0
Zoeken Winkelmand 0

2023: Nøhlen is Dodelijk!

Nøhlen is Dodelijk! Daar zit geen woord ABN bij toch?! Denk om je eigen gezondheid en die van iedereen in je omgeving. Stop NU met drammen, want Nøhlen is Dodelijk!

In een tijd waarin het lijkt alsof iedereen met de koppen tegen elkaar, dan wel met de hakken in het zand staat wilde de Zwarte Cross het Rotsvaste Vertrouwen In De Goede Afloop herstellen en koos voor een positieve koers, volledig tegen de stroom in! Stap uit de neerwaartse spiraal van negativiteit en cynisme. Het is tijd voor Bruut Nationaal Geluk! De Zwarte Cross adopteerde Nøhlen is Dodelijk! als haar lijfspreuk, ingaande vanaf heden tot en met het vierdaagse festival op 20 – 21 – 22 – 23 juli 2023. Verwacht vanaf nu een salvo van positiviteit, afgevuurd vanuit ons regenboogkleurige schuttersputje, gericht op alles en iedereen. We hebben je in het vizier!

>> Bekijk de poster

“De rooie diesel löp mie deur de bèèèène!” Minder dan één week voor aanvang van de kermis zoals God ‘m bedoeld heeft flikkerden we (soort van traditiegetrouw) onze eigen festival-anthem door de glasvezelkabel: in 2023 was het Zwarte Cross Boogie met onze PRONK als schrijver en uitvoerende.

Donderdag – 20 juli 2023

Op donderdag schitterde Tante Rikie en haar draagstoel door afwezigheid. De Queen hees zich in burgerkleding en begon aan haar eerste Zwarte Cross als bezoeker. Op donderdagavond trapten we af met een groots gala in de Megatent: Nozem Oil bestond 10+1 jaar en dat was de reden voor een smerig lekker feest van, door en met Nozem(s). Het werd een avond vol spektakel, brommers, rariteiten, zingen, dansen en een diverse line-up met als gruwelijke verrassing Lee ‘You Neeeeeeever Walk Alone’ Towers. Topstart!

Vrijdag – 21 juli

Het Stadsplein opende feestelijk haar poort op vrijdag. In tijden van polarisatie bood dit plein soelaas aan alle boeren, burgers en buitenlui die niets hebben met de onzinnige stad versus platteland-discussie. Het Stadsplein combineert namelijk op vernuftige wijze alle voordelen van het urbane leven met de geneugten van de wereld buiten de Randstad: geen toeristen, geen BN’ers, geen bakfietsen, geen rolkoffers, geen parkeerkosten, geen dealers, geen junks, geen stoplichten, geen drugstoeristen, geen Uber, alles op loopafstand en geen inwisselbare internationale winkelketens en fastfoodrestaurants. Wat is Het Stadsplein dan wél: diverse kroegen, livemuziek, een tattooshop voor toegewijde Nozem-fans, Gaycafé De Kast, een Zwarte Cross Sneakers flagshipstore, een prachtige fonteinbar, Café Harder! en een kapsalon met de profs van AMI kappers. Ook vind je hier oude bekende Stamcafé De Schans, dat dankzij Marga Klompé en Grolsch overdag een ‘tweede jeugd’-café wordt en in de avond in een hossende pianobar. Literair Verhalencafé Het Ezelsoor, óók op Het Stadplein, verwelkomde onder andere schrijvers Marcel van Roosmalen en Lale Gül.

Op vrijdag mochten in de Calimero-klasse de jonge crossers Jay Groeneveld, Marcio van de Laars en Madden Visser de eerste, tweede en derde prijs in ontvangst nemen. In de 125CC klasse was de top drie: Damien Knuiman, Roan Tolsma en Senna van Voorste.

Deze Zwarte Cross was er ook aandacht voor ontoelaatbaar gedrag. Doe alsof je thuis bent! riepen wij: maak van deze Zwarte Cross een ongedwongen feest waarin iedereen veilig zichzelf kan zijn. Behandel de heilige weilanden in Lichtenvoorde, Vragender en Lievelde vier dagen en nachten als je eigen achtertuin. We namen een reeks maatregelen om ontoelaatbaar gedrag tegen te gaan, we zorgden dat we beter bereikbaar waren voor klachten en opmerkingen en een campagne riep jullie op om het allemaal lekker onbenullig en tóch binnen de perken te houden. Lees hier hoe we terugkeken op het project.

Zaterdag – 22 juli

’s Zaterdags werd de eerste prijs in de 250CC klasse gewonnen door Kay Karssemakers, gevolgd door Boris Blanken en Kjeld Stuurman. In de 500 cc-klasse kwamen Henry Jacobi (DE), Mathys Boisramé (FR) en Noah Ludwig (DE) als winnaars uit de bus.

Zondag – 23 juli

Marcel van Roosmalen ging ons op zondagochtend voor in een gebed van irritatie, opstandigheid en humor van het meest onderkoelde soort. In de loop van de zondag konden we de balans opmaken van een, op z’n zachtst gezegd, bewogen editie met een recordaantal van 237.500 bezoekers. De vrijdag van deze Zwarte Cross-editie kreeg een donkere rand door een ongeluk bij een attractie met een valluik. Een bezoeker liep hierbij letsel op en werd met de ambulance vervoerd naar het traumacentrum in Enschede. De attractie bleef de rest van het festival gesloten. Op zaterdag werd, na een aantal uren, een persoon teruggevonden nadat de Zwarte Cross haar bezoekers en volgers op social media had opgeroepen te helpen zoeken. Desondanks die incidenten verliep het evenement organisatorisch zeer soepel.

In de nieuwe Ladiesklasse won zondag Lotte van Drunen, gevolgd door Malou Jakobsen (DE) en Lucy Barker (GB). En in de 85 cc-klasse werd de top drie: Dex Kooiker, Dean Gregoire en Timo Heuver.

scrollen