65.000 Zwarte Crossers geven eresaluut aan het leven met de Levendenherdenking

65.000 Zwarte Crossers geven eresaluut aan het leven met de Levendenherdenking

De Zwarte Cross en Amnesty International presenteren De Levendenherdenking. 65.000 Zwarte Crossers zijn muisstil op het meest luidruchtige festival van Nederland.

Bloedbrothers en soulsisters, laten we ons verenigen in een massaal, muisstil eresaluut voor het leven. Doe jij mee aan de Levendenherdenking op de vrijdag van de Zwarte Cross om 20:00 uur? De Levendenherdenking duurt in totaal 1 minuut: 50 seconden stilte gevolgd door 10 seconden juichen. Samen maken we het mogelijk!

Waarom dan? Omdat het kan. En omdat wij, de Zwarte Cross en Amnesty International, vinden dat het moet! Het is de hoogste tijd voor meer respect voor de levenden. Over de doden niets dan goeds. Maar de levenden verdienen óók een gedenkmoment. Daarom is het tijd voor de Levendenherdenking. Vrijdagavond klokslag 20:00 uur is het moment voor een grootse gemakkelijke stilte door jou en 64.999 medestrijders in het leven vóór de dood.

Deze stunt vindt plaats in jouw hoofd én je hart
De Levendenherdenking is een hoofdstunt zoals de Zwarte Cross nog nooit zag: muisstil en íedereen kan meedoen! De locatie: in het hoofd én het hart van alle 65.000 aanwezigen. De afgelopen jaren kwamen er op de Zwarte Cross talloze knotsgekke, levensgevaarlijke en adembenemende stunts voorbij die allemaal twee zaken gemeen hadden: een stuntman speelde de hoofdrol en hun stunts maakten veel lawaai. Verder, hoger, sneller, gekker en gevaarlijker; dat kenmerkt de Zwarte Cross en daar zijn we natuurlijk gruwelijk trots op. Maar in 2018 doen we het anders.

Niets is spectaculairder dan het leven zelf
Maar hoe moet dat dan, deelnemen aan de Levendenherdenking? Nou, er moet niets. Wat bijvoorbeeld mag is: even je liefje in gedachten oproepen. Of als hij of zij naast je staat een arm om zijn of haar schouders slaan. Gedenk je kameradenclub waarmee je al sinds de kleuterklas de buurt onveilig maakt. Ga na hoeveel nieuwe vrienden je hebt gemaakt op de Zwarte Cross en koester dat een minuutje. Denk aan je vader, je moeder, je broers, zussen, opa’s en oma’s. Denk aan hen die jouw leven bijzonder maken. Ondertussen hult het hele festivalterrein zich in stilte. In de verte hoor je een auto voorbij rijden, je hoort een vogel fluiten en de wind ruisen. Maar dan! De minuut nadert z’n hoogtepunt. 65.000 Zwarte Crossers vallen in en tellen van 10 naar 1. We ontsteken samen in een spetterend pandemonium: zing, juich, roep, gil, spring, zwaai en bewonder. En vergeet niet om daarna de daad bij de herdenking te voegen. Geef een high five of kus aan je kameraad, liefje of toevallige voorbijganger en stuur je dierbaarsten een appje. Kleine moeite, groot gebaar. Hoera voor het leven!

Mensenrechten zijn van levensbelang voor de Zwarte Cross
Met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens onder de arm strijdt Amnesty wereldwijd voor de naleving van mensenrechten. En de Zwarte Crosser leeft die rechten hélemaal tot op de laatste letter uit. We zijn daarom al jaren trotse partner van Amnesty International. De naleving van mensenrechten zijn voor ons dan ook van levensbelang: in een land waarin we niet vrijuit zouden mogen feesten, crossen, zingen, stunten en kunst vertonen zou de Zwarte Cross kansloos zijn. Daarom koesteren wij onze vrijheid en onze mensenrechten des te meer, ook al voelt het soms als vanzelfsprekend. Het is de hoogste tijd voor een eresaluut aan het leven. Doe je mee?

Zwarte Cross 2018: Leven Vóór De Dood!
Ieder jaar heeft de Zwarte Cross een motto, dit jaar is dat Leven Vóór De Dood. Met deze strijdkreet roept de Zwarte Cross op tot een optimistischer leven in het hiernumaals. Daar hoort ook de Levendenherdenking bij. Pieker niet over het verleden en maak je niet ongerust over de toekomst want het is nú te doen. Welkom in het heden en wees samen met je festivalbroeders en -zusters één minuutje stil. We hopen dat je deel wil uitmaken van De Levendenherdenking. Tot op de Zwarte Cross op 12-13-14-15 juli.

Zwarte Cross heeft respect voor de Nationale Dodenherdenking
De Zwarte Cross is niet tegen de Dodenherdenking en wij vinden het Nationale gedenkmoment juist ongelofelijk belangrijk. De Levendenherdenking is ook niet bedoeld als parodie en we moedigen iedereen aan om op 4 mei te gedenken hoe waardevol onze hard bevochten vrijheid is. De Zwarte Cross wil met de Levendenherdenking ons leven in vrijheid op spectaculaire wijze vieren, op een manier die bij ons past en hopelijk ook bij jou past. Zo willen we met de Levendenherdenking een eenmalige bijdrage leveren aan het besef dat een leven in vrijheid bijzonder, waardevol en zeker niet vanzelfsprekend is. Wil je weten waarom? Klik dan hier.

Terug naar overzicht