0
Zoeken Winkelmand 0

Introdans

Na het grote succes van 2023, staat Introdans in 2024 wederom op Zwarte Cross! Dit keer samen met House of Holographic Hoes. Choreograaf Adriaan Luteijn creëert onder de titel Rara Avis (Latijn voor ‘zeldzame vogel’) een productie waarin dansers van Introdans de gastperformers van het Rotterdamse drag-collectief House of Holographic Hoes ontmoeten die in de theaters én op Zwarte Cross te zien is.

Thema van deze voorstelling is de uniciteit van de mens. Adriaan Luteijn: “In de choreografie willen we de kennis van dit dragcollectief over de kunst van drag gaan inzetten. Zij zijn performers, net als de Introdansers. Samen komen ze in beweging, want dat is wat ze met elkaar gemeen hebben. Drag is, naast zo veel meer dingen, ook: uiterlijke verschijning, het poseren, het presenteren. En dat geldt ook voor dans.” Luteijn wil voorbij de clichés kijken en een pleidooi voor menselijkheid, positieve verwondering en liefde doen. Het samenkomen van Introdansers met gastdansers uit verschillende werelden is een concept dat Introdans al meer dan twintig jaar in de praktijk brengt in verschillende dansproducties.

Medeoprichter van House of Holographic Hoes is de bekende Rotterdamse Venus Bijleveld, oftewel Ma’MaQueen. De docufilm Mama van Esmée van Loon laat zien hoe zij aan het hoofd staat van deze dragfamilie en leden van het collectief een veilige haven in een soms vijandige wereld biedt.

Luteijn werkt met beide groepen eerst apart aan een choreografie, daarna smelt hij de twee groepen letterlijk en figuurlijk samen. Luteijn: “Als het dan botst, is het goed. Botsen geeft wrijving, wrijving geeft energie, en dat is wat de dansers gaan voelen, en ik en het publiek gaan terugzien.”

andere acts
andere acts
andere acts
andere acts
andere acts
andere acts
andere acts
andere acts
andere acts
andere acts
andere acts
Naar Programma Naar Blokkenschema