0
Zoeken Winkelmand 0

2022: Welkom Thuus

Samen met duizenden gelijkgestemden renden Zwarte Crossers in 2022 nog één laatste maal in de open armen van de afzwaaiende mater familias, godin en bedenker van de Achterhoekse oerknal: Tante Rikie. In haar Tuin der Lusten, die Zwarte Cross-bezoekers het gezamenlijke thuus noemen, vond men ook in 2022 sappige groene weides tot zover het oog reikte, zalvende klanken die de knalpiep van Eustachius streelden, paradijselijk geurende feromonen en spijzen, een gouden sap dat maar bleef vloeien en ondertussen vloog iedereen voorbij op een collectieve high van goeie zin. 

Wat een editie! Vier dagen lang zwierden 229.900 festivalgangers over de 160 hectare grond: eindelijk thuus. Het werd een editie waar festivaldirectrice Tante Rikie alleen maar van kon dromen. Na een bomvol programma inclusief verrassingsoptredens, een Uitzwaaigala en Defilé gaat de ‘madre de familia’ der Zwarte Crossers na 25 jaar nu toch echt met pensioen. We love you 4-ever Rikie!

>> Bekijk de poster

Donderdag – 14 juli 

Wauw, al die jarenlange opgekropte goeie zin en vrolijkheid kwamen volledig tot ontploffing hier in Lichtenvoorde. De Zwarte Cross was in 2022 weer terug in het basispakket en dat vierden iedereen uitbundig! De poorten van Rikies Tuin der Lusten openden en duizenden nieuwsgierige puppies dartelden op donderdag over de sappige groene campingweides. De eerste festivaldag stond gelijk in het teken van Tante Rikies Grote Uitzwaaigala. Rikiezalmeliefhebben wat een heerlijke openingsavond was dat! Op de klanken van AC/DC kwam Rikie met haar dragers en draagstoel de catwalk op en de tent ontplofte! Onze koningin zat vervolgens vijf heerlijke uren met volle teugen te genieten op de troon van het Megatent-podium! Via de showtrappen kwamen Corry Konings, Dennie Christian, Gerard Joling, Ancora en nog véél meer van haar lievelingsartiesten voor haar zingen. Met haar (klein)kinderen en haar trouwe lakei Johan swingden ze zelfs nog op Jovink, die natuurlijk voor de gelegenheid weer bij elkaar kwamen. Een eerste festivaldag met tranen van vreugde, liefde en verdriet! Alles zat erin!

Vrijdag – 15 juli

De dagbezoekers voegden zich bij de campinggasten en het hele terrein openbaarde zich aan iedereen. In het Blagenparadijs leerden kinderen metselen en werden spontaan bands gevormd die even later hun debuut maakten op de mini mainstage. Verderop werd het wereldrecord meezingen verbeterd: Antoon was de held van de Megatent en baadde in een zee van lichtjes. Op de crossbaan reed de 14-jarige Lotte van Drunen alles aan flarden: ze werd derde in de eerste manche en won de tweede manche. Daardoor versloeg deze jongedame in het totaalklassement alle stoere kerels die er meededen. The future is female! Tante Rikie roept het al jaren. Er vlogen nog wat F16’s over als eresaluut aan Rikie, precies op het moment dat Dropkick Murphys hun surprise show aftrapte in Café Harder! Honderd fans die de – niet al te moeilijke – cryptische boodschap uit ons pushbericht ontcijferden stonden oog in oog met hun helden. Een ultiem Zwarte Cross-moment! En och jee, wat kwam daar uit de lucht vallen: een skydiver met een verlovingsring op zak. Daar werd een dame hééél gelukkig gemaakt door haar vriendje. En vriendje, op zijn beurt, was dolgelukkig omdat ze het goede antwoord gaf. Een volmondig ‘ja’ en tranen van blijdschap. Op de Zwarte Cross gebeurt ALLES!

Zaterdag – 16 juli

We waren ’s ochtends juist onderweg naar de crossbaan toen we Orgel Joke het publiek bij de Theaterweide om haar vingers zagen winden. Het geheime wapen, de techno preset op haar keyboard, stuwde iedereen tot grote hoogten. Voorts dan, richting de crossbaan. Met zand tussen de tanden maakten tienduizenden tegelijk kennis met de mooiste sport ter wereld. Er werd kanonhard gereden in de 250CC en 500CC. In de specialklasse vergaapten we ons aan de meest geweldige bouwsels en toen gingen we weer naar de Theaterweide, want ze hadden werkelijk een droom line-up op zaterdag: Marcel van Roosmalen, Kamagurka & Herr Seele, Stefano Keizers én Andre Manuel. Heerlijk hallucinant en absurdistisch en underground. Tussendoor spiekten we even op het Hoofdpodium bij Suzan & Freek, we zagen nog nooit zo’n mensenmassa voor het Hoofdpodium! Pronk z’n rock ‘n roll was heerlijk vet en oerprimitief. De Jeugd van Tegenwoordig (verantwoordelijk voor het allermooiste en allerkortste gedicht in de Nederlandse taal: ‘Het leven is een kroeg / en ik zit er al vroeg’) lieten onze weides opnieuw kolken.

Zondag – 17 juli

De ochtend van de laatste festivaldag begon met een brok in onze keel die we niet zomaar weggespoeld kregen: Tante Rikie nam afscheid. En hoe! Het werd een heerlijk vrolijk en spectaculair chaotisch Defilé. Frans Bauer was erbij met lieve woorden die Rikie tot tranen roerden. Hij zong ‘Oerend Hard’ en ‘Du Hast’ van Rammstein en de klapper ‘Hoofd, schouders knie & teen’ ontbrak natuurlijk niet. Alles werd door duizenden en duizenden meegezongen en net toen we dachten dat we alles gehad hadden: Rata! Rata! Ratatatatata! Juist: ‘Heb je even voor mij’ als klapstuk. Tussendoor werden de Koninklijke Tante Rikie Lintjes uitgedeeld aan dolgelukkig winnaars, schoven mensen langs Rikie voor een knuffel en een kus, kregen Rikie en Frans een gouden plaat (die werd afgeleverd uit de handen van een skydiver), werd Frans gekroond tot ‘Zwarte Cross Eregast voor het Leven’ én kwam René Froger nog met een uitnodiging voor Rikie om te zingen in de Johan Cruijff Arena met De Toppers. We willen maar zeggen: er zijn zondagochtenden geweest waarop we minder meemaakten. De rest van de dag was er natuurlijk weer één van uitersten: van ‘Lekker Lesbisch Lamineren’ in Gaycafé De Kast tot aan Fresku in the Noaberhood. Op de crossbaan was het fokking spannend! De snelste crossers waren in 2022 uiteindelijk: Daan Overveld in de Calimero 50cc, Lotte van Drunen in 125cc, Kjell Verbruggen in de 250cc, Gert Krestinov in de 500cc, Jan Vlaeymans bij de Quads en Etienne Bax/Ondrej Cerbak in de Zijspanklasse.

scrollen