Eerste FMX-frontflip ooit op de Zwarte Cross!

Eerste FMX-frontflip ooit op de Zwarte Cross!

Als je iets weet van Freestyle Motorcross, kort gezegd FMX, dan weet je dat een frontflip een truc is die sinds een paar jaar is toegevoegd aan het scala van trucs die de mannen van staal uitvoeren. Voor de mensen die niet veel van FMX weten: dat is een voorwaartse salto(!) met een crossmotor die ruim 100 kilo weegt. Eén concentratiefout en een gebroken ledemaat is het minste waar de rijder zich zorgen over hoeft te maken. Tante Rikie heeft voor jullie geregeld dat er komende editie één held tussen de rijder-lineup zit die deze bizarre en levensgevaarlijke stunt kan uitvoeren. Voor het eerst in Lichtenvoorde!

Maar liefst drie keer per dag kun je de bizarre shows bekijken in het stuntvak Ground Hero! Je ziet ook drie keer per dag een zinderende finale van deze show met een levensgevaarlijke frontflip! Welke stunthelden gaan deze stuntshows uitvoeren op de Zwarte Cross?

  • Martin Koren. Deze in Californië opgegroeide Tsjech, die tevens showcoördinator van de hele gang is, zit sinds 1996 op de motor. Allereerst als crosser, maar vanaf 2002 heeft hij zich toegespitst op FMX. Met de nodige internationale medailles op zijn crosspak en de nodige verwondingen door de jaren heen, waaronder een zware blessure aan zijn wervelkolom, is deze daredevil in Lichtenvoorde volledig op zijn plek.
  • Filip Podmol. Tevens afkomstig uit Tsjechië. Filip is de jonge hond van het gezelschap. Deze 22-jarige mafklapper begon ook met “gewoon” crossen en eindigde als 2e op de legendarische Motocross of Nations. Dat zijn talent ook niet onbenut bleef bij het stunten, bleek toen hij bij zijn eerste optreden op de Europese kampioenschappen in Graz als 4e eindigde. Filip’s specialiteiten zijn bijna alle mogelijke variaties op de backflip. De meest krankzinnige variant hiervan is de zogenaamde 360 graden backflip, waarbij de rijder in een achterwaartse salto ook nog eens volledig om zijn eigen horizontale as draait. Wij kunnen niet wachten!
  • De uit Zuid-Frankrijk afkomstige Julien Mannon is met zijn 29 jaar één van de meest getalenteerde technische rijders in Europa. Als je het hebt over een rijder die het “the hard way” heeft moeten leren, dan ben je bij Julien aan het goede adres. Hij leerde zichzelf te backflippen door een bult grond in de tuin van zijn ouders te kiepen en daarachter een paar oude matrassen te leggen… Ondanks dat één en ander resulteerde in de nodige verwondingen, waaronder een volledige schedelbasisfractuur, liet hij zich nooit tegenhouden door angst. Leven voor de dood!
  • De laatste in deze wall of fame, Frantisek Maca, wederom uit Tsjechië, maakt het rijdersteam compleet. Deze waaghals gaat zich elke show wagen aan de frontflip. In de FMX-scene wordt hij ook wel de Frontflipmachine genoemd. Zijn handelsmerken zijn zijn enorme glimlach en positivisme. Net als Tante Rikie.

Wij staan samen met Rikie langs de hekken van Ground Hero om Frantisek al frontflippend naar de landingsschans te juichen!

Terug naar overzicht