Oekraïense vrouwenrechten- en LHBTI-activist Vitalina Koval bezoekt Zwarte Cross 2018

Oekraïense vrouwenrechten- en LHBTI-activist Vitalina Koval bezoekt Zwarte Cross 2018

Op 10 juli is de Oekraïense vrouwenrechten- en LHBTI-activist Vitalina Koval aanwezig bij de persbijeenkomst voorafgaande aan de Zwarte Cross op het festivalterrein de Schans in Lichtenvoorde. Vitalina Koval liep op Internationale Vrouwendag (8 maart jongstleden) mee in een vreedzame demonstratie in Oekraïne om aandacht te vragen voor de rechten van vrouwen. Ze werd aangevallen en kreeg chemische verf in haar ogen. Amnesty International voert dit jaar op Zwarte Cross actie voor Vitalina Koval.

Zwarte Cross en Amnesty International zijn al jaren partners. Ieder jaar heeft de Zwarte Cross een motto, dit jaar is dat Leven Vóór De Dood. Daar hoort de Levendenherdenking bij. Met de Levendenherdenking vragen Zwarte Cross en Amnesty International aandacht voor de vrijheid. Op de vrijdag van het festival om klokslag 20:00 uur wordt aan de op dat moment aanwezige 65.000 bezoekers van het meest luidruchtige festival van Nederland gevraagd om 50 seconden muisstil te zijn, gevolgd door 10 seconden luid gejuich. Tijdens die minuut brengen Zwarte Crossers een massaal eresaluut aan het leven. De bezoekers eren hun leven, en dat van hun naasten, in vrijheid. Het festival en Amnesty International willen met de Levendenherdenking op een positieve en ludieke manier aandacht vragen voor de vrijheid aangezien dit niet vanzelfsprekend is. Vrijheid maakt het leven waardevol en moet te allen tijde worden gekoesterd en beschermd, juist door Zwarte Crossers die hun vrijheden maximaal naleven tijdens de vier festivaldagen.

Wereldwijd wordt de ruimte voor activisten kleiner. Kritische stemmen worden door wetgeving de mond gesnoerd. Activisten worden geïntimideerd, opgesloten of zelfs vermoord. Vitalina Koval wordt bedreigd. Op Internationale Vrouwendag op 8 maart liep Vitalina mee in een vreedzame demonstratie in Oekraïne om aandacht te vragen voor de rechten van vrouwen. Ze werd aangevallen en kreeg chemische verf in haar ogen. “Ik voelde pijn en was bang. Ik had blind kunnen worden.’’ Het was niet de eerste keer dat Vitalina, die het boegbeeld is van de LHBTI-gemeenschap in Oekraïne, met geweld te maken kreeg. Daarom roept Amnesty de politie op haar en andere activisten beter te beschermen en de daders ter verantwoording te roepen. Vitalina zet zich in Oekraïne in voor gelijke rechten voor iedereen en met name voor de LHTBI-gemeenschap. Ze opende een informatie- en begeleidingscentrum voor LHBTI’ers in haar woonplaats. “Ik zou graag ooit een Gay Pride willen meemaken in mijn geboortestad Uzhgorod”, zegt Vitalina.

Met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens onder de arm strijdt Amnesty wereldwijd voor de naleving van mensenrechten. En de Zwarte Crosser onderschrijft deze rechten helemaal. Daarom is Zwarte Cross al jaren trotse partner van Amnesty International. De naleving van mensenrechten zijn voor het festival dan ook van levensbelang: in een land waarin men niet vrijuit zou mogen spreken, feesten, crossen, zingen, stunten en ongecensureerde kunsten vertonen, zou de Zwarte Cross kansloos zijn. De afgelopen jaren kwamen er op de Zwarte Cross dan ook talloze hoofdstunts voorbij zoals de sprong over het hoofdpodium, een sprong van de 80 meter hoge stunttoren en ‘A Giant Backflip For Mankind’. Maar er werden ook stunts van een ander kaliber georganiseerd, zoals ‘The Naked Run For Freedom’ in 2013. Ook in 2018 wordt de hoofdstunt anders ingestoken. Dit jaar wordt de bezoekers gevraagd om zich één minuut te verenigen in een eresaluut aan het leven. De Levendenherdenking is een stunt zoals de Zwarte Cross nog nooit zag: oorverdovend stil en iedereen kan meedoen. De locatie? In het hoofd en het hart van alle, op dat moment aanwezige, 65.000 bezoekers. Gedachten gaan uit naar favoriete levenden zoals een grote liefde, kameradenclub of oma. In de verte fluit een vogel en ruist de wind. Als de minuut z’n einde nadert wordt afgeteld van 10 naar 1. De Levendenherdenking wordt afgesloten met een spetterende apotheose inclusief zingen, juichen, roepen, gillen, springen, zwaaien… Hoera voor het leven!

Terug naar overzicht