0
Zoeken Winkelmand 0

Zwarte Cross TV en Achterhoeks lesprogramma: Van Old naor Jong 

gepubliceerd op 25 oktober 2022

De Zwarte Cross (Feestfabriek AKG BV), Rijskuniversiteit Groningen (RUG), Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) en de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) presenteren naast het in juli bekendgemaakte Achterhoeks lesprogramma ook een 8-delige videoserie van Zwarte Cross TV.

Op de persdag van de Zwarte Cross konden wij vol trots melden dat we deze unieke samenwerking met deze instanties zijn aangegaan en een Achterhoeks lesprogramma hebben ontwikkeld voor basisscholen. Het doel? Het gebruik van het Achterhoeks in het dagelijks leven stimuleren en kinderen kennis laten maken met het Achterhoeks als taal van hun regio. Inmiddels hebben zich hier dan ook al veel scholen voor aangemeld. Dat kan nog steeds door hier te klikken, maar wees er wel snel bij, want het lespakket is al aan 70 instellingen vergeven.

Dat lesprogramma wordt nu ook uitgebreid met een 8-delige videoserie, genaamd ‘Zwarte Cross TV’. Daardoor kan het streekonderwijs naast een voorleesboek, leskaarten en de digitale app vanaf 27 oktober 2022 ook gratis gebruik maken van deze afleveringen, waarmee kinderen op spelenderwijs de taal kunnen leren.

Als docent hoef je het dialect niet machtig te zijn om Zwarte Cross TV te gebruiken en sterker nog: je kunt naast de kinderen in de schoolbanken plaatsnemen! De video’s – van circa 3 minuten per keer – worden namelijk gepresenteerd door Hendrik Hopman (bekend van Warboel en het Zwarte Cross Blagenparadijs).

Vanaf 27 oktober 2022 zal er iedere maand een nieuwe video geüpload worden. De video’s kan je op ieder gewenst moment bekijken. Wil je meer over Zwarte Cross TV weten en de – indien beschikbare – afleveringen bekijken? Ga dan naar www.zwartecross.nl/zwarte-cross-tv. En wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuwe aflevering klaarstaat? Mail dan naar [email protected].

Waarom een lesprogramma en Zwarte Cross TV?

Het Achterhoeks lesprogramma is een initiatief om de streektalen in het algemeen en de Achterhoekse taal in het bijzonder levend te houden en te ontwikkelen. Steeds minder jongeren zijn de taal van hun streek machtig en om te voorkomen dat dit uitsterft kan je er maar beter zo vroeg mogelijk kennis mee maken. De taal leren voor een kind is een stuk eenvoudiger dan voor een volwassene. Het Achterhoeks lesprogramma draagt eraan bij om te voorkomen dat deze talen en het Achterhoeks in het bijzonder binnen enkele generaties uitgestorven zijn.

Daarnaast is Zwarte Cross TV een voortvloeisel uit een bredere missie die de Zwarte Cross in 2013 al startte met de uitgave van het Achterhoeks kinderboek. Dat project kreeg al veel steun van verschillende prominente Achterhoekers. Zo lazen in 2014 onder andere oud-voetballer Klaas-Jan Huntelaar en muzikant Bennie Jolink voor uit ‘Tante Rikies onmundig mooie verhalenboek’. In 2020 verscheen deel twee van dit verhalenboek. Dit keer met verhalen van bijvoorbeeld Guus Hiddink, Gerda Havertong, Arnon Grunberg en Luuk en Siem de Jong. Dit boek is ook als luisterboek verkrijgbaar.

Het persbericht dat we in juli al naar buiten brachten over het Achterhoeks lesprogramma vind je hier. 

Terug naar overzicht
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten