Reactie naar aanleiding van commotie rondom bord en zeil

Reactie naar aanleiding van commotie rondom bord en zeil

Gisteravond en vannacht is er commotie ontstaan op social media vanwege een foto van een bord en een zeil op ons festivalterrein. De teksten hierop werden als discriminerend, racistisch, beledigend en respectloos ervaren. Dit betreuren wij, oprecht, ten zeerste. Wij hebben geprobeerd alle personen die contact met ons zochten een antwoord te sturen en hen uit te nodigen om na afloop van het festival hierover in gesprek te gaan.

Op het moment dat de commotie losbarstte waren wij nog volop in bedrijf. Toen het aantal berichten dermate opliep en de sfeer grimmiger dreigde te worden, hebben wij besloten om terug te komen op ons eerdere besluit om het bord en het zeil te laten staan. Deze hebben wij toen direct verwijderd en getracht alle personen die contact met ons hebben gezocht hierover in te lichten. Het kwaad was toen echter al geschied en wij bevonden ons middenin een wervelstorm op social media.

De Zwarte Cross is een festival waar pertinent geen plek is voor racisme, discriminatie en respectloos gedrag. Iedereen die ons festival goed kent zal dit beamen. Het is wel een plek voor satire en op het festival namen wij allerlei zaken (inclusief onszelf!) op de hak. Als wij daarbij een grote groep mensen onbedoeld voor het hoofd stoten, dan laat ons dat zeker niet onbewogen. De indruk ontstond namelijk ook dat de kritiek ons koud liet, maar dat is zeker niet het geval.

Wij hopen ten zeerste dat deze toelichting voor iedereen een beter beeld geeft van de gehele context van ons festival. Vanwege het hoge aantal reacties en berichten kunnen wij niet beloven dat wij iedereen op de korte termijn kunnen benaderen voor een gesprek. Maar de belofte staat als een huis en als wij iets beloven dan doen wij het ook.

Dank voor het lezen. Vrede op aarde.

Terug naar overzicht