Zoeken Shop

Zwarte Cross: Eigen Water Eerst!

gepubliceerd op 11 juli 2025

De vierdaagse minisamenleving van jouw Zwarte Cross is naast een groot feest ook een reusachtig waterexperiment: Project WijWater mikt op toekomstbestendig waterbeheer met het festival als laboratorium. Regen, afvalwater, urine of gooibier: vanaf deze Zwarte Cross blijft het allemaal onderdeel van Project WijWater, het circulaire watersysteem in en onder het grootste festival van Nederland.

Maak kennis met: Mestzak City!
Een slimme bufferoplossing – ‘Mestzak City’, waarin 3 miljoen liter afvalwater tijdelijk werd opgeslagen en gefaseerd werd afgevoerd – bleek vorig jaar succesvol. Hiermee werd de impact op de waterzuivering door het festival aanzienlijk verminderd en werd het KRW-probleem ondervangen.

WTF is KRW nou weer?
Da’s de (Europese) Kaderrichtlijn Water-wetgeving, die voorschrijft dat vanaf 2027 waterzuiveringen dagelijks moeten voldoen aan strengere lozingsnormen. Een uitdaging, omdat de lokale waterzuivering mogelijk niet is ingericht op de afvalwaterpiek van een groot festival.

En now dan?!
Nou: we zijn baas in eigen bron, we worden rijk met jouw zeik en we doen nog veel meer opvallende waterexperimenten
Het doel voor de toekomst is om al het water dat tijdens het festival geconsumeerd wordt, via slimme systemen binnen het gebied te houden. Dus honderd procent circulair en geen druppel meer in de IJssel! De ultieme ambitie is een gesloten kringloop.

Een opsomming van waterwapenfeiten, straks op het festivalterrein:

  • Baas in eigen bron! Grondwater op het festivalterrein wordt ter plekke gezuiverd tot drinkwaterkwaliteit. Tests worden nu gedaan, de resultaten presenteert de Zwarte Cross vóór de start van het festival;
  • Afvalwater wordt lokaal gezuiverd en weer geloosd op het festivalterrein;
  • Urine wordt bewerkt om er meststoffen uit te winnen, wat nieuwe perspectieven biedt voor kringlooplandbouw.

Tijdens editie 2025 wordt onderzoek gedaan naar:

  • Slimme drainage onder het festivalterrein die ervoor zorgt dat regenwater wordt afgevoerd waar het geen overlast veroorzaakt en in droge periodes juist de bodem vochtig houdt;
  • Realisatie van de ‘Glasbak’, een ondergrondse waterbuffer die als natuurlijke opslag zal fungeren en waarmee het festival in het geval van een onttrekkingsverbod over water kan beschikken.

Waterbesparende technieken die al op de Zwarte Cross worden toegepast:

  • Toiletten worden doorgespoeld met oppervlaktewater (en niet met drinkwater);
  • Waterbesparende toiletten zoals je ze in het vliegtuig ziet;
  • De PowerShower, de krachtige, razendsnelle douchebeurt die tot wel 90% minder water verbruikt dan een reguliere douchebeurt;
  • Leve de Dixi! Onderschat de Dixi niet, die is waterloos en daarom duurzamer dan je misschien denkt!

Nog even wat spierballentaal
Met Project WijWater laat de Zwarte Cross in samenwerking met overheid en bedrijven zien hoe tijdelijke evenementen een katalysator kunnen zijn voor structurele verandering. De kennis en ervaring wordt gedeeld met waterschappen, drinkwaterbedrijven en overheidsinstanties in andere regio’s: Amsterdam met DGTL en Sail en Noord-Brabant met Decibel en Awakenings. Samenwerking, lef en creativiteit kunnen zorgen voor oplossingen die niet alleen het feestje redden, maar ook de toekomst.

Betrokken bij WijWater zijn: Green Deal Circular Festivals, Drinkwaterbedrijf Vitens, Waterschap Rijn en IJssel, Waterschap Vechtstromen, Ministerie Infrastructuur & Waterstaat, Samenwerking Water Achterhoek+, Gemeente Oost Gelre, NieuWater, De WaterBank coöperatie, De Twentse Golf, Waterstromen, Water4All, Altop Products, Bronbemaling.com, Feestfabriek Alles Komt Goed, Jotem Water Solutions, Nijhuis Saur Industries, Royal Eijkelkamp, MTD.

Terug naar overzicht
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten