dan weer gas erop!

15-08-’19: Bacterie in de schouder

Na een lange tijd weer een update! Helaas heb ik slecht nieuws gekregen uit een MRI-scan, twee maanden geleden. Het ging nog steeds niet goed met mijn schouder en ik had veel pijn, dus ik vond een MRI-scan nodig. De uitslag viel heel erg tegen, er was veel schade in het gewricht te zien. Nadat er vocht uit mijn schouder is gehaald, zijn ze erachter gekomen dat de schade is ontstaan door een bacterie. De bacterie zou er bij de eerste operatie, van 11 maanden geleden, al in gekomen zijn. Een maand geleden moest ik dus weer onder het mes. Ze hebben één van de botankers eruit gehaald, omdat deze los zat en uitstak in het gewricht. Ook hebben ze mijn bicepspees moeten doorknippen, omdat deze helemaal verkalkt was en pijn gaf. Daarna heb ik, twee weken lang, antibiotica via het infuus gekregen. De pijn nam steeds meer af. Nu moet ik nog drie maanden antibiotica slikken in tabletvorm. Als de bacterie weg is, kunnen we oordelen hoe erg de schade is. Voor nu is het veel oefeningen doen en de pijn goed in de gaten houden.

23-05-’19: rustig an

Nog een injectie! Helaas gaat het herstel van mijn schouder niet erg goed. Tijdens de wereldbeker in Manchester kreeg ik veel klachten weer en deze bleven ook. Dus na een bezoek aan de chirurg kreeg ik weer een injectie. Nu mag ik een tijd niks met mijn arm, geen krachttraining en ook niet fietsen. Met als doel het wereldkampioenschap in juli te kunnen knallen, want dat is toch wel de belangrijkste wedstrijd van het seizoen!

Monique – Mei 23

25-4-2019: mijn eerste junior women wedstrijd

Afgelopen weekend heb ik voor het eerst een supercross wedstrijd gefietst. De Europese rondes 3&4 in Zolder, van de 8 meter startheuvel. Ik vond het best spannend en daarom gingen de moto’s ook heel slecht. Pas in de halve finale kreeg ik een beetje het racegevoel terug en plaatste ik me voor de finale. Daar werd ik 5e, prima voor mijn eerste echte junior women wedstrijd!

 

12-04-’19: De eerste Nationale Wedstrijd

Afgelopen weekend de eerste nationale wedstrijd gehad van dit seizoen. Tevens mijn eerste wedstrijd bij de junior women. Er waren er niet veel van mijn categorie, dus werden we ingedeeld bij de elite women. Die zijn nog een beetje te snel voor mij, dus zat het er na de moto’s al op. Maar het was een leuk weekend en er zit zeker nog veel verbetering in 🙂


*Foto: Remco Huvermann photography

28-03-’19: Trainingskamp Manchester

Met het team zijn we een weekje in Manchester geweest. Later dit jaar wordt daar een wereldbeker verreden. Het was de eerste keer, sinds al het gedoe met mijn blessure, dat ik weer van de supercross-heuvel af mocht. Het ging verrassend goed en mijn schouder voelde ook goed!

Aankomend weekend is het team in Italië voor de eerste twee Europese Rondes. Ik blijf echter in Nederland en doe een kleine wedstrijd mee in Assen. In Italië is de wedstrijd namelijk van de 8 meter hoge startheuvel en ik heb nog iets meer training nodig voor deze wedstrijden. Ik wil ook het risico nog niet nemen, in verband met mijn schouder. Dus aankomend weekend een wedstrijd in Assen, van de 5 meter hoge heuvel!

15-02-’19: VOLGENDE STAP: SUPERCROSSBANEN

Deze winter hebben we met het Nederlands team twee keer de warmte opgezocht. We hebben in Spanje in ideale weersomstandigheden kunnen trainen. Het eerste trainingskamp bestond uit veel duurtrainingen, dus op de wielrenfiets het mooie Spanje ontdekken. Het tweede trainingskamp was bedoeld om veel op de BMX-banen te fietsen. In Nederland liggen de banen er al snel slecht bij met slecht weer. Het was fijn om weer te kunnen fietsen in Spanje en het fietsgevoel weer terug te krijgen, want dat was even geleden.

Schouderblessure
Ik heb nog niet veel gefietst sinds ik ben geopereerd aan mijn schouder, nadat deze uit de kom is gevlogen tijdens de halve finale van het WK in Azerbeidzjan, wat inmiddels alweer een half jaar geleden is. Het herstel duurt helaas langer dan verwacht, ik heb er nog veel last van en ik kan nog heel veel dingen niet. Samen met mijn fysiotherapeut heb ik besloten om een injectie met pijnstilling en ontstekingsremming te laten zetten in het ziekenhuis. De pijn neemt dan af en een eventuele ontsteking wordt bestreden.

Moeilijkheidsgraad opgeschroefd met supercrossbanen
Dit jaar zal ik in de categorie Junior Women uitkomen, een hele verandering ten opzichte van de voorgaande jaren. De belangrijkste wedstrijden zullen nu plaatsvinden op de zogenaamde supercrossbanen. Deze banen hebben, in plaats van een vijf meter hoge startheuvel, een acht meter hoge startheuvel. De supercrossbanen zijn over het algemeen een stuk moeilijker dan de normale banen.

Over een week gaat het team naar Frankrijk, voor een trainingskamp waarna ze meteen een wedstrijd meepakken. Helaas moet ik deze overslaan, ik ben nog niet in staat om wedstrijden te rijden. Ik blijf dan op Papendal om te trainen en misschien wat extra schooluren te maken. Een weekje naar Manchester staat ook nog op de planning, met nog een nationale wedstrijd in Engeland eraan geplakt. De eerste belangrijke wedstrijd vind plaats in Italië op 30 en 31 maart, dit zijn de eerste twee Europese rondes. Ik hoop dat ik dan in staat ben om een goede wedstrijd te fietsen, maar de tijd zal het leren.

17-01-’19: Weer naar Spanje!

Na een goede trainingsweek in Spanje vlak voor de kerst, staat er gewoon weer een trip naar Spanje op de planning! De komende twee weken zal ik daar veel bmx’en en wat minder op de wielrenner dit keer. Gelukkig kon ik vrij krijgen van school, maar ik moet het natuurlijk wel bijhouden de komende twee weken.

20-12-’18: Trainingsweek in Spanje

Net op tijd naar Spanje om de kou in Nederland te vermijden! Ik mag weer fietsen op de BMX-baan dus kan ik ook nog even genieten van de lokale banen in de buurt. Ook duurtraining op de wielrenner en krachttraining zit in het programma. Zaterdag vlieg ik al weer terug, precies op tijd voor kerst 🤪

 

22-11-’18: sprintjes op de bmx!

Eindelijk weer op de fiets! Vandaag mocht ik voor het eerst weer sprintjes doen op de BMX. Het is wel wennen en het voelt heel erg raar, maar na een paar sprintjes voelde het al vertrouwd. De stap naar de baan wordt steeds kleiner!

09-11-’18: alles voor het herstel

Het is bijna 9 weken geleden sinds ik ben geopereerd. Ik loop goed op schema met mijn herstel, maar voor mij kan het niet snel genoeg gaan! Ik kan al veel meer met mijn arm maar hij zit nog een beetje vast en er is veel spiermassa verloren gegaan. Het zal niet lang meer duren voordat ik weer kan fietsen, maar eerst veel oefeningen doen.

11-10-’18: binnenkort weer (aangepast) trainen

Het is nu bijna 5 weken geleden dat ik ben geopereerd, ik moet nog één week met een sling lopen. Daarna mag ik hem weer rustig aan belasten. Ik heb aangepaste trainingen waarbij ik mijn linkerarm niet hoef te gebruiken. Ze zijn niet allemaal leuk maar helaas zit er nog niks anders op. Het kijken naar de andere BMX’ers op de baan, terwijl ik op een racefiets in de tacx training heb, valt ook nog niet mee😜. Ik heb nu nog kleine oefeningen voor mijn schouder en ik mag er nog niet te veel mee doen. Het gaat nog wel even duren voordat ik weer op de fiets zit, maar stiekem ben ik al aan het aftellen.

13-09-’18: Operatie

Na lang wachten was hij er dan eindelijk… de operatie aan mijn schouder! De operatie is goed verlopen en nu is het een kwestie van rustig aan doen en langzamerhand herstellen. Zoals het er nu naar uitziet, zal ik over 3/4 maand weer op de fiets zitten. Gelukkig is er genoeg tijd omdat ik toch geen wedstrijden meer heb. Inmiddels heb ik geen pijn meer aan mijn schouder en kan ik hem al voorzichtig een beetje bewegen.

30-08-’18: Operatie aan de schouder

Sinds deze week draai ik volledig mee in het programma van de talentenselectie op Papendal. Het bevalt mij heel erg goed en ik vind het ook heel erg leuk. Helaas mag ik nog niet fietsen op de baan. Samen met de orthopeed hebben we namelijk besloten dat het beter is dat ik geopereerd word aan de blessure aan mijn schouder. De operatie zal plaatsvinden op 7 september, daarna begint mijn herstelproces. Mijn wedstrijdseizoen is daarbij dus aan een eind gekomen, wat ik jammer vind. Maar aan de andere kant ben ik natuurlijk blij dat mijn schouder eindelijk “gerepareerd” wordt.

Ondertussen ben ik begonnen aan mijn examenjaar, ik zit namelijk in 5 havo. Ik heb besloten dat ik gespreid examen ga doen, wat betekent dat ik 5 havo over twee jaar ga spreiden. Per jaar heb ik maar drie vakken, dus ik ben nauwelijks op school te vinden. Daardoor houd ik heel veel tijd over om te trainen.

19-07-’18: uit huis, in een nieuw team

Na vele leuke jaren bij het Josh BMX-team, moet ik nu afscheid van ze nemen. Vanaf augustus/september zal ik rijden voor de nationale talentenselectie van de KNWU! Wat ook betekent dat ik “uit huis” ga, ik zal namelijk vijf dagen per week doorbrengen op Papendal.

We zijn inmiddels druk bezig om mijn kamer op te knappen op Papendal. Fietsen zit er nog niet in, na de MRI-scan van een week geleden heb ik te horen gekregen dat ik mijn schouder wel kapot heb. Dit als gevolg van de WK-wedstrijd (halve finale), waar mijn schouder uit de kom vloog. Dus op naar de orthopeed en dan zien we wel weer verder!

Eén gelukje: ik heb de MRI-scan pas na het NK gekregen. Waarom dat een gelukje is? Anders hadden ze me niet laten fietsen. En dan was ik dus geen Nederlands Kampioen geworden!

Deze week schreef Monique een blog die in alle edities van Achterhoek Nieuws zal verschijnen. Lees ‘m onderstaand!

05-07-’18: De rol van BMX in mijn leven

Vanaf mijn 6e levensjaar is BMX niet meer weg te denken uit mijn leven. Mijn ouders zochten destijds een sport voor mijn broertje en omdat hij altijd op een fietsje zat te stunten, kwamen ze al snel uit bij BMX. Zelf voetbalde ik in die tijd, maar toen ik eenmaal ging kijken bij mijn broertje op de BMX, was ik direct verkocht. Ik werd lid van de BMX-club in Haaksbergen.

Na een jaar trainen startte ik met wedstrijden rijden. Aanvankelijk reed ik overal achteraan, maar na een paar jaar ging dat al beter. Ik won regionale wedstrijden en toen mijn ouders hoorden dat het WK naar Nederland zou komen, gingen we er vol voor. Ik reed nationale en internationale wedstrijden en wist me te plaatsen voor het wereldkampioenschap in 2014, in Ahoy Rotterdam. Het was mijn allereerste WK en dit ging uitzonderlijk goed: ik haalde de finale! Daarna had ik de smaak goed te pakken. In 2015 pakte ik zilver op het Europees kampioenschap en stond ik weer in de finale van het WK. Ook in de daaropvolgende jaren reed ik nog een WK en stond ik in de finale van twee Europees kampioenschappen.

Trainen in de regio
Topsport beoefenen in deze regio is echter wel lastig, er zijn namelijk niet veel BMX-banen in de Achterhoek. Gelukkig werd ik eind 2016 gevraagd voor het RTC, een trainingsgroep vanuit de KNWU. Met deze groep, waarin ik samen train met zeven jongens, zitten we vaak in Klazienaveen voor baan- en krachttrainingen. Ik volg bij het RTC structureel weekschema’s met trainingen, zoals core-sessies, sprinten, kracht-, mobiliteit- en natuurlijk baantraining. Het schema wordt afgestemd op de wedstrijden waar wij moeten presteren, zoals bijvoorbeeld het WK in Azerbeidzjan…

WK in Azerbeidzjan
Een aantal weken geleden kwam ik terug uit Azerbeidzjan. Het WK verliep bizar voor mij. Nadat mijn schouder uit de kom schoot in de halve finale, plaatste ik me namelijk alsnog voor de finale. Die heb ik, ondanks mijn blessure, nog uit weten te fietsen. Zo eindigde ik op een zevende plek, niet verkeerd! Nu herstel ik van mijn schouderblessure. Het Nederlands kampioenschap probeer ik te rijden maar het Europees kampioenschap in Frankrijk moet ik helaas laten gaan. Een voordeel is wel dat ik naar de Zwarte Cross kan!

Deelname aan de Zwarte Cross Talententuin
Sinds de start, in 2017, maak ik onderdeel uit van de Zwarte Cross Talententuin. De Zwarte Cross is natuurlijk een heel groot begrip en het voelt als een eer om bij de Talententuin te mogen horen. Ik schrijf tweewekelijks een blog en ik krijg altijd leuke feedback van mensen. Ik hoop daarmee mensen te bereiken en sponsoren te vinden, wat erg lastig is aangezien BMX lang niet zo bekend is als voetbal. Echter heb ik sponsoren nodig om zoveel mogelijk – vooral internationale – wedstrijden te rijden en hoog te eindigen op de ranglijst. Dat hoop ik in de toekomst te kunnen blijven doen!

21-06-’18: Terugkijken op het WK in Baku!

Ik ben alweer even terug uit Baku en heb het nu allemaal een beetje laten bezinken. Alles verliep volgens plan en ik was er klaar voor, totdat ik viel in de laatste landentraining. Ik viel best hard en op mijn oude blessure, namelijk mijn schouder die uit de kom is geweest. Dus mijn schouder voelde weer niet lekker, maar ik kon toch gewoon aan het starthek verschijnen op de wedstrijddag. Mijn schouder voelde slap en deed pijn maar ik kon ermee fietsen en dat telde.

De moto’s gingen goed met drie keer een tweede plek. Ik was heel erg zenuwachtig voor de halve finale, maar ik had een goede start en kon op de tweede plek volgen. Dit hield ik vast totdat ik door een foutje op het derde stuk mijn arm uit de kom haalde, en hij bleef ook uit de kom tot aan de finish. Ik ging van de tweede plek naar de vierde plek en ik was alsnog door naar de finale.

Omdat ik stond te janken van de pijn over de finish, besefte ik niet dat ik gewoon even de finale had gehaald. De finale heb ik kunnen rijden, maar niet op mijn eigen niveau. Ik kon niet zo hard en mijn schouder voelde ook niet goed. Doordat er iemand viel ben ik zevende geworden. Maar alleen de finale al vind ik gaaf! Ook al had er veel meer uit kunnen komen. Nu gaan we mijn schouder onderzoeken en focus ik mij op het herstel.

07-06-’18: Ondertussen op het WK in Azerbeidzjan

Monique kan even niet bloggen, want ze is aan het bikkelen op het WK in Azerbeidzjan: 2018 UCI BMX World Championships. Gelukkig hebben we online al wel mogen meegenieten over haar prestaties. Zo lazen we dat ze maandagochtend crashte in de training, maar ze vervolgens vandaag wel 2e werd in alle moto’s van de kwartfinale! Haar arm vloog vervolgens in de halve finale uit de kom, vloog er vervolgens voor de finish weer in en ze rijdt met tape en al toch gewoon de finale met de 4e positie de ze heeft weten te behouden. In de finale kon ze niet meer en speelden de blessures haar parten, maar behaalde ze toch nog de 7e plek. 7e op het WK in Azerbeidzjan!! Topper!

24-05-’18: Europese rondes in het altijd mooie Blegny…

Na twee weken geen wedstrijden, doordat de wereldbekers van de elites werden verreden, stond ik aan de start in Blegny. Het Franstalige deel van België, wat het niet gemakkelijk maakte. Het waren de laatste Europese rondes van dit seizoen, het Europees kampioenschap komt er langzamerhand aan.

Zaterdag begon ik goed en kon ik me in de moto’s mooi optrekken aan de wereldkampioene. In de halve finale werd ik gehinderd, waarbij mijn tegenstander viel, maar ik bleef gelukkig zitten. Ik lag op vier, dus ik zat al bij de finaleplaatsen. Ik kon hem zelfs nog terugrijden naar de tweede plaats, waardoor ik eerder mocht kiezen in de finale (voor een startplek). De start ging niet zo goed vergeleken met de rest van de dag, dus ik was al gauw ingesloten. Ik lag zevende en kon nog naar de zesde plaats, maar meer zat er niet in.

Zondag zat ik makkelijker ingedeeld in de manches, waar ik nu met 1-1-2 eindigde. De halve finale ging heel erg goed, start was goed en ik kon mooi aansluiten op een tweede plaats. De start in de finale was deze keer heel goed en ik kon achter de wereldkampioene aan en lag op een tweede plek. Helaas was ik zo moe dat ik op de finish nog werd ingehaald, dus werd het een derde plek. Maar zeker niet ontevreden!

Over een week vertrek ik al naar het WK in Azerbeidzjan (5 – 9 juni). Daar ga ik natuurlijk volle bak voor een finaleplek en ik denk dat mijn kansen ook zeker goed zijn! In mijn volgende blog lees je er meer over…

26-04-’18: alleen maar podiumplekken in Zolder & Ahnatal

Een zeer goed begin van het seizoen, met twee internationale wedstrijden. In het weekend van 13, 14 & 15 april zaten we in Zolder, België voor de Europese rondes 3 & 4. Vrijdag kon ik een paar rondjes trainen, er waren namelijk heel veel rijders. Met een goed gevoel begon ik zaterdag aan de wedstrijd. Moto’s werden deze wedstrijd volgens het speedway-systeem gereden, wat inhoudt dat je per moto wisselt van rijders. De moto’s, kwartfinale en halve finale heb ik allemaal op mijn naam weten te schrijven. In de finale zat ik goed voorin en kon ik als tweede aansluiten. Ik kreeg een aanval van het meisje achter me, die kon ik afslaan en zo werd het gat tussen mij en de nieuwe derde groter en was ik zeker van een tweede plaats. Waar ik heel erg blij mee was!!

Zondag ging ik weer met volle moed richting de baan, wel met iets zwaardere benen. In de moto’s had ik moeite met de rondjes maar kon ze nog wel allemaal winnen. In de kwartfinale had ik ook weer een goede rit en deze won ik. De halve finale kon ik als tweede aansluiten en in de finale reed ik een goed rondje en eindigde ik als derde. Zeer goed weekend!

Afgelopen weekend, 21 & 22 april, zaten we in Ahnatal. Daar kon ik maar even trainen op zaterdag, omdat ik er op vrijdag nog niet was. De moto’s wist ik te winnen, ook mijn halve finale ging soepel en kwam ik als eerste over de streep. De finale kwam ik niet zo goed uit het starthek maar kon ik in de eerste bocht nog naar een derde plek komen, die ik de rest van het rondje volhield.

Zondag voelde al een stuk beter, ik had nu ook de baan wat beter onder controle evenals mijn starts. De moto’s won ik weer. De halve finale was een beetje stress omdat ik mijn bodyprotector nog even sloopte terwijl ik al op de startheuvel moest staan 😂 Ik kon mij wel nog focussen op het rondje en finishte als tweede. In de finale had ik een hele goede start en kon ik voor de eerste bocht het gat dichtgooien, ik lag eerste en zo finishte ik ook! Ook dit was weer een heel goed weekend met goede rondjes!

12-04-’18: Eerste Topcompetitie-wedstrijd belooft goeds voor het seizoen

De eerste nationale wedstrijd zit er weer op. Voor deze wedstrijd ben ik afgereisd naar Heiloo, waar we heerlijk weer hadden. Op zaterdag had ik de mogelijkheid om op de baan te trainen, zondag was de wedstrijd. Het verschil met vorig jaar is te zien, ik ben namelijk een stuk sneller geworden. Ik wist mijn moto’s, de halve en de finale te winnen! Dus nu al wat punten binnengehaald voor de eindstand van de TopCompetitie.

Check hier een coole video van de wedstrijd (klik op de afbeelding):

Vrijdag reis ik af naar Zolder, België. Hier rijd ik de Europese rondes 3&4. Ik heb er superveel zin in, want nu heb ik veel meer concurrenten dan alleen in Nederland.

30-03-’18: Eerste in het NKC en trainen in frankrijk

De eerste wedstrijd van het seizoen verliep goed. De dag ervoor weer hard getraind dus ik kon voelen dat de benen er moeite mee hadden. Ondanks dat kon ik de finale van het Nederlands kampioenschap voor clubs op mijn naam schrijven en kon ik punten pakken voor de club!

De week erop was het tijd voor ons trainingskamp in Frankrijk. We hebben zeker 16 uur aan baantraining erop zitten, met zo’n zeven verschillende banen. Dus goed de tijd om onze techniek op de proef te stellen! Ik kan zeggen dat de trainingen goed geslaagd zijn en dat ik veel heb kunnen leren. Onderstaand in de galerij een paar kiekjes van ons kamp, met mooi weer erbij 😜

Over een week verschijn ik aan de start bij de eerste nationale wedstrijd van het seizoen!

15-03-’18: Eindelijk: op naar de eerste wedstrijd

Over een paar dagen, op zondag 18 maart, heb ik dan eindelijk de eerste wedstrijd! Ik rijd dan het NKC, dat is het Nederlands kampioenschap voor clubs. Deze keer rijd ik dus niet voor het Josh team, maar zal ik voor Het Twentse Ros uit Hengelo rijden. Alle clubs vormen die dag een team, het team wat de meeste punten heeft wint. Punten verzamelen doe je met rijders van de club. Met meer rijders vergroot je dus ook je kansen. Op woensdag 21 maart zal ik met het RTC Noord/Oost vertrekken richting Frankrijk voor ons trainingskamp.

15-02-’18: Waar rijd ik wedstrijden?

Dit jaar is het wereldkampioenschap in Baku, Azerbeidzjan. Daar ga ik samen heen met een teamgenootje. Het Wereldkampioenschap wordt dit jaar in het begin van juni gehouden, dit doen ze omdat de temperaturen in juli veel te hoog zullen zijn om fatsoenlijk een wedstrijd te kunnen fietsen. Op 8 juli zal ik het Nederlands kampioenschap fietsen en eventjes daarna gaan we door naar Frankrijk voor het Europees kampioenschap. Daarnaast staan er dit jaar weer wedstrijden in België en Duitsland op de kalender en in maart ga ik nog naar Frankrijk voor een trainingskamp.

Bovenstaand schema bevat slechts de wedstrijden waarvan ik al zeker ben. Natuurlijk wil ik nog veel meer wedstrijden fietsen, maar dat ligt helemaal aan onze financiën. Vooral internationale wedstrijden kosten veel geld, en dat hebben we niet altijd. Gelukkig zijn er mensen die ons wat financiële steun geven en heb ik een crowdfundingspagina, waar ook jij me al met een klein bedrag kunt helpen!

01-02-’18: Progressie!!

De afgelopen weken kan ik merken dat ik veel progressie maak. De laatste maanden heb ik veel conditietrainingen gehad. Nu gaat het vooral om de techniek, onze start piekfijn in orde maken en vlekkeloos over de baan gaan. Het springen en achterwielen vind ik het leukst. En het is natuurlijk vet om op topsnelheid technisch over de baan te kunnen. Op dit filmpje zie je mij een bult springen waar ik erg veel moeite mee heb, vooral mentaal. Mijn doel is om deze triple perfect te springen! Inmiddels staat het ook vast dat we in maart op trainingskamp gaan naar Frankrijk, waar we onder andere de baan van het Europees kampioenschap gaan bezoeken.

18-01-’18: #staystrongjelle

Velen van jullie zullen er wel van hebben gehoord: het ongeluk van Jelle van Gorkom. Een ongeluk wat eigenlijk helemaal niks met BMX te maken heeft.

Al vanaf dat ik een klein en jong BMX’ertje was, keek ik op naar het Nederlands team. Toch was er één waar ik het meest naar opkeek: Jelle. Natuurlijk omdat hij uit de Achterhoek komt, maar ook om zijn doorzettingsvermogen. Hij heeft aardig wat blessures achter de rug, waaronder een heftige valpartij vlak voor de Olympische Spelen, en toch verscheen hij aan dat starthek. Daar ben ik nou echt van onder de indruk en vandaar dat ik hem wel mijn grootste idool kan noemen. #staystrongJelle

04-01-’18: Terugblik op 2017 en vooruitkijken naar komende jaren

Het seizoen 2017 was een leerzaam seizoen. Met finales op het NK en EK kan ik tevreden terugkijken. Ik heb niet de beste resultaten behaald, maar heb wel heel erg veel geleerd.

In 2018 zal ik in de categorie meisjes 15-16 rijden. Mijn doel is om te strijden voor het Nederlands kampioenschap, de eerste plaats te bemachtigen in de Topcompetitie en om deel te nemen aan de finales op het EK en WK. Vervolgens wil ik graag in 2019 junior women rijden.

De eerste grote wedstrijden van 2018, waarnaar ik uitkijk, worden gestreden in de UEC BMX European Cup 3 & 4, op 14 en 15 april. Ik heb heel erg veel zin in het nieuwe seizoen en ik kan niet wachten tot het begint!

14-12-’17: Maandelijks ritme!

Twee weken geleden heb ik rustweek gehad, dus dan hoef ik alleen maar baantraining te doen. De week daarna begonnen we weer in de eerste week, waarin we het nog niet zo heel erg zwaar hebben. Daarna komen week 2 en week 3, die weer wat moeilijker en zwaarder worden. Daarna volgt weer een rustweek en zo wordt dat elke maand herhaald! In elke derde week zitten we ook weer in het koude water…

30-11-’17: Koud?!

Trainen kun je op verschillende manieren doen. Fysiek is natuurlijk erg belangrijk, maar mentaal is misschien nog wel belangrijker. Daarom moeten wij elke derde week van de maand, onze zwaarste trainingsweek, het ijskoude water in. Ook al is het -1 graad! Hier moet je je focus leggen op je ademhaling en daarmee train je jezelf op het mentale vlak. Het is namelijk zo koud dat je heel snel begint te ademhalen, dan begint de kou ook nog eens pijn te doen, waarna je al snel uit het water wilt. Kou doet verder ook nog goede dingen voor je lichaam, bijvoorbeeld voor je bloedsomloop. Check de beelden van zo’n koudwatertraining hier:

16-11-’17: Voorbereidingen 2018 begonnen!

Afgelopen zaterdag zijn de voorbereidingen voor 2018 begonnen! De sprints, core stabiliteit, kracht en natuurlijk baantraining staan alweer op het programma. Goed weer of slecht weer, hier worden de verschillen gemaakt (zoals vorig jaar in de sneeuw!)

Mijn crowdfunding-actie voor het seizoen van 2018 loopt nog steeds, je vind hem hier. Er is namelijk best wat geld nodig om me in te schrijven voor alle bmx-wedstrijden (NK’s, EK’s, WK’s) en de vliegtickets voor internationale wedstrijden. Iedereen die me wil steunen met een bijdrage – hoe klein dan ook – ben ik ontzettend dankbaar! Dan ga ik mijn best doen voor een supergoed resultaat in 2018.

02-11-’17: Hoe ziet mijn wedstrijddag eruit?!

Ik rijd verschillende wedstrijden op heel veel verschillende banen, nationaal en internationaal. In dit blog lees je hoe zo’n wedstrijddag eruit ziet.

Nationale wedstrijden
Als de wedstrijd lang rijden is, zitten we meestal al erg vroeg in de auto. De inschrijving start namelijk al om 09:00 uur. Daarna is er een mogelijkheid voor ons om te trainen. Eerst zijn de rijders t/m 12 jaar aan de beurt en daarna mogen de rijders van 13 jaar en ouder. Om 11:00u start de wedstrijd met de moto’s. Iedereen rijdt drie moto’s en als je alle moto’s bij de eerste vier hebt gereden, mag je door naar de volgende ronde. De jongens moeten meestal meer rondes rijden, omdat er nou eenmaal meer jongens aan BMX doen. De meiden hebben na de moto’s meestal een halve finale. Als je ook hier bij de eerste vier eindigt, mag je door naar de finale. Meestal is het al 16:00u als deze finales gaan beginnen. Bij nationale wedstrijden krijgen de finalisten t/m 12 jaar een prijs. Bij de rijders van 13 jaar en ouder gebeurt dat niet meer, dus daar hoef ik dan niet meer op te wachten.

Internationale wedstrijden
Bij internationale wedstrijden moeten we verder rijden, dus overnachten we soms van zaterdag op zondag. Op zaterdag hebben we vaak ook de mogelijkheid om te trainen voor de wedstrijd van zondag. En bij internationale wedstrijden krijgen we wél een prijs, dus dan is het na afloop nog wachten op de uitreiking!

Onderstaand filmpje is een kleine samenvatting van het Josh BMX team van de laatste nationale wedstrijd in Valkenswaard!

19-10-’17: Tevreden terugkijken op het seizoen

Het seizoen is afgelopen. Met als laatste wedstrijd de TopCompetitie in Valkenswaard, waarvan ik denk ik kan zeggen dat het één van de beste wedstrijden was dit seizoen. Niet om het resultaat, wat overigens hartstikke goed was, maar omdat ik wat ik de afgelopen tijd heb geleerd nu echt kon toepassen. Dus heb ik het seizoen afgesloten met een nette tweede plaats! En ik was ook nog vierde in het eindklassement, ondanks dat ik een wedstrijd heb gemist vanwege een blessure.

Om het seizoen nog af te sluiten met ons team, het RTC, hebben we gekart in Nijverdal. Wat natuurlijk een hele strijd was aangezien we altijd willen beuken en winnen.

Nu heb ik dus vakantie van het trainen (wat ik toch niet ga volhouden). Dus afgelopen week ook nog op Papendal kunnen trainen, wat alweer een tijd geleden was! En dat zag er zo uit:

05-10-’17: De finale van het AK in Haaksbergen gewonnen!

Afgelopen zondag stond het AK in Haaksbergen op het programma. Op zaterdag was het eerst nog tijd om ‘even’ te trainen. Op zaterdagen train ik twee keer: ’s ochtends beginnen we met twee uur baantraining en ’s middags gaan we naar de Crossfit voor nog eens twee uur.

Het fietsen ging zondag erg lekker en ik kon de rondjes nog wel goed volhouden 😜. In mijn eigen klasse, bij de meisjes 13+, heb ik de finale gewonnen (zie filmpje). Ook reed ik de open klasse, tegen de jongens. Hier werd ik derde. Aankomend weekend heb ik de laatste topcompetitie in Valkenswaard, waar ik op zaterdag kan trainen en zondag de wedstrijd rijd. Dus zijn we het hele weekend op pad, en ik heb er zin in!

28-09-’17: TopCompetitie in Kampen

Dit weekend heb ik de TopCompetitie in Kampen gefietst. Zaterdag kon ik trainen en zondag was de wedstrijd. De moto’s begonnen goed, met drie keer een eerste plaats! Halve finale ging wat minder, doordat ik erg zenuwachtig was. Toch ging ik nog als vierde door. In de finale mocht ik pas als laatste een plek kiezen aan het starthek, door mijn resultaten in de halve finale. Eigenlijk niet veel kiezen aan, want er is dan nog maar één plek over. Dus ik stond aan de buitenkant, wat erg ongunstig is voor de eerste bocht. Mijn start ging supergoed en het eerste stuk ook. Doordat ik aan de buitenkant zat, kwam er iemand binnendoor en lag ik vier. Waarna ik ook nog eens door een gat reed, wat nogal afremde, dus ik moest vechten om mijn vierde plaats te behouden. Dat is gelukkig wel gelukt, dus was ik tevreden met een vierde plek! Aankomend weekend ga ik een Afdelingskamioenschap fietsen in Haaksbergen.

21-09-’17: Twents Kampioen!

Zaterdag het Twents kampioenschap gereden op de nieuwe baan in Hengelo. Deze dag werd de nieuwe baan ook officieel geopend! In de moto’s reed ik 1-1-1, ook de finale reed ik 1ste en dus Twents kampioen!
Zondag ook nog een AK meegepakt, waar ik in de training al heel veel plezier had op de baan! In de moto’s reed ik 1-1-1 en ook deze finale kon ik op mijn naam schrijven. Bij het donatiedoel voor het EK en WK van 2018 hebben we inmiddels ook een tegenprestatie toegevoegd! Elke donateur vanaf €10 krijgt een mooie “Vaak bu-j te bang” pet!
Aankomend weekend staat de vierde TC in Kampen op het programma!

image1

14-09-’17: De 3-nationscup in luyksgestel

Dit weekend werden ook de nieuwste Josh frames gelanceerd! (zie foto hieronder)
Afgelopen zaterdag en zondag de laatste 3-nationscup van het jaar gereden. Ik begon zaterdag heel goed met drie keer winst in de moto’s. Ik was zelf erg onder de indruk van mijn halve finale, waar ik gewoon de beste start had. Ik kom net wat tekort bij het versnellen dus daar werd ik op ingehaald, ik werd tweede in mijn halve finale. In mijn finale had ik niet de beste start, waardoor ik als vierde kon aansluiten. Ik wou in de bocht iemand inhalen, buitenom wat niet heel slim is. Zij leunde tegen mij en ik leunde terug dus toen zaten we bovenin de bocht, waardoor ik werd ingehaald door twee andere meiden. Op het laatste stuk nog iemand ingehaald, met dus als eindresultaat vijfde.

Zondag begon ik de moto’s weer even goed. Alle rondjes waren vlekkeloos en ik reed dan ook drie keer eerste. De halve finale was iets minder, ik had een gemiddelde start maar kwam in het gedrang. Ik lag vijfde, maar ik kon in de eerste bocht al van vijfde naar derde. Ik finishte ook derde, wat betekent dat ik door ben naar de finale. In de finale was mijn start weer niet optimaal waardoor ik dit keer op de startheuvel al in het gedrang kwam, ik lag achtste. In de eerste bocht een actie kunnen maken van achtste naar vijfde. Op het derde stuk heb ik nog iemand ingehaald, maar ik had teveel snelheid waardoor ik de laatste (en een beetje krappe) bocht niet scherp genoeg kon aansnijden. Dus er kwam iemand onderdoor, waardoor ik de bocht al helemaal niet goed hield en op het randje reed. Hierdoor verloor ik heel veel snelheid en werd ik zo voorbij gefietst. Met als eindresultaat zesde.

Er is ook nog een eindklassement voor de 3-nationscup. In totaal zijn er drie 3-nationscups per jaar. Één in Duitsland, één in België en één in Nederland. Helaas heb ik de 3-nationscup in Duitsland moeten missen door een blessure. Maar desondanks stond ik zevende in het eindklassement! Wat betekent dat ik nog geld heb gewonnen, wat ik mooi kan gebruiken voor een van de volgende wedstrijden!

07-09-’17: De 3-nationscup in peer, belgië

Ik heb het afgelopen weekend geen wedstrijden gehad, dus dan heb ik altijd training op zaterdag. ’s Ochtends gesprint en ’s middags naar CrossFit. Ik zit inmiddels ook al weer een week op school en ik begin al weer een klein beetje in tijdnood te komen, haha! Dat komt ook doordat ik nu op een andere school zit, omdat de school in mijn dorp tot leerjaar 3 gaat. Dus nu zit ik met wat meer reistijd… Nu nog de laatste trainingen voordat we naar Luyksgestel vertrekken voor de laatste 3-nationscup van het jaar! Daarna komen nog een paar kleinere wedstrijden en twee nationale wedstrijden, en dan zit het seizoen er al weer op…

31-08-’17: De 3-nationscup in Peer, België

De eerste wedstrijd na de vakantie gehad. Zaterdag en zondag de 3-nationscup gefietst in Peer, België. Zaterdag begon ik de dag goed en won ik mijn eerste moto. Mijn tweede moto ging echter wat minder, doordat mijn benen erg vermoeid waren. Toch werd ik nog netjes derde. Tussen de tweede en derde moto even goed uitgefietst op de tacx en wat rek/strek-oefeningen gedaan zodat de benen er weer tegenaan konden. Dat niet zonder resultaat, want ook de derde moto won ik. Er waren niet zo heel erg veel meiden dus had ik een halve finale. Ook dit rondje ging weer lekker en ik werd tweede, op naar de finale dus. In de finale werd ik helaas klemgereden op het eerste stuk, waardoor ik niet op volle snelheid kon. Geen perfecte start dus. Hierdoor werd ik vijfde. Niet heel erg tevreden maar de rondjes waren niet verkeerd.

Zondag mocht ik nog een keer van start. In de manches had ik een goede concurrent waar ik mijzelf mooi aan kon optrekken, ik werd 2-2-2 in de moto’s. De halve finale ging weer even lekker als gisteren en ik werd dan ook weer tweede. De finale startte dit keer beter, ik was goed weg en het eerste stuk was ook erg goed. Helaas kreeg ik net voor de eerste bocht een klein tikje, waardoor ik per ongeluk uit mijn clicks schoot en hem niet zo snel meer kon terug vinden. Ik zakte van een 2e/3e plaats naar de 6e. Helaas een beetje pech gehad, maar over het algemeen was het een goed weekend!

25-08-’17: BMX’en op de Jammarkt in Neede!

Ik was uitgenodigd om te helpen bij Jammarkt in Neede, waar ze een mini BMX-baan hadden aangelegd. Het was hartstikke mooi in elkaar gezet en de kinderen konden ook de sport een keer proberen! Natuurlijk heb ik zelf ook nog een paar rondjes kunnen maken…

17-08-’17: De start van de tweede helft van het seizoen

De trainingen zijn inmiddels al weer begonnen. ik heb nog twee weken om te trainen, want daarna begint de tweede helft van het seizoen al! Ik start 26 & 27 augustus met de 3-nationscup in Peer, België. Ik heb er weer ontzettend veel zin in en zal je op de hoogte houden!

10-08-’17: Meekijken naar een baantraining voor het WK in Rock Hill, Amerika

Dit is een filmpje van een baantraining voor het WK in Rock Hill, Amerika. Het was ongeveer 38 graden Celsius! Ondanks dat ik ben klemgereden tijdens het WK, heb ik er een fantastische ervaring aan overgehouden.

Natuurlijk wil ik volgend jaar weer heel graag weer het EK in Frankrijk en WK in Azerbeidzjan meerijden. Helaas kom ik wat financiële obstakels tegen, die mij ervan kunnen weerhouden om alle wedstrijden te rijden. Dat heeft weer invloed op mijn eindresultaat. Om je een beetje een idee te geven van welke kosten erbij komen kijken, hierbij een opsomming:

  • Kosten voor het inschrijven voor wedstrijden (nationaal, Europees en wereldwijd), deze kosten variëren van € 10,- tot € 55,- per wedstrijd;
  • Vliegtickets;
  • Huur van een eventuele auto en benzinekosten;
  • Overnachtingen voor wedstrijden in hotels.

Daarom heb ik een nieuwe crowdfunding-actie gestart, die vind je hier. Iedereen die me wil steunen met een bijdrage – hoe klein dan ook – ben ik ontzettend dankbaar! Zo kan ik volgend jaar zo veel mogelijk wedstrijden rijden en mijn best doen voor een mooi resultaat.

03-08-’17: Het EK en WK BMX

Afgelopen weken heb ik het EK en WK gefietst. Het EK in Bordeaux ging super, de finale gehaald na een heel spannende halve finale. Ik ben wel gevallen in de finale, maar tevreden met het resultaat! Het WK in Amerika ging iets minder. Helaas lag ik er in de 1/8ste uit doordat ik klemgereden werd. Een grote teleurstelling, maar dat hoort er ook gewoon bij. Voor de rest was het een mooie ervaring! Nu op naar de andere helft van het seizoen.