Blog: Tristan Botteram

Naam: Tristan Botteram
Sport: Downhillen
Geboortedatum: 08-12-2000
Afkomstig uit: Doetinchem
Behaalde doelen: IXS DH Cup-kampioen, 4e plaats UCI Mountainbike Wereldbeker in Frankrijk

Facebook | Instagram | YouTube

23-05-’19: Een goed begin in het iXS DH Cup seizoen

De eerste ronde van de iXS DH Cup in Willingen zit erop. Na wat regenval op donderdagnacht waren de omstandigheden redelijk te overzien op vrijdagochtend. Dit is de dag van het bekijken van het parcours en de eerste training runs op de baan. Ik vond de baan relatief makkelijk en na een keer van bandenprofiel te wisselen en wat aanpassingen aan de luchtdruk in mijn binnenbanden te hebben gedaan, was ik klaar om op snelheid te gaan rijden. De eerste ronde is het altijd even de ondergrond aanvoelen, ook maken we soms aanpassingen aan de vering maar dit was deze keer niet van toepassing. Mijn snelheid was redelijk goed. Toen ik echter de snelheidsgrens wilde opzoeken over een bepaald obstakel, maakte ik een ongelukkige val. Hierdoor heb ik deze trainingsdag rustig aan gedaan, maar gelukkig had ik op zaterdagochtend voor de kwalificatiewedstrijd nogmaals tijd om mijn vertrouwen terug te winnen. Ik heb in deze training mijn snelheid kunnen vinden en was klaar voor mijn kwalificatiewedstrijd om 6 uur. Het was het nu tijd om al mijn voorbereiding toe te passen, omdat ik nummer 5 had moest ik als één van de laatste rijders starten. Onze nummers worden bepaald op het aantal UCI-punten dat je hebt behaald in de voorgaande wedstrijden. Deze puntentelling neemt wel wat extra druk mee, maar vooral een lange wachttijd door alle voorgaande rijders. Ik kwalificeerde op een 18e plaats, mijn snelheid was goed alleen ik reed op sommige plekken iets te langzaam voor mijn gevoel. Ik was niet tevreden met deze plaats en er was werk aan de winkel voor morgen!

Racedag
Op zondagochtend hebben mijn vader en een vriend een aanpassing aan mijn fiets kunnen maken en hierdoor wist ik nog een tikje harder te rijden. De laatste training runs heb ik de laatste lijnopties gekozen, maar omdat de weervoorspellingen voor de middag erg wisselvallig waren, was het wel lastig om een afweging te maken omdat de baan erg kan veranderen met een natte ondergrond. Ook was het lastig om de goede bandenprofielen te kiezen, maar we hebben uiteindelijk een goede keuze gemaakt. Het was nu tijd voor de finale! Ik wist een goede run neer te zetten en behaalde een mooie 8e plaats in de finales, 4,5 seconden van de 1e plaats. Ik ben tevreden met dit resultaat en ik ben klaar voor de 2e ronde van dit kampioenschap in Willingen, een aantal kilometers op afstand van Willingen. Deze wedstrijd zal 2 juni plaatsvinden.

09-05-’19: Meedraaien in de wereldtop van een sport die in Nederland niet te beoefenen is

Mijn sport, downhillen, is niet te beoefenen in Nederland, maar toch ben ik er vol voor gegaan. Op jonge leeftijd ben ik in aanraking gekomen met motorcross. Mijn vader crosste, dus wilde ik dat ook. Dat vonden mijn ouders niet zo’n goed plan, dus bleef mijn crossfiets mijn beste vriend. Achteraf ben ik mijn ouders erg dankbaar voor deze keuze, ook al wilde ik toen zo graag motorcrossen. Zonder die beslissing had ik namelijk mijn passie niet kunnen vinden…

Downhillen
Downhill is een discipline in het mountainbiken die helaas niet populair is in Nederland. Dat komt vooral doordat het hier lastig te beoefenen is: wij hebben immers geen bergen. Toch heb ik ervoor gekozen om vol voor deze discipline te gaan, maar soms lijkt het onmogelijk om de snelheden te behalen van mijn tegenstanders. Logisch natuurlijk, want ik neem deel aan de wedstrijden zonder dat ik hiervoor kan trainen. Dit maakt mij wel een unieke rijder in het veld.

Van fietscross naar downhill
Mijn interesse in fietscross resulteerde op jonge leeftijd al in een lidmaatschap bij fietscrossclub De IJsselcrossers. Tot mijn twaalfde heb ik met veel plezier wedstrijden gefietst bij zowel de Doetinchemse club, als op nationaal topniveau. Maar mijn interesses verschoven in de tijd dat er een nieuw fietspark, genaamd SFA Bikepark, opende. Dit veranderde mijn visie op het fietsen volledig: de sfeer was fantastisch en ik had weer plezier in het fietsen. Op een dag raadde een bezoeker mij aan om Bikepark Winterberg te bezoeken, wat er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat ik voor het eerst in aanraking kwam met downhill. Dit was het begin van alles.

Doelen en resultaten
Ondertussen downhill ik al een aantal jaren, waarin al een paar mooie hoogtepunten te benoemen zijn. Zo behaalde ik de vierde plaats bij de UCI Mountainbike Wereldbeker in Frankrijk en ook mijn negende plaats bij de UCI Mountainbike Wereldkampioenschappen in Zwitserland was boven verwachting. Daarnaast werd ik IXS DH Cup-kampioen en werd ik tweede in het IXS European Cup-kampioenschap. In 2019 heb ik de overstap van Junior Men naar Elite Men gemaakt. Hierdoor verwacht ik niet meteen voor het kampioenschap te kunnen gaan in 2019, fietsen bij de Elite Men is namelijk wel even een niveautje hoger. Mijn doel dit jaar is daarom om de top 10-resultaten te behalen bij de IXS European Cup. Natuurlijk is mijn droom uiteindelijk om wereldkampioen te worden. Met mijn blogs en video’s voor de Zwarte Cross Talententuin en Achterhoek Nieuws, zal ik jullie meenemen in mijn reis!