Jovink & the Voederbietels geeft laatste optreden op de Zwarte Cross!

Jovink & the Voederbietels geeft laatste optreden op de Zwarte Cross!

Tien jaar na hun afscheidsconcert en 25 jaar na het oprichten van de band, houdt Jovink & the Voederbietels het definitief voor gezien. Ja, dat is misschien een bittere pil. Maar gelukkig wel met een zoet nasmaakje, want het goede nieuws is dat ze er nog één keer flink opknappen op de Zwarte Cross. Ze sluiten vrijdagavond af op het Hoofdpodium!

LAATSTE OPTREDEN OP VRIJDAG 14 JULI

Medeoprichter en zanger, Hendrik Jan Lovink, vertelt: ‘Voor mij is dit een goed moment om te stoppen met Jovink. Ik begrijp dat een hoop mensen ‘Jovink op de Zwarte Cross’ als een soort traditie zijn gaan zien. Maar ik moet er niet aan denken om daar over tien jaar nog steeds het nummer ‘Harder!’ te moeten krijsen, drie tonen lager gezongen, op een kwart van het originele tempo en met een net iets te dikke pens. Je moet na je afscheid op tijd stoppen. Wie weet gaan we in de toekomst wel weer eens muziek maken samen, dat sluit ik zeker niet uit, want de onderlinge sfeer is nog altijd prima. Tradities zijn er om door te geven, toch? Het is tijd voor een nieuwe generatie! Ik ben oprecht dankbaar dat ik dit allemaal heb mogen meemaken maar het is tijd voor nieuwe muzikale uitdagingen. Vrijdag 14 juli knappen we er nog een keer flink op! Vaak bu-j te bang!’

De echte kenners weten dat de bandleden nog wel vaker in actie komen tijdens de Zwarte Cross. Zo speelt leadgitarist Hendrik Jan Bökkers twee keer met zijn band Bökkers, treden oprichters Gijs Jolink en Hendrik Jan Lovink op met De Motorband, gaat drummer Hans Bouman los met The Hot Studs, speelt Lovink met zijn nieuwe band The Hilltop Howlers en geeft Jolink ook nog acte de présence in de Theaterweide. Maneger Nijman toert door het land als DJ Dre en Tante Rikie is ondanks haar hoge leeftijd nog steeds de Festivaldirectrice van de Zwarte Cross.

TERUGKIJKEN OP 25 JAAR JOVINK & THE VOEDERBIETELS

‘Alles wat we met Jovink deden kwam voort uit een bepaald soort bezieling voor creativiteit, originaliteit en overtuiging. We waren wild en gingen elk weekend op pad om te spelen, we maakten ieder jaar een album en bedachten voor elke show wel weer iets bijzonders waardoor geen enkel optreden hetzelfde was voor ons en het publiek. Jovink was een geoliede machine die beukte als een gek en die elke tent of zaal plat speelde. We hebben echt een ongelofelijk mooie tijd gehad en in 2007, na ons afscheidsconcert, het vele toeren en optreden achter ons gelaten. De jaren daarna hebben we elke jaar nog een paar keer opgetreden en een keer of vijf op onze eigen Zwarte Cross, maar dat zal na dit jaar niet meer het geval zijn. Het is mooi geweest’, aldus Hendrik Jan. De andere medeoprichter, Gijs Jolink: ‘Ik sluit me helemaal aan bij Lovink. Hij steunde mij toen we stopten met toeren en ik steun hem nu in dit besluit. Ik vond het mooi om nog af en toe op te treden, maar als Cohen stopt dan stop ik ook! We gaan nog een keer goed vlammen en dan denk ik dat we op een geweldige tijd terug kunnen kijken, we hebben zo veel plezier gehad.’

‘DANK U EN TOT NOOIT MEER!’

De Jovinks sluiten niet uit dat ze ooit nog weer een keer samenkomen om als vanouds een potje samen te knappen, maar door de andere werkzaamheden van alle bandleden hoef je hier de komende jaren nog even niet op te rekenen. ‘We willen jullie allemaal bedanken voor de muzikale en warme momenten en de fantastische feesten die we samen gehad hebben’, aldus de Jovinks. De slotzin na alle optredens, ‘Dank u en tot nooit meer!’, zal straks toch echt nageleefd worden.

Terug naar overzicht