Een verzoek aan een aantal bezoekers van de Zwarte Cross 2018

Een verzoek aan een aantal bezoekers van de Zwarte Cross 2018

Beste Zwarte Cross-bezoekers,

Wij kijken terug op één van de allermooiste edities van de Zwarte Cross tot nu toe. Zowel wat betreft de inhoud van het programma als het algehele verloop van het festival. Uiteraard zijn er ook nog wel verbeterpunten en wij waarderen ook zeer de moeite die sommige bezoekers hebben genomen om in het toetsenbord te klimmen en ons te wijzen op dingen die wij volgend jaar beter moeten regelen. Onze oprechte dank daarvoor. Maar al met al leek deze 22ste editie wel bijna om door een ringetje te halen. Echter… 

Helaas hebben wij, of uit de eerste hand via medewerkers of via opmerkingen van bezoekers, ook gezien en gehoord dat een heel klein deel van onze bezoekers zich niet gedragen heeft. Wij hebben nog even getwijfeld om hier een bericht over te schrijven. De 219.900 bezoekers die er wel een fantastisch weekend van gemaakt hebben, willen wij namelijk niet te kort doen of een zure nasmaak bezorgen. Maar wat wij ook niet willen is ongeoorloofd gedrag onder de mat schuiven en doen alsof wij dit soort gedrag tolereren door het dood te zwijgen. Laat het voor eens en voor altijd duidelijk zijn: bier gooien, respectloos gedrag jegens medewerkers en bezoekers, slopen van vloerdelen, decoratie, andermans spullen en ander vandalisme, het niet respecteren van onze niet meer dan normale huisregels en het hierdoor vergallen van de feestvreugde voor andere bezoekers accepteren wij niet.

De Zwarte Cross kenmerkt zich door een lekker losse sfeer en geen waslijst aan regeltjes en restricties. Dat blijft ook zo, want wij vinden er niets aan om een overgereguleerd feest te organiseren. Vrijheid staat hoog bij ons in het vaandel en het vertrouwen wat wij hebben in onze bezoekers zien wij niet graag beschaamd. Het kan geen toeval zijn dat er vanaf de beginjaren nooit gedoe is, nooit noemenswaardige calamiteiten. En dat met zoveel bezoekers en elk jaar opnieuw! Dat is juist zo mooi aan de Zwarte Cross en dat willen we houden. We waarderen het ook zeer dat bezoekers sociale controle uitoefenen op andere bezoekers die zich niet goed gedragen, dus we willen hierbij oproepen om elkaar te blijven corrigeren. Eén glas bier gooien klinkt onschuldig, maar als dat net het glas is dat op iemands hoofd komt dan is het echt niet cool. Bier gooien naar een artiest vinden we zeer respectloos, vooral omdat de Zwarte Cross juist een respectvol festival is. Daarnaast is met bier gooien natuurlijk sowieso achterlijk en zonde.

Vandaar bij deze een dringend verzoek aan alle bezoekers die niet op de Zwarte Cross thuis horen: blijf volgend jaar alsjeblieft gewoon weg en kom ook nooit meer terug.

Hartelijk dank, mede namens de andere ruim 219.900 bezoekers, artiesten, atleten en medewerkers,
De Feestfabriek, organisatie Zwarte Cross

Terug naar overzicht