0
Zoeken Winkelmand 0

Logische voetafdruk - de stappen die we maken

Hieronder vind je een overzicht van al onze ‘Alles Komt Goed’-activiteiten. Deze lijst is niet in cement gegoten: we blijven dit aanvullen en houden het up-to-date.

1. Transparante RPET-beker zonder logo’s en gemaakt van 100% gerecycled PET

In het verleden eindigden al onze PP-bekers, van de grond of die in de afvalbak, in een verbrandingsoven. Dat is niet meer van deze tijd! Daarom stappen we over van PP naar RPET en draaien we in 2019 een pilot met transparante gerecyclede PET-bekers zonder logo’s. Deze worden na gebruik opnieuw ingezameld en verwerkt tot nieuwe bekers (PET360-bekers) of een ander hoogwaardig product. In mooie Engelse termen ook wel ‘food approved recycling’. Al onze drankenpartners werken hieraan mee en stappen af van het logo-gebruik, geweldig!

Wat houdt dit specifiek in?

  • We werken vanaf heden met mono-stroom materiaal: de Feestfabriek koopt alle bekers in (bij Bordex Packaging) van één type plastic, namelijk PET. PET is het enige plasticsoort dat kan worden verwerkt tot nieuwe beker. Voorheen leverde iedere drankenpartner zijn eigen beker.
  • Geen logo’s betekent geen vervuiling (zoals inkt) op het plastic. Hierdoor kan de beker voedselveilig gerecycled worden. De logo’s van alle commerciële partijen komen dus te vervallen. Een supertof gebaar vanuit de partners, want een logo heeft immers ook marketingwaarde.
  • We zijn, net als een aantal andere festivals, aangesloten bij Green Deal en Plastic Promise met hun campagne ‘Never Give Up On Your Cup’. Meer weten? Check dan ook dit interview met onze collega Marcus.

2. Afval inzamelen

Nu onze bekers voedselveilig gerecycled kunnen worden (zie punt 1), kijken we ook op een nieuwe manier naar het inzamelen van afval. We stimuleren de bezoeker om, samen met ons, de mouwen op te stropen als het gaat om betere inzameling en scheiding van afval. Uiteraard faciliteren we dit. Hoe?

  • Meer afvalbakken/inzamelfaciliteiten (gericht op zo veel mogelijk voorscheiding door bezoekers)
  • (Nieuwe) signing
  • Nascheiding op de milieuplaats
  • Extra prikploegen
  • Bladkorven voor afvalinzameling

Wat merkt de bezoeker hiervan?
Festivalterrein
De bezoekers op het festivalterrein, zowel op Mañana Mañana als Zwarte Cross, wordt gevraagd om afval gescheiden in te leveren. Het gaat hierbij om drie verschillende afvalbakken, namelijk:
1. Etensresten
2. Bekers & PET-flessen
3. Restafval (inclusief plastic als zonnebril, poncho of aansteker)

Op het festivalterrein ligt onze focus op de recycling van bekers en PET-flessen. Ander plastic, zoals een zonnebril, moet in de restafval. We hebben daarbij veel vertrouwen in de bezoekers, maar gaan de afvalbakken wel nascheiden op de milieuplaats. De bekers & PET-flessen leveren we, na nascheiding, aan bij verwerker Wellman Recycling die de beker en PET-fles verwerkt tot korrel/flake, waarmee deze terugkomt in de keten voor voedselveilig gebruik. In theorie zou dit dus ook weer de beker/fles van 2020 kunnen worden. Verder doen we op de Zwarte Cross een testcase op het gebied van GFT. We gaan GFT inzamelen, maar het komt in 2019 nog in de verbrandingsoven. Het doel voor 2020 is om dit gecomposteerd te laten worden. Stap voor stap werken we hieraan.

Camping
Op de camping, bij zowel Manana Mañana als Zwarte Cross, richten we ons met name op het scheiden van blik & plastic naast restafval. Hoe zien we dit terug op de campings? We faciliteren inzamelpunten voor afval door middel van bladkorven:

1. Bladkorven voor restafval
2. Bladkorven voor plastic en blik (al het plastic, dus de PET-fles, zonnebrillen, poncho’s en aanstekers)

Op de camping geldt: al het plastic is plastic. Dus de PET-fles, zonnebrillen, poncho’s en aanstekers kunnen allemaal bij blik & plastic worden gedeponeerd. De Gemeente Oost Gelre levert de bladkorven voor de Zwarte Cross, de Gemeente Bronckhorst levert de bladkorven voor Mañana Mañana.

Voor specifiek Mañana Mañana geldt:

1. Plastic op de camping wordt ingezameld met behulp van bladkorven;
2. De wirwar aan plastic-soorten komt bij Rouwmaat Groenlo terecht;
3. Rouwmaat Groenlo scheidt het blik van het plastic en verwerkt het zodat het door Plastic Fantastic gebruikt kan worden. De gemeente Bronckhorst heeft bijvoorbeeld bermpalen nodig in haar gemeente en kan dit afval terugkopen in de vorm van een bermpaal.

Plastic Fantastic komt naar Mañana Mañana!
Plastic Fantastic heeft al meer dan 30 jaar ervaring met het upcyclen van plastic afval. Ze hebben, zoals ze het zelf noemen, een ‘dream machine’ ontwikkeld. Deze machine vermaalt, extrudeert en perst afvalplastic en kan dit omzetten in nuttige producten: van afval tot een gereed product, zoals een dakpan, stoel of paal. Deze ‘dream machine’/mini-fabriek staat op Mañana Mañana zodat bezoekers live kunnen meekijken hoe we plastic afval upcyclen. Ze vertellen daar beide verhalen; enerzijds het beker-traject en anderzijds hoe afvalplastic omgetoverd wordt tot een nieuw product, zoals een bermpaal.

3. Draagtray van recycled plastic

Bierbrouwer Grolsch gaat voor haar biermerken Grolsch en Kornuit starten met het gebruik van herbruikbare draagtrays op festivals, waaronder Zwarte Cross en Mañana Mañana. De herbruikbare draagtrays zijn gemaakt van gerecycled plastic en gaan de huidige kartonnen trays vervangen. Organisatoren van festivals krijgen de herbruikbare draagtrays in bruikleen. De bierbrouwer regelt de levering van de trays, de logistiek, reiniging en opslag. De trays worden vervolgens middels een statiegeldsysteem via de festivalbars uitgegeven en naderhand weer ingenomen. Grolsch en Kornuit willen hiermee een bijdrage leveren aan het reduceren van de hoeveelheid afval op festivals, aan een schoner festivalterrein en het verder verbeteren van de festivalervaring van de bezoeker. De bezoekers vinden op zwartecross.nl en mananamanana.eu meer informatie met betrekking tot de locaties waar de draagtrays opgehaald en ingeleverd kunnen worden. Lees hier meer info over dit project van Grolsch.

4. Transport: OV, pendelbussen en touringcars

Met het OV naar de Zwarte Cross reizen is natuurlijk veel milieuvriendelijker dan de auto pakken. Ook voor de Zwarte Cross 2019 is daarom het Zwarte Cross Retourtje er weer. Met deze ultieme combi-deal krijgt de bezoeker 20% korting op een reis, geldig voor alle Arriva- en NS-treinen en een pendelbusticket van TripTicket. Bezoekers bepalen zelf op welke festivaldag ze aankomen en wanneer ze weer willen vertrekken. Pendelbustickets vanaf het station naar het festivalterrein kunnen ook apart besteld worden. Meer info en de ticketshops staan op onze OV-pagina. Daarnaast bieden we dit jaar samen met Arriva touringcars aan, die festivalgangers vanuit diverse locaties in Nederland voor de poorten van onze camping of het festivalterrein afzetten. Daarover binnenkort meer informatie.

5. Innofest

Ondernemers die via Innofest de kans krijgen om hun prototypes of innovatieve concepten op festivals te testen, kunnen vanaf deze zomer ook terecht bij de Zwarte Cross. We zijn daarmee de nieuwste partner van Innofest. Beide organisaties hebben de intentie uitgesproken om een meerjarige samenwerking aan te gaan, waarbij de komende editie als proef wordt gebruikt. Op de voorlopige lijst van innovaties die tijdens Zwarte Cross worden getest, staan op dit moment al vier startups. Het gaat om E-Waste Arcades, dat bezoekers door middel van gamification helpt afval te scheiden, de duurzame en mobiele stroomvoorziening Volta, voedselinnovatie Burgs Food dat het eten van krekels normaal wil maken en Ongeremd, een sociale innovatie waarmee rolstoelgebruikers – dankzij een uitklapbare zitplek – makkelijker contact met andere festivalbezoekers kunnen maken. Houd onze website en andere online mediakanalen in de gaten voor meer info.

Dankzij de medewerking van onderstaande partners kunnen we al deze stappen maken:

Voor specifiek Mañana Mañana werken we ook samen met:

Op maatschappelijk gebied hebben we door de jaren heen o.a. de volgende initiatieven en samenwerkingen opgezet: