0
Zoeken Winkelmand 0

2010: Jaar van tegenslagen

2010 gaat de boeken in als een jaar van tegenslagen, met een overlijdensgeval en een orkaan.

Tijdens de voorbereidingen woedde er een orkaan over het festivalterrein. De tenten zijn bestand tegen windkracht 12, dus de verbazing en angst waren groot toen de ongeveer 230 man tellende opbouwploeg alle tenten door de lucht zag vliegen. De ravage was ongelofelijk. Er vielen gelukkig slechts vier lichtgewonden, maar de schrik zat er goed in! Al snel besloot de Feestfabriek Alles Komt Goed BV dat de Zwarte Cross hoe dan ook door moest gaan. Mede door de ongelofelijke inzet van het productieteam (niks krig ons d’r onder!) werd op Achterhoekse wijze in de handen gespuwd; d’r an! Er kwamen hartverwarmende aanbiedingen uit de hele Achterhoek van vrienden, buren, verenigingen en bedrijven die allemaal hun hulp aanboden.

Helaas werd deze positieve vibe doorbroken doordat er een bedrijfsongeval plaatsvond op de Zwarte Cross bij een kermisattractie, waarbij een medewerker om het leven kwam. Iets waar we allemaal even bij stil hebben gestaan. Ondanks al deze tegenslagen, waren er ook positieve dingen bij het eerste lustrum van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Het programma-aanbod en de aankleding van het terrein waren enorm toegenomen. Het aantal theaterartiesten verdriedubbelde opnieuw en groeide naar meer dan 300 per dag en er kwam steeds meer maatwerk, dus de Zwarte Cross huurt artiesten in voor zelfverzonnen ideeën.

Nieuw op de baan zijn de Calimeroklasse (jongens en meisjes van 4 tot 8 jaar oud) en de Religieklasse. Zwarte Cross was in 2010 het eerste evenement van Nederland waar de BOB gratis (non alcoholisch) kon drinken. Op zondag was vroeg in de middag de Zwarte Cross al volledig uitverkocht en werd via de media en tekstborden op de snelweg voor Arnhem al opgeroepen niet meer naar Lichtenvoorde te gaan. Het bezoekersaantal in 2010 was 148.000, een nieuw record.

>> Bekijk de poster

scrollen