SYRISCHE TENOR AWN MAAROF ZINGEND MIDDELPUNT VAN DE LEVENDENHERDENKING OP DE ZWARTE CROSS
gepubliceerd op 12 juni 2024
De Zwarte Cross legt festival op donderdag één minuut lang volledig plat
Een nieuwe Zwarte Cross traditie is geboren: de Levendenherdenking. Let op: voor deze herdenking hoef je niet eerst dood te gaan! Want op donderdag 18 juli om 20.00 uur eren we op de Zwarte Cross samen met Amnesty International alle levenden. Awn Maarof, een tenor van wereldklasse die vluchtte uit Syrië, speelt de hoofdrol in de nieuwe festivaltraditie van het grootste festival van Nederland.
Op donderdag 18 juli om klokslag 20.00 uur denken we allemaal even aan één of meerdere personen die ons dierbaar zijn. Daarmee is de Levendenherdenking een reusachtige stunt waar álle aanwezigen op de Zwarte Cross aan bijdragen. Samen maken alle Zwarte Crossers het mogelijk en iedereen, voor én achter de schermen, doet mee: bezoekers, medewerkers, artiesten, motocrossers en stuntmannen. Op elk van de 36 podia pakt een bevlogen spreker de microfoon, klokslag 20.00 uur is het zover, even is het muisstil op het meest luidruchtige festival van Nederland.
De Levendenherdenking is belangrijker dan ooit
Over de doden niets dan goeds. Maar de levenden verdienen óók een gedenkmoment. Daarom is de Levendenherdenking er. Vanaf nu íeder jaar op de Zwarte Cross. De Levendenherdenking blijven we trouw, het mag een Zwarte Cross festivaltraditie worden. Sta een momentje stil bij je familie, je beste vrienden of denk eens even aan mensen die door oorlog alles achter moesten laten. Of helden die zich met gevaar voor eigen leven inzetten voor een ander.
Na 50 seconden ontaardt de Zwarte Cross voor de resterende 10 seconden van de minuut in een oorverdovend gejuich, want stil zijn is eventjes mooi maar daarna knallen we weer ouderwets voort. Na de Levendenherdenking sturen we allemaal een berichtje naar die ene persoon die in ons hoofd zat om te laten weten dat we aan hem of haar dachten. Want precies dat is het waardevolle aan de Levendenherdenking: je hoeft niet eerst dood te gaan om herdacht te worden. Dus voeg de daad bij de gedachte en laat die ene levende weten dat ‘ie belangrijk voor je is.
Gevluchte Syrische tenor Awn Maarof vormt zingend middelpunt van de Levendenherdenking
Awn wie? Ja, dat was ook onze eerste reactie toen de bandleden van De Niemanders ons in geuren en kleuren vertelden over een geweldige operazanger die momenteel verblijft in een Nederlands asielzoekerscentrum. Een filmpje van zijn optreden met De Niemanders deed ons echter stijl achteroverslaan: Awn moet op het grote podium! Operazanger Awn Maarof begon zijn studie aan het conservatorium van Damascus tijdens de eerste Syrische oorlogsjaren. Ondanks de oorlog wist hij af te studeren en hij zat sindsdien niet stil. Hij zong voor tienduizenden mensen in het Bird’s nest stadion van Beijing (bekend van de Olympische Spelen openingsceremonie) en op festivals in Griekenland, Libanon, Algerije en Dubai. Hij ontmoette zijn held Andrea Bocelli voor een 1-op-1 masterclass, een groot contrast met zijn leven in een door oorlog verscheurd land als Syrië en later als vluchteling. Awn durft te dromen en dat doet hij nog steeds, hij moet wel. Momenteel woont hij in een asielzoekerscentrum, omdat hij voor zijn familie en zichzelf een veilige toekomst en bovendien perspectief zoekt. Een toekomst waarin hij zijn droom om fulltime operazanger te worden wil gaan verwezenlijken. De Zwarte Cross gelooft in zijn droom en op het podium van de Megatent willen wij jullie live voorstellen aan deze geweldige tenor.
Doodstraf vanwege steun aan vrouwenprotesten
In Iran dreigt de executie van de populaire rapper Toomaj Salehi. Hij kreeg deze gruwelijke straf omdat hij deelnam aan demonstraties voor meer vrijheid voor vrouwen en omdat hij, via zijn muziek, kritiek uitte op de Iraanse autoriteiten. Zijn proces was oneerlijk en in de gevangenis werd hij zo zwaar gemarteld dat hij botbreuken opliep en met één oog slecht ziet.
Salehi was een van de boegbeelden van de vrouwenprotesten in Iran die uitbraken na de dood van Jina Mahsa Amini in september 2022. Amini overleed nadat de zedenpolitie haar had opgepakt omdat ze haar verplichte hoofddoek niet goed zou dragen. De autoriteiten reageerden keihard op de massale protesten die hierop volgden. Na schijnprocessen zijn al negen demonstranten geëxecuteerd.
Amnesty International en de Zwarte Cross roepen samen op om Toomaj Salehi niet te executeren en hem onmiddellijk vrij te laten. Amnesty International is al jaren een partner van de Zwarte Cross. Eerder voerden zij met de Naked Run For Freedom samen actie voor de Russische popact Pussy Riot.
Steun Amnesty in de strijd om Toomaj Salehi vrij te laten en teken hier de petitie.