0
Zoeken Winkelmand 0

Tristan Botteram

Lees hier de blogs van:

Naam: Tristan Botteram
Sport: Downhillen
Geboortedatum: 08-12-2000
Afkomstig uit: Doetinchem
Behaalde doelen: IXS DH Cup-kampioen, 4e plaats UCI Mountainbike Wereldbeker in Frankrijk

Facebook | Instagram | YouTube

>> Terug naar overzicht Zwarte Cross Talententuin

25-09-2020: Omgaan met tegenslagen

Het kostte ons 14 uur om Les Orres(FR) te bereiken voor de laatste ronde van de Franse beker. De baan was snel en erg ruig. Ik kwam ten val in mijn kwalificatierun. Dit resulteerde in een moeilijke startpositie.

Wil je zien hoe dit is afgelopen? Bekijk dan mijn video:

11-09-2020: Progressie boeken in Frankrijk

Ik wist afgelopen weekend een 18e positie op de Franse beker in Métabief te behalen. Ik ben erg bij met dit resultaat, gezien het sterke deelnemersveld. Het leek wel een wereldbeker! Het voelde zo goed om de finishlijn met voldoening te overschrijden.

Bekijk hieronder de video waarin ik je meeneem door het weekend!

28-08-2020: De eerste wedstrijd van 2020 zit erop én er komt wat nieuws aan!

Tristan schreef deze week zijn blog voor het Achterhoek Nieuws.

In mijn laatste blog voor het Achterhoek Nieuws sprak ik onder andere over de onzekerheden rondom de reeks wedstrijden die ik wellicht nog mocht gaan rijden dit seizoen. Na veel wachten was het afgelopen weekend eindelijk zover: mijn eerste wedstrijd van 2020! Het voelde echt als thuiskomen. De sfeer, de gezonde spanning en het zien van mijn concurrenten. Tijdens de eerste trainingssessie verliep het alleen niet allemaal vlekkeloos. Ondanks dat ik mijn fysieke gesteldheid uitermate had gevormd, was mijn behendigheid op de fiets nog niet optimaal. Echter weet ik van mezelf dat ik altijd gaande het seizoen beter word. Dit heeft te maken met het aantal trainingsmogelijkheden die ik achterloop op mijn tegenstanders. Ik had het zelf dus al wel aan zien komen. Daarentegen heb ik in de finale wel een nette 7e plaats weten te behalen en gezien de omstandigheden en het hoge niveau van de competitie was dit zeker geen slechte prestatie. Natuurlijk streef ik naar meer, maar nogmaals dit was mijn eerste wedstrijd van het seizoen.

Hoe nu verder? Momenteel is er in Frankrijk een kampioenschap waar veel beroemdheden aan deelnemen. Mijn doel is dan ook om aan een select aantal wedstrijden van dit kampioenschap deel te nemen. Dit allemaal ter voorbereiding op het wereldkampioenschap Downhill, in Leogang begin oktober. Deze wedstrijd hoop ik dan ook te pieken. Voordat deze race plaatsvindt wordt er een Europese ronde gereden in Slovenië. Dit kun je zien als een soort test-wedstrijd. Ik ben van mening dat deze races een grote kans van slagen hebben, ondanks het corona-beleid wat gevolgd moet worden. Op de kalender staan verder vandaag de dag nog vier wedstrijden gepland, verspreid over twee locaties. Als eerste worden er (op dezelfde locatie als de Europese ronde) in Slovenië twee wereldbekerrondes gereden en vervolgens worden er twee wereldbekerrondes in Portugal gereden. De strategie achter dit plan is dat wij sporters zo veilig mogelijk kunnen meedraaien, zonder enige corona-verschijnselen. Tot nu toe wordt aangegeven dat deze wedstrijden door gaan, maar ik heb daar mijn twijfels bij. Vooral over de wedstrijden die plaats moeten vinden in Portugal.

Mijn doel voor de rest van het seizoen is om zoveel mogelijk te pieken tijdens de belangrijke wedstrijden. Daarnaast wil ik toffe content schieten voor mijn socialmedia-kanalen en voor mijn sponsoren. Ook ben ik bezig met een nieuw project, waar ik helaas nog niet zoveel over kan zeggen. Wil je op de hoogte blijven van de laatste resultaten en nieuwtjes? Volg mij dan op social media, onder de naam Tristan Botteram. Op mijn socialmedia-kanalen zal ik overigens ook als eerst het nieuws delen rondom mijn nieuwe project! Vergeet overigens niet mijn blogs te bekijken op www.zwartecross.nl. Hier ga ik namelijk dieper in op de races waar ik aan deelgenomen heb.

Hopelijk kan ik in mijn volgende blog schrijven over mijn positieve ervaringen bij de wereldbekerrondes, dus hopelijk tot dan en bedankt voor jullie interesse!

In deze video kun je de visuele beelden zien van mijn ervaringen tijdens de eerste wedstrijd.

30-07-2020: Goed nieuws!

Afgelopen week heeft de UCI(Federatie) aangekondigd dat het Wereldkampioenschap Mountainbike in Oostenrijk op 5 tot 11 oktober door kan gaan. Natuurlijk ben ik superblij met dit goede nieuws, want voor lange tijd leek het erop dat er weinig tot geen wedstrijden verreden zouden worden in 2020. Nu is het natuurlijk hopen dat Covid-19 geen roet in het eten gooit en iedereen zich netjes aan de landelijke maatregelen houdt zodat er geen tweede golf ontstaat. Misschien dat er dan zelfs nog meer wedstrijden verreden kunnen worden, laten we het hopen!

Voor nu ben ik volop aan het trainen om te pieken op de wereldkampioenschappen over twee maanden, ik ga jullie meenemen op mijn weg richting dit doel.

03-07-2020: Een dagje mee met een training

Bekijk hier mijn laatste video waarin ik je meeneem op een downhill training. Je ziet de parcours door mijn ogen. Daarnaast leg ik je ook uit wat de verschillen zijn tussen de diverse afdalingen en er komt nog een ongelukje voor in de video. Zeker te moeite om te kijken dus, bekijk hier de video:

18-06-2020: Een nieuwe manier van downhill training

De bekendheid van e-bikes neemt over de gehele wereld toe. De technologie achter de motoren en accu’s is non-stop in beweging en ik als luie downhiller wil natuurlijk ook zo’n fiets hebben! Dat zou je in eerste instantie natuurlijk wel denken haha.

Ik krijg regelmatig de vraag wat ik als 19-jarige sportman met een ondersteunende fiets moet. ”Trainen, trainentrainen!” zeg ik ze dan. Natuurlijk niet voor uithoudingsvermogen, maar voor de behendigheid op de fiets. Op deze manier kan ik mij namelijk volledig focussen op de afdalingen en hoef ik mij geen zorgen te maken over de klim. In plaats van een simpele hersteltraining kan ik ook een rondje op de boost’-stand doen, wat natuurlijk veel leuker is. Of tweemaal per dag trainen en even snel de hond uitlaten is ook een mogelijkheid. Iedereen heeft zijn/haar eigen redenen en manier voor deze ondersteuning. Wil je mijn redenen weten? Check dan de onderstaande video: 

21-05-2020: Seizoen toch van start

De nieuwe UCI Downhill wereldbeker kalender is afgelopen weekend uitgegeven. Op 5 en 6 september gaan de eerste wedstrijden weer gereden worden! Kijk mee met een training van mij, die ik had ter voorbereiding op de eerste wedstrijd. 

08-05-2020: Een vraagteken achter mijn downhill seizoen - 2020

Tristan schreef deze week zijn blog voor het Achterhoek Nieuws. Deze verschijnt in alle edities die Achterhoek Nieuws uitbrengt.

De afgelopen periode is er over de hele wereld heel veel veranderd in verband met het coronavirus. Iedereen leeft momenteel in onzekerheid en dit geldt dus ook zeker voor de sporters. Als sporter stel ik elk jaar doelen op die ik dat jaar wil behalen tijdens bepaalde wedstrijden of kampioenschappen. Deze doelen kunnen nu alleen waarschijnlijk niet behaald worden en dat is erg lastig. Bij downhill moet je erg snel kunnen schakelen en om kunnen gaan met veranderingen van situaties. Neem als voorbeeld verandering van condities, een lekke band of een gebroken ketting. In mijn ontwikkeling als talent heb ik dan ook geleerd om mij vooral te focussen op de dingen die ik kan beïnvloeden. Natuurlijk is het zuur dat ik weinig/geen wedstrijden kan rijden, maar elk nadeel heeft z’n voordeel.  

Zo ben ik momenteel heel erg veel op de fiets te vinden. In de voorbereiding op 2019 heb ik namelijk te weinig getraind op behendigheid op de fiets en te veel gefocust op het fysieke uithoudingsvermogen. Dit resulteerde in een sterke fysieke gezondheid, alleen kon ik deze krachten niet kwijt omdat ik te stijf fietste. Daarom heb ik geïnvesteerd in een trainingskamp in Frankrijk eerder dit jaar. Zoals je in mijn blogs hebt kunnen zien, heb ik in extreme condities getraind om zo voorbereid te zijn op alle fietscondities. Naast mijn sportcarrière volg ik momenteel mijn studie online. Dit zorgt ervoor dat ik veel andere trainingsmogelijkheden heb. Hiermee kan ik mijn behendigheid en fysieke staat verbeteren. Het is nu dan wel niet mogelijk om in het buitenland te trainen zoals ik eerst altijd deed, maar toch probeer ik te roeien met de riemen die ik heb hier in Nederland.  

Het is nog afwachten voor ons allemaal welke wendingen het coronavirus zal geven aan o.a. de sportwereld. Daarentegen lijkt het al wel een stuk rooskleuriger te worden, want bepaalde regels worden wat versoepeld en daardoor zijn er meer trainingsmogelijkheden voor sporters. Het is nog onzeker en dus nog lastig in te schatten wanneer er weer wedstrijden georganiseerd gaan worden. Toch blijf ik optimistisch en train ik door, want al deze trainingsuren zullen gaan tellen.  

FotocreditsRacement (Rick Schubert) 

10-04-2020: Ruige donwhill parcours ter voorbereiding op 2020!

Zie hier de tweede aflevering van mijn trainingskamp in Frankrijk

13-03-2020: We trekken naar het Zuiden

Het was een groot genot en zeker de moeite waard om helemaal af te reizen naar Zuid-Frankrijk om daar op trainingskamp te gaan. Bekijk hier de eerste aflevering van DH SPY:

28-02-2020: Op de fiets in Frankrijk

Gisteren afgereisd naar het zuiden van Frankrijk ter voorbereiding van 2020. De voornaamste reden dat ik deze reis heb gemaakt is om er veel tijd op de fiets door te brengen. De combinatie van technische parcours en zonnige weersomstandigheden is ideaal.

Donderdag was de eerste dag op de fiets, aan het begin is het altijd even wennende. Je moet de ondergrond aanvoelen en het is voor mij natuurlijk wel een tijdje geleden dat ik op de fiets heb gezeten. Na enige runs gemaakt te hebben ging alles steeds makkelijker en kon ik in korte tijd op snelheid rijden. Ik kijk uit naar de komende dagen.

14-02-2020: Mijn plannen voor 2020

Na een aantal weken rust, sinds mijn laatste wedstrijd op 6 oktober 2019, heb ik de laatste paar maanden heel veel op de fiets getraind om zo goed mogelijk aan de start te staan in Maribor over drie maanden. Het lijkt voor mij nog ver weg, maar het missen van de echte bergen komt volgende week eindelijk ten einde. Ik zal in de voorjaarsvakantie weer richting de bergen in het Zuiden trekken om daar een week volop te testen. Het is een tijdje geleden dat ik op mijn downhill-fiets heb gezeten en het zal daarom ongetwijfeld eerst even wennen zijnMet afleveringen zal ik de gehele trip op beeld vastleggen, dit allen ga ik vastleggen op mijn Youtube kanaal!

Alle tijd, moeite en geld moet ervoor zorgen dat ik dit jaar mijn doelen kan behalen. Maar wat zijn mijn doelen zou precies? Dit jaar streef ik naar een blessure- en mechanische probleemvrij seizoen waarbij ik in optimale omstandigheden goede resultaten kan behalen. Zo heb ik een aantal hoofddoelen voor dit jaar: in de top 5 eindigen bij de iXS Eruopean DH Cup en mijzelf te kwalificeren bij alle Europese wereldbekers waar ik aan zal deelnemen (Slovenië, Kroatië, Andorra, Leogang en Les Gets).

Natuurlijk is het altijd afwachten hoe alles verloopt en wellicht zullen mijn plannen en doelen gaande het jaar veranderen. Het gene wat het meeste impact heeft zijn de resultaten op de hoeveelheid wedstrijden die ik zal rijden en welke doelen ik voor mijzelf stel. Daarom is het altijd lastig om precieze doelen te behalen, maar desalniettemin kun je niet meer dan je best doen. 

SCROLLEN