Bijna 220.000 Zwarte Crossers vs de rotte appels

Bijna 220.000 Zwarte Crossers vs de rotte appels

Nu de stofwolken van de 23ste Zwarte Cross editie neergedaald zijn en we met de Feestfabriekers weer terug op het kantoor zijn, komen we net als vorig jaar even terug op het gedrag van onze bezoekers. Dat was heel goed! Mooi om de saamhorigheid te zien, hoe men elkaar helpt, een biertje aanbiedt – zelfs aan vreemden! – en zich als gasten in de Achterhoek gedraagt. Veel bezoekers zijn een verlengstuk van onze gastvrijheid en dat waarderen we zeer. Maar er zijn ook bezoekers die zich slecht gedragen hebben. Dit is een kleine minderheid en we zouden ervoor kunnen kiezen om hier geen aandacht aan te geven. Maar dat doen we toch wel, want we willen hier iets aan doen.  

Hoe zou je het vinden als je zelf een feest geeft en je gasten de boel slopen? Wellicht is het geen agressie, maar jeugdige baldadigheid in een groep, maar het is vernieling van andermans spullen en dat moet je gewoon nergens doen. Ook zijn er klachten bij ons binnengekomen dat bezoekers en medewerkers zijn lastiggevallen en dat er bezoekers en medewerkers vrouwonvriendelijk, homofoob of racistisch zijn bejegend. Ook al zijn het er weinig, het is meerdere keren gebeurd. Dit kan echt niet; dit vinden we onacceptabel gedrag. Ook blijven ongewenste intimiteiten, wildplassen en met bier gooien voorkomen. Er blijven een paar raddraaiers die denken dat dit kan op de Zwarte Cross en sommigen denken zelfs dat dit er juist bij hoort. Nou, niet dus. De bezoekers die dit doen, horen niet thuis op de Zwarte Cross. Punt. Het zijn er maar een paar op het totaal van 220.000 bezoekers, maar die paar werpen een nare smet op de Zwarte Cross en geven ook een verkeerd beeld van de Zwarte Cross en de Achterhoek. De boel slopen, dingen in de fik steken, seksueel onaanvaardbaar gedrag en hufterigheid; doe dit maar in je eigen huis of grot, maar niet bij ons. En als je bier drinkt: prima, maar als je je dan als een hufter gaat gedragen: drink dan niet.

Iedereen mag helemaal losgaan en zolang iedereen zich aan de regels houdt en niemand anders lastigvalt, mag op de Zwarte Cross veel in vergelijking met andere festivals of sportevents. En ook zien de sfeerbeheerders en de security wel eens iets door de vingers, dus er kan best veel. Maar we willen ook graag een beroep doen op jullie. Ten eerste, beschaam het vertrouwen niet dat er veel mag. We kunnen een hele politiemacht optrommelen om van het kleine gedeelte overtreders af te komen, maar dat doen we niet. Dat is ook niet Zwarte Cross. Daarnaast willen we iedereen oproepen om elkaar in de gaten te houden. Vanaf het eerste jaar werkt dit op de Zwarte Cross al goed. Spreek bezoekers aan op ongeoorloofd gedrag. Dan hoeft de overtreder niet meteen naar huis (met eventueel een terreinontzegging, boete of strafblad), maar denkt degene: “Ja, misschien moet ik inderdaad gewoon even normaal doen”. Maar zolang er bezoekers zijn waar we ons van distantiëren, vinden we het goed om dit bespreekbaar te maken en hier niet onze kop voor in het zand te steken.

Bedankt voor het lezen, jullie begrip en een groot applaus voor de bezoekers die er wel gewoon een prachtig feest van maken!

De Feestfabriek

Terug naar overzicht