0
Zoeken Winkelmand 0

Annemoon van Dienst

Lees hier de blogs van:

Naam: Annemoon van Dienst
Sport: Mountainbike
Geboortedatum: 03-02-2003
Afkomstig uit: Gorssel
Behaalde doelen: Viervoudig Nederlands kampioen mountainbiken, Nederlands kampioen veldrijden 2016, 1e plaats 3-Nations-Cup eindklassement Nieuwelingen, 10e plaats junior serie Spanje en 3e plaats NK veldrijden

Facebook | Instagram

>> Terug naar overzicht Zwarte Cross Talententuin

03-06-2021: Mountainbiken

Trainen voor het mountainbiken houdt zeker niet alleen uren op een mountainbike maken in. Ik train daarnaast ook veel op de weg, loop vaak hard en ben vaak te vinden in het krachthonk. Check de video voor een sfeerimpressie van zo’n training!

21-05-2021: Mountainbike-wedstrijd

Hoe ziet een mountainbike wedstrijd en alles daaromheen er nou uit?
Aan het begin van het jaar maken mijn trainer en coach samen een wedstrijd schema voor het seizoen klaar. Hierin wordt rekening gehouden met trainingen, reizen en rust. Wanneer dit schema klaar is wordt dit aan ons getoond en kunnen wij ons dus ruim van te voren voorbereiden op welke wedstrijden er op ons staan te wachten!

Als er een wedstrijdweekend op de planning staat gaan we bijna altijd al een week van tevoren naar de bestemming. Dit doen we zodat we goed kunnen wennen aan de omgeving en het zorgt voor een ontspannen sfeer. Je hebt de tijd om even te settelen en je zit niet een dag later meteen op je wedstrijd. We rijden met auto’s en bussen volgeladen met fietsen en koffers naar een wedstrijd toe.

Hier verblijven wij vaak in een huisje, maar soms ook in een hotel. Het voordeel van een huisje is dat je altijd zelf de mogelijkheid hebt om te koken en zelf tijden in de handen hebt. Koken, wassen en schoonmaken doen we dus ook allemaal samen als een team! Een ander voordeel is dat je echt als team leeft en dus van elkaar kunt leren en elkaar kunt ondersteunen waar nodig is. Eén of twee dagen voor de wedstrijd gaan we het parcours op om te zorgen dat we de moeilijke passages zo goed en snel mogelijk kunnen rijden. Een mountainbikeparcours bestaat meestal uit een paar flinke afdalingen en zware klimmen en is ongeveer 3,5 kilometer lang. Dit verschilt natuurlijk elke keer weer, dat maakt de sport extra mooi vind ik ;). Mijn wedstrijd duurt 1,5 uur lang. De hoeveelheid rondjes wordt dus hier op gebaseerd. Meestal rijdt je zo’n 4/5 rondjes in een wedstrijd, maar dit ligt aan de snelheid waarop de rondes worden afgelegd. Degene die als eerste over de finish komt na 1,5 uur is de winnaar van de wedstrijd! Wanneer ik alle stukken goed in mijn hoofd heb zitten kan het echt gaan gebeuren! De wedstrijd zelf!

Dit is ongeveer hoe mijn wedstrijd dag eruitziet:
De avond voor mijn wedstrijd zorg ik dat ik alle tijden uitgerekend heb waarop ik moet eten. Het is belangrijk om 3 uur van te voren je laatste ‘zware’ maaltijd gegeten te hebben. Dit is omdat je hier anders last van gaat krijgen tijdens de wedstrijd. Op basis van mijn starttijd zet ik dus mijn wekkers en zorg ik dus ook dat ik dan mijn eten klaar heb. 7 boterhammen met suiker is mijn vaste ritueel. Iedere sporter heeft zijn eigen voorkeur, maar dit is wat voor mij werkt. Ook zorg ik de avond van tevoren ervoor dat ik al mijn bidonnen met sportvoeding en water gevuld heb voor tijdens de wedstrijd. Een tas met een reserve helm, reserve schoenen en bidons geef ik dan af aan de mechanieker. De mechanieker staat in een verzorgingspost. Een verzorgingspost is een strook van ongeveer 20 meter in het wedstrijd parcours, hier kan je een bidon aanpakken om even snel wat te drinken of wanneer je materiaal pech hebt kan dit hier gemaakt worden. Ik zorg er dus voor dat onze mechanieker mijn spullen compleet en wensen duidelijk heeft. Na mijn eten rijden we naar het wedstrijd parcours toe en kan het echte voorbereiden gaan beginnen. Op het wedstrijdparcours heeft ieder team zijn eigen team plaats, hier zet ieder team zijn eigen tent op. Zo kan je dus droog of uit de zon je voorbereiding optimaal afwerken. Als ik aankom zorg ik meestal dat mijn yoga matje en mijn roller klaar liggen zodat ik hier later geen stress van krijg. Het yoga matje gebruik ik om mijn spieren nog even goed op spanning te zetten met wat oefeningen die mijn fysio voor mij heeft uitgeschreven. De roller is voor het warm fietsen. Je kan hier je fiets op zetten, zo kan je fietsen op je plaats. Een uur van mijn starttijd af begin ik met mijn oefeningen en het warm fietsen, op dit moment beginnen de zenuwen altijd echt te komen. Ik luister lekker naar mijn muziek en zit dan echt even in mijn eigen wereldje. 15 minuten voor de start fiets ik naar de startblokken toe, hier worden we om de beurt opgeroepen voor de startplek.

Je startplek is gebaseerd op je vorige wedstrijdresultaten, hoe beter je dus gereden hebt in je vorige wedstrijden, hoe verder je vooraan staat bij je volgende wedstrijd. Meestal starten er rond de 50 meiden en op elke startrij staan 6 rijders. 15 seconden voor de start krijg je het laatste seintje van de jury en daarna klinkt het startschot. Vanaf dan is het verstand op 0 en 1,5 uur knallen en lekker genieten!

06-05-2021: Het jaar 2020

Ik denk dat we het er allemaal wel mee eens zijn dat 2020 een jaar was met een hoop tegenslagen, maar dat het ook een jaar was waarin we een hoop konden leren. Voor mij was het leren omgaan met tegenslagen wel een ding het afgelopen jaar.

Het jaar zag er – in vogelvlucht – zo uit voor mij: Mijn seizoen begon in februari, in het prachtige Spanje. Hier reed ik mijn allereerste junior serie. Samen met het team hadden we een huisje voor twee weken in Girona. De spanning begon al tijdens het vliegen, want ik vloog een paar dagen later pas richting Spanje i.v.m. een belangrijk project op school. Dit was dus mijn allereerste keer dat ik alleen vloog. Eenmaal aangekomen stond mijn coach al klaar om mij op te vangen, zodat we samen de weg naar de rest van het team konden vervolgen. We zaten in een heerlijk afgelegen huisje en konden optimaal genieten van de omgeving en ongegeneerd luisteren naar onze harde, maar voor slechte muziek.

In het weekend was het zover: mijn eerste wedstrijd, met de hele wereldtop aan de start. Spannend, maar zo leuk! Ik moet oprijden op de derde startrij en heb na het startschot anderhalf uur lang genoten van een prachtige wedstrijd. Toen wij twee weken later hoorde dat de eerstvolgende wedstrijd was afgelast door corona baalde ik ook flink, want ik zat er net zo lekker in. In die tijd was het allemaal nog erg pril en dus ging ik ervanuit dat we met een paar weken wel weer zouden gaan knallen. Maar helaas, dat belletje bleef zich maar herhalen… Het was moeilijk om elke week hard te trainen en de motivatie hoog te houden, terwijl je elke week weer ‘teleurgesteld’ werd met het nieuws dat de wedstrijd werd afgelast.

Ondanks alles hebben we er met z’n allen toch nog een super mooi jaar van kunnen maken. Door op trainingskamp te gaan – in zowel Nederland als in het buitenland – konden we elkaar goed uitdagen en onderling wat wedstrijdjes houden, zodat we toch nog wel de prikkels kregen. Daarnaast heb ik het seizoen ook nog eens af kunnen sluiten met een mooie derde plek op het Nederlands kampioenschap.

Nu kijken we uit naar een super mooi seizoen 2021 en gaan we hopelijk weer lekker knallen! Eén ding is zeker: van tegenslagen leer je en word je alleen maar sterker!

Introductie

Hallo allemaal!

Mijn naam is Annemoon, ik ben 18 jaar oud en beoefen de sport mountainbike. Ik ben geboren in Gorssel en daar woon ik samen met mijn ouders, zus en hondje. Sinds mijn 8e geniet ik al van mijn sport. Samen met mijn vader ging ik dan in de weekenden lekker de bossen in om te crossen. Op 9-jarige leeftijd ben ik met fietsen begonnen bij wielersportvereniging ETP-Zutphen. Daar heb ik enorm veel geleerd.

Doordeweeks draaiden wij 100 bochtjes op het kleine, maar prachtige parcours in Zutphen en in de weekenden gingen we de bossen in om de omgeving te ontdekken. Ik werd steeds fanatieker, maar durfde nog geen wedstrijden te rijden. Totdat mijn oom mij een keertje uitdaagde op een verjaardag. Hij zei: ”Je krijgt van mij € 100,- als jij 5 wedstrijdjes gaat rijden.” Dat klonk wel als muziek in mijn oren. Dus daar ging ik, op naar de eerste wedstrijd in Holten. Samen met het hele gezin en natuurlijk opa! Team van Dienst. Zenuwachtig stond ik aan de start en keek ik om mij heen naar mijn sterke tegenstanders. Het fluitsignaal klonk en alle zenuwen waren in één keer verdwenen. Ik weet nog goed dat ik bij het podium stond, maar ik werd maar niet opgenoemd. Later bleek dat ik zelfs alle jongens op een rondje had gereden en dat ze daarom dachten dat ik als laatste was geëindigd. Nog steeds leuk om op terug te kijken met zijn allen! Daarna nooit meer kunnen stoppen met wedstrijden rijden. Ik geniet elke keer weer van het gevoel van de adrenaline wat door je lichaam jaagt. En die € 100,-, die heb ik gekregen! 🙂

In 2018 kreeg ik mijn eerste team-aanbod. Enorm spannend, want ik wist niet wat dit allemaal inhield en was bang dat dit mijn vrijheid zou beperken. Na veel overleggen thuis heb ik toch besloten aan te sluiten bij het Zwiep fietsen Nijwald off-road team. Ik kan niet beschrijven hoe ontiegelijk veel ik hier geleerd heb en vooral hoeveel plezier ik heb gehad met de trainers en andere teamleden! Een jaar later werd ik gevraagd door team TalentNED. Dit is nu mijn huidige team. TalentNED neemt jonge talentvolle Nederlandse sporters aan om ze goed voor te bereiden voor het hoogste prestatieniveau. Dit doen ze door talentontwikkeling op de kaart te zetten middels een onderscheidende visie, de juiste begeleiding en passende faciliteiten. We wonen met 6 mountainbikers samen in Sittard en leren hier enorm veel van elkaar. We trainen hier 6 dagen in de week en 2 keer per dag. Deze trainingen variëren tussen kracht, interval en duurtrainingen op de mountainbike, veldrijfiets en racefiets. Niet alleen fysiek kunnen wij elkaar hier helpen en van elkaar leren, maar ook mentaal groeien we allemaal enorm. Ik ben enorm dankbaar voor alle kansen die ik gekregen heb de afgelopen jaren, en kan niet wachten om nog heel veel andere prachtige jaren te mogen meemaken!

Met vriendelijke groet,

Annemoon van Dienst

SCROLLEN