0
Zoeken Winkelmand 0

Veelgestelde vragen

1. Tickets

Waar kan ik tickets bestellen voor de Zwarte Cross 2024?

Dat kan hier! Meer info over beschikbare ticketsoorten en -prijzen? Kijk dan hier eens. Hopelijk zien we je in juli!

Het festival komt eraan en ik ben mijn tickets kwijt. Wat nu?

Adem een paar keer in en uit (en blijf dit ook regelmatig dagelijks doen) en ga naar deze ticketskwijt-link. Vul het e-mailadres (waarmee je besteld hebt) in. Ben je crossdeelnemer of helper en ben je je ticket(s) kwijtgeraakt? Klik dan hier. Vul het e-mailadres in (waarmee je besteld hebt) en je bestelcode in. Die code vind je op je bankafschrift. Je krijgt de ticket(s) vanzelf weer in je mail. Tip: check ook je spam.

Ik zit in een rolstoel en wil graag naar de Zwarte Cross. Kan dat?

Ja natuurlijk! Er zijn geen speciale tickets voor rolstoelgebruikers. Je kunt dus gewoon een regulier ticket aanschaffen. Houd er wel rekening mee dat het festivalterrein grotendeels uit weiland bestaat. Zeker bij slecht weer is het dus lastig rijden met een rolstoel. Desondanks hebben we wel een aantal voorzieningen om het voor mensen met een beperking ook zo aangenaam mogelijk te maken. Kijk daarvoor eens op deze pagina.

Ik heb de verkeerde tickets, kan ik ze ruilen?

Wij nemen geen tickets terug, ruilen is ook niet mogelijk. Wil je toch van je kaart af, dan drukken wij je op het hart alléén je ticket te verkopen via www.ticketswap.nl. Dit is een officiële partner waar jij veilig en eerlijk jouw ticket kan verkopen. TicketSwap maakt een compleet nieuwe ticket aan op de naam van de koper, de oude code wordt hiermee ongeldig gemaakt. LET OP: het is niet mogelijk om een ticket waar je borg over hebt betaald te verkopen via TicketSwap. De borg wordt namelijk automatisch teruggestort naar de rekening waarmee de ticket origineel bij ons is gekocht.

De tickets die ik wilde kopen, blijken uitverkocht. EN NU DAN?

Een combinatie van geduld en TicketSwap. Alleen bij TicketSwap garanderen we een 100% veilige transactie (de kaartkoper krijgt een splinternieuwe ticket uit ons systeem) én de verkoper mag maximaal 20% boven de aankoopprijs verkopen. Zijn we meteen van die doorverkoop-woekerprijzen af. Koop dus NIET VIA ANDERE KANALEN! LET OP: Grasnapolsky- en camper/caravan-kaarten kunnen niet aangeboden en gekocht worden op TicketSwap, i.v.m. de borg die teruggestort wordt op de rekening van de koper die bij ons bekend is (eerste koper).

Ik wil mijn ticket graag verkopen, kan dat?

Dat is mogelijk, via TicketSwap. TicketSwap is een officiële partner van ons en dus 100% betrouwbaar. Verkoop dus NIET VIA ANDERE KANALEN! LET OP: Grasnapolsky-, Camping ’t Zilveruitje en camper/caravan-kaarten kunnen niet aangeboden en gekocht worden op TicketSwap, i.v.m. de borg die teruggestort wordt op de rekening van de koper die bij ons bekend is (eerste koper).

Zowel niet als wel gepersonaliseerde tickets kunnen via TicketSwap aangeboden worden. Is de order gedeeltelijk of nog niet volledig gepersonaliseerd? Dan kan de hoofdboeker via de reeds ontvangen mail van Paylogic de ticket(s) aanbieden op TicketSwap. Dit kan dan via de banner in de mail of via de MyOrder-omgeving. Klik in deze omgeving op ‘Meer acties’ en vervolgens op ‘Verkopen via TicketSwap’. Vervolgens kunnen één of meerdere ticket(s) gekozen worden voor verkoop. Is de order volledig gepersonaliseerd? Dan kun je ervoor kiezen om de volledige PDF met tickets te uploaden en dan via TicketSwap de gewenste ticket(s) te kiezen voor verkoop, of om ook via de MyOrder-omgeving van Paylogic naar ‘Meer acties’ en ‘Verkopen via TicketSwap te gaan’ om zo vervolgens de gewenste ticket(s) te verkopen via TicketSwap.

Ik heb mijn kaart gekocht via [insert naam louche verkoper X], is dit veilig?

We hebben nu al vaak genoeg gezegd dat je enkel via ons of via TicketSwap kaarten moet kopen. Alleen in dat geval kunnen we de geldigheid garanderen. TicketSwap is namelijk een officiële partner van ons en 100% betrouwbaar. Dit is dus de enige andere manier – naast onze eigen ticketshop – om aan betrouwbare tickets te komen voor dit evenement. Ieder ander verkoopkanaal wordt absoluut niet door ons aangeraden en van deze tickets kunnen wij de betrouwbaarheid ook niet garanderen.

2. Personalisatie

Kan ik de naam op een ticket nog veranderen?

Dat is mogelijk via de MyOrder-omgeving van Paylogic. Alleen de hoofdboeker kan een naamswijziging doorvoeren. Dit kan als er bijvoorbeeld een fout is gemaakt tijdens het invoeren van de gegevens, of als je niet meer kunt gaan en een ticket toch aan een goede bekende wilt geven. Het werkt als volgt: de hoofdboeker klikt in de mail van Paylogic op ‘bestelling beheren’ > dan selecteer je ‘naam wijzigen’ > de gegevens van de nieuwe tickethouder kunnen ingevuld worden > je komt op een nieuwe pagina ‘mijn bestelling’ en hier zie je dat het ticket naar de nieuwe tickethouder is verzonden, selecteer hier ‘bevestigen’ om de naamswijziging te voltooien. Let op: de order blijft op naam van de hoofdboeker die in eerste instantie de bestelling heeft geplaatst.

Heb je een ticket gekocht via TicketSwap, en wil je hiervan de naam wijzigen? Ga dan naar deze website en vul het e-mailadres in die je hebt gebruikt bij de koop van de ticket. Je ontvangt een mail van Paylogic genaamd ‘Je bestellingen’. Klik op het ordernummer, behorend bij het evenement waar je een naamswijziging voor wilt doen. Er opent zich een nieuwe webpagina, hier kun je bij ‘meer acties’ klikken op ‘naam wijzigen’.

Ik heb mijn tickets ineens ontvangen zonder dat ik ze gepersonaliseerd heb. Wat is dit?

Je hebt geluk gehad: omdat dit het eerste jaar is dat we met personalisatie werken, hebben we de minderheid van bezoekers die hun kaarten last minute nog steeds niet hadden gepersonaliseerd, hun kaarten toegestuurd. Dit om massale drukte aan de poort te voorkomen. Wees je ervan bewust dat we je een beetje hebben verwend, want volgend jaar doen we dit niet meer.

Waarom moeten tickets voor deze editie gepersonaliseerd worden?

Voor de Zwarte Cross 2024 is het om een aantal redenen noodzakelijk dat tickets gepersonaliseerd worden. Zodra de kaartverkoop net is gestart, worden de eerste tickets al aangeboden door oplichters en/of handelaren. De handelaren verkopen de tickets in de meeste gevallen voor veel meer door en die zwarthandel willen wij graag tegengaan. Naast dat deze vaak met winst verkocht worden, kunnen wij de geldigheid van deze tickets niet garanderen. Naast dat we hiermee de zwarthandel proberen tegen te gaan, kunnen we door personalisatie al onze bezoekers beter informeren over ons festival, en dus niet alleen de hoofdboeker.

Laat je niet oplichten
Koop dus enkel je tickets via onze ticketshop, of via onze partner TicketSwap. Dit betekent dat de verkoper max. 20% bovenop de verkoopprijs mag vragen, dat de koper een spiksplinternieuwe ticket ontvangt en dat het oude ticket ongeldig wordt gemaakt. Zo ben je verzekerd van een geldig ticket!

Kun je om wat voor reden dan ook niet meer gaan?
Dan heb je dus – net als andere jaren – de mogelijkheid om je ticket(s) via TicketSwap aan te bieden. Daarnaast is het ook mogelijk om als hoofdboeker zelf een naamswijziging te doen in de MyOrder-omgeving van Paylogic.

3. Algemeen

Wat zijn de openingstijden van de Zwarte Cross 2024?

De openingstijden van de Zwarte Cross 2024, van zowel het festivalterrein als het Walhalla (enkel toegankelijk voor campinggasten), vind je op deze pagina (indien bekend).

Wanneer is de Zwarte Cross in 2024?

In 2024 vindt de Zwarte Cross plaats op 18 – 19 – 20 – 21 juli!

Blokkenschema + plattegrond printen? Kan ook.

Wat is nou meer festivalvoorpret dan met een uitgeprint blokkenschema en een handvol markeerstiften aan de keukentafel afstrepen wat je wil zien? Nou? Misschien met een biertje, een uitgeprint blokkenschema en een handvol markeerstiften aan de keukentafel afstrepen wat je wil zien. Ok, hoe dan ook. Voor de old school festivalgangers hierbij de linkjes naar de blokkenschema’s-op-PDF en een plaatje van onze 2024-plattegrond.

Zijn er kluisjes?

Tijdens de Zwarte Cross vind je op vier verschillende plekken kluisjes. Klik hieronder op de locatie om direct naar de juiste lockershop te gaan en om meer te weten te komen over alle maten en prijzen:

Er zijn uiteraard ook kluisjes beschikbaar voor mensen die niet gereserveerd hebben. Voor vragen met betrekking tot de kluisjes, mail naar [email protected]. Locker-reserveringen komen niet in aanmerking voor TicketSwap en/of andere doorverkoop.

Mag ik eten en drinken meenemen?

Het is niet toegestaan om eten en drinken mee naar binnen te nemen. Er zijn voldoende eet- en drinkgelegenheden op het terrein aanwezig. Als je een overgevoeligheid (allergie) hebt, dan mag je op vertoning van een medicijnpaspoort wel een normale portie van je eigen eten en drinken meenemen. Een medicijnpaspoort kan altijd gratis worden opgevraagd bij de huisarts, apotheek en/of medisch specialist. Voor vragen kun je contact opnemen via [email protected].

Het is wel toegestaan om een lege PET fles van max. 500ML zonder dop mee te nemen.

Waar kan ik vega(n)/glutenvrij/lactosevrij eten kopen?

Ons cateringaanbod is zeer divers en er komen steeds meer vegetarische, veganistische, glutenvrije en lactosevrije opties. Alle cateraars zijn te vinden op de plattegrond in de Zwarte Cross-app, inclusief informatie over allergenen en dieetwensen.

Zijn zonnebrand, parfum en cosmetica toegestaan op het terrein?

De volgende producten zijn toegestaan op de camping en het festivalterrein als uitzondering op de ticketvoorwaarden:

Camping

 • Zonnebrand (maximaal 250 ml)
 • Deodorant in spuitbus of een roller
 • Parfum (maximaal 50 ml)
 • Verzorgingsproducten en cosmetica in originele verpakking

Festivalterrein

 • Zonnebrand (maximaal 250 ml)
 • Deodorant in een roller
 • Parfum (maximaal 50 ml)
 • Cosmetica in originele verpakking (geen spuitbus)
Is er alcoholvrij bier verkrijgbaar?

Jawel, bij alle barren!

Wat is de minimumleeftijd voor bezoekers op de Zwarte Cross?
 • Voor het festivalterrein geldt geen minimumleeftijd. Kinderen onder de 1.40m mogen gratis naar binnen en hebben dus geen ticket als toegangsbewijs nodig. Kinderen t/m 15 jaar kunnen op vertoon van een jeugdkaart naar binnen. LET OP: T/m 14 jaar moet je wel onder begeleiding van een volwassene het terrein op.
 • Op de Zwarte Cross-camping geldt een minimale leeftijd van 18+. Ben je onder de 18, dan kun je géén campingpolsbandje bemachtigen. Koop dan dus ook géén campingkaart.
Ik kreeg laatst een knipoog van mijn buurjongen. Ben ik nu zwanger?

Dat ligt ten eerste aan je geslacht en ten tweede aan waar je afgelopen weekend gezeten hebt. Als je nergens op hebt gezeten én je bent een man, dan ben je vermoedelijk niet zwanger.

Mag ik een stoel, krukje of barkruk meenemen?

Dit antwoord willen we niet onder stoelen of banken steken, helaas mag je niet je eigen stoel of (bar)kruk meenemen.

Check de huisregels voor het complete overzicht wat je wel en niet mee mag nemen.

Kan ik mijn telefoon ergens opladen?

Jazeker, we hebben een telefoonoplaadpunt op het festivalterrein. Check de plattegrond indien beschikbaar.

Ik gebruik medicijnen en deze moet ik ook op het festival gebruiken, mag ik deze zomaar meenemen?

Medicijnen, eten en vloeistoffen die noodzakelijk zijn i.v.m. overgevoeligheden (allergie) of ziekte/aandoening mogen i.c.m. een medicijnpaspoort mee naar binnen op het evenemententerrein. Een medicijnpaspoort kan altijd gratis worden opgevraagd bij de huisarts, apotheek en/of medisch specialist. Voor vragen kun je contact opnemen via [email protected].

Stel ik bloed, heb een blaar of moet kolven. Waar moet ik zijn?

De EHBO is er voor al uw klein zeer, groot zeer, blaren, kolfbehoeften en het gekoeld bewaren van medicijnen. Op het festivalterrein is het mogelijk om te kolven en medicijnen gekoeld te bewaren bij de EHBO-post tegenover de Discotent, naast de toiletten. Campinggasten die moeten kolven of medicijnen gekoeld moeten bewaren kunnen terecht bij de EHBO-post naast de merchandise-stand op de camping. Voor het prikken van blaren verwijzen we je naar de EHBO-post op het festivalterrein die zich tussen de stand van Pluggerz en Veilig Feesten bevindt.

Is er wifi op het festivalterrein?

Jazeker, dus blaas die databundel er niet doorheen. Maak gebruik van onze gratis wifi, bij de wifi hotspots! Mede mogelijk gemaakt door onze vriendjes van Extreme Networks. De hotspots zijn te vinden via de interactieve map in de Zwarte Cross-app (indien beschikbaar).

Doen jullie ook nog iets aan duurzaamheid?

Jaweeeeeellll. Wij noemen dit onze ‘logische voetafdruk’. Meer informatie over wat we allemaal doen om ons steentje bij te dragen aan een betere maatschappij, vind je hier.

Kan ik tijdens het festival het terrein af?

Uiteraard! Campingknasterds hebben een bandje waarmee ze altijd mogen komen en gaan, dagbezoekers kunnen zich melden bij de uitgang.

Kan ik pinnen op de Zwarte Cross?

Er is geen geldautomaat op de Zwarte Cross. Cash geld pinnen op het festivalterrein is dus niet mogelijk. Dit is ook niet nodig, want alles kan met pin of met munten betaald worden en munten kunnen natuurlijk wel met cash betaald worden.

Vanaf welke leeftijd mag ik zonder begeleiding van een volwassene het terrein op?

Vanaf 14 jaar mag je zonder toezicht van een volwassene het terrein op. Tot 14 jaar is het dus noodzakelijk om samen met een volwassene het terrein op te gaan.

Krijg ik een boete als ik een segretje opsteek?

In afgesloten ruimtes en in tenten mag NIET gerookt worden. Ook e-smoken wordt daar niet geaccepteerd. Als organisatie worden wij hierop gecontroleerd en (flink) beboet, dus is het logisch dat wij daar zelf op het festivalterrein ook op gaan controleren. Rook je in een tent of afgesloten ruimte, dan riskeer je een boete van € 70,-.

Ik heb te maken gehad met ontoelaatbaar gedrag, waar kan ik dit melden?

Vandalisme, seksueel grensoverschrijdend gedrag, racisme, homofobie en vrouwonvriendelijkheid horen absoluut niet thuis op de Zwarte Cross. Als jou iets is overkomen of als je iets gesignaleerd hebt wat niet deugt, twijfel dan niet en doe je verhaal bij ons. Je kunt hiervoor tijdens het evenement terecht bij de Infostand (die vind je als je richting de hoofdentree loopt, nabij de kluisjes, en heeft dezelfde openingstijden als het festivalterrein) of in het Gemeentehuis op de camping (24 uur per dag geopend). Hier zijn ervaren vertrouwenspersonen aanwezig die voor je klaar staan. Na afloop van het evenement is het mogelijk om contact met ons op te nemen via [email protected].

Ik ben een extreem-rechtse fascist, heb 0 humor of ben een boer die alleen ladderzat met bier wil gooien en dingen wil afbreken. Mag ik naar de Zwarte Cross?

Beter van niet. Je past niet bij ons open-minded gedachtegoed, zal de flauwe en sarcastische grappen op ons festivalterrein niet snappen en bent onbekend met Achterhoeks ‘noaberschap’. We zijn een inclusief festival, gaan normaal met elkaar en elkaars spullen om en lachen graag samen met elkaar terwijl we er een fijn koud biertje bij drinken. Vandalisme en onzedelijk gedrag worden ook streng aangepakt op ons festival.

Mag ik met mijn drone boven/rondom het festivalterrein vliegen?

Het is niet toegestaan om met drones boven/rondom het festivalterrein te vliegen.

Wordt er tabak verkocht op de Zwarte Cross?

Zowel op de camping als het festivalterrein is een verkooppunt voor tabak aanwezig.

Mag ik ook wiet meenemen!? En pillen en heroïne?

Op de Zwarte Cross gelden dezelfde wetten als in heel Nederland. Dat houdt dus in dat soft- en harddrugs verboden zijn. Je kunt daarop bij binnenkomst van camping- en festivalterrein gefouilleerd worden en als we iets aantreffen wat niet door de beugel kan, zullen we je overdragen aan de plaatselijke politie.

Kan ik de fietsaccu van mijn elektrische fiets in een locker leggen?

Dit is niet mogelijk, want accu’s zijn niet toegestaan op het festivalterrein.

Hoe zit het met munten en draagtray inname?

Op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag kunnen van 16.00 tot sluit munten en draagtrays ingeleverd worden op het festivalterrein. Dit kan bij de bemande muntenkassa, dichtbij de hoofdentree. Op maandag kunnen campinggasten van 07.00 tot 12.00 munten en draagtrays inleveren bij de bemande muntenkassa op de camping.

Wanneer je munten en/of draagtrays inlevert, ontvang je het bedrag terug op je rekening door middel van retourpinnen. We betalen dit dus niet uit in cash.

Zijn er speciale voorzieningen voor rolstoelgebruikers?

Jazeker, ieder jaar doen we ons best om ons festival zo toegankelijk mogelijk te maken. Hoe lastig dat ook is op onze weilanden. Check alle voorzieningen hier. We hebben o.a. speciale rolstoeltoegankelijke-toiletten en -douches en de rolstoeltaxi’s zijn er ook dit jaar weer! Check hier alle info over toegankelijkheid.

Kan ik de algemene voorwaarden en huisregels nog ergens vinden zodat ik ze nog eens rustig door kan lezen?

Uiteraard, die vind je hierzo.

Stel ik ben mijn caviatrimset, OV-kaart of tapdansschoenen verloren op de ZC. Wat nu?

Zwarte Crossers zijn goudeerlijk. Alles wat ze vinden op het terrein, of dat nou telefoons, tepelpiercings, flippo’s of onesies zijn, brengen ze naar de Infostand op het festivalterrein of het Gemeentehuis op de camping. Wil je weten of je voorwerp gevonden is? Via iLost worden alle gevonden voorwerpen online geregistreerd met foto én de locatie waar je ‘m kunt ophalen. Check deze pagina. Na het festival kun je terecht bij de Gemeente Oost-Gelre voor je verloren zaken.

Stel ik ga knoepershard moshen en mijn shirt gaat kapot. Kan ik bij jullie een nieuwe halen? 

Op zo’n commercieel festival moet je natuurlijk ook veel commerciële merch kunnen kopen. Wij zijn de beroerdste niet. Voor je nieuwe garderobe kun je terecht op diverse locaties op de camping en het festivalterrein. Gewoon ff die kaart erbij pakken.

Kunnen jullie mijn trommelvliezen tegen uitsterven beschermen?

Ja, Pluggerz is er weer bij om die trommelvliesjes tegen uitsterven te beschermen. Oorkappen voor de kleintjes of oordoppen voor jezelf. Je vindt ze tegenover de kluisjes, op het festivalterrein.

Het is dit jaar ook mogelijk om deel te nemen aan een Tinnitus onderzoek. In samenwerking met PrevENT, onderzoeksteams en KNO-artsen van diverse academische en perifere ziekenhuizen in Nederland en audiologen van Audiologische Centra, kunnen aan bezoekers wat vragen over dit onderwerp gesteld worden en is het mogelijk om deel te nemen aan een Gehoor en Tinnitus experience.

Ik wil graag werken op de Zwarte Cross. Hoe kan ik mij aanmelden?

Niet bij iedereen loopt het water in de wangen als ze het woord WERKEN horen… maar daar kan maar zo eens verandering in komen! Want werken op de Zwarte Cross is zonder te overdrijven een onvergetelijke ervaring!

Lijkt het jou dus wel wat om te werken op de Zwarte Cross? Check dan deze website met alle actuele informatie over functies en bijbehorende openstaande diensten en meld je direct aan!

Wat is de muntprijs?

De muntprijs in 2024 is € 3,25.

Hoe blijf ik op de hoogte van het programma?

We hebben geen programmaboekje meer. Donders! Dat scheelt een paar bomen. Hoe je dan wel op de hoogte blijft? Download onze app op je telefoon. Zoek in je store op ‘Zwarte Cross’ en gaan met die banaan! Voor de echte old-skool die-hards, plaatsen we enkele weken voorafgaand aan het festival nog een PDF-variant van het blokkenschema op onze website. Die kun je printen, zodat je toch nog met je marker kunt losgaan op het schema. Of downloaden, zodat je de PDF vanaf je telefoon kunt bekijken.

Zijn er gratis watertappunten?

Jawel! Het water uit de kranen bij de toiletten is drinkbaar.

4. Campinggasten

Met wat voor voertuig mag ik de camping op als ik een camper-/caravankaart heb?

Met een camper-/caravankaart (incl. toegang voor één persoon tot het festivalterrein) ben je van harte welkom met je slaapplek op wielen op onze camping. Het voertuig moet RDW-gekeurd zijn als camper/caravan. Gooi je een matras achterin je volgepleisterde stukadoorsbus, dan geldt dat dus niet als camper/caravan. Ook daktenten, keten en platte wagens zijn niet toegestaan. Oh, en verwijder nog even die gasflessen, want da’s niet veilig en die mogen dus niet het terrein op i.v.m. boem. Check alle regels in onze voorwaarden.

Worden er gasflessen voor de brander en aanmaakblokjes voor op de BBQ verkocht?

Nee! Vuur op de camping is absoluut verboden. Hoe zou jij je voelen als er door jouw brander een tent of zelfs meerdere tenten of caravans afbranden? Zondig je op deze heilige regel, dan word je onmiddellijk van de camping afgestuurd en wordt er proces-verbaal opgemaakt bij Veldwachter Bromsnor. Er zijn dus consequenties aan verbonden. Niet dat je later zegt dat we je niet gewaarschuwd hebben.

Mag de auto bij de tent?

Nee, er is een aparte parkeerplaats voor auto’s. Parkeren is overigens gratis! Sta je ergens waar je niet gratis kunt parkeren? Dan is ’t géén Zwarte Cross-parkeerplaats.

Mag mijn bolderkar of kruiwagen het campingterrein op?

Bagage mag worden vervoerd op een bolderkar. De maximaal toegestane afmetingen van een bolderkarbak bedragen: 113 cm (lengte) x 51 cm (breedte) x 56 cm (hoogte). Kruiwagens zijn niet toegestaan.

Dus die oplegger van 6 bij 6, waarvan jij vindt dat het een bolderkar is, laat je maar fijn in je achtertuin staan. Overigens kun je met een bolderkar door een aparte ingang voor de bolderkarrencontrole (en daar krijg je tevens je polsbandje).

We willen met onze motorclub komen. Mogen we onze motoren op de camping bij onze tent zetten?

Nee, er is een speciaal gedeelte op onze parkeerplaats voor motoren. Deze wordt continu bewaakt.

Ik heb tickets voor kampeerhotel Grasnapolsky, maar welke spullen moet ik nou nog zelf meesjouwen?

De echt Zwarte Cross-luxepaardjes worden welkom thuus geheten in een klein paradijsje, verscholen bij het festivalterrein van de Zwarte Cross, genaamd kampeerhotel Grasnapolsky.

Ons kampeerhotel is van allerlei gemakken voorzien en je hoeft dan ook niet zoveel mee te nemen. Wil je weten wat er in je tent aanwezig is? Of ben je benieuwd naar welke services we aanbieden wanneer je gebruikmaakt van kampeerhotel Grasnapolsky? Klik dan even hier.

Kan ik ook een nachtje overnachten in plaats van het hele weekend?

Je kunt de camping continu in en uit zolang je een campingpolsbandje hebt, dus als jij maar één nachtje wil blijven dan kan dat. Hier zijn geen speciale tickets voor, voor de camping hebben we alleen campingtickets.

Is het mogelijk om met je camper/caravan eerder te vertrekken dan maandag?

Dit is mogelijk, maar bespreek het bij aankomst wel met je buren en meld het ook bij één van de campingburgemeesters.

Hebben jullie stroom en water op de camping?

Er is een opblaasservice voor je luchtbed en er zijn telefoonoplaadpunten. Dat is stroom genoeg, vonden wij. De mammoets hebben het vrogger ook prima zonder gekund. Natuurlijk hebben we wel drinkwater (tappunten bij het toilet en de badhuizen) en warme douches. Enkel de tenten van Grasnapolsky kunnen voorzien zijn van één stroompunt, bedoeld voor het opladen van een mobiele telefoon. Het aansluiten van apparatuur welke veel stroom verbruiken is niet toegestaan.

Ik heb een campingkaart, kan ik ook via de hoofdingang naar binnen?

Ja, dat kan. Je moet allereerst wel één keer naar de camping-ingang om het juiste bandje te halen, maar dit is een prachtige tocht!

Mag ik een aggregaat meenemen?

Nee, dit is op last van de brandweer absoluut niet toegestaan. Bovendien maken die dingen vaak een kutherrie!

Ik wil zelf geen tent opzetten. Bieden jullie hier ook iets voor aan?

Maar natuurlijk!

Ben je niet zo’n luxebeest, maar ben je wel zo gemakzuchtig als maar kan? Heb je geen zin om je zooi mee te slepen naar de camping en gruwel je bij de gedachte aan tentstokken, binnententen, buitententen, scheerlijnen en luchtbedpompen? Dan is er Camping ‘t Zilveruitje! Een heel kampeerveld vol tweepersoonstenten die opgezet en al voor je klaarstaan. Compleet met tweepersoonsluchtbed (inclusief geïntegreerd kussen) en slaapzakken! Camping ‘t Zilveruitje heeft onder andere een eigen badhuis, cateraar, buurtkroeg en zitgedeelte met picknicktafels. En na afloop mag je de hele pröttel lekker achterlaten. De echte Zwarte Cross-luxepaardjes verblijven natuurlijk in kampeerhotel Grasnapolsky. Meer info over de kampeermogelijkheden vind je hier.

Is er wifi op de camping?

Jawohl, ook op de camping hebben we wifi! Dus doe jezelf een lol en maak gebruik van onze gratis wifi bij de wifi hotspots, mede mogelijk gemaakt door onze vrienden van Extreme Networks. De hotspots zijn te vinden via de interactieve map in de Zwarte Cross-app (indien beschikbaar).

Ik ga zelf alleen zaterdag naar de camping. Mag mijn vriend dan op vrijdag en zondag het terrein op?

Nee, je krijgt per campingkaart één polsbandje, dus die vriend heeft ook een campingkaart nodig!

Vanaf hoe laat mag ik de camping op? En hoe laat moet ik op maandag weg zijn?

HOI: donderdag om 08:00u. DOEI: maandag om 12:00u.

Tot hoe laat kan ik de camping of het Rennerskwartier op?

Voor de camping en het Rennerskwartier geldt dat je op donderdag-, vrijdag- of zaterdagavond vóór middernacht moet aankomen om je ticket te kunnen laten scannen. Op zondag kun je je ticket laten scannen tot 20:00u, daarna gaan de poorten dicht. De poorten van de camping openen iedere ochtend om 08:00u, dan kun je weer naar binnen. Heb je al een campingpolsbandje? Dan kun je wel op ieder moment (dus ook ’s nachts) de poorten in en uit lopen.

Kan ik mijn telefoon ergens opladen?

Jazeker, zowel op het festivalterrein als op het campingterrein hebben we een telefoonoplaadpunt. Check de plattegrond – indien beschikbaar – om te zien waar je naartoe moet.

5. Vervoer

Hoe kom ik op de Zwarte Cross?

Of je nou met de fiets, de benenwagen, de eenwieler, de kameel of de trein naar de Zwarte Cross komt: plan je reis in onze reisplanner! Want anders sta je straks radeloos om je heen te kijken in de berm van Zieuwent omdat de route net anders is dan vorig jaar, en dan hebben wij het weer gedaan zeker.

P.S. Tip voor als je met het OV komt: Arriva geeft 10% groepskorting als je met je vrienden reist!
P.P.S. En kom je met de auto? Deel je rit via de Slinger-app in de Zwarte Cross reisplanner en carpool met andere Zwarte Crossers! Goedkoper én gezelliger.
P.P.P.S. Volg de borden, niet je navigatie. Parkeren is gratis op onze parkeerplaatsen. Sta je ergens waar je niet gratis kunt parkeren? Dan is ’t géén Zwarte Cross-parkeerplaats.
P.P.P.P.S. Wist je dat een tosti in de Middeleeuwen een ’tosteije’ heette?
P.P.P.P.P.S. Wel echt je reis plannen hè! Kusjes. Make Schik Not War.

Ik las iets over groepskorting als je met het OV gaat. Hoe zit dat?

Als je op de Zwarte Cross bent, dan wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Maar je wilt ook een biertje, wijntje of Nozempje drinken met al je vrienden, familie en alle anderen die je tegenkomt op de Zwarte Cross. Ook logisch! Nou, dan laat je de auto fijn onder je carportje staan en ga je toch lekker met het openbaar vervoer? Daar begint het feestje al!

Vanuit Arriva is er de mogelijkheid om een groepsticket te halen via Glimble. Reis je met 3 of meer personen ontvang je 10% korting. Dus trommel je vrienden bij elkaar en geniet samen van de treinreis naar de Zwarte Cross.

Gaan er ook pendelbussen van- en naar de Zwarte Cross?

Vanuit alle windstreken van het land komen bezoekers naar de Zwarte Cross en omdat we dit zo fantastisch vinden doen we ons best om het hen zo gemakkelijk mogelijk te maken qua vervoer. Voor wie met de treinen of bussen van Arriva zijn weg naar festivalterrein vervolgt, zullen er pendelbussen ingezet worden vanaf station Lichtenvoorde-Groenlo (in Lievelde). Deze bussen zullen pendelen tussen station, hoofdentree en campingentree. Koop je pendeltickets hier!

Kom je werken op de Zwarte Cross? Dan is het voor crew ook mogelijk om met de pendelbus te gaan en bij de backstage-ingang in en uit te stappen. 

Wil je samen met andere bezoekers naar de Zwarte Cross rijden? Dat kan!

Deel je rit via de Slinger-app in de Zwarte Cross reisplanner en carpool met andere Zwarte Crossers! Goedkoper én gezelliger.

Ik kom met een touringcar, moet ik dit nog ergens melden?

Om de doorstroom van verkeer te bevorderen, is er een speciaal beleid ontwikkeld rondom de aankomst en het vertrek van touringcars. Hiervoor vragen we jouw medewerking. Het opgeven van de rit betekent niet dat er een ‘plek’ voor jou gereserveerd wordt, maar het geeft ons als organisatie vooral inzicht in de aantallen en de te verwachten piek, waar wij vervolgens onze maatregelen op kunnen nemen. Daarnaast zijn er mogelijkheden om gebruik te maken van de lang-parkeren-plaats. Je kunt kosteloos gebruik maken van deze parkeerplaats.

Touringcar aanmelden

 • Meld je rit aan bij [email protected] en beantwoordt in je mail de volgende vragen:
 • Op welke dag of dagen arriveer je met een gezelschap?
 • Met wat voor type bus kom je naar het festivalterrein?
 • Hoe laat verwacht je ongeveer te arriveren?
 • Hoe laat verwacht je ongeveer te vertrekken?
 • Blijf je in Lichtenvoorde of kom je aan het einde van de dag terug? Oftewel heb je behoefte aan een lang parkeren parkeerplaats?

Na jouw aanmelding ontvang je een routebeschrijving en de benodigde informatie.

6. Cross

Welke crossklassen zijn er in 2024?

De crossklassen voor Zwarte Cross 2024 zitten ramvol!

 • Bromfietsklasse (16+)

1 deelnemer + 1 helper

 • Wegraceklasse (18+)

1 deelnemer + 1 helper

 • Zwaargewichtklasse (18+)

Max. 16 deelnemers (max. 8 deelnemers op het voertuig)

 • Specialklasse (18+)

Max. 16 deelnemers (max. 8 deelnemers op het voertuig)

 • Erfgoedklasse (18+)

Max. 16 deelnemers (max. 8 deelnemers op het voertuig)

 • Meer-assenklasse (18+)

Max. 16 deelnemers (max. 8 deelnemers op het voertuig)

Ons team wil het ingediende ontwerp - na goedkeuring - aanpassen. Is dat toegestaan?

Het is niet toegestaan om – zonder schriftelijke toestemming van de organisatie – het ontwerp wat is goedgekeurd aan te passen.

Voor vragen, mail naar: [email protected].

Hoe weet ik aan welke eisen voldaan moet worden om überhaupt deel te nemen aan één van de crossklassen?

In eerste instantie gaat het er bij de crossklassen niet om hoe hard jij over de baan heen scheurt, maar om het geniale idee wat jij de baan opstuurt. Dat geniale idee moet alleen wel aan een aantal eisen voldoen en jij als deelnemer ook wanneer je de baan op gaat. Daarom hebben we een deelnemersreglement voor de crossklassen opgesteld en daarin leggen we je haarfijn uit wat de eisen zijn om deel te mogen nemen aan één van de crossklassen tijdens de Zwarte Cross 2024.

De algemene voorwaarden en huisregels voor crossdeelnemers vind je bij onze algemene voorwaarden. Met deze voorwaarden moet je ook akkoord gaan voordat je daadwerkelijk je bestelling met tickets kunt voltooien en je je dus kunt inschrijven voor één van de crossklassen.

Kan er brandstof getankt worden op het Rennerskwartier?

Jazeker. Het tanken van brandstof is enkel toegestaan in het door de organisator gefaciliteerde tankstation op het Rennerskwartier (tegen vergoeding). Uit veiligheidsoverwegingen is het zelf meebrengen van brandstoffen, zoals benzine en diesel, niet toegestaan.

Is een rijbewijs bij deelname aan één van de crossklassen verplicht?

Bij deelname aan één van de crossklassen geldt dat een rijbewijs verplicht is. De bestuurder moet in het bezit zijn van een rijbewijs voor het type voertuig wat bestuurd wordt.

Mag ik tijdens de Zwarte Cross nog aan mijn voertuig werken?

Op het Rennerskwartier is een afspuitplaats en een sleutelplek aanwezig. De afspuitplaats is een plek op het Rennerskwartier voor de crossers waar zij hun motor kunnen laten schoonspuiten. Hier zitten geen kosten aan verbonden en deze locatie is te vinden achter op het Rennerskwartier achter Le Garage en het Badhuis. De sleutelplek bevindt zich dicht bij de ingang van de crossbaan op het Rennerskwartier in de pitlane. Tegen betaling is de sleutelplek bruikbaar. Deze is alleen toegankelijk voor deelnemers die op het Rennerskwartier staan.

Is er stroom op het Rennerskwartier?

Op de camping is geen stroom aanwezig. Je telefoon kun je opladen bij het aangewezen oplaadpunt.

Ik heb nog vragen over de deelname aan één van jullie crossklassen. Waar kan ik terecht?

Voor vragen over jouw deelname aan één van de crossklassen kun je het beste even een mail sturen naar [email protected]. Indien al beschikbaar, vermeld dan je teamnaam, bestelcode en de contactgegevens van de rijder.

7. Dagbezoekers

Vanaf wanneer en tot hoe laat mag ik het festivalterrein op?

De poorten van de hoofdentree gaan op donderdag om 15:00u open en op vrijdag, zaterdag en zondag om 10:00u ’s ochtends. Vanaf dan ben je welkom! Op vrijdag- en zaterdagavond moet je vóór middernacht aankomen om je ticket te kunnen laten scannen. Daarna gaan onze poorten dicht en kunnen er geen tickets meer gescand worden. Op zondag geldt dat de poorten om 20:00u dichtgaan.

Mag ik de camping op of naar het campingfestivalterrein 'Walhalla'?

Nee, als dagbezoeker (met een dagkaart) heb je geen toegang tot de heilige velden van onze campinggasten. Alleen met een campingpolsbandje kun je op de camping en bij het festivalterrein Walhalla komen.

8. Harder! fanclub

Ik heb nog vragen over mijn Harder!-lidmaatschap, waar kan ik terecht?

Heb je alles gelezen? Ook deze pagina? Maar kom je er alsnog niet uit of ervaar je problemen met je code of het bestellen? Mail dan even naar [email protected].