0
Zoeken Winkelmand 0

Onderwaterdrones en douchen in het lab: zo komt Innofest de wereld redden op de Zwarte Cross

gepubliceerd op 02 juli 2024

Als je dan toch op de Zwarte Cross bent, kun je net zo goed effen helpen dat scheve wereldj’n van ons te redden. Toch? Dat kun je doen door proefkonijn te spelen bij de ‘living labs’ van de knasterds van Innofest. Ook dit jaar geven zij weer vijf pioniers de kans om hun prototypes te testen bij het festivalpubliek van de Zwarte Cross. Dit valt er allemaal te testen:

Op Playa van 10.00 – 19.00 uur:

Tikkende Tijdbom
De termen ‘Tikkende tijdbom’ of ‘Armageddon’, visueel ondersteund door een bosbrand of een trieste ijsbeer op een smeltende schots: waarschijnlijk lees je een bericht over klimaatverandering. Journalisten gebruiken regelmatig metaforen en alarmerende beelden om dit probleem te duiden. De vraag is: hoe effectief is dit? Fontys Journalistiek en het Nationaal Klimaat Platform gaan samen met jou op zoek naar het effect van deze beelden en metaforen en onderzoeken hoe hier beter over gecommuniceerd kan worden. Je bent van harte uitgenodigd in de speciale testruimte om jouw mening te geven!

Het Perfecte Plaatje
Iedereen heeft wel een mening over hoe jíj moet leven: “Je moet aan een carrière bouwen”, “Je moet gezond eten”, “Je moet altijd vrolijk en blij zijn”. Dit maatschappelijke “Perfecte Plaatje” kan veel stress veroorzaken als je er niet aan voldoet. Maar bestaat dit perfecte plaatje wel echt, en voldoet iemand daar überhaupt aan? Leggen we deze druk niet onbewust aan onszelf op? We praten hier te weinig over, omdat het vaak taboe is.

Bij de stand van Hogeschool Saxion maken ze deze thema’s bespreekbaar. Dit kan gaan om persoonlijke keuzes, maar ook om zaken die buiten je controle liggen en niet altijd geaccepteerd worden. Tijdens deze festivalervaring op Playa ga je samen met andere bezoekers op een speelse wijze onderzoeken hoe je deze taboes kan doorbreken. Zien we je daar?

TRIAWATCH
Zwemmen in open water wordt steeds populairder, zeker nu we door klimaatverandering steeds meer te maken krijgen met hitte. De kwaliteit van het water wordt echter niet vaak genoeg gecontroleerd, vooral tijdens evenementen zoals triatlons, zwemtochten en festivals. TRIAWATCH meet de waterkwaliteit en geeft advies over de veiligheid van zwemlocaties door middel van drones in de lucht én in het water. Tijdens de Zwarte Cross testen ze deze techniek in het water op Playa. Ook gaan ze daar graag met jou in gesprek.

IN-DUC
We weten allemaal dat we op termijn van het gas af moeten. Toch gaan we nog massaal met onze gasstelletjes naar de camping, omdat er nog geen duurzaam en veilig alternatief beschikbaar is. IN-DUC heeft hierop een oplossing bedacht: een outdoor kooktoestel met inductietechnologie, voor kampeerders. Met het draadloze ontwerp kun je overal koken zonder gedoe met gasflessen of stekkers. Ben jij nieuwsgierig geworden en wil je dit komen uitproberen? Van vrijdag t/m zondag staan ze op de Playa om feedback te ontvangen over hun innovatie.

Op de camping:

OOW
In Nederland wordt er momenteel schoon drinkwater gebruikt om toiletten door te spoelen, dat is zonde toch? OOW wil hier verandering in brengen en daarom hebben zij een revolutionair waterzuiveringssysteem ontworpen waarmee ze tot 40% drinkwater kunnen besparen. Met dit systeem wordt douchewater gezuiverd, wat vervolgens ingezet wordt om de wc door te spoelen. De transparante container van OOW laat precies zien hoe dit proces werkt. Tijdens de Zwarte Cross kun jij bijdragen aan het testen van dit systeem! Uiteraard door te douchen bij het testlab en door in gesprek te gaan met OOW over hun innovatie.

Benieuwd naar deze innovaties? Bezoek de ondernemers op de Zwarte Cross en probeer de producten zelf uit. Geef je mening en help de ondernemers hun ideeën te verbeteren! Kijk voor meer informatie op innofest.co/zwartecross.

Alle innovaties worden mogelijk gemaakt door Goeie Grutten, Regieorgaan SIA, Sportinnovator en Innofest.

Terug naar overzicht
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten