Rijksmuseum opent pop-up paviljoen op de Zwarte Cross

Rijksmuseum opent pop-up paviljoen op de Zwarte Cross

Rijksmuseum opent pop-up paviljoen op de Zwarte Cross

Schilder of ets een zelfportret van je eigen tronie bij het Rijksmuseum pop-up paviljoen op de Zwarte Cross en kroon jezelf tot een hagelnieuwe Hollandse Meester.

Op de Zwarte Cross bouwt het Rijksmuseum een tentoonstellingsruimte en een atelier, compleet met workshopdocenten en alle benodigdheden om te schilderen en te etsen. Stel jouw creativiteit eens gruwelijk op de proef. Geen idee hoe dat moet of waar je moet beginnen? Geen zorgen. Ervaring is allerminst een vereiste en workshopdocenten staan voor je klaar. Voor het pop-up paviljoen wordt geen entree geheven en iedereen is welkom.

Jouw schilderij tentoonstellen in het Rijksmuseum? Niks is onmogelijk!
Het kan gebeuren dat je ‘s ochtends van huis vertrekt voor ‘zomaar een dagje Zwarte Cross’ en ’s avonds jouw werk aan de muur hangt van het Rijksmuseum pop-up paviljoen. Dat klinkt ongelofelijk maar het kan echt op de Zwarte Cross. Niet voor niets luidt onze slogan voor dit jaar: Niks is onmogelijk! Een expert van het Rijksmuseum stelt een tentoonstelling samen en kiest de meest spraakmakende werken. Iedere avond komen de debuterende Hollandse Meesters en geïnteresseerd publiek samen om de expositie feestelijk te openen.

Jouw ‘tronie’ op het doek
Het thema van de workshop luidt ‘Tronies’, vrij naar de kenmerkende stijl van de (zelf)portretten van Rembrandt van Rijn. Schilder jezelf, tussen de kakafonie van 33 podia en het grootste motocrossevenement ter wereld, met een gekke bek, net als Rembrandt dat deed. Let wel, zoiets was in Rembrandts tijd echt ongehoord! Rembrandt was iemand die z’n creativiteit geen grenzen oplegde en maling had aan wat hoorde. Dat bewonderen wij enorm. En daarnaast: van saaie koppen zijn er op deze wereld al miljarden. Tijd om je smoel eens flink uit de plooi te halen en zo te vereeuwigen op doek.

Latent talent, ontwaakt! Dit is een oproep tot meer creativiteit
Creativiteit geeft je goeie zin van en het heeft zelfs de kracht de wereld een stukje beter te maken. Het Rijksmuseum en de Zwarte Cross vinden elkaar in de gezamenlijke wens voor meer creativiteit. Creativiteit die bovendien niet één- maar tweerichtingsverkeer is. Want een concert beleven is geweldig, maar zelf op het podium staan is nóg mooier. Daarom is er op de Zwarte Cross sinds 2016 het Open Podium. Het Rijksmuseum hangt vol met de mooiste schilderwerken om naar te kijken. Maar het museum gaat óók met teken- en schilderworkshops het land door. Alle festivalbezoekers zijn welkom om hun latente talent eens flink wakker te schudden in het pop-up paviljoen van het Rijskmuseum. Het Rijksmuseum is hét museum van Nederland, met kunst van de middeleeuwen tot Mondriaan. En met natuurlijk De Nachtwacht, Marten & Oopjen, Het Joodse Bruidje en De Staalmeesters beheert het Rijksmuseum de grootste collectie Rembrandt-schilderijen ter wereld en bovendien het meest representatieve overzicht van zijn gehele oeuvre. We zijn apetrots op deze samenwerking en hopen natuurlijk dat je na de Zwarte Cross erachter bent gekomen dat je wél creatief bent en de weg naar het Rijksmuseum weet te vinden voor een bezoek.

Verover een plekje in het Rijksmuseum pop-up paviljoen op de Zwarte Cross
Op vrijdag, zaterdag en zondag is er in Rijksmuseum pop-up paviljoen doorlopend plek voor zestig creatieve helden en heldinnen. Iedere avond wordt om 18:00 uur de expositie van de dag feestelijk geopend.

Terug naar overzicht