0
Zoeken Winkelmand 0

HET GROTE ZWARTE CROSS 2022 SURVIVALBERICHT: HIERIN STAAT ECHT ÁLLES WAT JE MOET WETEN.

gepubliceerd op 15 juli 2022

1. Allereerst een hartelijk Welkom Thuus!

Welkom Thuus, Zwarte Crossers! We beginnen bij het begin, de oerknal van de festivalrealiteit: tickets. Een paar aandachtspunten:

Tickets met de vermelding jaartal 2020/2021 zijn gewoon geldig. Maakt niets uit. Geen zorgen. Niet bellen, niet mailen, niet appen, hoeft allemaal echt niet, kalmte zal je redden. Je vliegt er gewoon mee door de entreepoorten, maar wel op de dag of camping waarvoor je een ticket had gekocht natuurlijk. Dus heb je een dagkaart voor de vrijdag? Dan blijft deze geldig voor de vrijdag. En wil je weten via welke entree je naar binnen moet? Kijk dan even op je ticket, daar staat het precies omschreven.

We zijn kats uitverkocht. Al jaren! De ENIGE manier om nu nog GELDIGE tickets te scoren is via TicketSwap. En nergens anders. We geven geen garantie op de geldigheid van tickets die je op een andere manier dan TicketSwap hebt geritseld.

Ticket kwijt? Adem in, adem uit en klik hier.

Kinderen onder de 1.40m mogen gratis naar binnen. Kinderen boven de 1.40m en t/m 15 jaar, kunnen met een jeugdkaart naar binnen. Jeugdkaarten zijn uitverkocht dus opnieuw: alleen via TicketSwap koop je een geldig ticket, indien beschikbaar.

Mocht je een drone hebben, dan mag je die thuis laten als je richting het festivalterrein komt. Het is niet toegestaan om met drones boven/rondom het festivalterrein te vliegen. Mocht er opgemerkt worden dat dit wel gebeurt, dan liggen daar sancties op en wordt de drone uit de lucht gehaald. 

2. Nou, daar gaan we: op naar de Heilige Weilanden

Of je nou een dagbezoeker of campingbezoeker bent, en of je nou gebracht wordt, zelf met de auto komt, een caravan meeneemt of de fiets pakt: jij komt er wel! Maar kom goed voorbereid naar de Zwarte Cross en plan je reis van tevoren met de Zwarte Cross-reisplanner.

Parkeren kost bij ons overigens he-le-maal niets. Echt niet. We vragen ook niet stiekem om een tientje als je de parkeerplaats verlaat. Gewoon he-le-maal niets. Kom je op een segway, houd dan de fietsroute aan. Kom je met je Tesla? Volg de P-borden. En kom je op een elektrisch aangedreven ligfiets, dan zoek je het maar even lekker uit waar je bij hoort. Het houdt een keer op hè!?

We raden het OV van harte aan. Dat is makkelijk, gezellig en scheelt echt een heel eind lopen. Er rijden treinen van en naar het station Lichtenvoorde-Groenlo en er worden pendelbussen ingezet tussen station Lichtenvoorde-Groenlo en de festivalentree. Ook hiervoor vind je alle informatie in onze reisplanner, inclusief een link naar de ticketshop van de pendelbussen.

Camper/caravan tickethouders, let op: per camper/caravan mag alleen de bestuurder met het camper/caravanticket de camping oprijden. Alle overige passagiers moeten uitstappen en via de polsbandjestent naar binnen. De bestuurder van de auto-met-caravan krijgt, zodra hij/zij uitrijdt, van de campingburgemeester een extra ticket met barcode waarmee hij/zij zelf in de polsbandjestent een campingbandje kan halen.

Ben je een rolstoelgebruiker? Maak gebruik van onze duwcrew en bijbehorende rolstoeltaxi’s!

3. Ik ga naar de Zwarte Cross en ik neem mee…

Dagbezoekers, jullie zijn snel klaar. Hier een lijssie met musthaves: ticket, pinpas, legitimatiebewijs, oordopjes, poncho tegen de eventuele hemelse druppels en een warme trui of jas voor de avond. Zijn de weersvoorspellingen zonnig? Vergeet geen zonnebrandcrème (max. 250ML) en pet of hoed tegen de zon!

Campingbezoekers, laat gasflessen, eten & drinken en jerrycans RoundUp thuis. Denk in ieder geval wel aan: ticket, pinpas, legitimatiebewijs, tent (of caravan/camper, als je daar een kaart voor hebt), luchtbed, slaapzak, zonnebrandcrème, poncho, oordopjes, hoedje/petje, zonnebril en powerbank. En check eventueel nog even het campingreglement om te weten wat je wel/niet mee mag nemen.

4. Download de app: voor blokkenschema, plattegrond, service & festivalvreugde

Inmiddels is de Zwarte Cross-app onmisbaar geworden. We hebben afscheid genomen van het programmaboekje, dus de app is jouw blokkenschema maar tevens zoveel meer. Je kunt ook je ticket opslaan in de app en kijken op de plattegrond waar je naartoe wil verdwalen. Je favo artiesten selecteren en geattendeerd worden wanneer ze beginnen. Tante Rikie stuurt je persoonlijke berichtjes… Echt een geweldig ding die app!

5. Blokkenschema + plattegrond printen? Kan ook

Wat is nou meer festivalvoorpret dan met een uitgeprint blokkenschema en een handvol markeerstiften aan de keukentafel afstrepen wat je wil zien? Nou? Misschien met een biertje, een uitgeprint blokkenschema en een handvol markeerstiften aan de keukentafel afstrepen wat je wil zien. Ok, hoe dan ook. Voor de old school festivalgangers hierbij de linkjes naar de blokkenschema’s-op-PDF en een plaatje van onze 2022-plattegrond.

6. Wat is nieuw?

Na 3 jaar Zwarte Cross-loosheid voelt alles als nieuw, maar toch noemen we hieronder een paar logistieke nieuwigheden:

 • De Nachtclub = nieuw! Dit podium op het Walhalla, exclusief voor campinggasten, is een neon-kleurentrip vol guilty pleasures. Met opblaasdieren, zwoele hitjes, glitter en confetti.
 • Het Blagenparadijs verhuist naar het bos en is cooler dan ooit.
 • De Discotent maakt zijn rentree op het festivalterrein.
 • De Kroegenstraat is uitgebreid met een aantal nieuwe locaties.
 • De Schaterbar verhuist naar de Theaterweide.
 • De Oase verhuist naar Playa Gasolina.

7. Nice 2 know of need 2 know? Beslis zelf maar

De ene stort zich in het feestgedruis met een halflege telefoon en een gescheurde pinpas, de ander durft pas de poort door als ‘ie weet wat voor soort luchtverfrisser ze gebruiken in toiletcluster 3.04. En wij proberen iedereen een zo prettig mogelijk weekend te gunnen, dus hier nog wat weetjes.

Kluisjes
Op de Zwarte Cross vind je op drie verschillende plekken kluisjes. Klik hieronder op de locatie om direct naar de juiste lockershop te gaan en om meer te weten te komen over alle maten en prijzen: 

Er zijn uiteraard ook kluisjes beschikbaar voor mensen die niet gereserveerd hebben. Voor vragen met betrekking tot de kluisjes, mail naar [email protected]. Locker-reserveringen komen niet in aanmerking voor TicketSwap en/of andere doorverkoop.

 • Hier vind je de openingstijden en dus ook van hoe laat tot hoe laat je je ticket kunt laten scannen op zowel de camping als via de hoofdentree.
 • Oordoppen: Pluggerz is er weer bij om die trommelvliesjes tegen uitsterven te beschermen. Oorkappen voor de kleintjes of oordoppen voor jezelf: je haalt ze bij Pluggerz. Je vindt ze tegenover de kluisjes, op het festivalterrein.
 • Gevonden voorwerpen vind je hier straks terug.
 • Roken in tenten? Mag niet!
 • Wij hanteren NIX18. Geen 18, geen alcohol.
 • Spoeltoiletten zijn gratis.
 • Oplaadpunten voor je telefoon vind je op zowel het camping- als festivalterrein.
 • Er zijn muntenkassa’s waar je met cash én met je pinpas kunt betalen.
 • Er is WiFi op het gehele festivalterrein.
 • Er zijn ook EHBO-posten (zie plattegrond) voor al uw klein zeer, groot zeer en kolfbehoeften. Kolven, medicijnen gekoeld opslaan en blaren prikken doe je bij de EHBO-post het dichtst bij de hoofdentree. Verblijf je op de camping? Dan kun je je medicijnen ook gekoeld opslaan bij het Gemeentehuis op de camping.
 • Tuktuks die je op donderdag tot 14.00 uur en op vrijdag, zaterdag en/of zondag van 10.00 tot 20.00 uur van de camping naar het festivalterrein brengen en weer terug. Kosten: 1 munt p.p.

8. De Zwarte Cross is een Thuus voor ons allemaal

Niemand op de Zwarte Cross mag zich ook maar één moment onveilig, geïntimideerd of bedreigd voelen. Pas dan voltooien wij onze missie: iedereen op de Zwarte Cross (bezoekers, medewerkers, artiesten, theatermakers, crossers) een fijne tijd laten beleven. Is je iets overkomen dat niet deugt? Twijfel niet en doe je verhaal, want we willen altijd weten wanneer jou iets vervelends is overkomen en onze hulp aanbieden. Je kan hiervoor terecht op het festivalterrein bij de INFOSTAND (nabij het reuzenrad) en op de camping bij het GEMEENTEHUIS (24 uur geopend). De mensen daar nemen je verhaal serieus en zullen samen met jou bekijken welke stappen er genomen moeten worden.

Zie of hoor je iets gebeuren en deugt het niet? Zeg d’r wat van! De Zwarte Cross is een festival met bezoekers van alle leeftijden. Sociale controle is daarom al een belangrijk onderdeel van ons festival: mensen met wat meer levenservaring houden de jonge goden met hun voetjes op de grond. Daar zijn wij heel trots op. Zie je iets gebeuren dat niet ok is? Houd je niet in en zeg er wat van! Spreek op de Zwarte Cross elkaar aan op ongeoorloofd, baldadig of lomp gedrag. De Zwarte Cross voelt als een andere wereld en precies dat maakt de Zwarte Cross geweldig. Maar vergis je niet: de wet en maatschappelijke normen en waarden gelden op het festivalterrein, voor, tijdens en na het festival.

9. Klaar voor? Mooi! Onthoud ook vooral dit

Behandel de Heilig Weilanden alsof het je eigen achtertuin is; gooi je afval in de juiste afvalbak! Laten we samen proberen te voorkomen dat we bij een volgende editie met een statiegeldsysteem op plastic bekers moeten gaan werken. En dan horen we jullie denken; wat doen we met grofvuil op de camping? Dat nemen jullie mee naar huis wanneer je de camping verlaat.

In het kader van onze Logische Voetafdruk stopten we eerder al met de papieren bierhoedjes en frisbees. Geen kartonnen draagtrays meer, want dat scheelde de vorige editie 13.770 kilo papier en dus ruim 45 bomen! Daarvoor zijn er nu natuurlijk de plastic draagtrays van Grolsch. Deze kosten je 1 muntje statiegeld en kan je bij de muntenkassa of maandag op de camping weer inleveren en dan krijg je gewoon je geld terug.

Lees hier meer over onze Logische Voetafdruk en de stappen die wij maken.

10. Staat het antwoord op jouw vraag er toch niet tussen? Zin om nog meer te lezen over ons? Check de ‘veelgestelde vragen’

Gefeliciteerd, je hebt het einde van dit bericht bereikt! Nu duurt het in plaats van 7 dagen nog maar 6,5 dag tot de Zwarte Cross begint. TOT DAN!

Terug naar overzicht
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten
andere nieuwsberichten