0
Zoeken Winkelmand 0

Info

De Zwarte Cross is een bizarre mix van motorcross, muziek, stunts, theater, humor en veel gekte en spektakel. De samenkomst van deze ogenschijnlijk totaal verschillende werelden zorgt voor een wereldwijd (!) uniek feest. De duidelijke connectie met ‘De Achterhoek’, waar het festival plaatsvindt, komt naar voren in de kenmerkende gezelligheid en gastvrijheid van deze streek waar jong en oud nog samen feestviert. Sinds de eerste editie in 1997 (1.000 bezoekers) groeide de Zwarte Cross uit tot een vierdaags feest met 237.500 daggasten en festivalkampeerders.

De eerste persoon die zich verveelt op de Zwarte Cross moeten we nog tegenkomen. Bezoekers komen zintuigen te kort op de crossbaan, stuntarena en bij de inmiddels 36 (!) verschillende podia met binnen- en buitenlandse muziek- en theateracts. Vaste bezoekers weten dat er elk jaar weer een hoop primeurs zijn op en rond het festival.

Muziek & theater

Jong en oud viert samen feest op de Zwarte Cross en vermaakt zich met het muziek- en theateraanbod op de vele verschillende festivalweides. Ruim 150 bands en 1.000 theaterartiesten staan er op het programma, van blues, dance, reggae, rock&roll, kinderacts, metal, cabaret, singer-songwriter, kleinkunst tot aan feestmuziek. Het ene moment met 40.000 man losgaan bij het Hoofdpodium om daarna met 69 anderen je te laten verbazen in Theatro Obscura, het kan allemaal! Voor kinderen (en ouders) is er ‘Het Blagenparadijs’ met gratis attracties en coole bandjes.

Een greep uit de Zwarte Cross acts door de jaren heen: Volbeat, Black Eyes Peas, Anouk, The Kooks, Rival Sons, Seasick Steve, Black Crowes, The Hives, Status Quo, Kaiser Chiefs, Blondie, Within Temptation, Bloodhound Gang, Golden Earring, The Opposites, Volbeat, Sepultura, Don Diablo, Anthrax, Bert Wagendorp, Gummbah, Herman Brusselmans en Gerda Havertong.

Sport, spektakel & stunts

De Zwarte Cross is het grootste motorcrossevenement ter wereld. En ook op de crossbaan geen onzinnige hokjesgeest, maar bizarre klassen waarin amateurs in zelfgebouwde voertuigen de baan over schieten afgewisseld met serieuze motorsport door echte wereldkampioenen. Deelnemers in de ‘humorklasses’ werken vaak een jaar lang aan de raarste voertuigen, ze bouwen brandweerwagens, shovels, rollators of wegmotoren om tot woeste machines of hijsen zich in absurde outfits. Het moge duidelijk zijn, in deze klassen gaat het niet om het winnen, maar om het vermaak. 

Jeffrey Herlings, Joël Smets, Ben Townley, Sven Breugelmans, Pedro Tragter en andere wereldkampioenen streden op de Zwarte Cross om ‘De Gouden Helm’, de prijs voor de snelste rijder in de Superklasse. Want de ‘serieuze’ motorsportliefhebbers komen op de Zwarte Cross ook aan hun trekken. In 2016 vond de Zwarte Cross de samenwerking met de motorsportbond KNMV, wat resulteerde in de eerste Dutch Masters of Motocrossfinale op de Zwarte Cross 2017. Daarmee werd de Zwarte Cross direct het grootste officiële sportevent van Nederland, een titel die voorheen was voorbehouden aan de TT in Assen. Het deelnemersveld is in alle klassen zeer internationaal, in het verleden stonden er al rijders uit Kazachstan, Zuid-Afrika, Verenigde Staten, Spanje, Denemarken en Duitsland aan de start. 

Met een motor over het Hoofdpodium heen knallen of van een zeventig meter hoge toren afspringen, met een straalmotor over het festivalterrein vliegen, in een auto met caravan over de feesttent springen of als levende kanonskogel uit een beugelfles schieten. Elk jaar is er wel een waaghals zo gek om het voor het eerst op de Zwarte Cross uit te proberen. De Zwarte Cross staat garant voor bizarre stunts om van te klappertanden! Daarnaast is er voor de liefhebbers van acrobatiek de FMX- en BMX-area, met veelal buitenlandse freestylers op motoren, sneeuwscooters, quads, BMX en skates. Waanzinnig! 

Camping

Van donderdagmiddag tot maandagochtend is er op de Zwarte Cross plaats voor meer dan twintigduizend kampeerders en geloof ons: hier is het pas echt feest! De Zwarte Cross camping heet met recht ‘Het Walhalla’ en campinggasten zijn de echte VIP’s van het festival, want als het festivalterrein ’s nachts sluit gaat het feest hier nog door. Als uiteindelijk het festivalterrein gesloten is, kun je ook terecht in een van de Buurtkroegen op de camping. Het is een evenement op zich met talloze bands in een mini Oktoberfest in de ‘Spiel mir einer Tiroler’-tent, De Nachtclub en een gezellig kampvuur met akoestische muziek. Daarnaast zijn alle voorzieningen van een ‘echt’ dorp aanwezig: een supermarkt, badhuis, massagesalon, reparatiestation en wasplaats. De deelnemers aan de cross, de echte rocksterren, hebben een speciale verblijfplaats op de camping genaamd ‘Het Rennerskwartier’ met een heus rennerscafé ‘Le Garage’.

Voor mensen die wat meer luxe wensen, is er Kampeerhotel Grasnapolsky, klik hier voor meer info!

Geschiedenis

De Zwarte Cross bestaat al sinds 1997. Wil je weten wat er in al die jaren gebeurd is en hoe het festival zich ontwikkeld heeft? Check onze fantastische tijdlijn!