Toegankelijkheid
De Zwarte Cross is voor iedereen, dus we vinden het belangrijk dat je ook kunt genieten van het festival als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit of een gehoorbeperking hebt. Op deze pagina vind je alles wat we doen om het terrein toegankelijker te maken, zoals rolstoelvriendelijke toiletten, rolstoeltaxi’s, Rollywood en tolken.
Rollywood
Rollywood is een overnachtingsplek waar je als rolstoelgebruiker kunt ervaren hoe het is om een heel weekend vol gas te gaan op de Zwarte Cross. Hier vind je alles wat je nodig hebt om de mooiste vierdaagse van Nederland te volbrengen. Vervoer, slaapplek plus lift, rolstoelvriendelijke toiletten, zorgunits, (medisch) personeel en heel veel meer. Ben je rolstoelafhankelijk en sta je op de camping, maar slaap je niet in Rollywood? Eventueel kun je wel gebruik maken van de faciliteiten.
Wil je graag één of meerdere nachten verblijven in Rollywood? Vul dan het inschrijfformulier in op www.nrpu.nl en mail het naar [email protected]. Er is veel belangstelling, dus meld je op tijd aan.
Kaarten voor Rollywood zijn even duur als gewone Zwarte Cross-campingkaarten. Kom je met de rolstoel naar de Zwarte Cross, maar verblijf je niet op Rollywood? Dan kun je gewoon normale Zwarte Cross-kaarten kopen.
Rollywood-gasten kunnen parkeren op P1 – VIP en worden daar met gator plus aanhanger opgehaald en naar Rollywood gebracht.
Rolstoelvriendelijke toiletten
De plattegrond met alle rolstoelvriendelijke toiletten vind je hierboven. Klik op de afbeelding om hem te vergroten.
Bovenstaande plattegrond is tijdens de Zwarte Cross ook op papier verkrijgbaar bij de infobalie en wordt uitgedeeld bij de rolstoelpoort van de Hoofdingang. Daarnaast kun je alle rolstoelvriendelijke faciliteiten vinden in de Zwarte Cross-app. Ga daarvoor naar de interactieve plattegrond, tik op het icoontje in de rechter bovenhoek en vink de optie ‘rolstoelvriendelijk’ aan.
De rolstoelvriendelijke toiletten op het festivalterrein staan backstage. Deze toiletten zijn bereikbaar via de dichtstbijzijnde doorgang. Hier vind je een beveiliger die op de hoogte is en je kan doorverwijzen naar het toilet. Op de camping zijn er bij elk badhuis rolstoelvriendelijke toiletten en douches.
Wil je van de rolstoelvriendelijke toiletten gebruikmaken zonder dat je in een rolstoel zit (bijvoorbeeld omdat je een stoma hebt)? Dat kan uiteraard. De aanwezige beveiligers zijn op de hoogte dat ook mensen zonder rolstoel gebruik mogen maken van de rolstoelvriendelijke toiletten als ze zich melden.
Parkeren
Er is een rolstoelvriendelijke parkeerplaats. Deze parkeerplaats is geasfalteerd en bevindt zich dichtbij de Hoofdingang (circa 300 meter). Volg de gele borden met het rolstoelpictogram om deze parkeerplaats te bereiken. Toegang tot deze parkeerplaats krijg je op vertoon van een gehandicaptenparkeerkaart.
Heb je geen gehandicaptenparkeerkaart maar is er wel een dringende reden waarom je op deze parkeerplaats zou moeten parkeren? Stuur dan minimaal 7 dagen voor het festival een mailtje naar [email protected].
Rolstoeltaxi
Met dank aan Van Raam rijden er rolstoeltaxi’s rond. Dit zijn fietstaxi’s met een platform waar je met je rolstoel op kunt staan. Vrijdag t/m zondag staan ze van 10:00 tot 12:00 klaar om je van de rolstoelvriendelijke parkeerplaats naar de Hoofdingang te brengen. Tussen 12:00 en 20:00 kun je ze bellen en dan brengen ze je van A naar B op het festivalterrein. Van 20:00 tot 22:00 rijden ze van de Hoofdingang naar de parkeerplaats. Op donderdag is de rolstoeltaxi beschikbaar vanaf 15:00 uur.
In de aanloop naar de Zwarte Cross 2025 delen we hier het telefoonnummer van de duwcrew. Bereikbaarheid: donderdag 15:00-22:00, vrijdag t/m zondag 10:00-22:00.
Rolstoelpodium
Er is een rolstoelpodium geïntegreerd in het Hoofdpodium. Zo zit je als rolstoelgebruiker nog dichter op het tumult! Dit podium is bereikbaar via de linkerzijde van het Hoofdpodium.
We krijgen veel vragen over een rolstoelpodium in de Megatent, maar dit is helaas niet haalbaar in verband met veiligheid.
Sta-op stoelen
Onze partner Life & Mobility is op de Zwarte Cross aanwezig met sta-op-stoelen. Hiermee bieden zij rolstoelafhankelijke bezoekers een wel heel bijzondere festivalervaring: in deze rolstoelen wordt een persoon goed vastgemaakt en vervolgens in rechtop staande positie gebracht. Zo kun je als rolstoeler een optreden ervaren op dezelfde ooghoogte als niet-rolstoelafhankelijke bezoekers. Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden? Neem contact op met Life & Mobility via Cynthia Hendriks ([email protected]). Klik hier voor alle informatie.
Rolly’s Royce
Net als vorig jaar rijdt er weer een wagen met rolstoelafhankelijke bezoekers over de crossbaan, zodat zij de cross vanaf de eerste rang kunnen meemaken! Deze Rolly’s Royce-wagen is gemaakt door Rikies Angels Noordoostpolder in samenwerking met Life & Mobility, en vertrekt vanuit Rollywood. Meerijden? Meld je aan via deze website.
Scootmobiel
Het is niet mogelijk om je scootmobiel op te laden op ons terrein.
Doven en slechthorenden
In 2024 waren er voor het eerst schrijftolken aanwezig in de Theatertent, zodat mensen met een gehoorbeperking de voorstellingen ook konden volgen. In 2025 worden er naast schrijftolken ook muziektolken ingezet! We houden je op deze pagina op de hoogte zodra bekend is bij welke optredens de tolken te vinden zullen zijn. Heb je een gehoorbeperking en wil je met je eigen tolk naar de Zwarte Cross komen? Mail ons dan even om te overleggen, op [email protected].
Allergieën
Het is niet toegestaan om zelf eten en drinken mee te nemen naar de Zwarte Cross, maar als je een overgevoeligheid (allergie) hebt, dan mag je op vertoning van een medicijnpaspoort wel een normale portie van je eigen eten en drinken meenemen. Een medicijnpaspoort kan altijd gratis worden opgevraagd bij de huisarts, apotheek en/of medisch specialist. Voor vragen kun je contact opnemen via [email protected].
Eet je lactosevrij of glutenvrij? In de interactieve plattegrond in de Zwarte Cross-app kun je selecteren op dieetopties. Tik op het icoontje rechtsboven in de plattegrond, scroll naar beneden en klap het menu ‘Labels’ uit. Nu kun je jouw dieetvoorkeur aanvinken en vind je alle geschikte cateraars op de kaart.
Vragen
Vragen over toegankelijkheid op de Zwarte Cross kun je altijd sturen naar [email protected].